Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zrób jakiś zwarcie niech się traf zjara to zamontują nowy co będzie dawał poprawne napięcie .

Ja też jestem na końcu ostatni od trafa i napięcie jest idealne .

Trafił wam się jakiś nadgorliwy urzedas .

Opublikowano

Jak to będzie to ciul wie , ale podpisujesz z Energa owe na 15 lat że te warunki masz jak teraz , tyle że w tym naszym po.....m kraju i z tym po.......m rządem to się można wszystkiego spodziewać oczywiście na naszą niekorzyść.

Opublikowano

podpisanie umowy z operatorem niczego nie gwarantuje. Zapewne w umowie jest klauzula, że umowa może być aneksowana lub zmieniona jak zmieni się ustawa.

na razie obiecują, że ci co podłączą instalację do końva roku będą mieć stare warunki, ale póki nie ma ustawy nic nie jest pewne.

Opublikowano

W tym wspaniałym kraju jest tak! Najlepiej żeby wszyscy mieli panele aby rząd mógł się wykazać zieloną energią .Ale jeszcze lepiej żeby te panele nie produkowały prądu bo przecież jest Vat i akcyza dodatkowo energetyka chce produkować i sprzedawać prąd  a nie odbierać od zasranych prosumentów  i nic z tego nie mieć .Złośliwość operatorów sieci posuwa się do tego stopnia że jak zgłasza się instalację fotowoltaiczną  to wysyłają ekipę do transformatora aby podnieśli napięcie do ponad 245V tak aby falowniki się wyłączały i nie mogły wtłoczyć prądu do sieci - bo potrzebują około 10v zapasu na wtłoczenie produkcji do sieci a wyłączają się przy 253v  .A tłumaczą że sieć nie jest dostosowana do obsługi prosumentów .Należy pamiętać że skarbówka,  zus i energetyka to instytucje gdzie pracują najmądzejsi i niczego tam nie wskórasz (choć za PIS kultura w skarbowym wzrosła i podatnik nie jest tak poniewierany jak poprzednio)

Opublikowano (edytowane)

Tak ładnie i prawdziwie pisałeś ,a te ostatnie zdanie toś do..b...ł    pisior.

W urzędach za PiS są kulturalne jak Pawłowicz i urodne jak Terlecki.

Edytowane przez robert1226
  • Like 1
Opublikowano

tak.. bo nie mają co robić tylko jeździć po transformatorach. Jakieś 20 domów pod transformatorem, 2 instalacje na łącznie jakieś 30kwp i napięcie szaleje..... jak sztorm na Bałtyku od 232 do 237.. no kosmos... Ale każdemu powtarzam że to się nie opłaca i maja sobie darować a ten falownik to wyłącza się każdego dnia na kilka godzin... trza dmuchać na zimne :D

image.png

Opublikowano
Dnia 15.05.2021 o 20:57, robert1226 napisał:

Zrób jakiś zwarcie niech się traf zjara to zamontują nowy co będzie dawał poprawne napięcie .

Ja też jestem na końcu ostatni od trafa i napięcie jest idealne .

Trafił wam się jakiś nadgorliwy urzedas .

Traf  się  nie   zjara  bo   ma  zabezpieczenia    obok  mnie sieczkarnia  zbierając   pokosy   cofając  wykołysała  słup   zerwało  dwie  linki    wywaliło   zabezpieczenia   , najgorsi  z tego  wszystkiego  to  są naganiacze  jeden  był  u  mnie  ok     9   wieczorem    .

Opublikowano
12 godzin temu, Pablo1970 napisał:

Traf  się  nie   zjara  bo   ma  zabezpieczenia    obok  mnie sieczkarnia  zbierając   pokosy   cofając  wykołysała  słup   zerwało  dwie  linki    wywaliło   zabezpieczenia   , najgorsi  z tego  wszystkiego  to  są naganiacze  jeden  był  u  mnie  ok     9   wieczorem    .

A ja ci mówię że się spali i jeszcze na wiosce uszkodzi trochę elektroniki.

Opublikowano
Dnia 16.06.2021 o 06:37, robert1226 napisał:

Tak ładnie i prawdziwie pisałeś ,a te ostatnie zdanie toś do..b...ł    pisior.

W urzędach za PiS są kulturalne jak Pawłowicz i urodne jak Terlecki.

