Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Romuś , podobno w alkomat dmuchać nie można . Zabronione . Tak że tego .

Opublikowano

. Rząd będzie ratować firmy przed koronawirusem . 

Rząd przygotował i pokazał pakiet pomocowy dla polskich firm w związku z koronawirusem. Ma on zapobiegać bankructwom firm, które ze względu na perturbacje związane z wirusem mogą tymczasowo stracić przychody i nie być w stanie wywiązywać się ze swoich zobowiązań finansowych. Dlatego rząd chce udostępnić takim firmom tanie pożyczki i gwarancje, a z drugiej strony odciążyć je poprzez zwolnienie z obowiązku terminowego rozliczania się z podatków VAT, PIT i CIT i składek na ZUS.

Opublikowano
2 minuty temu, Pafnucy napisał:

Romuś , podobno w alkomat dmuchać nie można . Zabronione . Tak że tego .

eee tam 2 korzyści wątroba dychanie .. i w razie ,w' nic nie stracę 

3 minuty temu, dsbh napisał:

Bocian to mi się źle kojarzy ale "Litwo ojczyzno moja" to nawet nawet.

ale głowa nie boli żołądek jest ok  ostatnio jestem na AM i pasuje  mi 

Opublikowano
2 minuty temu, dsbh napisał:

Włochy miały chyba taki pakiet wdrożyć,także Polska może się na nich wzoruje. Pytanie czy rolnikowi ktoś pomoże ?

Taaa . Wcześniej druki na nowe wnioski wysyłają .:ph34r:

Opublikowano

Nieno ja akurat serio tego nie potraktowałem.

Sam też nie zmutował.  

Opublikowano

Hyba bede na profesora Grodzkiego głosował, lata praktyki, taka wiedza i ta umiejętność zarządzania finansami, i do Itali się przejedzie i izbę przyjęć nawiedzi. Klękajta narody, bo to czecia osoba w państwie, a powinna być pierwsza.

Opublikowano
Przed chwilą, Agrest napisał:

Sam też nie zmutował.  

sam sam nie raz się zmutuje gdyby grypy i wirusy sie nie mutowały to byś nie chorował 2 razy tego samego nie złapiesz ...chyba ze masz hiv 

" i choćbym szedł ciemną doliną, zła się nie ulęknę bo Ty jesteś ze mną. Twoja dobroć i łaska pójdą w ślad za mną przez wszystkie dni mego życia i zamieszkam w domu Pańskim po najdłuższe czasy" żal mi Was ateiści i wszelkiej maści lewacy. Musicie się chyba potwornie bać? Śmierć nie jest końcem! Jest jeszcze czas dla Was.

Opublikowano

A ja twierdzę że nie sam i nie przypadkiem to się dzieje.

Ot taki podejrzliwy jestem

Opublikowano
3 minuty temu, gienio007 napisał:

Ale buc je...y!!!

https://dorzeczy.pl/kraj/132319/grodzki-przyparty-do-muru-w-tvn24-to-co-mialem-nie-robic-tego-testu.html

Wszędzie we wszystkich mediach głośno ZAPOWIADAJĄ aby tylko i wyłącznie w szpitalu zakaźnym  a nie na zwykłej izbie przyjęć  robić te testy  !!!!

hmmm inteligencji to ja mu nie zazdroszczę  ale ale ...😊  gdyby tak przywiózł do sejmu wirusa stare komuchy by wirginały ... hmm  głośno myślę  ... ale ucierpieli by nie wini ludzie 

Opublikowano

W 1854 r. we włoskim mieście Turyn szalała straszna epidemia cholery. Mieszkańcy panikowali, zamykali się w domach, a zarażeni umierali opuszczeni przez wszystkich.

Reklama

Jednym z niewielu, który postanowił wtedy przyjść z pomocą chorym był święty salezjanin ks. Jan Bosco. Zebrał młodych ludzi, którymi się opiekował w oratorium i zaproponował im, aby ci, którzy czują się na siłach wyszli z nim do miasta, aby pomóc chorym. Jak zapisali biografowie życia kapłana, ks. Bosco obiecał chłopcom, że żaden z nich się nie zarazi, ale mają być w stanie łaski uświęcającej i mieć przy sobie medalik z Najświętszą Marią Panną.

Zgłosiło się kilkudziesięciu młodych chłopców, którzy przez kilka następnych dni pomagali chorym w mieście. Nikt z ich się nie zaraził, a epidemia w końcu się skończyła.

