Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • 0
Opublikowano
3 minuty temu, 20CBR12 napisał:

..w lubuskim asf jest??? 

Czy to początek końca takich widoków w Polsce?!
Potwierdziło się. #ASF w województwie Lubuskim, niedaleko Wschowy! Dramat hodowców. Niestety wysoka cena zadziałała zbyt znieczulającego.
Padły dzik🐗 z pozytywnym wynikiem #ASF
Nie ma co wymieniać w kolejności, pewne jest to, że żadne służby odpowiedzialne za to by taka sytuacja nie miała miejsca nie zrobiły wystarczająco dużo by hodowcy mogli spać spokojnie.
Oby na jednym dziku się skończyło.

Dodam tylko, że dzis wróciłem w województwa lubelskiego. Tam #asf zdziesiątkował gospodarstwa. Ludzie zostali bez świń, bez dochodu i wielu rolników bez odszkodowań ze sprawami toczącymi się w sądach. Obraz rozpaczy, Polska w XXI wieku.

AGROunia wiele razy podnosiła temat #asf niestety mało kto słuchał takich osób jak Mateusz Kacperkiewicz -młody rolnik z wielkopolski, który wiele razy wskazywał na zagrożenia dla hodowli świń w terenie zachodniej wielkopolski. Wielu uważało, że to jedynie problem wschodniej Polski. Jest inaczej. Nasza produkcja wieprzowiny z roku na rok mniejsza ale widać, że dla ‚zainteresowanych’ ciagle zbyt duża.

https://agrolajt.pl/…/nadciaga-pogrom-asf-u-bram-wielkopols…

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, melon10641 napisał:

@galan99 czy ty kiedykolwiek powiedziałeś coś pozytywnego na tym forum? Jest strefa, nic na to nie poradzimy. Ale i w czerwonej ludzie trzymają, poza tym tucz kontraktowy "nas ratuje" 

Ja nie wiem skąd on to bierze. Chyba posiada mega szczęście do szukania pesymistycznych informacji. Gdzie się nie obejrzy tam zło, masakra ciężkie życie ma. 

• Like 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
3 minuty temu, melon10641 napisał:

@galan99 czy ty kiedykolwiek powiedziałeś coś pozytywnego na tym forum? Jest strefa, nic na to nie poradzimy. Ale i w czerwonej ludzie trzymają, poza tym tucz kontraktowy "nas ratuje" 

Tak was uratuje jak nas na wschodzie uratowało że wcale nie ma świnek ludzie zostali bez dochodu , bez odszkodowań , sadzą się z zachodnich stron Polski mówili ze ich to nie dotyczy tylko wschodniej strony , teraz i tu doszło .

• 0
Opublikowano

Galan jakie was? Ja w rejestracji mam LZ 😜 Znam rolników co w LZA/LTM mają czerwoną i świnie. Pracowałem w Wisznicach/Jabłoń/Podedwórze na kontrolach FOTO i byłem u rolnika co ma świnie i ma czerwoną. Owszem, weterynaria lubelska delikatnie mówiąc jest popierdolo.. w porównaniu do mazowieckiej (na mazowszu też bylem w czerwonej i niebieskiej) . Ale mówili mi też o przypadku w gm. Jabłoń, że był ASF na chlewni a gość wstawił nowy rzut. 

• 0
Opublikowano
Dnia 13.11.2019 o 16:55, Taurus83 napisał:

U mnie konsumpcja 650 także ryczałtowcy już prawie mają te 7 z przodu 

U mnie 680 z tym ze autko wysylają do mnie 60km bo na bramie mlyn Jelonki ma 690zl

U mnie nie trzeba bylo asf zeby chodowle zlikwidowac skiteczniejsza byla cena 😁 z moją skalą produkcji trzeba bylo isc albo w rozwoj albo zamknac temat. Wielce nie zaluje ale boję sie ze jak bedzie wiecej takich likwidacji rynek zboz tez sie zapcha brakiem zbytu :/

• 0
Opublikowano
32 minuty temu, Jurek87 napisał:

U mnie 680 z tym ze autko wysylają do mnie 60km bo na bramie mlyn Jelonki ma 690zl

U mnie nie trzeba bylo asf zeby chodowle zlikwidowac skiteczniejsza byla cena 😁 z moją skalą produkcji trzeba bylo isc albo w rozwoj albo zamknac temat. Wielce nie zaluje ale boję sie ze jak bedzie wiecej takich likwidacji rynek zboz tez sie zapcha brakiem zbytu :/

Lepsze jest kłusownictwo niż nielegalne trzymanie świń bo jak złapią za kłusownictwo to są mniejsze kary :)  takich czasów dożyliśmy , wegetarianizm niestety opcja jest ale to tylko dla tych co prykają w stołek a nie fizycznie pracują , idzie post można próbować bez mięska ale na dłuższą metę nie ma szans .

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Zapracowany napisał:

Pójdzie na konsumpcję? Parametry metronoma Gęstość przejdzie?

20191114_102908.jpg

U was tylko takie parametry badają? U nas w młynie jest jeszcze liczba opadania i wyrównanie. Gęstość trochę niska jak na konsumpcję, mogą coś potrącić cenę.

• 0
Opublikowano

To próba  za 30zl pełną za 50 robią, a ja tak z ciekawości zawiozłem, nie sprzedaje czekam na cenę

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, Zapracowany napisał:

Pójdzie na konsumpcję? Parametry metronoma Gęstość przejdzie?

20191114_102908.jpg

Wydaję mi się ze gęstość powinna być 76 co najmniej a tak to Paszkówka 

• 0
Opublikowano

Niektóre pszenice mają gęstość 77-78 ,ale nie maja wtrównania

• 0
Opublikowano (edytowane)

ALWARO a gęstość i wyrównanie też badają

Edytowane przez miwigos
  • 0
Opublikowano

Sprzedawal ktoś na mieszalnie do Stoklosy w PILE jak z platnościa niby 30 dni ,ale czy terminowo płacą ,

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v