Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, pawel885 napisał:

A zerknę....Chociaż jak by tu ktoś wstawił fakturę że sprzedał pszenicę po 750 netto to staś by rzekł że sam sobie wydrukował:D Stasiek podaj datę tego posta z fakturą - czy nie powiesz?  Galan przecież on pisze że nie ma suszy i zboża piękne - co Ty piszesz?

W piątek sprzedałem całe auto po 750 netto jutro będę miał fakturę pokaże stasiowi

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, robercikj100 napisał:

Toż niektórzy uważają że oziminy na 12 ton w tym roku rokują 😂

jednemu też rokowały ,mierzył miarką liczył kłosy z podniety mu się pomyliło przejechał grad ,zostało 2 tony

• Haha 1
  • 0
Opublikowano

Dokładnie. Więc jak ktoś mówi że na Lubelszczyźnie pszenica wygląda na 12 ton to śmiać mi się chce. Jak dla mnie pszenicę wyglądają nie lepiej niż rok temu, a w tym roku też lekko nie miały , najpierw susza później niby w maju padało ale teraz znowu nie kropli i co będzie to dopiero się zobaczy jak będzie na przyczepie

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, tadi77 napisał:

W piątek sprzedałem całe auto po 750 netto jutro będę miał fakturę pokaże stasiowi

też sprzedałem we wtorek 2 składy  po 750 zł netto (pojechała w świat ) a reszte 12 ton sprzedałem na miejscowym skupie po 700 brutto 

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, robercikj100 napisał:

Dokładnie. Więc jak ktoś mówi że na Lubelszczyźnie pszenica wygląda na 12 ton to śmiać mi się chce. Jak dla mnie pszenicę wyglądają nie lepiej niż rok temu, a w tym roku też lekko nie miały , najpierw susza później niby w maju padało ale teraz znowu nie kropli i co będzie to dopiero się zobaczy jak będzie na przyczepie

Lubelszczyzna długa i szeroka, wszak północne lubelskie to już Podlasie. Nie wiem skąd Ty jesteś ale u mnie (zamojskie) wygląda wszystko bardzo dobrze, tak że nawet na najsłabszych stanowiskach jest ładne zboże.

A 12 ton to wchodzi na 4.5tonowke z zakładkami :P

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano

LBL zboża wyglądają ładnie, u nas w kwietniu deszcz popadal to nie miały złego startu gorzej teraz po tych 30 paru stopniach na słabych stanowiskach to miejscami pszenica od góry do dołu sucha ale to są małe miejsca (kółka) teraz aktualnie coś pada aby spokojnie bo za granicą województwa na podparpaciu daje grad. 

• 0
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, melon10641 napisał:

Lubelszczyzna długa i szeroka, wszak północne lubelskie to już Podlasie. Nie wiem skąd Ty jesteś ale u mnie (zamojskie) wygląda wszystko bardzo dobrze, tak że nawet na najsłabszych stanowiskach jest ładne zboże.

A 12 ton to wchodzi na 4.5tonowke z zakładkami :P

ja też z zamojskiego i u mnie pszenica wyglada normalnie jak co roku. więc nie widze powodów zeby były jakieś podniety na kilkanaście ton. chyba ze u was takie wypieszczone. jak bedzie średnia 7 to mi starcza. ale do tego jeszcze ponad miesiąc i rożnie może być z tą pogodą. jak na razie na początku miesiąca spadło ok 20mm a ponad tydzień daje ponad 30 stopni.

Edytowane przez robercikj100
  • 0
Opublikowano
10 godzin temu, Wicherek napisał:

Właśnie dostałem gradu , jutro trzeba jechać po polach

Krkałeś i wykrakałeś u mnie też gradem dało ale strat nie ma dużych bez wpływu na plon

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, staszek131415 napisał:

Krkałeś i wykrakałeś u mnie też gradem dało ale strat nie ma dużych bez wpływu na plon

Ja mam duże  , wzywam ubezpieczyciela 

Za oceanem wszystko drożeje ! , oby tak dalej

• 0
Opublikowano

Za oceanami za górami i za lasami żył sobie Wicherek z 5 morgami co trząsł zbożowymi rynkami 🤔

• 0
Opublikowano
44 minuty temu, staszek131415 napisał:

Za oceanami za górami i za lasami żył sobie Wicherek z 5 morgami co trząsł zbożowymi rynkami 🤔

Ty naprawdę koleś masz coś nierówno pod sufitem. 6 t/ha z twojego powiatu zatrzęsie zapewne rynkiem bardziej niż kataklizmy światowe. Już pół polski mówi o zmowie cenowej a ty siedzisz cały dzień na forum i sam próbujesz "trząść" zbożowym rynkiem w polsce udowadniając że bedą rekordowe plony i jak powinno być tanio. To zapytam wprost dlaczego zboże powinno być w tym roku tanie jak prognozy ekspertów nie wypaliły, a raczej okazały się klapą? 

U mnie jak spadnie grad na pszenicę, to zawsze to wpływa na plon

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

...za lasami żył sobie tasio z 5 warchlakami co rządził swiniani i zbozami ich cenami 

• Like 1
  • Thanks 2
  • Haha 2
  • 0
Opublikowano
52 minuty temu, stasio32 napisał:

Ty naprawdę koleś masz coś nierówno pod sufitem. 6 t/ha z twojego powiatu zatrzęsie zapewne rynkiem bardziej niż kataklizmy światowe. Już pół polski mówi o zmowie cenowej a ty siedzisz cały dzień na forum i sam próbujesz "trząść" zbożowym rynkiem w polsce udowadniając że bedą rekordowe plony i jak powinno być tanio. To zapytam wprost dlaczego zboże powinno być w tym roku tanie jak prognozy ekspertów nie wypaliły, a raczej okazały się klapą? 

U mnie jak spadnie grad na pszenicę, to zawsze to wpływa na plon

Ale kto teraz z kim się zmówił? Zmowa to będzie jak zlikwidują takie gospodarstwa jak moje hodowle wtedy nikt od was nie kupi zboża za 700 ani za 500 co najwyżej w rozliczeniu zabiorą za środki produkcji taka prawda otwórz oczy zobacz dokąd świat zmierza

• 0
Opublikowano

A we Francji mają ogłosić stan klęski żywiołowej po deszczach i nawałnicach w weekend. Ciekawe czy to będzie miało jakiś wpływ na ceny europejskie. Koniec konców ostanie się mój imiennik i jego powiat gdzie mimo że spadł grad, to i tak nie wyrządził szkód

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, staszek131415 napisał:

Giełdę sprawdzam 5 razy dziennie ,dużo czytam i wyciągam wnioski !

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v