Wielu z nas przypomniała się w ostatnich dniach historia z życia tego włoskiego świętego w kontekście epidemii koronawirusa i decyzji wstrzymania aż do początku kwietnia publicznego odprawiania mszy św. w ojczyźnie ks. Jana.

Ewangeliczna odwaga z tej historii, której autentyczność potwierdzają biografowie ks. Bosco dla wielu była przykładem przeciwnej postawy do tej, jaką w ostatnich dniach podjęli włoscy biskupi. Niektórzy oceniają ją może nie jako tchórzliwą, ale na pewno jako trudną do zrozumienia, kiedy rezygnuje się z duchowej mocy i pocieszenia, jakie niesie ona ze sobą. Jej wyrazem w największym stopniu jest właśnie eucharystia, która jest w dzisiejszych okolicznościach najbardziej potrzebna wiernym.

I wcale nie chodzi tu o to, że ktoś namawia do nierozsądnego zachowania w chwili, kiedy należy zachować największą ostrożność z powodu epidemii, która zabiera coraz więcej istnień ludzkich. Przecież św. Jan także wysyłał swoich wychowanków w niebezpieczeństwo dopiero, kiedy ostrzegł ich o metodach ochrony przed zarazą.

Chodzi o to, że podczas gdy zakazane zostały spotkania w kościołach, restauracje i sklepy we włoskich miastach wciąż są pełne ludzi (są to zbiorowiska z pewnością większe niż te, które spotkać można w kościołach). Z pomocy duchowej zrezygnowano szybciej niż z konsumeryzmu.

Chorwacki kapłan i teolog ks. Mladen Parlov zamieścił w ostatich dniach ważny komentarz w kwestii wydarzeń w sąsiadującej z Chorwacją Italii. Powiedział, że nie rozumie, jak można odmówić wiernym narażonym na niebezpieczeństwo śmierci ich największego źródła siły.

„Wypowiadając słowa o wskrzeszeniu zmarłych i o życiu wiecznym chrześcijanie powinni mieć inne podejście do śmierci. Właśnie my, poprzez swoją wiarę powinniśmy stanąć ponad strachem od śmierci”, powiedział kapłan.

To bardzo smutne obserwować jak w Kościele włoskim strach tak łatwo zapanował nad nadzieją.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, galan99 napisał:

dobrze że teraz taka panika bo panika szybko wygasa i przychodzi oswojenie z zagrożeniem i więcej racjonalności w zachowaniach bo się pomęczą tym lataniem po sklepach i w końcu będą musieli odpocząć,  racjonalność będzie potrzebniejsza gdy na prawdę epidemia się rozszerzy. 
Tylko trochę tym teraz lataniem mogą poroznosić niepotrzebnie wirusa.
Tam w tym art. cyt  - "Skoro zamykają szkoły to może za chwilę zamkną też sklepy - słyszymy z kolei w supermarkecie przy ul. Nałęczowskiej w Lublinie."
No może chluby rozumowi cytowanego to nie przynosi ale wskazuje na jeszcze jedną zmianę nawyków w sklepach. Jak najmniej a najlepij wcale macania towarów i odkładania na półkę nawet jeśli opakowane. Idealnie gdyby personel podawał towary ale samoobsługa tak daleko już zaszła że tego personelu zbyt mało aby nawet myśleć poważnie o takim standardzie.
W Chinach tylko tym na kwarantannie wynosili pod drzwi zamówione zakupy nie wpuszczając ich do sklepu ale ... z resztą obejrzałem coś takiego bo tak lało że nic nie da na zewn zrobić

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Matka Natura korzysta ze swoich mechanizmów obronnych do usunięcia wyjątkowo szkodliwego wirusa jakim jest Homo sapiens. Bójcie się..

Opublikowano
2 godziny temu, Roman176 napisał:

ja mam świetny  humor a stare komuchy boja się ... jadę do Wuhan napić się z chińczykami ... później jadę sejm pozwiedzać uścisnąć grodzkiego Kaczyńskiego i wszystkich 

Właśnie takie stare komuchy jak Kaczyński będą chciały uniknąć Twojego uścisku, bo możesz ich zarazić.:lol: Jedyne co, to możesz wyściskać się z ich ochroną, chyba że od razu rzucą Cię na glebę to do przytulania zostanie Ci tylko beton.:lol:

Opublikowano

https://wpolityce.pl/spoleczenstwo/490659-opozycja-apeluje-o-zamkniecie-kosciolowna-tt-wybuchla-burza

