Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Temat pryskania za bardzo komplikujecie. Expert , komplet boxer z dodatkiem dff na 95 zwalczy miotle i większość chwastów. Wiosna i tak wypadałoby poleciec jakimś mustangiem czy czymś tańszym żeby zwalczyć nie dobitki. Ja po expert + dff miałem czysto do żniw z małymi skupiskami ostów. Jednak przy 90 ha pszenicy nie dam rady każdego zakamarka pola zbadac czy coś nie wschodzi i prysne tez wiosna dla spokoju

Opublikowano

Co poradzicie na pole z perzem na wiosnę pójdzie Apyros w pełnej dawce, tylko co z dwuliściennymi, niby są wymienione w etykiecie, ale pewnie to im mocno nie zaszkodzi. Tak więc na dwuliścienne i tak będę pryskał tylko nie wiem czy lepiej teraz czy na wiosnę. Pole po rzepaku, najgroźniejsze chwasty maruna i bodziszek.

W normalnej sytuacji ostatnio stosuję Lancet jak jest już dość ciepło i ma całkowitą skuteczność zarówno na dwuliścienne i na miotłę, na pola po rzepaku dawałem jeszcze Glean solo jesienią.

Opublikowano (edytowane)

Atribut na wiosnę stosowałem w dwóch dawkach wczesne ruszenie wegetacji + wegetacja w pełni. W sumie 100g/ha ładnie czyściło.  Buraki i rzepak po odradzam, poplony krzyżowe również. Byłem jednym z pierwszych w PL stosujących 

Edytowane przez ansu
Opublikowano

Lepiej działało, a pole było zapuszczone totalnie Poprzedni właściciel w ostatnim roku nawet nie kosił perz stokłosa i prosowate bank nasion na lata. Wczesny zabieg lepiej brał miotłę perz tylko ograniczał, późny załatwiał perz na cacy miotła zostawała. Pierwszy zabieg solo drugi + dwuliścienne. Tylko wtedy wiosna była długa. 

Opublikowano

Panowie, początkujacy w uprawie pszenicy potrzebuje pomocy. Odmiana Arkadia, stanowiska po kukurydzy i po pszenicy jarej, wszystkie działki orane. Chciałbym pod koniec tego tygodnia opryskać od chwasta, czym pojechać żeby na wiosnę było bez poprawek? Z tego co przejrzałem temat to planuję Expert Met 0,35g+Legato 500 0,2ml. Jak to się sprawdzi?

Opublikowano

Trza być dobrej myśli u mnie w tamtym sezonie po takiej mieszaninie bez poprawki

Opublikowano
1 godzinę temu, Papkin napisał:

Panowie, początkujacy w uprawie pszenicy potrzebuje pomocy. Odmiana Arkadia, stanowiska po kukurydzy i po pszenicy jarej, wszystkie działki orane. Chciałbym pod koniec tego tygodnia opryskać od chwasta, czym pojechać żeby na wiosnę było bez poprawek? Z tego co przejrzałem temat to planuję Expert Met 0,35g+Legato 500 0,2ml. Jak to się sprawdzi?

Nie 0,2 ml tylko 0.2 l czyli 200 ml

Opublikowano

Witam

Panowie dobrze zrobiłem czy zle. Na stanowisku po fasoli bo dopiero teraz ja skosilem wysialen wapno a dokładnie krede granulowany i polifoska 6 jednocześnie i chce zasiac na tym pszenicę czy to dobry pomysł czy nie? Czy można pomieszac wapno z nawozem? Jak to wygląda bardzo proszę o info, dziękuję bardzo

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v