Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, Tigon napisał:

strona wschodnia od ukrainy to jest porażka cenowa kolejny rok i nic się w tym temacie nie zmieni

Porażka to mało powiedziane to katastrofa Ukraina swoją drogą i z Węgier tez wożą Polskie ciężarówki .

• 0
Opublikowano

Węgry są w UE więc to nic nadzwyczajnego.

To samo może powiedzieć niemiecki producent mleka że katastrofą są polskie ciężarówki chłodnie wwożące tysiące ton polskiego nabiału do D który zniża cenę nabiału niemieckiego.

Spokojnie teraz jest dołek na zbożach ale kiedyś wrócą lata górki.

• 0
Opublikowano

Wywożę powoli na lubellę 660netto jakoś przechodzi na szczęście, mam tu kolegę który mi od kilku lat podpowiada z tą sprzedażą i nigdy nie wtopiłem - ceny nie podniosą do maja -czerwca są zabezpieczeni kontraktami z cenami, towaru okazuje się że jest mnóstwo tiry z Węgier Słowacji jadą a jeszcze nie zaczęli brać Ukrainy więc nie wiadomo co będzie, ale myślę że oni mają dobre rozeznanie......

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Sprawa kontraktami wygląda tak, że jak cena wzrośnie ponad 10% to będą musieli dopłacac albo dostawcy opłaci się zerwać kontrakt, więc to takie pieprzenie. Tak jak z budową dróg, jak ceny wzrosły na rynku to wykonawcy zażądali większych stawek albo schodzą z budowy.

• 0
Opublikowano
Dnia 5.09.2019 o 12:33, galan99 napisał:

Jakościowej pszenicy i u nas nikt nie chce tylko pasza 560 zł netto prawda że powala cena .

Dzwonił do mnie gość z sako i oferował 600 netto za pasze.

W tym roku to może zabraknąć co niektórym na ratę. Nie jest dobrze a od nowego roku wszystko w górę idzie ale nie nasze 

• 0
Opublikowano

Proponowałbym poczekać do zimy, może w końcu dobrze przymrozi, a wtedy chyba się coś ruszy z ceną.  Jak już oziminy dobrze przezimują na świecie to wtedy można w ostateczności oddać zboże (bo w tej cenie to sprzedaż nie jest).

• 0
Opublikowano

Hondia ma 37 g i nie widze problemu ,mniej sie wysieje ,dobre 100 kg wystarczy

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, 20CBR12 napisał:

... a ja w żniwa sprzedawał em żyto po 600 netto... a większość tu pisała mi że źle robię, bo będzie drogo w tym roku

Będzie drogo jak dziś powiadali że pszenicy jest za dużo , jak tak będzie to na drugi rok jak się urodzi w Europie to będzie pszenica po 450 zł netto . na wschodzie kraju .

• 0
Opublikowano

Nie prorokuj tylko węż  i nie siej ,dopłaty dostaniesz za ugór,nie stracisz ,a jka bedzie taka tania ,to dolożysz do interesu

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, miwigos napisał:

Nie prorokuj tylko węż  i nie siej ,dopłaty dostaniesz za ugór,nie stracisz ,a jka bedzie taka tania ,to dolożysz do interesu

Ni prorokuj w tym roku już jest problem a była susza niby to ? A jak będzie urodzaj to co będzie będziesz dokładał do interesu tylko z czego ? .

• 0
Opublikowano
8 minut temu, galan99 napisał:

Ni prorokuj w tym roku już jest problem a była susza niby to ? A jak będzie urodzaj to co będzie będziesz dokładał do interesu tylko z czego ? .

Susza u nas nie ma znaczenia bo to rynek światowy dyktuje ceny 

• 0
Opublikowano
Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

I tak wtedy pszenica będzie po tyle co na Ukrainie+cła+koszty transportu :) Musiało by wysmażyć w Rosji i na Ukrainie żeby były lepsze ceny

O to nie możliwe do spełnienia jest  😁  .

• 0
Opublikowano
34 minuty temu, miwigos napisał:

A żebyś wiedział, u nas koleś przeszedł na ekologię, sieje trawy/koniczyny na nasienie i paszę - sprzedaje na pniu 2 pokosy a jeden na nasienie tnie - jakie koszty, nie orzesz, nie siejesz jakiś czas, łubiny trochę zboża w płodozmianie i się śmieje... W tym roku żyta zebrał 3,5 tony a bambry co dali przyczepę nawozów 6 ton pszenicy - także galan nie widzę dla Ciebie innego wyjścia i sam nad tym myślę 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v