Opozycja apeluje o zamknięcie kościołów. Na TT wybuchła burza. Rzecznik KEP: Starsi mogą śledzić transmisję Mszy w mediach

opublikowano: 7 minut temu · aktualizacja: 6 minut temu

autor: Fratria

Gorąca dyskusja na Twitterze! Czy na czas walki z koronawirusem kościoły w Polsce powinny na wzór tych włoskich zostać zamknięte? Takiej decyzji jeszcze nie podjęto. Przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski abp Stanisław Gądecki poprosił o zwiększenie „liczby niedzielnych mszy świętych, aby jednorazowo w liturgiach mogła uczestniczyć liczba wiernych odpowiednia do wytycznych służb sanitarnych”. Minister Szumkowski pytany oto na konferencji prasowej przyznał, że rząd jest w stałym kontakcie z Episkopatem. O zamknięcie kościołów apeluje część polityków opozycji. Rzecznik KEP przypomina iż osoby starsze i schorowane mogą pozostać w domach i stąd śledzić transmisje Mszy, które są w niedziele w środkach społecznego przekazu.

Gorąca dyskusja na Twitterze

Dziękuję @Abp_Gadecki za mądrość i wiarę w realną obecność prawdziwego Boga w Najświętszym Sakramencie. „Od powietrza, głodu, ognia i wojny zachowaj nas Panie”

—napisała poseł Anna Siarkowska.

Publicysta Tomasz Terlikowski na Twitterze podkreślił, że „oglądanie Mszy świętej nie jest tym samym, co uczestniczenie”. Na jego wpis odpowiedziała dziennikarka Agnieszka Gozdyra.

Oglądanie Mszy świętej nie jest tym samym, co uczestniczenie. Jeśli nie mogę spotkać się z Jezusem w Eucharystii z powodu choroby, to wtedy mogę „obejrzeć” Mszę. Ale jedno nie zastępuje drugiego. Tak jak rozmowa przez telefon nie zastępuje spotkania, a zdjęcie obecności

—napisał Terlikowski.

Prawda. Oglądając i rozmawiając przez telefon nie można się zarazić. To naprawdę proste

—odpowiedziała Gozdyra.

Dzięki Bogu za polskich biskupów, którzy jasno wskazują, że odwołania Mszy nie będzie. Tak jak szpitale leczą ciało, i nie zamyka się ich z powodu pandemii, tak kościoły leczą duszę i w tym samym czasie się ich nie zamyka.

Jasne, musi być jakieś miejsce, które daje gwarancję zarażenia.

O zamknięciu kościołów najbardziej gardłują ci, którzy i tak do nich nie chodzą. Wszelkie lewactwo i ateusze. Ja chodzę i uważam że Msza Św. i woda święcona są dla mnie wielką ochroną. Nie boję się choroby w obliczu i pod opieką Boga Teraz jest dobry test na to kto naprawdę wierzy.

Oczywiście, ale Jezus choć przyszedł nawracać, to uzdrawiał też ciała. Jako uczniowie powinniśmy z należnym szacunkiem podejść do daru życia i zdrowia bliźnich. Może warto również to wziąć pod uwagę wybierając się na Mszę.

Otwarte kościoły i normalne msze przy zamkniętych szkołach i instytucjach kultury, to jakiś wybitnie głupi dowcip.

Co słabe? Katolik? Człowieku, Msza Święta to największy egzorcyzm, zamykanie kościołów w obawie przed wirusem to zdrada Chrystusa, wiernych i brak wiary. To jest katolicyzm.

Strach przed Kościołem silniejszy od zdrowego rozsądku.

Pan do kościoła nie zachodzi, więc po co Pan kopie kruszy? Pan zaapeluje o zamknięcie Galerii Handlowych.

Apeluje do Episkopatu o rozważenie zawieszenia otwartych dla wiernych mszy do odwołania. Zamykamy szkoły, placówki kultury, obiekty sportowe, a wszyscy spotkają się w niedziele w kościele? Włoski Kościół podjął jedyną możliwą decyzję.

W kościołach można zachować środki ostrożności - odległość od siebie, nie dotykanie dłoni etc. Gorzej jest w fabrykach, bankach czy centrach handlowych. Tez pani zamknie?

Osoby starsze mogą oglądać Mszę świętą w telewizji

Rzecznik episkopatu przypomniał, że zgodnie z zaleceniami Głównego Inspektora Sanitarnego, by unikać dużych zgromadzeń osób, abp Gądecki poprosił we wtorek o zwiększenie liczby niedzielnych Mszy św. w kościołach, aby jednorazowo w liturgiach mogła uczestniczyć mniejsza liczba wiernych.

