Skocz do zawartości

Prowadzenie gospodarstwa się nie opłaca?

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Cześć!

Słyszeliście, że aż 90% polskich gospodarstw nie osiąga dochodów wystarczających do życia? Czyli 1,2 mln rodzin. Podobno najbardziej niewydolna jest hodowla...

Jakie jest Wasze zdanie na ten temat? Co powinno się zmienić, żeby było lepiej? Zainteresowanym zostawiam link do artykułu na stronie KZP-PTCh.

Opublikowano

Duża cześć to żadni gospodarze tylko ludzie który mają 1 ha i płacą krus. Jak się ma kilka hektarów to nie da się wyżyć i tyle w temacie. Susza dużo zrobiła.

Mali nich sprzedają większym i do pracy. I trzeba kontrolować ceny na rynku bo nam się płaci mniej jak Niemcowi co to za Unia. 

Kilku we wsi ma po 3-5 ha. Jeden jeździ do Niemiec. Przyjedzie zasieje i do żniw pracuje. 

Także ten 1 milion gospodarzy to zwykłe  kłamstwo  jest. 

• Like 2
Opublikowano

Ich ziemia ich prawo a tylko nie nasyceni się  wk***iają  bo mali nie chcą im sprzedawać a najlepiej oddawać za darmo Co nie którym marzy się jakaś odmiana nacjonalizacji tj. duży małemu zabierze i pozwoli mu pracować za friko żeby mały trwale nie tracił kontaktu z ziemią która kiedyś należała do niego  ot taka pańszczyzna 

A jak który ma dom piętrowy  i nie używa piętra i nie chce oddać bezdomnym lub imigrantom to nie dobry i ten sam właściciel tego domu patrzy ze złością na małego który nie chce mu dać ziemi  i ocenia go pogardliwie jako dopłatowca to dobry,bo co  

• Like 4
  • Thanks 4
Opublikowano

Człowieku co Ty ględzisz? , nikt nikomu ziemi nie zabiera , sami przychodzą żeby brać tylko mało kto oddaje na umowę dzierżawy tylko na gębę , ktoś ziemie obrabia , oni biorą czyste dopłaty i mają w du*ie tą ziemię po dziadkach , ojcach czy swoją własną... Jak się skończą dopłaty to wtedy sprzedają i to bardzo szybko żeby nie dokładać do tego czyli nie płacić podatku.

• Like 2
  • Confused 1
Opublikowano
Sylwekx25 napisał:

... mało kto oddaje na umowę dzierżawy tylko na gębę , ktoś ziemie obrabia , oni biorą czyste dopłaty i mają w du*ie tą ziemię po dziadkach...

Tobie to chyba i na "gębę" nie chcą oddać. Sam tak oddałem część i biorę dopłaty bo co za różnica kto będzie składał wniosek jeżeli ta kasa i tak znajdzie się u mnie w kieszeni. Można powiedzieć że dzierżawca dzięki uni zbiera pole za darmo.

• Confused 1
Opublikowano
12 godzin temu, wiesiek63zmc napisał:

Ich ziemia ich prawo a tylko nie nasyceni się  wk***iają ...

Tak Wiesław, nienasyceni...szczególnie ci, którzy swoich kilka, czy kilkanaście hektarów w dzierżawę oddają, biorą za nie dopłaty bezpośrednie, zwrot podatku za paliwo i jeszcze wnioski suszowe składają, bo przecież straty w uprawie suszą wywołane mają. Podobno niektórzy są tak bezczelni w pazerności swojej, że po ubiegłorocznych doświadczeniach w wyżej wspomnianej sprawie, te uprawy UBEZPIECZYLI, żeby „stratnym” nie być, czy mniej być. Takie życie Wiesiek...

• Like 2
Opublikowano

Narażę sie pewnie niekturym, ale KRUS powinni zrobić od powiedzmy 5ha, albo 5 djp. A wielkosc składki i świadczeń uzależnić od areału (a jak ktos chce więcej to niech dopłaca).