Jestem Vatowcem od 1997 roku  działalność a od 2004 jako gospodarstwo - były czasy że baby w skarbówce nawet ci długopisu nie pożyczyły a o kartce papieru zapomnij .Jak się pomyliłeś to od razu dopier........ci karę pod byle pretekstem a wchodząc do biura byłeś już złodziejem . Dwa lata temu pomyliłem się i to dość dużo babka zadzwoniła że jest pomyłka ja zapierd zdygany że mi dowalą kilka tyś a tu proszę siadać i dyktuje co wpisać w jakiej rubryce .  Jedyną konsekwencją były odsetki  więc mi nie PIERD................. o tym jak było a jak jest- to jak rządzą to inna sprawa ale to zmieniło w skarbowym  na plus  A wszyscy rządzący są popierd..... i chodzi im tylko o kasę dla siebie i koleżków bez względu na opcję polityczną .A  wyglądu nie oceniam bo każdy wygląda jak wygląda i niewiele da się zrobić  a docinki w tym temacie świadczą o kulturze   

Opublikowano

Agitację polityczne o czym świadczą .

Wogule w urzędach to zależy na jakiego człowieka trafisz nie z jakiej on partii jest . Także nie reklamuje tu sponsorów  bo dla mnie to są zwykli złodzieje .

• Thanks 1
Opublikowano

Na vat jestem z 15lat, mój  us zawsze był życzliwy i pomocny, nawet jak z 10 lat temu przez miesiąc po terminie nie złożyłem deklaracji vat. Żadnych pism wyjaśniających, żadnych wizyt w us. Pisiory nie mają z tym nic wspólnego.

• Thanks 1
Opublikowano

Powinni dać odmowę na piśmie i wówczas możesz się odwołać do kolegium odwoławczego -tam ocenią zasadność odmowy bez naciągania a fakturę możesz poprawić notą korygującą 

Opublikowano
31 minut temu, mlody2010 napisał:

Panowie a spotkał się ktoś z odmową z gminy po złożeniu wniosku o uldze w podatku.

Mam fakturę imienną a nie an G.R. a nie posiadam osobnego licznika???

jak odmówili to na jakiej podstawie? Po za tym to GR co to zmienia w ogólnym rozrachunku? jedni na fakturach (pasze, chemia) piszą sobie ten skrót a inni nie i co to zmienia? gdzie jest jakiś zapis że masz mieć licznik osobny? prąd z paneli zużywasz na potrzeby gospodarstwa i tyle było w oświadczeniu

Opublikowano
11 godzin temu, mlody2010 napisał:

Panowie a spotkał się ktoś z odmową z gminy po złożeniu wniosku o uldze w podatku.

A co to przeszkadza jak masz na fakturze toż to jest podatek rolny to czy jesteś na wacie czy nie to podatek rolny i tak płacisz .

A co to za gmina , bo myślałem że tylko w Żurominie jest wszystko na nie .

Opublikowano
12 godzin temu, mlody2010 napisał:

Składałeś na "Mój Prąd " lub inne dofinansowanie ?

Opublikowano
11 godzin temu, mlody2010 napisał:

Nie składałem ,ale i tak lepiej wyjdzie ewentualnie zwrot z gminy zresztą "Mój Prąd" już nieaktualny.

A jak ktoś odliczył z gminy to vat w U.S też??

To składałeś do gminy i odmówili ulgi (jaką podali przyczynę odmowy ) , czy dopiero zamierzasz składać i obawiasz się ewentualnej odmowy ?

Opublikowano
5 godzin temu, robert1226 napisał:

To są dwa różne podatki w gminie masz ulgę w podatku rolnym , a w skarbówce zwrot VAT . I gminę nie powinno to interesować czy ty jesteś na VAT czy nie.

Jeżeli jest na VAT to ulga od netto jeżeli ryczałtowiec  to od brutto. 

Opublikowano

Zużycie roczne to ok 25000kw, jest jeden licznik; na dom i gospodarstwo, rozliczenie ryczałt, taryfa g11. Pytanie dla osób które przez takie coś przechodziły.
Jak rozumiem ubiegać można się tylko o jedno dofinansowanie:
1. ulga 25% w podatku (jeżeli instalajca na gosp rolne), czy muszę zakładać dwa liczniki osobna na gospodarstwo i dom, czy da radę na jednym liczniku tak jak jest obecnie? Rozumiem że wtedy nie otrzymam nic z "mój prąd". Panele na budynku gospodarczym.        (najlepsze rozwiązanie)
2. Lustrzana sytuacja, ale instalacja nie na gosp. rolne ale na osobę fizyczną. Wtedy ubiegam się o mój prąd, ale czy dostanę zwrot 25% wartości instalacji w podatku? Czy w takim wypadku instalacje może być na budynku gospodarczym? Czy musze rozdzielać licznik na dom i gosp?
3. Trzecia opcja, zagmatwana to rozdzielenie licznika i dwie instalację, osobno na dom z ulgą "mój prąd" i na gosp rolne z 25% zwrotem. Ale dach domu jest już zajęty kolektorami, tej opcji chciałbym uniknąć.
Czy jest sens zakładać przy takim zużyciu 10kwp, aby załapać się na 80% redystrybucji, bez konieczności zmieniania przyłącza? Obecne przyłącze nie pociągnie 25kwp i byłoby dużo zabawy z operatorem i samą instalacją.