Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

W Niemczech recesja....😂😂😂

A ten 500+ to chyBa za mało bo nadal więcej ludzi umiera niż sie rodzi może powinni dawać po 500 ojro. I jak ktoś sądzi że takie pobudzanie gospodarki przez konsumpcjonizm jest dobre, To uuuuuu moi drodzy mam dla was zle wieści, bo na kredytach całe życie sie jechać nie da, trzeba je kiedyś spłacić. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
5 godzin temu, Cezar81 napisał:

No właśnie jak jest takie rozumienie to gratulacje dla tych co narobili dzieci ze względu na program - zalama a jak się skończy - to co dzieci do bidula czy do pieca czy teraz sprzedadzą - dziecko nie wychowuje się rok czy dwa, to inwestycja na wiele lat - przedszkole szkoła studia zanim się usamodzielni mija 25 lat. Program jest do 18 lat wypłacany a co dalej niech sobie radzi samo porzucić bo kasy nie dadzą - tak to wyglada. Rodzenie dzieci bo 500 dają to najgorsze co ten kraj mogło spotkać ... Tylko szkoda później tych dzieciaczków które za marne 500zl przyszły na świat i ile wiadomo co z nimi będzie dalej......

Nie przesadzaj z uważaniem że wszyscy co żyją skromnie to patologia (bo tylko tam dzieci są zaniedbane). Znam rodziny co jest po 4, 5 nawet 8 i nikt głodny nie chodzi ( i  w tych rodzinach elementy się zdarzają i w tych gdzie jest jedno dziecko) . Ja pracowałem ciężko  jak miałem 15 lat i na złe mi to nie wyszło wykształciłem się za swoje i sobie radzę. Dwa ludzie którzy mają wszystko podane na tacy to w 80 % kaleki społeczne, nie radzą sobie w życiu więc uważaj z tym swoim podejściem żebyś takich nie wychował. Młodość dobre samochody opływanie w kasę (najgorsze co może być) mam taki przykład w rodzinie kuzyn ma grupę inwalidzką po wypadku po pijaku , a kuzynka po rozwodzie bo mąż listowy za mało zarabia  .I pisanie że wpłacasz im po 500 na konta to już jest debilizm, jakbyś napisał że wydajesz je na dzieci a sam odkładasz im na konta brzmiało by inaczej  bo nie ta istota programu. Sorry że nie w temacie. 

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, miwigos napisał:

To są jeszcze tacy co kury mają

cena w porcie netto zresztą kto dziś podaje brutto,chyba na worki  to OK

Wszystkie propozycje które dostawał sąsiad za 12,5 % w zeszłym tygodniu to było 715 netto - 50zł/t transport,czyżby nastąpiły  podwyżki na poziomie 25zł/t?

• 0
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Kobek napisał:

Nigdzie nie napisałem, że hossa jest w Niemczech ale recesji też tam jeszcze nie ma. Uwierz mi, że jak będzie recesja w niemieckiej gospodarce to od razu odczujesz to w naszej i to wyraźnie. Ogólnie mógł byś nie porównywać dwóch skrajnych światów, bo niemiecka gospodarka mogła by naszą połknąć na śniadanie i nic sobie z tego nie zrobić. 

Chyba prowadzić budkę z piwem :) 

Poza tym na cały socjal składamy się wszyscy i wszyscy za to płacimy, żaden rząd nic nie ma więc nic nie może rozdawać. 

Ja Cię do niczego nie będę przekonywał sam może sobie kiedyś dojdziesz do innych wniosków jak się to wszystko posypie. 

Nie no wcale nic złego się nie dzieje w niemczech tylko jarek przekupił WP aby siała propagandę że gospodarka się im sypie.

Piwa faktycznie znacznie więcej idzie, ale wątpię aby ten rodzaj piw pijały menele pod GSem, wątpię aby było ich na nie stać.

Na socjal nie składamy się tylko my Polacy.

