Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Gdzie zakwestionowałem ?.... Toć napisałem i potwierdził wyraźnie że to socjalistyczny przezytek który nic nie daje tylko śmieszy swoją forma która nic nie znaczy i nie ma z nej żadnych korzyści... Ot członek to tylko udziały ma płacić i jest niby właścicielem z naciskiem na "niby".... 😂😂Toć to socjalisci wymyślili żeby pokazać kapitalistom swoją siłę w kupie... 🤣

Edytowane przez ogarek
Opublikowano

Wspomniana wcześniej Werynia jest atrakcyjna, dobry dojazd tylko sporo porządku trzeba by tam zrobić. Podałem ci link z miejscowościami, teraz się interesuj jak i co nie wszystkie przeszły do agencji.

Kolebką ruchu spółdzielczego była XIX wieku Anglia. Tu w roku 1843 w miejscowości Rochdale powstała jedna z pierwszych spółdzielni. Była to spółdzielnia o profilu spożywczym. W tym samym czasie równolegle ze spółdzielniami produkcyjnymi czy rolniczymi w całej Europie rozwijały się spółdzielnie kredytowe, między innymi Kasy Raiffeisena. Animatorami wczesnych form spółdzielczości byli w wielu krajach (Wielka Brytania, Belgia, Skandynawia) socjaliści, którzy budowanie gospodarki spółdzielczej uważali za metodę zbudowania alternatywy dla kapitalizmu.

Pierwszą na naszych ziemiach miał Staszic w Hrubieszowie uczą tego na przedsiębiorczości w szkole średniej. 

Opublikowano

Wam się wszystkim coś zdrowo kitłasi. Spółdzielnia zrzesza członków i generuje z nich podmiot konkurencyjny. Taka pozioma konsolidacja umożliwia dla przykładu wzięcie przez mieszkańców bloku kredytu i zmodernizowanie budynku. Odejściem od idei są kolejne kroki gdyż przy dobrym zarządzaniu czy szczęściu można nabyć coś z rynku i wtedy Spółdzielnia powinna wykonać przekształcenie. Problemem jest wykonanie tego właśnie kroku. Można powiedzieć, że każdy startup to nieformalna spółdzielnia. Socjalizm? Genetycznie tak. Jak nazwać crowdfounding? Popełniacie błąd dyskryminując Spółdzielnie. Statuty są prawnie dość elastyczne.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, hubertb napisał:

No nie wiem NSDAP, a potem donosicielstwo w wschodnich Niemczech.

Rolnictwo w Polsce bez dotacji? hmm Możliwe ale jak dopłaty zabiorą też w innych krajach. 

nsdap z nazwy socjalistyczna tylko o narodowym zawężeniu socjalizmu
a subwencjonowanie rolnictwa ma nie tyle na celu obniżenie cen żywności co wytłumienie rynkowych oscylacji ze sprzężenia antagonistycznego podaż/popyt bo jak każde sprzężenie grozi oscylacjami wykraczającymi po za wytrzymałość całego układu i bywały by okresy wielkiej nadprodukcji żywności jak i okresy po nich gdy brak zbytu i niskie ceny powodują upadek większej części producentów i niedostatek żywności który wprawdzie winduje ceny i stwarza warunki do odbicia ale jest okres głodu a to niepokoje społeczne i może już nie być takiego popytu bo się potencjalna klientela wytłucze a w najlepszym wypadku wymrze z głodu w ramach "mechanizmów rynkowych".
Tylko te kraje które potrafią zniwelować oscylacje rynkowe zachowując maksimum wolnego rynku są najstabilniejsze i politycznie i cywilizacyjnie najlepiej rozwinięte.
ewolucja systemów społecznych próbowała i niewolnictwa i komunizmu a utrzymało się najefektywniejsze jakie było na dany czas.
Na dzisiaj zarówno kraje ultraliberalne jak ultralewicowe to oazy nędzy i upadku.
w zasadzie nie dało by się już ultraliberalizmu w pełni wolnorynkowego zastosować na takim Tajwanie czy innych gęsto zaludnionych rejonach bez szybkiej rewolucji prokomunistycznej i trzeba tęgich głów aby umiejętnie balansować pomiędzy aby jednostka mogła się samorealizować nie rozwalając organizacji wspólnoty..
wracając do rolnictwa to sztuką jest tak balansować aby rynek kreował ceny konkurencją ale nie wpadał w owe oscylacje a przynajmniej nie były one zbyt szerokie.

