Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bon za 200pln do każdych 5 ton. Ale to krótka akcja była.

Opublikowano

Dokładnie, to suszowe to patologia. Susza, a buraki po 90 ton.

Opublikowano

Jestem za tym by każde gospodarstwo musiało prowadzić pełną rachunkowość pod groźbą kary pozbawienia wolności do lat 5 za brak prowadzenia rachunkowości .

Po wyżej 100 ha wprowadzić ZUS  .

Skończyło by się pierdolenie głupot i równo waga .

• Like 1
  • Thanks 1
  • Confused 1
Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

Dobrze że na rok 2020 ma już nie być suszowego .

Ja zasialem kukurydze i prowadzilem uprawę  a legaty wzieli dzierżawę, suszowe i doplaty... komentarz zbedny bym zapomnial i na paliwo wzieli

Opublikowano

Trudno xD;)

1 godzinę temu, galan99 napisał:

Jestem za tym by każde gospodarstwo musiało prowadzić pełną rachunkowość pod groźbą kary pozbawienia wolności do lat 5 za brak prowadzenia rachunkowości .

Ale nie obejmować hodowców bo areszt domowy zwykle i tak jest xD;)

Te powyżej x ha to przy wielodzietnej rodzinie nie problem ;) Może lepiej wpływa na dzietność na 500+ ;)

*jak 500+

Opublikowano

uj***c równo każdemu ;) brawo ty! 

• Like 1
Opublikowano

Gdzie byś te tłumy osadził ? Trzeba by budować nowe więzienia , zatrudnić strażników, dać więźniom jeść ,  telewizory do każdej celi  i internet koniecznie ( bez internetu to by było nieludzkie ) , to wszystko kosztuje ;).

Opublikowano

Prowadzenie rachunkowości nie jest na rękę rządzącym bo by się okazało że 97% gospodarstw jest pod kreską i trzeba rolnikowi płacić zasiłki z mopsu. Jakby było odwrotnie to już dawno by rachunkowość weszła w życie. Teraz to nawet jak jesteś tzw. dwuzawodowcą i stracisz pracę na etacie to nie możesz korzystać z zasiłku  urzędu pracy tylko od razu do KRUS.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

ja mam powyżej 100 ha płacę kwartalnie 2900 zł na KRUS już mi niedaleko do zus , Co do suszowego to moje buraki nie załapały się plon 44 tony z ha u kolegów 30-35 ton  i gdzie tutaj sprawiedliwość . Myślicie że jak ktoś ma 100 ha to mu za darmo wszystko dają ? taki co ma 10-20 ha pójdzie do pracy i połata dziury jak masz 100 -200 ha dwa lata suszy i ledwo żywy jesteś . A nawóz dlaczego tanieje  ? bo są rejony że Ci więksi walczą o przetrwanie .

Dla niektórych to sie tylko wydaję że mieli suszę

Edytowane przez piotr30piotr
Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

Jak  tak patrzę  na twoją   ,,chałupinę''  w awatorze  to byś  rachunkowości  nie prowadził....  🤣

Opublikowano
3 minuty temu, Szymi40 napisał:

Jak  tak patrzę  na twoją   ,,chałupinę''  w awatorze  to byś  rachunkowości  nie prowadził....  🤣

A co ci do mojego awatara tak mi się podobało tak ma być , a za rachunkowością jestem dalej i zdania nie zmienię .

• Haha 1
Opublikowano
piotr30piotr napisał:

ja mam powyżej 100 ha płacę kwartalnie 2900 zł na KRUS już mi niedaleko do zus , Co do suszowego to moje buraki nie załapały się plon 44 tony z ha u kolegów 30-35 ton  i gdzie tutaj sprawiedliwość . Myślicie że jak ktoś ma 100 ha to mu za darmo wszystko dają ? taki co ma 10-20 ha pójdzie do pracy i połata dziury jak masz 100 -200 ha dwa lata suszy i ledwo żywy jesteś . A nawóz dlaczego tanieje  ? bo są rejony że Ci więksi walczą o przetrwanie .

Dla niektórych to sie tylko wydaję że mieli suszę

Jakbyś był na zusie to od nowego roku za kwartał zapłaciłbyś 4500zł.

Opublikowano

Mówiąc pełna księgowość chodzi wam o vat czy dochodowy bo to dwie różne sprawy. Gdyby wprowadzili dochodowy musieliby zlikwidować gruntowy a wtedy połowa gmin ogłosiłaby bankructwo.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez MarcinC360
      Jak w temacie,ja mam dylemat co zastosować w wiosennym nawożeniu azotowym- czy saletrę czy mocznik.Saletra ma 32% azotu w czystym skaładniku na 100kg a mocznik 46%.Co wybrać?Co lepsze będzie dla zbóż??Czy mocznik nie wymaga czasem zmieszania z glebą?
    • Przez rafal116
      witam chciałbym się zapytać który nawóz pod żyto do zasilenia wczesną wiosną będzie lepszy. Chciałbym go wysiać 150kg/h i do tego jakiś nawóz azotowy do uzupełnienia azotu.
    • Przez kubatedi
      Cześć  Forumowicze
      Mam jedno pytanko do was drodzy koledzy :-) Co sądzicie żeby dać na żyto ozime w marcu odmiana ( Dańkowskie diamnet ) 100kg polifoski 6+100kg salmagu to wymieszać a na drugą dawkę 150 kg saletrzaku  ? Oraz jeszcze jedno pytanko polećcie mi jakąś dobra mieszaninę środków na owo żyto a mianowicie chodzi mi o jakiś herbicyd do poprawy jesiennego zabiegu gdzie zastosowany był boxer  800 ec do tego jakiś  fungicyd  także antywylegacz i chciałbym  odrazu tam dodać nawozy dolistne Jakie środki polecacie do takiej mieszaniny żeby przyniosły super efekt Dzięki za każdą propozycje i trzymajcie się ciepło
      Narazicho
    • Przez livebird
      Orientuje się ktoś czy można mieszać Saletrzak 27 z saletrosanem 26?
    • Przez kubatedi
      Tak jak w tytule jaki nawóz bardziej polecacie ?
  • Dodaj nową pozycję...
v