Zakodujcie sobie w tych zakutych bańkach, że pracodawcą wielu Polaków, a w szczególności tych na najniższej krajowej są zagraniczne kapitały, zaczynając od biedronek, lidli, po przez magazyny, logistykę transport, calcenter, gastronomia mCdonaldy, kfc oraz montownie fabryki

w związku z tym, z podatków od podniesionej minimalnej, od deszczu, reklamówek i innych nowości, na socjal składają się także zagraniczne koncerny. 

5 godzin temu, melon10641 napisał:

Bo co miała powiedzieć głupiemu narodowi? Nie powiedzą przecież, że Ci co twierdzą że 500+ jest dobry to idioci ;) Wiem, że to temat o cenach ale jak sobie rzuciłem okiem co za brednie ludzie tutaj piszą to głowa mała. 500 plus jest wypłacane z podatków a te idą ciągle w górę i będą powodować zastój w gospodarce. Kolejny idiotyzm płaca minimalna 4000zł jeszcze głupsze niż 500+ ale co tam jak ktoś jest głupi to się cieszy.

Głupi to jest ten który nie potrafi pojąć że praca za 1800zł najniższej krajowej dla zagranicznych koncernów jest upokarzająca.

Jesteśmy wyzyskiwani przez przeważnie zagranicznych cwaniaków (ale nie tylko) który upatrzyli sobie w naszym narodzie tanią siłę roboczą dlatego za wszelką cenę chcą sejm obsadzić sprzedajnymi k**wami z PO posłusznymi jak tresowane małpy które będą pilnować ich interesu, zagwarantują im zniewolenie naszego narodu i terror wymuszający pracę za miskę ryżu, zero obciążeń w postaci podatków więc i zero socjalu dla uciemiężonego narodu.

I jeśli ktoś łyknął ich TVN owską propagandę o tym jak jaruś prowadzi do upadku PL to jeszcze pół biedy. Nie każdy musi być mądry na tyle aby zrozumieć gdzie leży prawda.

Ale jak ktoś jest przeciw podnoszeniu płacy minimalnej, przeciw podatkom które uderzą bezpośrednio i głównie w zagraniczny kapitał a z którego płynie 500+ bo w jego kieszeni zostanie mniej, to oznacza dla mnie jedno, on jest cwaniakiem pokroju zagranicznego kapitału żyjącego z terroryzowania naszego narodu albo jest sprzedajną k**wą która na zlecenie zagranicznego kapitału ma nas terroryzować.

Edytowane przez damianzbr
  • 0
Opublikowano

Damian nie uderzą w zagraniczny kapitał tylko w naszych małych przedsiębiorców. Zagraniczny kapitał to sobie jest w stanie zrekompensować.  Zagranicznym firmom to się umarza podatki, daje kase, bo rzekomo stwarzają miejsca pracy, a czy polacy nie potrafili by tego zrobić? Dlaczego cały czas gnoi się polskich przedsiębiorców, a zagranicznym odpuszcza? Miał być podatek od google facebooka itd przyjechał Pence do polski powiedział ze tego podatku ma nie być i nie ma. To do **uja w jakim kraju my żyjemy. Wcześniej na kolanach w stronę Niemiec teraz w inną, ale dalej na kolanach, 

• Haha 1
  • 0
Opublikowano

@damianzbr miałem Cię za mądrego człowieka w tym momencie straciłeś w moich oczach.

Wytłumacz pracownikowi co ma minimalną krajową i dostaje 1570zł na rękę a pracodawca płaci mu 2530zł kto go wyzyskuje. Obcy kapitał czy nasze Państwo? 
Mając firmę i zatrudniając 3 osoby co zrobisz jak będziesz musiał im płacić minimalną w wysokości 4000zł? Będziecie żyć w raju? Nie, jednego wywalisz na start z roboty, dwóm pozostałym każesz robić za 3 bo jak nie to kolejny wyleci i podniesiesz ceny by wyrobić na podatki. Za to ten 3ci nie będzie miał roboty i w dodatku ceny wszystkiego zdrożeją.

