Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

U mnie w maju spadło ponad 250 litrów, były powodzie, zboża cudownie sie rozkrzewiły... Przyszedł czerwiec... Waliło po 30 stopni a nawet 35 codziennie 0 deszczu... Susza totalna, aktualnie wszystko umiera. Pszenica wizualnie z daleka na 8 ton minimum, gęsty mega łan, wyległa miejscami, patrze na kłosa dzisiaj... tam gdzie stoi gotowa własciwie do koszenia, ziarno czysty poślad, zapieczona, wielkosc ziarna że trzeba lupe brać... potencjał na 8 ton a jak zbiore 3 tony to będe zadowolony... 

Jedynie owies trzyma poziom 

Opublikowano

😆 a z podlasia się śmieją, że my tu najbardziej w takie gusła wierzymy.. niedawno była mowa o 3 latach chudych, potem o 5, to ile w końcu ma być 😊

Wiesio, a stonkę można zakwalifikować jako plagi egipskie? Weź tam zajrzyj w kulę czy gdzie... Bo cholera jedna żywotna i liczna jak nigdy, żaden środek nie bierze tylko z procą muszę latać. 

Ten świat jest już tak popier... że tam nawet na górze się za głowę łapią co się dzieje, a nie mowa jakieś przepowiednie. 

Opublikowano
Samsung123321 napisał:

U mnie w maju spadło ponad 250 litrów, były powodzie, zboża cudownie sie rozkrzewiły... Przyszedł czerwiec... Waliło po 30 stopni a nawet 35 codziennie 0 deszczu... Susza totalna, aktualnie wszystko umiera. Pszenica wizualnie z daleka na 8 ton minimum, gęsty mega łan, wyległa miejscami, patrze na kłosa dzisiaj... tam gdzie stoi gotowa własciwie do koszenia, ziarno czysty poślad, zapieczona, wielkosc ziarna że trzeba lupe brać... potencjał na 8 ton a jak zbiore 3 tony to będe zadowolony... 

Jedynie owies trzyma poziom 

Na Śląsku dokładnie to samo. Dzisiejszy przedwieczorny spacer ścieżką w pszenicy nie napawa optymizmem. Kłosy w Hondii, Patrasie, imponują wielkością, ale w dłoni czuć że pustka.

Opublikowano
1 minutę temu, marian_machler napisał:

Na Śląsku dokładnie to samo. Dzisiejszy przedwieczorny spacer ścieżką w pszenicy nie napawa optymizmem. Kłosy w Hondii, Patrasie, imponują wielkością, ale w dłoni czuć że pustka.

No to ja dzisiaj sobie oglądałem pola. Tak jak pisałem jeden wielki poślad. Nie dosc że nie ponalewane to jeszcze już zapieczone i mega mega drobne. Jak w tamtym roku miałem poślad to w tym mam mega poślad. Może jutro zrobie fotke i wstawie jak to wygląda. Deszczy jak nie było tak nie będzie... Patrzyłem na pogode to najbliższe 2 tygodnie null... Także zbiore coś co tyle będzie przypominało zboże. Nawet trafiały sie u mnie puste kłosy bo roślina niema z czego zalać. 

Chyba musze stawiać na owies bo widze że daje rade w takie susze a też nakład mniejszy jak w pszenice. Takie lata... 

Opublikowano

Dziś mi się śniło że pomoc po suszy będzie, tylko narazie cisza by lgbtowcy+  nie krzyczeli że rząd za pieniądze chce kupić głosy rolników.

Dopiero jak złożą wnioski, podliczą protokoły będą wiedzieć ile potrzeba funduszy podzielą pólę jaką mogą wspomóc i dopiero ogłoszą.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
kopin napisał:

2 minuty temu, GRZES1545 napisał:

A po tych siedmiu latach co ma być?

Masz 7 lat chudych , po 7 latach żona przytyje i masz 7 tłustych ,potem powinno byc znowu 7 chudych -no ale na to już nie licz 😉

Ty to zdaje mi się nie masz żony to Ci nie grozi ten dostatek i nie wiesz co tracisz 😉😃

Opublikowano
8 godzin temu, Wiesi0 napisał:

Była taka królowa Saba inaczej Sebilia która przepowiadała przyszłość i była taka księga i starsi ludzie o tym mówili ze 7 lat dostatku i 7 lat biedy.

Tu masz więcej.

http://www.archiwum-tajemnic.pl/proroctwa-i-przepowiednie/189-księgi-sybilli.html

Ale ogólniej ma być wielka susza i z roku na rok gorsza i ze ludzie będą czerpać życie z pod ziemi. studnie głębinowe.

Rok wydania 1943.Ludzie z lat10-20 ubiegłego wieku mówili ze się sprawdza i dorobili się majątków.

To wychodzi  na to  że  zaczyna  się  wypełniać  znak  5

13*C   lekki  wiatr 

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, pedro2 napisał:

😆 a z podlasia się śmieją, że my tu najbardziej w takie gusła wierzymy.. niedawno była mowa o 3 latach chudych, potem o 5, to ile w końcu ma być 😊

Wiesio, a stonkę można zakwalifikować jako plagi egipskie? Weź tam zajrzyj w kulę czy gdzie... Bo cholera jedna żywotna i liczna jak nigdy, żaden środek nie bierze tylko z procą muszę latać. 

Ten świat jest już tak popier... że tam nawet na górze się za głowę łapią co się dzieje, a nie mowa jakieś przepowiednie. 

Stonkę bierze proteus, tylko musi być mniej niż 20c bo jak będziesz miał 22c, to już środki 50% mniej działają a pryz 25c to już wcale.Insektycydy tak maja i trzeba w nocy wtedy aparaty szparkowe się otwierają i roślina chłonie, przy takiej pogodzie.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

No trzeba wstawać i w kolejkę iść żeby wniosków nie zabrakło bo jak żyć jak żyć jak nie dadzą 😁😁😁

comment_FpqCAEWPVLeRaz6m86nRdNYUKNFKN8wd

8 godzin temu, GRZES1545 napisał:

A po tych siedmiu latach co ma być?

Polecim orać na Marsie 🚜🌾🌻

A ja tam będę szefem tego "pgr"a 🤗

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

Ty to zdaje mi się nie masz żony to Ci nie grozi ten dostatek i nie wiesz co tracisz 😉😃

Byś się zdziwił,ja po prostu głupi nie jestem i nie czekam na te tłuste -lata

Edytowane przez kopin
Opublikowano
40 minut temu, leszek1000 napisał:

Jest wniosek już widzę dolary 😂

Najważniejsze że w Niemczech dużo padało 

Gdzie w niemczech padało tak dużo ?

Opublikowano

Dość chłodny poranek szczęście w tym suchym nieszczęściu to że nie nadają upałów to nie zasuszy upraw do końca na piątek nadają opady na prawie całą polske więc trochę może kukurydza i lucerna odzyje bo na zboża już za późno raczej 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v