Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ekonomika rolnictwa w całej PL jest mniej wiecej jednakowa aby u ciebie zostaje 6 tys na byku :D

Opublikowano

W pałacach trzyma to mu lepiej rosną. A reszta trzymająca po szopkach to żebra może jedynie policzyć na byku a nie zysk z niego :D

Opublikowano

Lepsi ci spece niż dzieciak co obiecał że pokaże fakture i nie pokazał :D

Opublikowano

Jarek chyba liczy dochód z gospodarstwa a nie z byków i liczy o ile liczy że koszt np tony owsa to ~300 zł a nie 550 zł,  amortyzacji też nie liczy i na papierze wychodzi ładnie 😂

• Like 1
Opublikowano

Jak bym nie miał zysków to chyba bym tak gospodarki nie rozwijał chyba proste co? Smieszy mnie takie pisanie ze nie ma zysku z opasów i ze nie da sie z tego zyc. Jak masz 3 sztuki to moze sie i nie da. Ja teraz załuje ze tak długo czekałem z przejsciem na mamki i na opasy i ze nie zrobilem tego z 2 lata wczesniej

• Like 1
Opublikowano

Pokaż fakturę, przedstaw koszty opasu i może ktoś ci uwierzy w te twoje ekstrazyski. Bo narazie to większość ma cię za dzieciaka bajkopisarza z wozem paszowym tatusia w awatarze.

Opublikowano

bo jak sam wychodujesz zboże i spasiesz to nie liczysz że byk Ci zjadł tonę jęczmienia po 700 zł tylko po tyle za ile go wychodowales np po 300 i wtedy licz ile ten byk faktycznie zjadł tak samo z każdą pasza, a później wyliczenia że się dokłada do świń czy byka jak się liczy po ile to i to by się kupiło a nie wychodowalo

Opublikowano

Miałem nie odpisywac ale jak czytam twoje komentarze to nie wiem czy jestes zazdrosny czy cos Ci dolega. Nie wiem jak chcesz moge Cie zatrudnic moze spełnisz swoje marzenia  pracy na gospodarce czy cos innego nie wiem jak Ci chłopcze pomoc naprawde. 

Opublikowano

jarkowi cisnienie skoczyło :D

w sumie to nie jest głupi sposób liczyc zysk/strate z całego gospodarstwa, najprosciej to zapisywac wszystkie wydatki i wszystkie przychody razem z dopłatami i wtedy wychodzi prawda, tylko trzeba to zrobic uczciwie od 1 stycznia do 31 grudnia zapisac wszystkie wydatki i przychody razem z dopłatami za dany rok i wtedy wyjdą te kokosy :D

Opublikowano

No chyba sa jakies zyski bo przez kilka lat postawic budynek, zakupic ładowarke, paszowóz, nowy samochód do tego koszty paliwa nawozów i innych opłat juz nie mowie o zyciu ktore sadze jest na średnim poziomie nie ma luksusów ale mozna pozwolic sobie na wakacje i jakies wyjazdy wiec jest jakis zysk z tej gospodarki jednak.  

Opublikowano

O co mam być zazdrosny ? O owiane legendą pałace dla bydła ? Czy o fakturę której nigdy nie pokazałeś ?

Pierwszym zazdrosnikiem na forum jesteś ty Jareczku - bo jak sam napisałeś do soltysa chyba - "nakupię sprzętu na wiosnę to ci oko zbieleje" czy coś w tym stylu - i człowiek który tak pisze nazywa innych zazdrośnikami? Nie mierz wszystkich swoją miarą człowieczku bo to co dla ciebie jest sufitem dla innych może być podłogą.  Rób z siebie dalej nadwornego błazna na AF.

Opublikowano

A nie wiesz ze do swoich mamek to dokładasz:) Lepiej kupic odsadka jak miec swojego hahaha...

1 minutę temu, Partyzant85 napisał:

O co mam być zazdrosny ? O owiane legendą pałace dla bydła ? Czy o fakturę której nigdy nie pokazałeś ?

Pierwszym zazdrosnikiem na forum jesteś ty Jareczku - bo jak sam napisałeś do soltysa chyba - "nakupię sprzętu na wiosnę to ci oko zbieleje" czy coś w tym stylu - i człowiek który tak pisze nazywa innych zazdrośnikami? Nie mierz wszystkich swoją miarą człowieczku bo to co dla ciebie jest sufitem dla innych może być podłogą.  Rób z siebie dalej nadwornego błazna na AF.

Tak  tak mistrzu cietej riposty

Opublikowano
7 minut temu, JarekBazydlo napisał:

A nie wiesz ze do swoich mamek to dokładasz:) Lepiej kupic odsadka jak miec swojego hahaha...

dopóki dopłat nie było do krów to jarek odsadki kupował i chwalił jak to on tanio wyrywa takie okazy :D jak dopłaty do krów weszły to od razu jarek swoje mamki wstawia :D

Opublikowano

Temat ten został stworzony przeze mnie i Daniela. W tym temacie są luzne rozmowy, gdyż iż ponieważ w temacie " ceny bydła " mają być ceny bydła a nie jakieś rozmowy i przepychanki jak w podstawówce..  żeby znaleźć ceny w tamtym temacie trzeba było szukać kilka stron. Tutaj jak kolega wyżej napisał możecie się nawet na ustawki ustawiać, kłócić i kulturalnie odbywać rozmowę o wszystkim i o niczym.

Opublikowano
59 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Jak bym nie miał zysków to chyba bym tak gospodarki nie rozwijał chyba proste co? Smieszy mnie takie pisanie ze nie ma zysku z opasów i ze nie da sie z tego zyc. Jak masz 3 sztuki to moze sie i nie da. Ja teraz załuje ze tak długo czekałem z przejsciem na mamki i na opasy i ze nie zrobilem tego z 2 lata wczesniej

Ja mam ok 60 mamek CH, wycielenia również z wypadnięciem macic robię  sam z pomocą pracownika. Weterynarz u mnie  bywa sporadycznie, i mam w miarę tani dostęp do leków. I powiem Ci jedno mamka to drogie hobby, ja się tego nie dopilnuje to nic z tego nie zostanie.

Opublikowano
1 godzinę temu, JarekBazydlo napisał:

No chyba sa jakies zyski bo przez kilka lat postawic budynek, zakupic ładowarke, paszowóz, nowy samochód do tego koszty paliwa nawozów i innych opłat juz nie mowie o zyciu ktore sadze jest na średnim poziomie nie ma luksusów ale mozna pozwolic sobie na wakacje i jakies wyjazdy wiec jest jakis zysk z tej gospodarki jednak.  

Łał - jak sam pisałeś spłacasz raty za obore 

ładowarka - stara jcb małej wartości 

paszowóz - 70 tys 

samochód - żaden luksus każdy ma 

wakacje - za 3 tys jade z rodziną i nic mnie nie obchodzi 

a nawozy i paliwa to żaden zysk bo to co wyprodukujesz paliwem i nawozem przez byka przepuścisz 

tak więc ja tobie nie zazdroszcze a WSPUŁCZUJE

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, JarekBazydlo napisał:

Ja też inwestuje dzisiaj kupiłem wałek przekaźnika mocy na allegro za niecałe dwie stówy A co hoduje bydło to mnie stać😃😃😃 może nawet fakturę pokaże

Edytowane przez Gość