Jak nie rozumiesz tego mechanizmu to po prostu.. *uj się znasz na ekonomi ;) 

PS. Nie każdy kto się nie zgadza z 500+ od razu jest sympatykiem PO, są inne opcje. Tak samo świat się nie kończy za stodołą :) 

• Like 3
  • 0
Opublikowano

@damianzbr Proponuję mocno puknąć się w głowę albo nawet może i bardzo mocno. Poszukaj sobie Lidl ostatnio opublikował dane o zarobkach swoich pracowników. 

A ogólnie jak opierasz swoje informacje tylko o dane z WP to gratuluję. 

Kończymy te gadki nie na temat, bo ludzie się buntuję, a Pisiora i tak do niczego nie przekonamy ma swój mały świat i tam żyje :) 

• Like 2
  • 0
Opublikowano
18 minut temu, damianzbr napisał:

Nie no wcale nic złego się nie dzieje w niemczech tylko jarek przekupił WP aby siała propagandę że gospodarka się im sypie.

Piwa faktycznie znacznie więcej idzie, ale wątpię aby ten rodzaj piw pijały menele pod GSem, wątpię aby było ich na nie stać.

Na socjal nie składamy się tylko my Polacy.

Zakodujcie sobie w tych zakutych bańkach, że pracodawcą wielu Polaków, a w szczególności tych na najniższej krajowej są zagraniczne kapitały, zaczynając od biedronek, lidli, po przez magazyny, logistykę transport, calcenter, gastronomia mCdonaldy, kfc oraz montownie fabryki

w związku z tym, z podatków od podniesionej minimalnej, od deszczu, reklamówek i innych nowości, na socjal składają się także zagraniczne koncerny. 

Głupi to jest ten który nie potrafi pojąć że praca za 1800zł najniższej krajowej dla zagranicznych koncernów jest upokarzająca.

Jesteśmy wyzyskiwani przez przeważnie zagranicznych cwaniaków (ale nie tylko) który upatrzyli sobie w naszym narodzie tanią siłę roboczą dlatego za wszelką cenę chcą sejm obsadzić sprzedajnymi k**wami z PO posłusznymi jak tresowane małpy które będą pilnować ich interesu, zagwarantują im zniewolenie naszego narodu i terror wymuszający pracę za miskę ryżu, zero obciążeń w postaci podatków więc i zero socjalu dla uciemiężonego narodu.

I jeśli ktoś łyknął ich TVN owską propagandę o tym jak jaruś prowadzi do upadku PL to jeszcze pół biedy. Nie każdy musi być mądry na tyle aby zrozumieć gdzie leży prawda.

Ale jak ktoś jest przeciw podnoszeniu płacy minimalnej, przeciw podatkom które uderzą bezpośrednio i głównie w zagraniczny kapitał a z którego płynie 500+ bo w jego kieszeni zostanie mniej, to oznacza dla mnie jedno, on jest cwaniakiem pokroju zagranicznego kapitału żyjącego z terroryzowania naszego narodu albo jest sprzedajną k**wą która na zlecenie zagranicznego kapitału ma nas terroryzować.

Ta, bo polski "prywaciarz"  to płaci co najmniej średnią krajową. Żadna propaganda nie przebije tej z TVP. A podnoszenie podatków udeży w zagraniczne koncerny owszem, ale nie wieże ze te przedsiębiorstwa potulnie przyjmą na siebie dodatkowe obciążenia. Jak zwykle przerzuca je na końcowy element

• Like 3
  • 0
Opublikowano

No właśnie chciałbym poznać biedrokę lub lidla gdzie dają najniższą krajową :P ze 2 lata temu w lublinie widziałem w Lidlu etat 3200, w Wawie chyba nikt się nie wygłupia poniżej 4k. 

Lidl daje podwyżki. Od marca niemal 10 proc. w górę

Lidl Polska plany na 2019 ma ambitne. Przede wszystkim od marca 2019 pracownicy zostali objęci programem podwyżek o średnio 9,2 proc. w stosunku do poziomu wynagrodzeń z roku 2018. Co to znaczy?

