Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)

Może wreszcie ktoś poda jak w temacie forum: 

Ceny płodów rolnych? 

W waszych okolicach. 

Bo chu... Mnie wasze świnie interesują.  

- w sensie Twoje Staszku. 

Młyny polskie Kraków 800zl + VAT konsumpcja i paszowka. 

Okoliczne skupy w świętokrzyskim 770-780 brutto. 

Edytowane przez MateuszsSwietokrzyskie
  • 0
Opublikowano

Cena konsumpcji i paszówki jest taka sama  ?

http://www.agrofoto.pl/produkcja-zwierzeca/trzoda-chlewna/kzp-ptch-duze-szanse-na-dalszy-wzrost-cen-tucznikow,85628.html

Stasiu kupuj pszenicę  bo świnie znów maja zdrożeć , widzisz w Krakowie ile już płaca za paszówkę 

• 0
Opublikowano

Pewnie smok wszystko wciąga

2 godziny temu, KlimekPL napisał:

Kolega z Ukrainy doniosl mi, ze w jego rodzinych stronach i tez w innych częściach kraju leje juz od tygodnia, więc susza chyba nie musi iść w parze z wyższą cena na zboże, bo bedzie pewnie sporo towaru zza wschodniej granicy 

http://www.agrofoto.pl/finanse/podatki-rachunkowosc/zboza-mamy-dostatek,85610.html

• 0
Opublikowano
7 minut temu, warchest napisał:

noi co pszenica miała juz nie podrozec a podorzała juz cena 830 netto pasza jutro wywoze 

Fajna cena okolice bialej podlaskiej 760 netto to max.

• 0
Opublikowano
16 minut temu, warchest napisał:

noi co pszenica miała juz nie podrozec a podorzała juz cena 830 netto pasza jutro wywoze 

Kto tyle płaci?

• 0
Opublikowano
13 godzin temu, warchest napisał:

Kumpel dzwonił do FD Borowski i mu powiedzieli że do zniw nie kupują. Jaki rejon taka dobra cena, bo cos mi się wydaje że my z tych samych stron.

• 0
Opublikowano
11 minut temu, PawelWlkp napisał:

Kumpel dzwonił do FD Borowski i mu powiedzieli że do zniw nie kupują. Jaki rejon taka dobra cena, bo cos mi się wydaje że my z tych samych stron.

No nie kupują bo się naczytali prognoz kolegów z forum że pszenica będzie po 1200 i porobili zapasy a teraz widzą że przepłacii to po żniwach będą się wstrzymywać na bieżąco oj może być nie ciekawie z ceną 🤔

• 0
Opublikowano

Skierbieszów PZZ dziś paszowa po 780 brutto, spodziewana jest podwyżka po niedzieli na 800 na kontrakty majowe. Ja akurat nie mam czasu na czekanie, zawiozłem w pierwszy wolny dzień, ale drugie auto jeszcze kilka dni poczeka

• 0
Opublikowano
6 godzin temu, PawelWlkp napisał:

ja jestem z powiatu płockiego a ty ? i ja zadnego borowskiego FD nie znam a zboza sprzedaje w promieniu nawet 80 km od domu w zaleznosci od ceny itd 

6 godzin temu, galan99 napisał:

W Zamojskim w żniwa pszenica może będzie 600 zł brutto .

moze u was po tyle bedzie jak deszcze padaja ale u nas mazowsze uycha juz zero deszczu a i wiele wiecej takich rejonow w Polsce bez deszczu jest i nie tylko w Polsce wystepuej susza , w zniwa bedzie tanio to wiadome i temu trzeba przetrzymac , ja zebym byl przetrzymal głupi owies nawet to juz ponad 2 stowy bym byl do przodu tylko ze malo go było a trzeba bylo wazniejsze zboza zmagazynowac typu pszenica pszenzyto itp 

1 godzinę temu, Wicherek napisał:

jak już masz na samochodzie to nie lepiej zawieść do jakiegoś przetwórcy tylko wieziesz do lokalnego złodzieja ? w jakimś zadupiu !

nie kazdy lokalny to jest złodziej ale sporo takich , ale sa i uczciwi skupujacy z którymi mozna współpracowac dobrze 

• 0
Opublikowano

Lubelskie ładnie popadało to fakt , jak słyszy się i widzi , że winnych regionach Polski usycha , bardzo nie dobrze ale do czego zmierzał , że dane skupy z Lubelszczyzny za wszelką cenę będą wykorzystywać daną sytuację by jak najtaniej kupić a Dalej sprzedać .

Sierpień bardzo wielu sprzeda  pszenicę bo każdemu złotówek potrzeba .

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v