57 minut temu, ogarek napisał:

Gdzie zakwestionowałem ?.... Toć napisałem i potwierdził wyraźnie że to socjalistyczny przezytek który nic nie daje tylko śmieszy swoją forma która nic nie znaczy i nie ma z nej żadnych korzyści... Ot członek to tylko udziały ma płacić i jest niby właścicielem z naciskiem na "niby".... 😂😂Toć to socjalisci wymyślili żeby pokazać kapitalistom swoją siłę w kupie... 🤣

słusznie
miało być - spółdzielni jako tworu niesocjalistycznego.
z resztą z logiki reszty mojego posta wynika że to "nie"dopisanie tylko w tym miejscu i mój błąd słowny
dzięki

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

dzisiaj dzień rocznicy i nie wypada obiektywnej prawdy oraz okoliczności utrudniających obiektywizm w ustaleniu przyczyn katastrofy udowadniać.
Katastrofa miała miejsce i to jest fakt niezaprzeczalny a że zginęło w niej wiele osób z najwyższych władz jednego spośrod średniej wielkośc państw na planecie to musi mieć polityczne konsekwencje i długo jeszcze będzie miało.
Obiektywna ocena nie przynosi chluby ani Rosji ani Polsce bo przyczyną bezsprzeczną tej katastrofy był brak porozumienia i woli współpracy po obu stronach a cała reszta to już tragedia osobista ofiar i ich rodzin przede wszytkim
Tragedia ludzka tym większa że właśnie rozdrapywana politycznymi rozgrywkami też obydwu tron ale ocena tego wszystkiego nie bardzo na dzisiaj.

• Like 1
Opublikowano

ogarek - kto Ci powiedział, że jest właścicielem? Nabywając udział stajesz się członkiem i masz prawo do tego co statut Ci daje. Jesteś właścicielem jedynie udziału. Możesz do Spółdzielni wprowadzić majątek ruchomy. Będziesz wówczas właścicielem dajmy kombajnu ale nie dysponentem.

Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

no to podaj przykład w/g ciebie "prostego zagadnienia" na które coś bzdurnego napisałem a niewykluczone że możesz mieć rację bo ja twierdzę że rzeczy dla kogoś proste są tylko takimi że je nie rozumie albo Mu propaganda uproszczeniami wodę z mózgu zrobiła i zakłada wpojone mu uproszczenia za słuszne.
nie piję i na jakiej podstawie to insynuujesz?
Narkotyki bierzesz , brałeś czy zamierzasz brać? a może jesteś fanatykiem wyznaniowym? nie zachowujesz się sadystycznie wobec słabszych? masz nieodpartą potrzebę dominacji nad innymi?

tak dla równowagi tylko zapytałem tylko dlaczego akurat o te rzeczy to już domyśl się sam

Teraz nie bardzo chce mi się szukać bo tyle tego ludzie piszą że cały dzień zajmie'żeby do twoich się dokopać .

Nie sugerowałem że pijesz tylko zapytałem i powiem Ci że trafiłem 😏 coś już o tobie wiem i do pewnego model mogę Cię dopasować 

Ja nie biorę żadnych używek ,Ale domyślam się że mój specyficzny sposób wypowiedźi i inne zdanie mogą to sugerować , wyznaniowym fanatykiem też nie jestem . co najwyżej silny charakter i uparty z własnym'zdaniem. 

To jeszcze jedno pytanie . jest Pan ateistą?? 

