Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
30 minut temu, warchest napisał:

staszek131415 zostalo mi z 20 ton pszenicy czekac i w czerwcu podrozeje pszenica czy juz nie ? jak w tamtym roku było ktos pamieta czy w czerwcu pszenica odbiła cena w gore bo tez w tamtym roku jakos luty marzec bylo załąmanie i spadki cen 

Nie chciałbym Cię w błąd wprowadzać u mnie w ubiegłym roku pszenica staniała w tym roku raczej nie stanieje sam musisz podjąć decyzję

3 godziny temu, bialy2005 napisał:

Pieprz... Jak potłuczony. Są pewne normy jeśli je spełnia czy gazowane czy nie to nie ma różnicy.

To moje zdanie nie musisz sięz nim zgadzać ja bym gazowanego nie kupił

• 0
Opublikowano (edytowane)

staszek to widze jakiś guru  jest tutaj hahahahaha  Staszek ile kupujesz? jak 20 tyś ton  to mogę coś podpytać ?

zboże zacznie drożeć około 15 kwietnia także cena powinna powrócić lub lekko przebić poziomy około połowy maja

a o gaz to używany był wszędzie w tym sezonie

Edytowane przez thug
  • 0
Opublikowano
2 minuty temu, thug napisał:

staszek to widze jakiś guru  jest tutaj hahahahaha  Staszek ile kupujesz? jak 20 tyś ton  to mogę coś podpytać ?

zboże zacznie drożeć około 15 kwietnia także cena powinna powrócić lub lekko przebić poziomy około połowy maja

heh optymistyczne zalozenie ze po 15 kwietnia zdrozeje oby tak bylo i przebilo wczesniejsze ceny 

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, warchest napisał:

po czym włokowanie i po co ? jak strat jak deszcz poszedl saletre wciagnelo i tyle 

tydzień temu siana saletra i deszczu nie mówili tylko wiatr dlatego broną lekką powłóczone wszystkie pola po zasileniu zeby się nawóz rozpuścił mieszając go z ziemią, ziemia po bronowaniu nie wysycha a przy okazji trochę się do krzewi pszenica.   Popadało i pada to bardzo dobrze bo strasznie u mnie sucho w polach

• 0
Opublikowano
44 minuty temu, thug napisał:

a o gaz to używany był wszędzie w tym sezonie

Odpowiem Ci krótko marzenia nie kosztują masz do nich prawo🤔 puki co moje przewidywania się sprawdziły

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, pablo6234 napisał:

tydzień temu siana saletra i deszczu nie mówili tylko wiatr dlatego broną lekką powłóczone wszystkie pola po zasileniu zeby się nawóz rozpuścił mieszając go z ziemią, ziemia po bronowaniu nie wysycha a przy okazji trochę się do krzewi pszenica.   Popadało i pada to bardzo dobrze bo strasznie u mnie sucho w polach

od dawna stosujesz bronowanie lekką broną ? nie wyciąga ci sie pszenica przez to ? i jakim ciagnikiem bronujesz i jakim biegiem ? 

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, staszek131415 napisał:

Odpowiem Ci krótko marzenia nie kosztują masz do nich prawo🤔 puki co moje przewidywania się sprawdziły

Po żniwach pisałeś że stanieje po nowym roku , a po nowym roku pisałeś że stanieje na wiosnę -kiedyś musiało się sprawdzić.

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Dzisiaj GolPasz Janowiec wystawił nowy cennik  i pszenica paszowa nadal 800zł/netto,tak jak wam pisałem kilka postów wcześniej ,że firmy nie bardzo chcą obniżać cenę pszenicy ,bo po prostu jest jej mało i mogą nie nakupić do nowego sezonu wystarczającej ilości.

• 0
Opublikowano
Dnia 8.03.2019 o 21:19, warchest napisał:

czyli twierdzisz zeby teraz sprzedawac bo juz nic nie odbije w góre ? czy czekac d oczerwca ? to moze cos dobije w gore cena lekko 

Nic nie twierdze.Stwierdzam, że staniała. A czy odbije czy nie to już pojęcia nie mam.

• 0
Opublikowano

Dzisiaj większe zainteresowanie moimi ogłoszeniami się zrobiło , ceny 740 -770 netto na razie nie powalają ale przynajmniej nikt nie mówi że nie kupuje . Na  Ceny rolnicze widze że niektóre firmy podniosły stawki  ,czyżby zaczynało brakować towaru ?

• 0
Opublikowano

Dzisiaj jeden skup zaoferował mi cenę 700 zł brutto. Powiedział że dorzuci 20 zł za ilości 13-14 ton czyli 720 bo tyle jeszcze mi zostało. Smiech na sali. Agriplus płaci 824 brutto. Kurarz ten spuścił cenę na 750 brutto.

• 0
Opublikowano
23 minuty temu, Zdzinio napisał:

U mnie w okolicy paszówka bez zmian 800 netto kukurydza 700 netto a też krzyczał żeby sprzedawać bo będzie tanieć 

"U mnie " ,to znaczy gdzie ?

• 0
Opublikowano

Dobra cena jak na jajcarza, a płaci czy jaja sobie robi?😁

• 0
Opublikowano
9 minut temu, andrzej1988 napisał:

Dzisiaj jeden skup zaoferował mi cenę 700 zł brutto. Powiedział że dorzuci 20 zł za ilości 13-14 ton czyli 720 bo tyle jeszcze mi zostało. Smiech na sali. Agriplus płaci 824 brutto. Kurarz ten spuścił cenę na 750 brutto.

750 jak sam odbierze to dobra cena za taką ilość

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v