• nowi pracownicy Lidla liczyć mogą na zarobki w granicach 3100-3850 zł brutto
  • pracownicy z rocznym stażem pracy w Lidlu mogą liczyć na wynagrodzenie w przedziale 3250-4050 zł brutto,
  • pracownicy z dwuletnim stażem pracy w Lidlu pobierać będą pensję w wysokości 3450-4350 zł brutto.

I cała Twoja teoria w pizdu.. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano

@melon10641 kręcisz mącisz że ktoś straci pracę inny będzie robił za trzech a na koniec coś zdrożeje.

No i co z tego że zdrożeje skoro i tak więcej będzie się zarabiać? Więc czy to coś nam zmieni w życiu? Za 1 miesiąc pracy będziemy mogli kupić taką samą ilość produktów PL pochodzenia jak teraz możemy kupić za 1 miesiąc pracy.

Zgadza się?

Zarabiamy teraz 2 tys. a chleb kosztuje 2 zł

Podniosą pensję na 4 tys, chleb będzie kosztował 4 zł.

Co się zmieni dla nas po za tym że grubszy nominał będzie w portfelu? Co się zmieni na gorsze ???

• 0
Opublikowano (edytowane)

sprzedajemy teraz pszenice po 600 chleb kosztuje 2 zł. za 3 lata sprzedajemy poszenice po 600 zł chleb kosztuje 4 zł. Rozumiesz, czy nie bardzo ?

A przepraszam zapomniałem ze twój Jaruś obiecał zrównać dopłaty wiec powinno się wyrównać :)

Edytowane przez robercikj100
  • Like 3
  • 0
Opublikowano

Ale po kiego grzyba powołujecie się na zarobki w lidlu po upływie 4 lata socjalu?

Przecież potwierdza to oczy mówię. Lidle i biedronki poszły na pierwszy ogień i socjalem są zmuszone do podnoszenia pensji, podnosząc pensję zapłacą większy podatek i ZUS. Większy podatek daje możliwość wypłacania większego socjalu.

Teraz kolejnymi są magazyny następne będą montownie.

Przytoczcie zarobki w lidlu z 2014 roku.

• 0
Opublikowano (edytowane)

Dajcie spokój chłopakowi. Mieszka pewnie w jakimś Pcimiu dolnym albo innej dziurze zabitej deskami wie tyle co zobaczy codziennie o 17:00 w teleexpresie i o 19:30 w wiadomościach, a najdalej gdzie się wybiera to do siebie za stodołę lub do sklepu na sąsiednią wieś i z jego myślenia nigdy go nie wybijemy. 

Człowieku co ma socjal do zarobków w Lidlu na prawdę nie wiele się pomyliłem z Twoim myśleniem. 

Edytowane przez Kobek
  • Like 2
  • 0
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, robercikj100 napisał:

Ta, bo polski "prywaciarz"  to płaci co najmniej średnią krajową. Żadna propaganda nie przebije tej z TVP. A podnoszenie podatków udeży w zagraniczne koncerny owszem, ale nie wieże ze te przedsiębiorstwa potulnie przyjmą na siebie dodatkowe obciążenia. Jak zwykle przerzuca je na końcowy element

Dokładnie tak. Przerzucą tyle ile się da na końcowy element. A jeśli końcowym elementem jest konsument obywatelstwa niemieckiego to chyba dobrze co?

Niemiecki kołchoz pracy produkujący na PL ziemi, waciki dla niemieckich konsumentów jest zmuszony przez jarka, podnieść pensję minimalną dla kadry pracowniczej która miała być tanią siłą roboczą. Więc waciki dla niemieckich obywateli zdrożeją, zgadza się?

Więc niemiaszek zapłaci więcej w niemieckim sklepie za waciki wyprodukowane przez Polaka w niemieckiej fabryce pobudowanej w PL, tylko dlatego że Polakowi ustawowo podniesiono minimalną. Zgadza się?

Jeśli już to pojąłeś jeden z drugim to niedaleka droga do tego abyś przyswoił że w taki właśnie sposób niemiecki konsument dorzuci się do naszego 500+

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

A zmieni się coś na lepsze?? Oprócz tego że zamiast portfela będę musiał mieć teczkę??

