Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A co tu ma już wysychac? Ten rok jest dużo gorszy od poprzedniego. Jak IUNG może tego nie widzieć. Jakim cudem w moim regionie nie występuje susza glebowa? Rząd nie ma kasy, to instytut nie ma prawa ogłaszać suszy... 

Ten leniwy Rolnik1973 myśli że będzie mniej to będzie drożej? Powodzenia... Nie w czasach globalnego rynku. 

• Like 1
  • Confused 1
Opublikowano
1 minutę temu, ZYLA napisał:

A co tu ma już wysychac

Moje kartofle . 😰

Opublikowano

Nie liczę na drożej tylko po 40 nie będzie.

Jak pszenżyto będzie po 60

Jęczmień 65

Pszenica po 70

Owies 55

Lepszych cen nie oczekuję.

4 minuty temu, ZYLA napisał:

A co tu ma już wysychac? Ten rok jest dużo gorszy od poprzedniego. Jak IUNG może tego nie widzieć. Jakim cudem w moim regionie nie występuje susza glebowa? Rząd nie ma kasy, to instytut nie ma prawa ogłaszać suszy... 

Ten leniwy Rolnik1973 myśli że będzie mniej to będzie drożej? Powodzenia... Nie w czasach globalnego rynku. 

Opublikowano

Ty gdzie wywozisz ? Masz dobrych odbiorców ? U nas to tylko na handlarzy trzeba się oglądać z takimi ilościami jak moje .

Opublikowano

Bo w sumie co raz pada tylko w złych momentach dla wegetacji zboża.Ale ogólnie suszej niż rok temu,i temperatury większe,brak śniegu zimą i to wszystko ma wpływ.

Opublikowano
2 godziny temu, ZELKOW napisał:

@XTRO polało co u Ciebie w nocy?

u nas nic, ale u Ciebie pewnie tak? - jestem w Nałęczowie i tu w nocy padało

Michał pewnie wodę w pomidory leje :)

Opublikowano

panowie komu susza doskwiera to niech węglem przestanie palić i padać od razu zacznie, a węgiel Niemcom oddać, oni tak go spalą że nic na klimat nie wpłynie 😀 https://www.rmf24.pl/fakty/newsamp-rolnicy-o-suszy-pszenica-schnie-na-pniu-kukurydza-zwinieta-w,nId,3065928

Opublikowano (edytowane)

no bo do tego są dążenia, aby kraj na weglu stojący nie mógł go używać, zeby niemcy na to łapę połozyły, my spalamy i emitujemy z 10 razy mniej od nich i przez to susza jest, jak przestaniemy to będzie normalnie :D a inne kraje ? w sumie wszystkie na wschód od naszej granicy po japonię i praktycznie cała azja ? ja nie wiem dla kogo te głupie artykuły są pisane ? chyba dla ludzi ograniczonych, ale czego się spodziewać po pismakach z niemieckiego  radia co reklamuje co 10 minut płyn na upławy z pochwy i tabletki na nieświeży oddech

Z nocnej burzy 1mm

Edytowane przez Uziu92
  • Like 3
  • Haha 1
Opublikowano
zetorki12 napisał:

1 minutę temu, ZYLA napisał:

A co tu ma już wysychac

Moje kartofle . 😰

To pij tą perłe i w kartofle lataj podlewać 😀 a znalzły się te dwie bo rano patrzę a u mnie stoją 😉 zdjęcie nabytku już w galerii

Opublikowano
2 godziny temu, aro1975 napisał:

nic nie padało :/ na Parczew- Jabłoń poszła ta chmura 

Opublikowano
2 godziny temu, danielhaker napisał:

Nie samym zbożem ludzie żyją ;)

Mam ziemniaki, więc wiem coś o tym. Kolejny rok plonu nie będzie, z tą różnicą że w zeszłym była cena, a w tym zobaczymy

Opublikowano
aro1975 napisał:

2 godziny temu, ZELKOW napisał:

@XTRO polało co u Ciebie w nocy?

u mnie nic nie padało do teraz akurat po żniwach jęczmienia

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v