Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie nie ważyłem, jedynie mogę mieć odniesienie do wagi żywej takiej plus minus bo jakieś miesiąc przed miałem kontrole wzajemnej zgodności i musieliśmy zakładać bykom kolczyki a że są z luzu to musieliśmy je zaganiać do zakładania na wagę i przy okazji przeważyliśmy sobie to ważył 569 kg 

Opublikowano
7 godzin temu, przemek28_28 napisał:

Mi to juz nawet nie chce sie łazić oprzątnąć. Hf 5.2 a mieszance do 6 netto. Wlkp.

Kto ma taką cenę dziś przyszedł SMS od handlarza na nowy tydzień HF 6.10 mieszkaniec 6.40 mięsny 6.80

Opublikowano
2 godziny temu, sylwekbarca2 napisał:

4 miesiące temu byk dostał wzdęcia , byk SM, waga+- 600 kg dał nam 233 kg samego mięsa. 

To według Ciebie jest hf 😕

Opublikowano

nie trzymam HF ale przy przykładzie tego SM, HF może dać wg mnie maks 200 kg

5 godzin temu, Berthold napisał:

A to kości oni wyrzucają tak??? Wszystko sprzedają, nie bądź śmieszny... U nas Hf 5,3. Czemu zakłady nie płacą za skure, co z narogami ( serce, wątroba, płuca, nerki)... Złodzieje i koniec!!!

Nie bronie ich ale dla mnie największymi złodziejami są pośrednicy co tym handlują, masarnie i sklepy.... 

Opublikowano
sylwekbarca2 napisał:

4 miesiące temu byk dostał wzdęcia , byk SM, waga+- 600 kg dał nam 233 kg samego mięsa. 

U mnie ostatnio hereford 520kg dał 290kg ćwiartek plus podroby.

Opublikowano (edytowane)

Klasyczny hf z mojego doświadczenia średnio wybijał mi się od 51- 53%. Jak już bardziej wchodził w coś w stylu ncb bądź średnie mm to i wybicie rosło. Wiadomo, że były i gorsze bo i takie się trafiają.

Edytowane przez donweter1989
Dodanie treści
  • Thanks 1
Opublikowano

Aż za dobrze znam te akcje. Kali, Cybulek, oprócz opasów macie krowy mleczne? Bo likwiduję opasy i może do krów bym wrócił 🤔😁

Opublikowano
8 godzin temu, HF86 napisał:

Przestaniemy hodować to wyjdą prezesy i handlarze z bekiem na ulicę i zewnym głosem że łzami w oczach będą głosić że pazerni gospodarze że robić chlopowi się nie chce a uni tyle piniazkow zainwestowali.jak żyć dajta parę milionów 😂wolontariat już się kończy.

Nie przestaną ludzie hodować chyba że ich sytuacja losowa zmusi. Mają kredyty i będą po 5 zł sprzedawac. To nocy czepia się brzytwy. W ubiegłym roku u mnie ludzie dołożyli do buraka cukrowego na spotkaniu krzyki lament wyzwiska a jak doszło do planowania to ci co krzyczeli to pierwsi stali w kolejce do podpisu umowy. I tak samo mamy z bydłem. Bydło przej....a sprawa eksploatuje człowieka na maxa, handlarz sobie ukradnie na wadze a my nawet za swój obornik zapłaciliśmy. Mam też do sprzedania i nawet nie dzwonię i się nie pytam z cena bo szkoda zdrowia.

Opublikowano (edytowane)

Damianek jest dokładnie jak mówisz. 

Ja w styczniu oddałem  wszystkie dzierżawione łąki za które płaciłem od 100-200 zł ( dopłaty własciciel) a dzisiaj spotkałem gościa ze wsi i mi sie pyta  ile płaciłem bo on ostro negocjował i udało mu się zbić czynsz na ........ 500 zł normalnie gacie mi spadły z wrażenia. A 2 miesiące temu sprzedawał byki po 6 zł brutto w wadze....... 530 kg brutto bo nie miał na kredyt. Teraz kupi cielaka za 800 zł zapłaci za łąke 500 zł a na końcu sprzedaje niedorosty . To się nazywa żyłka do interesu, hehehhe   

więc jeleni dla handlarza napewno nie braknie

p.s a najlepsze ze to kawałek drogi a rekin hodowli  ma sprzęt taki ze lampy na sznurek przywiązane a przyczepy takie ze  boki od rdzy odpadaja. Jak go policja capnie to mandat większy bedzie jak wartość sprzętu, heheheh

Edytowane przez kanalia36
Opublikowano

Potwierdzam, opas to dno. U mnie większość likwiduje, kupę pras i innych klamotów wyprzedają, bo już do tego nie wrócą. Kolega ma rację, bydło strasznie eksploatuje człowieka, wręcz wyniszcza. Są tu potentaci co mają wszystko na robotach/rusztach to jeszcze ok, ale sporo ludzi tyra taczkami po błocie. I to rozwala zdrowie. W ogóle to forum jest jak całe polskie rolnictwo - bardzo zróżnicowane, dlatego tyle tu nieporozumień i niesnasek. 

Opublikowano

dokładnie jak opisałeś 

do mnie przyszedł dziś gostek z wioski mocno spragniony (wie że u mnie pokręci sie z pół godzinki to i glód i pragnienie zaspokoi ) Wzioł taką plastikową łopate do śniegu i poszedł gnojowy korytarz ogarniać ,chyba od tego szurania tak jednemu bykowi odjebalo myślałem że trzeba bedzie go odstrzelić Jak wychodziłem z obory to odciagał sie od korytarza pasowego jak by tam jakiegos potwora widział Ciekawe czy jutro nie będzie sztywny rano 

Opublikowano (edytowane)

Nie licząc obornika i przygotowania paszy to na jednego opasa poświęcam nie więcej niż jakieś 15-20 min tygodniowo... zostawiam je nieraz na 48 h bez obrządku( ktoś zobaczy dwa razy dziennie czy wszehno w požatku ) i sobie rosną. Wolno bo wolno ale praktycznie bezobsugowo. 

Edytowane przez Taurus83
  • Like 2
Opublikowano

Ja ostatnie trzy lata zacząłem bawić się w opas byków, taka dodatkowa kasa przy mleku. Jednak widzę że to nie ma sensu jeszcze został mi jeden kojec 7szt i koniec z bykami. Miałem nawet problem ze sprzedażą byczków małych ale i na to znalazłem rozwiązanie, kryję nasieniem sexowanym

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v