Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
46 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Suszowe już dawno temu wypłacili z tego pakietu na covid. Ja złozyłem w środe o 8 rano może uda mi się załapać:P

Jak widać jeszcze nie wszystkim, ale niby ma być decyzja jutro

Opublikowano
5 godzin temu, Bananek napisał:

może i się mylę, ale w suszowym też miała nie obowiązywać kolejność, a wyszło kto pierwszy ten lepszy.

Potwierdzam. Ja złożyłem w środę przed wyborami w zeszłym roku to na drugi dzień kasa na koncie była. Decyzja przyszła pocztą po tygodniu. Także wszystkim współczuję którzy tak długo za kasą czekali

Opublikowano

Mam krowy powyżej 3 sztuk i wiek 24 + oraz 3 jajowki były na 1 marzec które miały ponad 12 miesięcy ale mniej niż 24 mięs. Jedna sprzedana gdzieś w maju a dwie są na krowy , czy do tych jałówek też mi się należy czy nie ?

Opublikowano
robi57362 napisał:

mnie irytuje to ze ten co mial 3 szt dostanie to samo co ten co mial 20 sz toż to przepaść a kasa taka sama

O to to. może dlatego zniknęły stawki ze strony arimr 🤔

Opublikowano

" Wielu polskich hodowców już na początku kryzysu wywołanego koronawirusem apelowało o wprowadzenie dopłat dla rolników od sprzedanej sztuki bydła. Taki pomysł zrealizowano właśnie na sąsiedniej Litwie. W poniedziałek Komisja Europejska ogłosiła, że zatwierdziła decyzję litewskiego rządu o przekazaniu 30,5 miliona euro pomocy dla hodowców bydła i producentów mleka, którzy zostali dotknięci epidemią koronawirusa. Komisja Europejska stwierdziła, że litewski środek pomocowy jest konieczny, odpowiedni i proporcjonalny, aby zaradzić poważnym zaburzeniom w gospodarce państwa członkowskiego.

12 milionów euro zostanie przeznaczonych dla hodowców bydła miesnego, a 18,5 mln euro dla producentów mleka. Wsparcie dla rolników i przedsiębiorstw ma formę dotacji bezpośrednich. Pomoc wypłacana będzie tylko wtedy, gdy rolnik sprzedaje bydło przedsiębiorstwu przetwarzającemu produkty rolne. Nie przyznaje się żadnej pomocy, gdy rolnik sprzedaje własną wołowinę na lokalnym rynku konsumentom końcowym i z gospodarstwa do gospodarstwa, tj. gdy rolnik sprzedaje bydło innemu rolnikowi w celu hodowli lub regularnej produkcji mleka/ mięsa itp.

Pomoc zostanie przyznana hodowcom bydła, którzy utrzymywali bydło przez co najmniej 6 miesięcy i sprzedawali je na rynku w okresie od 1 kwietnia do 30 listopada br. Aby otrzymać pomoc, rolnik musi wykazać całkowity średni spadek dochodów wynoszący co najmniej 5%  w porównaniu do stanu przed wybuchem epidemii choroby COVID-19. Pomoc zostanie wypłacona tylko wtedy, gdy ten warunek zostanie spełniony. Pomoc będzie wypłacana w trzech różnych wariantach:

- 130 EUR zostanie zapłacone za sprzedaż bydła w wieku co najmniej 12 miesięcy (czystej krwi, mieszańca kilku ras mięsnych).

- 100 EUR - za sprzedaż bydła mlecznego w wieku co najmniej 6 miesięcy (czystej krwi, mieszańca kilku ras mlecznych).

- 100 EUR - zostanie zapłacone za sprzedaż odsadzonego cielęcia w wieku od 6 do 12 miesięcy (rasowe, mieszaniec kilku ras mięsnych)."

To urywek z artykułu z 10.06. 

Według mnie o wiele lepsze rozwiązanie niż te, wprowadzone u nas. Ale może się mylę. 

