Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja chcę jeszcze z mikro na pszenicę polecieć a mianowicie z miedzią i manganem, wg badań podobno jesienią podanie mikro najlepiej wpływa na roslinę ewentualnie bardzo wczesną wiosną, ale wiosną pogoda bardziej nie stabilna, teraz przez tydzień ma przymrozkow nie byc i dość ciepło jak na listopad.

• Root Admin
Opublikowano

ojciec własnie sprawdzał żółte naczynia - w pszenicy full mszycy - tej zielonej. Wymienił wodę. Jak jutro bedzie to samo to pryskamy na robale.
Tydzien temu było pryskane na chwasty i na robale a mimo to dalej siedza

Opublikowano
2 godziny temu, Uziu92 napisał:

ja chcę jeszcze z mikro na pszenicę polecieć a mianowicie z miedzią i manganem, wg badań podobno jesienią podanie mikro najlepiej wpływa na roslinę ewentualnie bardzo wczesną wiosną, ale wiosną pogoda bardziej nie stabilna, teraz przez tydzień ma przymrozkow nie byc i dość ciepło jak na listopad.

Wg moich badań to mikro zarówno jesienią jak i wiosną  najlepiej wpływają na portfel. gdy ich się nie kupi to efekt jest w 100% zadowalający. 

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

ojciec własnie sprawdzał żółte naczynia - w pszenicy full mszycy - tej zielonej. Wymienił wodę. Jak jutro bedzie to samo to pryskamy na robale.
Tydzien temu było pryskane na chwasty i na robale a mimo to dalej siedza

A był u ciebie przymrozek w zeszłym tygodniu? U mnie było - 5.5 myślałem że już po mszycy bo literatura podaje że właśnie taki mróz zabija mszyce. Pewien byłem że już po niej. Z ciekawości dziś wystawie też żółte naczynia. 

• Root Admin
Opublikowano
2 minuty temu, luki08 napisał:

A był u ciebie przymrozek w zeszłym tygodniu? U mnie było - 5.5 myślałem że już po mszycy bo literatura podaje że właśnie taki mróz zabija mszyce. Pewien byłem że już po niej. Z ciekawości dziś wystawie też żółte naczynia. 

-5.6 złapała stacja w nocy z 30 na 31 października. Te temperatury to gówno prawda. Może tak kiedys było - u nas pełno mszycy jest nawet w grudniu.

Opublikowano

co do mszyc to w tym roku pryskalem już 2 razy a za drugim razem jakieś 3 dni przed przymroskami dodałem jeszcze po 1kg dr Green zboże i 0.6l tebukonazolu, do razu pisze że liczę się z tum że to mogą być wyrzucone pieniądze ale mam jak niewierny Tomasz jak sam nie dotkne to nie uwierzę hehe a tak serio to zostawiłem pasek kontrolny i okaże się wiosna co wyszło

Opublikowano

w ubiegłym roku miałem część pszenicy opryskaną na jesieni miedzią i manganem. Z wiosny rośliny wyglądały dużo lepiej, były jakby zdrowsze. Co do plonu raczej nie widziałem jakichś szalonych różnic. Trzeba by dokładnie przeważyć żeby coś więcej powiedzieć.

W tym roku też chce pojechać z mikro. Jak będą warunki to jeszcze w tym tygodniu pojadę

Opublikowano (edytowane)

Ja tam już nic nię będę jednak jechał z mikro  w tym roku , mszyc jak na razie nie zaobserwowałem ale będę sprawdzał i żółte naczynko też wyniosłem  a pszenica w końcu nabrała jakiegoś wigoru bo wreszcie coś popadało i jest jakaś wilgoć i to była dobra odżywka jak na razie ;) 

Edytowane przez SawekBraczyk
  • Root Admin
Opublikowano
49 minut temu, Agrest napisał:

Chloropiryfos można mieszać z chlorotoluronem i dff?

a czemu nie możnaby było mieszać herbicydu z insektycydem? Przeciez to kompletnie inny świat.
różne insektycydy mieszaliśmy z różnymi substancjami i nigdy nie było problemu - czasem tylko trzeba zwrócić uwagę ze niektóre substancje podnosza pH a niektóre insektycydy gorzej działają przy wysokim pH cieczy roboczej

Opublikowano

No właśnie o coś takiego mi chodzi. 

Gdzieś ktoś pisał żeby uważać z mieszaniem fosforoorganików.

Jutro chciałem pszenicę pryskać i nie wiem czy zdać chloropiryfos czy cyperkil.

Pszenica słaba mocno nękana przez śmietki.

Opublikowano

No raczej nie dotrze bo opady znowu zmniejszone i przesunięte. 

Mszycę i cyperkil zwalczy 

Opublikowano

Kurde ostro tu dajecie z inwestycjami w liście pszenicy, zacne, naprawdę zacne, siarczany, mangany, cytryniany banany....   Jednak więcej będę czytał aniżeli się udzielał. :ph34r:

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, ravoj napisał:

Kurde ostro tu dajecie z inwestycjami w liście pszenicy, zacne, naprawdę zacne, siarczany, mangany, cytryniany banany....   Jednak więcej będę czytał aniżeli się udzielał. :ph34r:

a Ty pewnie nic nie robisz nawet nie siejesz 😁

• Haha 1
Opublikowano

no dobra pod pszenice mikro powinno sie dawac ale jak ktos np nie stosuje obornika, to w jaki sposob trzeba podac mikro bo najlepszym i najczesciej stosowanym nawozem pod pszenice zazwyczaj jest polifoska 6 a ona mikro nie ma , ale mikro skladniki ma np lubofoska pod zboze tylko ze spotkalem sie ze zla opinia tego nawozu wiec jak mikro uzupelniac , bo w opryskach i dokarmianie dolistne to malo skuteczne jest moim zdaniem pozatym tez nie mam czasu jezdzic ciagle to pryskac przykladowo 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v