Denominację już chyba kiedyś przerabialiśmy także spokojnie jak kasę będziemy wozili na przyczepach to coś da się z tym zrobić :) 

• 0
Opublikowano

każdy kolejny rząd wprowadza jakieś nowe podatki lub część z nich podwyższa (tutaj chyba po przewodzi) czy rekonstruuje, ale pis dodatkowo jako jedyny obniżył pit, cit (9% najniższy w eu, tak dociska biednych przedsiębiorców, którym nadal marzą się czasy niewolnictwa), vat (w małym zakresie ale jednak), akcyzę na ee, i podniósł kwotę wolną

• 0
Opublikowano
12 godzin temu, melon10641 napisał:

O matko ale się syf zrobił w tym temacie.. Ludzie roboty nie macie, że takie głupoty piszecie?

Ktoś wie jakie są ceny w Animexie/Agri Plus albo w ZZZ w Zamościu? I czy Werbkowice skupują zboże czy dalej zasypani rzepakiem? 
Czas chyba skończyć spam a zacząć monitorować ceny, zwykle grudzień/styczeń to czas sprzedaży u mnie. 

620 pasza PZz Zamość 650 konsumpcja

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, nie napisał:

każdy kolejny rząd wprowadza jakieś nowe podatki lub część z nich podwyższa (tutaj chyba po przewodzi) czy rekonstruuje, ale pis dodatkowo jako jedyny obniżył pit, cit (9% najniższy w eu, tak dociska biednych przedsiębiorców, którym nadal marzą się czasy niewolnictwa), vat (w małym zakresie ale jednak), akcyzę na ee, i podniósł kwotę wolną

Bo każdy pan ma nad sobą pana i tak to działa jeden każe reszta musi a my na samym dole to jesteśmy robole .

• 0
Opublikowano
9 minut temu, damianzbr napisał:

Dokładnie tak. Przerzucą tyle ile się da na końcowy element. A jeśli końcowym elementem jest konsument obywatelstwa niemieckiego to chyba dobrze co?

Niemiecki kołchoz pracy produkujący na PL ziemi, waciki dla niemieckich konsumentów jest zmuszony przez jarka, podnieść pensję minimalną dla kadry pracowniczej która miała być tanią siłą roboczą. Więc waciki dla niemieckich obywateli zdrożeją, zgadza się?

Więc niemiaszek zapłaci więcej w niemieckim sklepie za waciki wyprodukowane w PL przez polaka, tylko dlatego że polakowi ustawowo podniesiono minimalną. Zgadza się?

no i ?? co mnie obchodzi niemiec. obchodzi mnie ze ja także zapłace wiecej za te waciki

• 0
Opublikowano (edytowane)

@robercikj100

jak to co? Edytowałem tamto poprzednie i dopisałem takie zdanie:

Jeśli już to pojąłeś jeden z drugim to niedaleka droga do tego abyś przyswoił że w taki właśnie sposób niemiecki konsument dorzuci się do naszego 500+

aby ułatwić ci zrozumienie tego.

A przypomnę co wcześniej ustaliliśmy, mianowicie:

teraz

Zarabiasz 2 tys. chleb kosztuje 2 zł

waciki ciebie i niemca kosztują 2 zł

w 2022r:

zarabiasz 4 tys. chleb kosztuje 4 zł

waciki ciebie i niemca kosztują 4 zł

Kto jest stratny, ty czy niemiec?

Czy niemiec dorzucił się do twojej pensji 4 tys. zł?

• 0
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, damianzbr napisał:

Niemiec jak będzie u nas droga produkcja to wróci do siebie, bo nie będzie mu się opłacało wozić wacików z polski, a wtedy twoja teoria upada, albo przeniesie się do Ukrainu albo na Rumunię :) Oni będą mieli może i droższe waciki, ale u nas bezrobocie będzie 25%, ciekawe kto będzie miał gorzej.

Edytowane przez Tomasz0611
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v