I proszę wybaczyć za tego pierdołe 😏 co złego to nie ja 😎

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, DTaras napisał:

ogarek - kto Ci powiedział, że jest właścicielem? Nabywając udział stajesz się członkiem i masz prawo do tego co statut Ci daje. Jesteś właścicielem jedynie udziału. Możesz do Spółdzielni wprowadzić majątek ruchomy. Będziesz wówczas właścicielem dajmy kombajnu ale nie dysponentem.

oj różne są spółdzielnie i różne statuty czy tam swoje regulaminy, zasady mają.
Spółdzielnie mieszkaniowe, mleczarskie, owocowo warzywne czy nawet banki spółdzielcze.
Niczego innowacyjnego jeszcze z żadnej spółdzielni nie wyszło a co najwyżej innowacyjne sposoby łapówkarstwa i przekrętów i tym podobnych patologii.
Nieco spółki akcyjne przypominają spółdzielczość i tak to okrężną kapitalizm stworzył korpo co działają na coraz bardziej przypominający narodowy socjalizm warunkach.

20 minut temu, Ursus932 napisał:

To jeszcze jedno pytanie . jest Pan ateistą?? 

najpierw pytasz czy jestem jehowym teraz czy ateistą to o co ja mam Ciebie zapytać o to samo nie mogę bo wyznanie jest prywatną sprawą chronioną prawem
Nie jestem ateistą ani żadnym fanatycznym wyznawcą ani antywyznawcą czegokolwiek na co może być racjonalne wytłumaczenie choć nie muszę na podobne pytania odpowiadać ani nikt w przestrzeni publicznej się ustosunkować o czym Cię informuje aby za naruszanie czyjejś suwerennej prywatności ktoś nie posunął się dalej niż ja i o stan kultury jest takie pytanie którego z grzeczności nie zadam choćby i "dla równowagi" może już było by wskazane.

a coż to za link taki długi? aż zobaczę co tam powyżej Bogdan... :)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
5 godzin temu, Ulman napisał:
  6 godzin temu, jarecki napisał:

centra handlowe to też i polscy własciciele , a gdzie wyczytałem to czytałem ze 2 lata temu raport o inwestowaniu , głownie chodziło o ryzyko różnego rodzaju i dlatego inwestorzy którzy nad wisłą  inwestują chcą jak najszybszego zwrotu inwestycji 

Wszyscy inwestorzy chcą jak najszybszego zwrotu - to normalne. Nie wiem czemu w takie rzeczy wierzysz skoro rząd twierdzi że jesteśmy stabilni europejscy i należymy do światowej elity gospodarczej. A może inwestorzy widzą nas inaczej bo nasz wzrost jest oparty na przeżeraniu kasy a to bardzo marna recepta na rozwój.

6 g

tu nie jest wina ani pis ani PO  to wina histori , tak samo  ukraina dziś inwestując tam  trzeba liczyć na dobry zarobek ,ale nie pewno jutro [ oile cie oligarchowie dopuszczą ]                         taka dziwna forma spółdzielczosci to forma spółdzielni mleczarskich z naciskiem na dziwna forma 

Opublikowano

Bo dysydent to jest problem tego kroku naprzód... Spółdzielnia jest dobra ba początku - potem niech będzie raczej z nazwy jeżeli piszemy o sprawach rynkowych strikte. Masz jednak słuszność vo do rodzajów.

Opublikowano

Ile z 540 mld euro dla Polski? Rząd jeszcze nie wie, ale "będzie walczyć” 

Plan ratunkowy dla gospodarki Unii Europejskiej na czas koronawirusa ma mieć gigantyczną wartość. Na pytanie jaka jego część może trafić do Polski, rząd nie umie odpowiedzieć. "Aktywnie walczymy" deklaruje minister Kościński.

https://businessinsider.com.pl/finanse/pakiet-ratunkowy-ue-ile-dostanie-polska/d74lyqf

Opublikowano
6 godzin temu, Ywa napisał:

A moje pytanie brzmi, jakie znaczenie miało/ma stanowisko/reprezentacja p. A.Macierewicza? Ma być złudnym pokarmem dla ludu-majak. To pokazuje, że tak miało być.