Opublikowano

Mylisz sie. Dla wielu wyszlo by znacznie mniej. Nieliczni by na tym skorzystali. I ceny by spadaly bo kazdy by chcial wypchnac na ten listopad. Moze to troche bardziej sprawiedliwie dzielone ale i tak kazdemu nigdy noiie dogodzi

Opublikowano

Podniecamy się covidowym a już projekt ustawy mocno pchany przez Jark Kaczyńskiego o ochronie zwierząt  wchodzi do Sejmu. Mają być poszerzone prawa ekoterrorystów. Będą mogli wchodzić sobie od tak na gospodarstw i naszych obor..

To uderzenie w polskie rolnictwo – podkreśla dyrektor Instytutu Gospodarki Rolnej Jacek Podgórski.

– Z zapowiedzi wynika, że organizacje ekologiczne, właściwie ot tak, będą mogły wejść sobie na teren gospodarstw rolnych. To jest gigantyczne zagrożenie dla hodowli zwierząt futerkowych, dla hodowli i chowu drobiu, dla gospodarstw utrzymujących bydło mięsne i mleczne, ale także dla trzody chlewnej – wskazał Jacek Podgórski.

Projekt ustawy ochrony zwierząt popiera KO i Lewica.

– Jesteśmy bardzo mocno zdecydowani, by wspierać te wszystkie regulacje, które służą większej ochronie zwierząt – wskazał Czesław Mroczek, poseł KO.

– To wszystko są bardzo dobre, od dawna oczekiwane przez wszystkich obrońców praw zwierząt, decyzje. Kibicuję w tej sprawie Jarosławowi Kaczyńskiemu – mówił Andrzej Rozenek, poseł Lewicy.

Innego zdania jest Konfederacja i PSL.

– Nie poprzemy zgody na to, by tzw. ekoterroryści mogli wchodzić do prywatnych gospodarstw i niszczyć tak świetną branżę, niszczyć interesy, które ci ludzie przez całe swe życie rozwijali – zapewnił rzecznik Konfederacji, Tomasz Grabarczyk.

– Polska przez to straci pieniądze, Polska przez to straci wpływy podatkowe. Niczego nie zyska. Jesteśmy w stanie pracować nad lepszą regulacją – poinformował rzecznik PSL, Miłosz Motyka.

Projekt ustawy trafi do Sejmu jeszcze w tym tygodniu.

Opublikowano

Skoro ta polityka ma wpływ na ceny bydła też i to w większej mierze niż cokolwiek innego? 

Opublikowano

Mnie to nawet bardziej interesują te przyszłe ceny bo sprzedaż się zbliża 

Opublikowano (edytowane)

To jak Ci przyjdą zieloni i wywioza całe bydło z obór i zlicytuja je w ciągu kilku tygodni a potem wystawia Ci fakturę do opłacenia za czas opieki to wtedy się zainteresujesz tak? 

Uwierz mi ze 90 % obór w Polsce nie ma spełnionego podstawowego dobrostanu co już kwalifikuje się wg tych organizacji pod znęcanie się nad zwierzętami. Tz że Ci ludzie będą mogli wpadać sobie po gospodarstwach i je grabic. 

Edytowane przez tomaszmab
Opublikowano

Przyjedzie z niebieskimi i jeszcze pójdziesz siedzieć za napaść. Pierwsze za czym zaczną jeździć te życiowe ofermy to będą psy łańcuchowe. Podejrzewam, że gdy zaczną się mandaty sypać to większość ludzi postanowi ulżyć psom w tym cierpieniu na łańcuchu. I się skończy szczek nocami na wsiach polskich.

Opublikowano
komizmo napisał:

Podejrzewam, że gdy zaczną się mandaty sypać to większość ludzi postanowi ulżyć psom w tym cierpieniu na łańcuchu. I się skończy szczek nocami na wsiach polskich.

W sensie, że zamiast psu zrobić kojec, zrobią mu koniec? 😱

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v