Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, uprawiam 2x pszenice po sobie potem rok owies. Chciałbym wprowadzić jakaś roślinę która była by w całości do przyorania, rolnictwo to hobby więc jestem w stanie rocznie poświęcić 1ha żeby tylko wprowadzić zieloną masę do gleby przed uprawa pszenicy, macie jakieś pomysły co to może być, jakieś straczkowe, oleiste?

Opublikowano (edytowane)

Facelia lub gryka bardzo fajne. Jeszcze jak masz jakiegoś znajomego pszczelarza to oboje na tym skorzystacie a jeszcze może jakiś słoik miodku dostaniesz. Facelia jakieś 10kg/ha starczy, gryka to z 50kg/ha, przynajmniej ja tak siałem. Samosiewy gryki mi chlorotoluron spalił a samosiewy facelii powinien załatwić mróz powyżej -10 stopni w zimie.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
Rolnik200598 napisał:

Facelia lub gryka bardzo fajne. Jeszcze jak masz jakiegoś znajomego pszczelarza to oboje na tym skorzystacie a jeszcze może jakiś słoik miodku dostaniesz. Facelia jakieś 10kg/ha starczy, gryka to z 50kg/ha, przynajmniej ja tak siałem. Samosiewy gryki mi chlorotoluron spalił a samosiewy facelii powinien załatwić mróz powyżej -10 stopni w zimie.

Dzięki za podpowiedz, uprawiales na sprzedaż czy też na zaoranie?

Opublikowano

Tylko na zaoranie bo siałem to głównie dla swoich pszczół. Użyźnienie gleby było bardziej celem drugorzędnym. 

Opublikowano

Ja nie pobieram dopłat więc akurat to mnie nie interesowało.

Facelię zasiałem 20 marca, uprawiłem kultywatorem, posiałem ręcznym rozsiewaczem do nawozów i przybronowałem. Jakoś 2 chyba lipca skosili mi to kosiarką bijakową zaorałem to, uprawiłem bronami i tym samym rozsiewaczem do nawozów posiałem grykę, też przybronowałem i do połowy września była. Potem znów kosiarka bijakowa i orka pod pszenicę. Nie mam talerzówki więc dlatego kosili mi to usługowo. Z nawozów to tylko pod Facelię dałem z 50kg/ha Polifoski 8 i potem jeszcze na nią też z 50kg/ha saletry. Potem na grykę już nic nie dawałem.

Opublikowano

Byłem zerknąć na pszenice, wszystko siane po kukurydzy w stadium małego 3 listka. Zastanawiam się nad nawożeniem wiosennym. Na pierwszy rzut saletra myślałem nad 80 kg N tylko zastanawiam się czy dać to za jednym razem czy na dwa razy w odstępach 10 dniu. Planuje tylko dwie dawki, druga na pierwsze kolanko z 70-80 kg N. Jak robicie u siebie w późno sianych pszenicach

Opublikowano (edytowane)

Na pierwszy strzał z 80N bez dzielenia . U mnie idze Saletrosan-70N , druga dawka RSM32 -70N i jak będzie dopisywać pogoda to na 3cią ze 30-40N w postaci saletry . 

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano
14 minut temu, SawekBraczyk napisał:

Na pierwszy strzał z 80N bez dzielenia . U mnie idze Saletrosan-80N , druga dawka RSM32 -70N i jak będzie dopisywać pogoda to na 3cią ze 30-40N w postaci saletry . 

300 kg Saletrosanu po co tyle siarki .

• Like 1
Opublikowano

ja myślę dać na N1 saletrosan 26 (65N) na te pszenice siane początkiem pazdziernika które się mocno rozkrzewiły a na te siane końcem miesiąca dam saletre (68N) i powinno być ok a na N2 planuje mocznik chyba że będzie problem z wilgocią to dam saletre

• Like 1
Opublikowano

Miał ktoś do czynienia z samosiewami facelii w pszenicy? Jeśli nie przyjdą mrozy rzędu -10 stopni to chyba facelia do wiosny dotrwa. Czym opryskać wiosną ewentualnie aby te samosiewy zniszczyć? Chlorotoluron jej nie chwycił, samosiewy gryki spalił a facelii nie. 

