Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 1.08.2019 o 00:17, extrabyk napisał:

Gdzie szacują straty na łąkach w tym roku ???

Łódzkie EPJ także. 40% dali i oglądali łąki po zbiorze 2 pokosu

Dnia 1.08.2019 o 12:16, lukasz493 napisał:

Czyli jak ktoś wykosił a komisji dalej nie było nie ma szans na pomoc ? U nas jak zaczęli przyjmować to już połowa ludzi mlocila zanim oni się rusza w pola nie zostanie już nic 

Opublikowano
13 godzin temu, Rolnik1973 napisał:

Protokół dziś podpisany.

Mój z nr 1 w gminie😁

Podobno ci z protokołami nr 1 w gminie, zostaną wystawieni w przyszłych wyborach samorządowych, z ramienia partii rządzącej, jako kandydaci  na wójtów. Ma to być nagroda, za gospodarność, zaradność, no i czujność przede wszystkim. Ale żeby było ciekawiej, dyskwalifikowani na podstawie analizy monitoringu obiektów, będą osobnicy, robiący zakupy w sieci handlowej ukrytej opcji niemieckiej(czytaj lidl) za brak patriotyzmu, przejawiającego się niewspieraniem lokalnego handlu rodzimego. 

• Haha 4
Opublikowano

Te szacowanie strat to jakas paranoja ja majac na kazdej uprawie 70-85% straty na 45 ha mam 2.8 ha laki ktora ma tylko podobno 40% strat tai prog maja ustalony .Z tej cudownej laki bylo 50% pokosu pierwszego reszty nie bedzie!!! Straty na poziomie 66% dzieki lace. Daje nam  to wg mnie 70 % straty . Kuriozalna sytuacje mial tez znajomy na 150 ha ma zostawione 7 ha ugoru pod doplaty ktore agencja wymusza zostawiac i na tym ugorze ma 0% strat. Finalnie mniejsze staraty na wniosku totalny bezsens.

• Like 1
Opublikowano

U nas mówili,że użytków zielonych nie będą nawet szacować...to nie składałem wniosku bo tylko hektar mam gryki a reszta łąki i pastwiska. Teraz się dowiaduję,że powinni szacować tylko już za późno i przez gminę zostałem z ręką w nocniku. Pastwiska mam w takim stanie,że od połowy czerwca dowożę zielonkę z łąk...a z sianem to szkoda gadać...cięża zima się szykuje 🤔

• Like 1
Opublikowano
51 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Na farmer piszą że pół miliarda na dobry start, a potem się zobaczy, niedługo ogloszą stawkę i nabór wniosków.

Mi przyznali 31% strat . Będę miał ten socjal czy nie ?

Opublikowano

Śmieje się, bo takim to zawsze coś rzucą. Niedawno podczas nawałnicy żulom we wsi szczyt obaliło w domu to dostali chyba 4tys z opieki, kupili kilkanaście pustaków, sami zrobili, fakturę załatwili i za resztę balanga... Na suszowe jak pisałem - przy tej ilości wniosków - bym nie liczył w sensie otrzymania kasiory.... Odroczą podatek, jakiś obrotowy kredycik preferencyjny dadzą 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

Na farmer piszą że pół miliarda na dobry start, a potem się zobaczy, niedługo ogloszą stawkę i nabór wniosków.

Jak by mi ktoś da te pół miliarda na dobry start to bym dobrze wystartował 😎

Opublikowano

mi na polu uznali straty 38% a ze trzymam bydlo to ogolnie mam straty 20% czyli co mam nie hodować żeby dostać kase? a i jeszcze jedna anomalia na nowej działce gdzie jeczmien plonowal 1 t/ha uznali 45%a na drugiej dzialce plon 6 t i straty 50% agrotechnika taka sama paranoja !!! ogolnie komisji u mnie na polu nie bylo napewno !