Ywa -  Macierewicz w młodości był spadochroniarzem tak jak Kuroń i Modzelewsk i inni synowie pejsatych - oni ci synowie tych radzieckich pejsatych przywiezionych jeszcze na ruskich czołgach drążyli przeciw  towarzyszowi Gomułce. ............Widomo ci z historii, o pięciodniowej  wojnie w czerwcu 1967 roku  gdy syjonistyczny Izrael napadł znienacka na terytoria Egiptu. Egipt w tym czasie był pod parasolem  Sojuza.............. Jasko , że Polska należała do demoludów tez pod patarchiatem  czerwonej gwiazdy od czasów postanowień  Jałtańskich tak, że Gomułka dostał POlecenie  - wszystkich pejsatych aut do Izraela z paszportem w jedną stronę....................... Niektórzy [pod zmienionymi nazwiskami ostali się w mojej ojczyżnie Polsce jako  V kolumna i po dzień dzisiejszy drenują na nasza zgubę.

Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

Obiektywna ocena nie przynosi chluby ani Rosji ani Polsce bo przyczyną bezsprzeczną tej katastrofy był brak porozumienia i woli współpracy po obu stronach a cała reszta to już tragedia osobista ofiar i ich rodzin przede wszytkim

O jakim braku porozumienia myślisz? 

Opublikowano
2 godziny temu, hubertb napisał:

Ulman masz pierszego z brzegu linka: 

http://pgrypolskie.blogspot.com/2011/02/pgry-na-podkarpaciu-w-byym-wojewodztwie.html

Jesteś zainteresowany ziemią to szukaj. Wokoło mnie na III i IV samosiejka brzozy rośnie. Chcesz zrobię ci foty jak będę w domu;) 

Teraz to III i IV klasa a przed chwilą była I i II . Link pokazuje PGRy które z pewnością maja właścicieli bo budynki w większości zadbane, obejścia uporządkowane więc nie są do wzięcia. Na domiar złego to praktycznie wszystko w bieszczadach. Gdzie tam masz wysokie klasy ziemi? Ta Warynia nie ma gospodarza? 

2 godziny temu, Generał napisał:

Po co  ci  to  takiemu  zajadłemu  antyPiSowi   na  100%  KOWR  nie  wydzierżawi  ani  1ha

To teraz PIS daje tylko sympatykom i partyjnym jak za komuny?

Opublikowano
2 minuty temu, mirro napisał:

O jakim braku porozumienia myślisz? 

braku woli z ruskiej strony
"persona non grata"
Coś jak brak wizy "oficjalnej" wybiórczo dla określonych opcji politycznych z Polski dla innych opcji zaś nie i wszelkie dalsze analogie i domniemania muszą z czegoś takiego wyniknąć no i wynikły i jeszcze nie koniec

Opublikowano
4 godziny temu, mirro napisał:

U nas nie produkcja jest za droga, tylko opłacalność nijaka przez niskie ceny zbytu. 

ja powiem za dużę rozdrobnienie i smietanke zpijają handlarze , sąsiad  kiedyś kupił zrebaka to jak policzył to w pół roku był 6 włascicielem a też lubiał zahandlować

1 minutę temu, dysydent napisał:

"persona non grata"
Coś jak brak wizy "oficjalnej" wybiórczo dla określonych opcji politycznych z Polski dla innych opcji zaś nie i wszelkie dalsze analogie i domniemania muszą z czegoś takiego wyniknąć no i wynikły i jeszcze nie koniec

jak cie niechcą to niepchaj sie w  butach 

Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał:

"persona non grata"

Dajcie trumnę  bo w siano umrę - brak woli z ruskiej strony podczas gdy w Polsce pomieszkują syjonistyczne okupanty plus nagonka pis-dowska  wydrenowana przez tego dupka co leży na Wawelu- będę się śmiał  do jutra?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v