Nie wyobrażam sobie, że ktoś utrzymuje się z 1ha.

• Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, niesmiertelny88 napisał:

Tobie to chyba i na "gębę" nie chcą oddać. Sam tak oddałem część i biorę dopłaty bo co za różnica kto będzie składał wniosek jeżeli ta kasa i tak znajdzie się u mnie w kieszeni. Można powiedzieć że dzierżawca dzięki uni zbiera pole za darmo.

Dobrze powiedziane ZA DARMO. 

Skoro ktoś pracuje i zbiera plony z twojej ziemi to dlaczego dopłaty trafiają do twojej kieszeni? 

Opublikowano
1 godzinę temu, Aktis napisał:

Narażę sie pewnie niekturym, ale KRUS powinni zrobić od powiedzmy 5ha, albo 5 djp. A wielkosc składki i świadczeń uzależnić od areału (a jak ktos chce więcej to niech dopłaca).

Nie wyobrażam sobie, że ktoś utrzymuje się z 1ha.

Bardzo dobry pomysł . Od razu zmniejszyła by się liczba gospodarstw . A i miastowi by mieli mniej argumentów że muszą na taksówkarzy ubezpieczonych w KRUS dopłacać .

Opublikowano
22 minuty temu, robercikj100 napisał:

wielkosc składki i świadczeń uzależnić od areału

No przecież jest uzależniona .

22 minuty temu, robercikj100 napisał:

Od razu zmniejszyła by się liczba gospodarstw

A co to ma dać ?

Opublikowano
PRIMO napisał:

Dobrze powiedziane ZA DARMO.  Skoro ktoś pracuje i zbiera plony z twojej ziemi to dlaczego dopłaty trafiają do twojej kieszeni?

Bo wysokość dopłaty to jest kwota na jaką się umówiliśmy za dzierżawe. Podatek ja płacę. Nie było by dopłat to płacił by mi ze swojej kieszeni a nie unijnej.

Opublikowano
1 minutę temu, niesmiertelny88 napisał:

Bo wysokość dopłaty to jest kwota na jaką się umówiliśmy za dzierżawe. Podatek ja płacę. Nie było by dopłat to płacił by mi ze swojej kieszeni a nie unijnej.

Bez dopłat to byś oddał tą ziemię za darmo byle tylko zielskiem nie zarosła.

• Like 1
Opublikowano

@Aktis a działalność pozarolnicza to co 🤔

Takie osoby płacą KRUS tyleże x 2 a to i tak mniej niż w ZUS-ie. 

Opublikowano
1 godzinę temu, niesmiertelny88 napisał:

@krzuchrol Oddałem w dzierżawę tylko część i to tylko dlatego że znalazłem się w takiej sytuacji na którą nie mam wpływu.

Rozumiem każdy ma jakieś powody. Nie pisze tego w twoim kierunku ale dużo tych co oddali w dzierżawę za 2 tys/ha albo lepiej myśli że jak nie będzie dopłat to ktos im tyle zapłaci z własnej kieszeni. Myślę że się zdziwią i po wycofaniu dopłat wszystko wróci do normalności bo to co teraz się dzieje z ceną  dzierżaw to jest jakaś patologia

• Like 1
Opublikowano

Taka patologia , to jedynie przez pazerność tych którzy w dzierżawę biorą . Po co tyle dają ?

Opublikowano

Zetorki czy ty nie rozumiesz że siłą gospodarstwa są hektary a nie jakieś dopłaty groszowe. 

Pazerni to są co puszczają ziemię w dzierżawę bo to oni dyktują warunki bo jak jeden nie da tyle to drugi da. 

Opublikowano

Popyt i podaż . Nie było by chętnych , to i z ceną nikt by nie szalał . Znajdują frajerów to biorą kasę  . Widocznie tym co szukają to się opłaca że tyle płacą .