Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

może u niektórych za stodołą za miesiąc żniw jeszcze nie będzie , ale świeże zboże w europie będzie nawet wcześniej

tak że gimbisy nie wojować tylko słuchać staszka !!!

• 0
Opublikowano

Toż staszek twierdzi że nie opłaca się zboża wozić nawet 50km bo to koszty niewyobrażalne a ty bredzisz że z Hiszpanii warto? A tam co po 200zł tona? Nie odrobiłeś lekcji, staszek cie skarci, będziesz spał w szopie dziś 

• 0
Opublikowano

Kto podpisał kontrakt ten wygrał ceny będą znacznie poniżej

10 godzin temu, Dawid727 napisał:

Ostatnio rozmawiałem z przedstawicielka z cargilla, mówiła że całe ziarno które wjeżdża ostatnimi czasy do nich na wytwórnie to pośrednicy i firmy które mają do zrealizowania kontrakty. Kierowcy z pasza się wyrobić nie mogą tyle tego idzie. Warchlaka nastawiane mają masę, a u mniejszych hodowców zboża brakuje i posilkuja się gotową pasza. A co do deszczu u mnie ostatni raz padało we wtorek i to tylko 4 litry. Teraz tydzień upałów i zboże będzie siadać... Do żniw jeszcze daleko... 

Ciekawe skąd tego warchlaka mają ludzie likwidują cały czas jest łatwiej o pracę dobrą wolą obrobić pole w niedzilę i krzyczeć ze zboże po 1200

• 0
Opublikowano

nawet nie potrzeba wozić z hiszpani wystarczy że usłyszycie że  kombajn w polu gdzieś w europie młóci i  dostaniecie takiej sraki że nawet w skupie o cene nie zapytacie a zboże zawieziecie , pod warunkiem że w skupie będzie gdzie wysypać , bo póki co nie wszędzie przyjmują no chyba że jozzek kupi

• 0
Opublikowano (edytowane)

Staszek kto likwiduje? Kilkuhektarowcy jak ty, kto ma skalę to dostawia nowe chlewnie przynajmniej u nas. Znajomy ostatnio pobudował kolejną chlewnię dla macior prawie 150DJP a inny zrezygnował bo miał jedną i nie chciała się zaprosić także statystycznie liczba chlewni pozostała bez zmian xD

Edytowane przez pawel885
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, ordynator napisał:

nawet nie potrzeba wozić z hiszpani wystarczy że usłyszycie że  kombajn w polu gdzieś w europie młóci i  dostaniecie takiej sraki że nawet w skupie o cene nie zapytacie a zboże zawieziecie , pod warunkiem że w skupie będzie gdzie wysypać , bo póki co nie wszędzie przyjmują no chyba że jozzek kupi

Czy dobrze kojarzę że jesteś z okolic Tomaszowa Lub. bo ukrywasz swoją tożsamość

• 0
Opublikowano

Puki co spadek o 30 zł w porównaniu z zeszłym tygodniem coś mi się zdaje że ludzie zostaną z towarem na żniwa

• 0
Opublikowano (edytowane)

Pełno na olx ogłoszeń 100 - 200 ton

Edytowane przez staszek131415
  • 0
Opublikowano (edytowane)

zostało mi 8 ton paszowej , poszło po 740 brutto, w skupie byłem dziś 2 klientem o 14 godzinie - widziałem zapiski

tak, są ogłoszenia, głównie skupy , które mają nadwyżki szukają tych, co się nie obkupili

Edytowane przez jahooo
  • 0
Opublikowano

Czyli widać że sytuacja zależy od rejonu kraju bo w Wlkp trzeba czekać 3 tygodnie ze zbożem na sprzedaż w paszarniach, i z jednej strony są przesłanki za tym że zboża będzie dużo i będzie tanie bo póki co zboża wyglądają bardzo dobrze u mnie jęczmień ozimy jest tfu odpukać rewelacyjny, i nie wiadomo ile jeszcze wody spadnie w czerwcu ale nawet gdyby już  nie padało do żniw wcale, to i tak zboża będą lepsze niż w ubiegłym roku

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Pszenica do młócenia bedzie na początku sierpnia ,może ostatnie dni lipca ,chyba że nie bedzie padało to w połowie lipca ,ale  wtedy poślad

• 0
Opublikowano

Pszenica może i tak ale jęczmień końcem czerwca a piękny jak mało kiedy

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

Pszenica może i tak ale jęczmień końcem czerwca a piękny jak mało kiedy

1 morge masz to i grzebieniem czeszesz ,wypieszczony taki to i lepiej jak hybryda sypnie co? To kiedy srasiek interwencyjny skup pośladu od dopłatowców u ciebie rusza? Podeśle dwukółke ze zmiotkami i mysią kupą do ciebie na wage. Ceny bedą niskie to każdy grosz się liczy...

• 0
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, DamianRolnikSkup napisał:

elewarr cena konsumpcji z 780 netto do 680 netto wciągu 1 tygodnia

Skoro tak się dzieje jak napisałeś to skupy takie pośrednie w żniwa 580 neto jak h*j zaproponują jak co roku .

Edytowane przez galan99
  • 0
Opublikowano

Nie wiem co jest grane ale zapowiada się katastrofa na rynkach zbóż i owoców. Warzywa i ziemniak też pewnie zdołują. Ciekawe czy i do hodowli i mleka się nie dobiorą.

Większość terenu kraju dostała mrozem a i tak żadnego zainteresowania agrestem czy porzeczką czerwoną. Truskawka  przed sezonem miała bić rekordy cenowe, okazuje się że wyjdą z około 3zł za kg odszypułkowanej.

Zboża na razie dobrze rokują, ale u mnie brak opadów,  i nie zapowiada się że będą w trakcie nalewania ziarna. Więc mogą być plony ale słomy. Ale obserwując co się dzieje to złudzeń nie mam co do opłacalności.

• 0
Opublikowano

Na razie promocja na stare zboże 700 brutto pszenica myślę że w żniwa kupców nie będzie z dobrą ceną ludzie to wyczuli i pozbywają się zapasów wiedząc ze przeceny są nie uniknione

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v