Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Za taką wagę to cena 1,20mniej niż za 1klase.  Przy cenie 3,20 wychodzi 2zl.  Takie realia. 

Ja na swoich już wiem że nie zarobię,  teraz trzeba trzymać do 130kg żeby strata była jak najmniejsza.

Opublikowano
Dnia 28.12.2020 o 17:03, krilan06 napisał:

W zeszłym roku czytałem artykuł o tym, że ceny mięsa wieprzowego mają w 2020r. wzrosnąć bo będzie mega susza a do tego asf. Dzisiaj czytam że ceny mięsa znowu wzrosną o 15% bo ceny trzody chlewnej mają podobno wzrosnąć w drugim kwartale roku. Takie rzeczy tylko w Polsce, nawet nie wiem jak komentować te pseudo informacje

Chcą odzwyczaić ludzi od kupowania wieprzowiny, a rolników od hodowania... 

@soltys48, dobrze że interes się kręci, ale zazdrosne somsiady nie donoszą?

@6465, serio się opłaca tuczyć do 130 kg przy tej cenie koncentratów i zboża? U mnie jęczmień i pszenżyto po 700 netto.

Opublikowano

sami biorą to i na razie jest spokój ale to do czasu

6 minut temu, 6465 napisał:

Za taką wagę to cena 1,20mniej niż za 1klase.  Przy cenie 3,20 wychodzi 2zl.  Takie realia. 

zawsze płaciłem normalnie, sam prosiłem o takie,przecie Widziałeś jaki słoń wisiał

Opublikowano

Co to za rasa i jeszcze pasza bo u mnie żeby się nie cieły to koszt paszy ok 95 gr/kg , można zbić do 85 gr przy udziałe 45% żyta ,taki ok 130 kg musi wpierniczyć ok 3,5-4kg paszy ,          zeby żyć i rosnąć musi dziennie pobrać 44 MJ energii , czyli koszt paszy masz poniżej 70gr/kg?

@6465

Opublikowano
3 godziny temu, misio3p napisał:

Wczoraj ostatnia sprzedaż w tym roku po 4,6 netto za E do Sokołowa. Średnia cena w tym roku wyniosła 5,91 netto na wbc

Mi z Animex wyszła 6,44 cena bazowa wbc za E. Ciekawi mnie skąd ta różnica bo sprzedaż średnio co 3 tygodnie i podobne ilości.

Opublikowano

dziś ostatnia sprzedaż darmozjadów 4,70 za E do sokołowa 

Opublikowano

Cykl zamknięty 2020rok 22 lochy sprzedane 419 sztuk zysk 118 zł/szt. + covid około 50 zł/szt. + dofinansowanie z grupy producenckiej około 28zł/sztukę = 196 zł/ sztukę w kosztach uwzględnione upadki, robocizna 15 zł/h, media, leki, remonty. nie liczyłem amortyzacji budynków(ojcowizna) zboże do pasz po cenie rynkowej z żniw 650 zł dla przykładu w 2019 151zł 2018 było około 60 zł/ sztuka

Opublikowano

koszt utrzymania lochy 1400 zł covid liczyłem 24000 zł :419 sztuk. i w obliczeniach był błąd bo covidowe wyszło około 60 zł a nie 50😆

urodzeń miałem w wymaganym przez covid okresie 217 sztuk

Opublikowano

19 godzin temu, Sadek napisał:

Mi z Animex wyszła 6,44 cena bazowa wbc za E. Ciekawi mnie skąd ta różnica bo sprzedaż średnio co 3 tygodnie i podobne ilości.

Cenę liczyłem metodą średniej ważonej, na początku roku sprzedawałem partie świń 12-20 szt, a od września partie 25-40 szt, myślę że stąd wynika część różnicy

Opublikowano
4 godziny temu, migacz napisał:

Dostałem odp że strony ARiMR. Paszociag nie wchodzi w koszty kwalifikowane. Teraz muszę jeszcze o opryskiwacz do dezynfekcji zapytać.

Opryskiwacz przejdzie.

• Like 1
Opublikowano

W Eleawatorze w Kępnie stoi skład wagonów który  juz po raz drugi zostanie załadowany zbożem około  2 tyś ton i zostanie wysłany do Niemiec. To zboże  zostanie spalone w elektrowni ,zapewne tak elektrownia spełnia  wymóg uzyskania zielonej energii. Bełchatów spala odpady drewniane a Niemcy zboże, trudno jest mi to skalkulować no chyba że jest to sprzedawane po cenie ze żniw i  jeszcze z rabatem za ilośc. 

Opublikowano
1 godzinę temu, misio3p napisał:

Cenę liczyłem metodą średniej ważonej, na początku roku sprzedawałem partie świń 12-20 szt, a od września partie 25-40 szt, myślę że stąd wynika część różnicy

To dlatego tak wyszło, ja równe partie.

Metoda ta sama.

Opublikowano
5 godzin temu, adamn999 napisał:

Cykl zamknięty 2020rok 22 lochy sprzedane 419 sztuk zysk 118 zł/szt. + covid około 50 zł/szt. + dofinansowanie z grupy producenckiej około 28zł/sztukę = 196 zł/ sztukę w kosztach uwzględnione upadki, robocizna 15 zł/h, media, leki, remonty. nie liczyłem amortyzacji budynków(ojcowizna) zboże do pasz po cenie rynkowej z żniw 650 zł dla przykładu w 2019 151zł 2018 było około 60 zł/ sztuka

Możesz rozpisać pozostałe koszty, podać ile paszy na kg przyrostu zużywasz, ile na tucznika koszty weterynaryjne wynoszą, ile średnio tona paszy Cię wynosi i jaką średnia wagę tucznika odstawiłeś i jaką średnią cenę netto na wagę żywą uzyskałeś, bo aż wierzyć mi się nie chce, że jest tak dobrze

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Dodaj nową pozycję...
v