Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, soltys48 napisał:

Nie tyle co nie stać co się nie opłaci 

Jak to się nie opłaci zatrudniać 30 pracowników to kupić kombajn i niech jeździ i kosi jakiś kumaty.

Opublikowano
1 minutę temu, Wiesi0 napisał:

Jak to się nie opłaci zatrudniać 30 pracowników to kupić kombajn i niech jeździ i kosi jakiś kumaty.

Znam takie gospodarstwa co nie chcą w ogóle kupować kombajnu,usługa wyjdzie taniej i wygodniej

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Dla mnie to dziwne ja uważam ze jak maszyna ma na czym pracować i pracuje jak najwięcej a nie stoi, to się opłaca.I przynosi zyski.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
6 minut temu, soltys48 napisał:

Nie tyle co nie stać co się nie opłaci 

Właściciel, czy raczej zarządca tego gospodarstwa mówił tak samo - jak miałby kupić kombajn, to trzeba by było nowy. Jeden to ryzyko, bo w razie awarii jesteś w d*pie na dziesiątki hektarów zanim przyjedzie serwis i usunie usterkę. A tak zamówił 3kombajny, 2 Kosiły cały czas u niego, a jeden był "na wszelki wypadek" pomagał tamtym, albo jeździł na dodatkowy zarobek. Mówił, że tak mu wygodnie, bo nic go nie interesuje.

Obok jest jeszcze parotysieczne gospodarstwo, to miało kilka kombajnów i niby wszystkie na opierniczenie mają iść/poszły i w ich miejsce jeden ma przyjść/przyszedł. Moim zdaniem ryzykownie.

• Like 1
Opublikowano

Chłopak co u mnie kosil, mówił że na codzien pracuje poza rolnictwem a na kombajnie dorabia od 8lat. 

Problem to i nas jest nawet na bizona kogoś znaleźć :) Moj kombajnista syna przyucza. Ja nic na styl koszenia nie narzekam, bo gdzies się chłopak uczyć musi, a może w przyszłości jak ojciec da sobie spokój, bo już zdrowie nie domaga, to nie będę musiał szukać.

A tak co do pogody, to u nas generalnie łaskawie jak do tej pory - deszcz większy, mniejszy co parę dni. Bez tragedii. Ani wielkich upałów, ani nawałnic, ani wiekszego, dłuższego gradu.

Opublikowano (edytowane)

Co region to inne stawki kiedyś handlowałem psami, i byłem w Słomczynie z 10lat temu, to tam krzyczeli 400 za godzinę.

Bobienko była u ciebie burza o 17 bo mnie minęła.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, damianzetor9540 napisał:

Też się doczekałem. 25 l w 20 min. Dobrze że teren równy. 

u mnie nic. 40min od marca wszystko ulewny, ziemia to same górki i gliny oraz torfy po dołach

Edytowane przez fireseba
Opublikowano
39 minut temu, Wiesi0 napisał:

Bobienko była u ciebie burza o 17 bo mnie minęła.

Przed 17 trochę pokropiło,szykowało się na burzę ale raptem się rozwiało to gdzieś na Bugu

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

Trochę będzie, mniej niż parę lat temu bo parę kombajny przybyło, parę rencistów ubyło ale zawsze będzie coś.

Kiedyś to po żniwach to się auta mieniało bo zarobił na dokładki do nowszych modeli poldka, a tetaz aby na ropę do auta zarobić i opłaty.

nie walają Ci się może gdzieś takie dokładki? :D

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v