Opublikowano

Wstępnie będzie pryśnięte Chiselem Nowym to może ją złapie. To na przyszłość już będę wiedział, że nie ma się co specjalnie martwić przez zimę tymi samosiewami skoro faktycznie wiosenny oprysk je załatwi.

Opublikowano

Która opcja jest lepsza na pszenicę, pszenica dobrze rozkrzewiona po 4 rozkrzewienia siana ok 170kg. Lekko żółta przez te ciepła. 

1. Kizeryt 100kg okolo 14 lutego Saletra 200kg okolo 10 marca macznik 200kg okolo 20marca. 

2. Kizeryt 100kg około 14 lutego Saletra 200kg okolo 10 marca, Saletra 200 kg około 20 kwietnia 

3. Saletrosan26 250kg okolo 1 marca, macznik 200kg około 20 marca. 

4. Saletrosan26 250kg okolo 1 marca, saletra 200kg okolo 20 kwietnia. 

Opublikowano

Od dwóch lat stosuje macznik w drugiej dawce, w 1 roku za pozno bo macznik potrzebuje ok 3 tyg. W tsmtym roku juz trafiłem w sumie mimo suszy w łódzkim 7.5 8 ton. Ale celuje lepiej.

Opublikowano

Ja planuję koło połowy lutego ze 100kg/ha soli potasowej a potem zaraz początkiem marca 240kg/ha saletry. Potem początkiem kwietnia 120kg/ha saletry i koniec bo pszenice posiane po poplonach przyoranych przed siewem.

Opublikowano
1 minutę temu, Rolnik200598 napisał:

Ja planuję koło połowy lutego ze 100kg/ha soli potasowej a potem zaraz początkiem marca 240kg/ha saletry. Potem początkiem kwietnia 120kg/ha saletry i koniec bo pszenice posiane po poplonach przyoranych przed siewem.

Zabraknie pszenicy azotu  w czerwcu przy tak wczesnych dawkach saletry .

• Like 1
Opublikowano

Raczej nie zabraknie. Dawniej się dawało 300kg saletry końcem marca i było a teraz więcej azotu i dwa poplony w ciągu jednego roku zaorane. Facelia w lipcu i gryka we wrześniu. A na drugim kawałku może więcej się rzuci ale w sumie po jęczmieniu też był poplon i potem na jesień posiana pszenica.

Opublikowano

Po co ta sól teraz??

stosowales takie dawki azotu kiedyś , 200 i 100? Jakie plony ?

ja uważam ze ryzykownie i dałbym 2x200.. skoro po poplonach to pierwsza dawkę bym okroił ale dołożył do drugiej

• Like 1
Opublikowano

Ja zawsze dawałem jedną dawkę 300 kilo końcem marca czy początkiem kwietnia i bez fungicydów plon 4-5t/ha na klasie 3a. Sól już mam dawno kupioną i leży cały worek to część wysieję na pszenicę a resztkę pod jęczmień bo ja działkowiec.

Działki widzą co 2-3 lata obornik a prawie każdego roku gnojówkę. To najwyżej dam może na pierwszą dawkę ze 150kg saletry a na drugą 200kg. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, michal_xs napisał:

Która opcja jest lepsza na pszenicę, pszenica dobrze rozkrzewiona po 4 rozkrzewienia siana ok 170kg. Lekko żółta przez te ciepła. 

1. Kizeryt 100kg okolo 14 lutego Saletra 200kg okolo 10 marca macznik 200kg okolo 20marca. 

2. Kizeryt 100kg około 14 lutego Saletra 200kg okolo 10 marca, Saletra 200 kg około 20 kwietnia 

3. Saletrosan26 250kg okolo 1 marca, macznik 200kg około 20 marca. 

4. Saletrosan26 250kg okolo 1 marca, saletra 200kg okolo 20 kwietnia. 

Ja w tym roku wybieram opcje 3 ale mam raczej wysokie zawartości magnezu. 

Edytowane przez Kobek
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v