Ks. Rytel-Andrianik przypomniał, że abp Gądecki wskazał, iż osoby starsze i schorowane mogą pozostać w domach i stąd śledzić transmisje Mszy, które są w niedziele w środkach społecznego przekazu np. o godz. 7.00 w TVP 1, o godz. 9.00 w Polskim Radiu – Program Pierwszy, o godz. 9.30 w Telewizji Trwam, o 13.00 w TV Polonia oraz lokalne transmisje.

Dodał, że przewodniczący episkopatu podnosił, iż że nie ma wymogu, by podczas Mszy świętych przekazywać znak pokoju przez podanie dłoni.

Rzecznik episkopatu zaakcentował, że Kościół w Polsce od początku angażuje się w działania mające na celu ochronę przed epidemią koronawirusa. Przypomniał, że jeszcze przed zidentyfikowaniem tego wirusa w Polsce, w niedzielę 1 marca, w kościołach czytany był list ministra zdrowia Łukasza Szumowskiego informujący, jak reagować w sytuacji zagrożenia. W tym samym czasie przewodniczący episkopatu wydał komunikat w tej sprawie, w którym m.in. zalecał zachowanie daleko idącej ostrożności i apelował o modlitwę.

Zastępca Jaśkowiaka apeluje do seniorów

Zastępca prezydenta Poznania Jerzy Solarski zaapelował w środę na konferencji prasowej do seniorów, żeby przez dwa tygodnie Msze św. oglądali w telewizji.

Nie przychodźcie w niedzielę na Msze św.

—podkreślił.

Zastępca prezydenta Poznania Jerzy Solarski przewodzi powołanemu przez prezydenta Poznania Zespołowi ds. monitorowania zagrożeń związanych z koronawirusem SARS-CoV-2 na terenie miasta.

W środę na konferencji prasowej zaapelował do seniorów:

Nie przychodźcie w niedzielę na Msze św., naprawdę nic się nie stanie, a być może uratuje zdrowie seniorów

—powiedział Jerzy Solarski.

Podkreślił w apelu, żeby seniorzy pozostali w domu przez dwa tygodnie. Starsi ludzie – jak podkreślił Solarski - są najbardziej narażeni na koronawirusa, a szczególnie na powikłania.

Śmiertelność jest największa w grupie 80 plus

—powiedział.

Samotnymi seniorami w Poznaniu zaopiekują się pracownicy Ośrodka Pomocy Rodzinie i Centrum Inicjatyw Senioralnych.

Zostanie uruchomiona infolinia do kontaktu; pracownik przyjedzie i zrobi np. zakupy

—wyjaśnił z-ca prezydenta.

kk/PAP/Twitter

Opublikowano
18 minut temu, tracker napisał:

„Wypowiadając słowa o wskrzeszeniu zmarłych i o życiu wiecznym chrześcijanie powinni mieć inne podejście do śmierci. Właśnie my, poprzez swoją wiarę powinniśmy stanąć ponad strachem od śmierci”, powiedział kapłan.

To bardzo smutne obserwować jak w Kościele włoskim strach tak łatwo zapanował nad nadzieją.

Pchanie się w łapy śmierci to samobójstwo, a tego zdaje się kościół nie pochwala. 
Facet nie odróżnia strachu przed końcem życia jako nieuniknioną konsekwencją narodzin  od tego spowodowanego czynnikiem jednak możliwym do uniknięcia. Wola życia, to nas pcha do poszukiwania ratunku. Inaczej samobójcy wisieliby na każdym przydrożnym drzewie. 

Opublikowano

We włoskich szpitalach nie ma już miejsca na pacjentów cierpiących na inne dolegliwości zdrowotne, a w samej Lombardii aż 12% personelu medycznego jest zarażonych koronawirusem. Sytuacja wydaje się wymykać spod kontroli, co zauważyły również Chiny oferując olbrzymią pomoc (między innymi 2 mln maseczek, 50 tys. testów na koronawirusa).

Opublikowano (edytowane)

tam wcześniej DamianChen-a wstawiłem link i pod koniec tego filmu jest przekierowanie na Jego wywody o Włoszech i w tym drugim filmie jest wyjaśnienie komu tę pomoc Chiny wysłały
na pewno nie Włochom.

durnotę techniczną napisałem bo ten link generowany automatycznie za każdym razem inny i chodziło mi o ten film

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...
v