Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

9215 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, zetorlublin7341 napisał:

koniec żniw. obszar 4,2ha , arkadia oddała około 43t, nie jest źle, ziarno troszkę drobniejsze niż rok temu ale nadgonilo ilością , u nas handlarz maks 620zl daje, czekam zobaczymy co będzie dalej

Daj przepis na taką ilość z hektara 

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano
10 minut temu, galan99 napisał:

Fajsławice - Marysin pszenica na konto 560 zł czyli brutto tak jadą rolnika jak mogą .

co tu się dziwić jak  chłop pcha zboże na potęgę u nas  kolejki ze zbożem nie maleją nawet rosną

• 0
Opublikowano
10 minut temu, Zbyszek3939 napisał:

co tu się dziwić jak  chłop pcha zboże na potęgę u nas  kolejki ze zbożem nie maleją nawet rosną

Pcha rolnik pszenicę na sprzedasz , bo czekał na to cały rok za co ma żyć zrobić opłaty , zaraz jesień nowe zasiewy pszenicy - bamber może sobie pozwolić na przetrzymanie bo weźmie nawozy i opryski na zapłatę na 3 miechy .

A mały co ma zrobić nikt mu nie da - ten co pracuje i uprawia rolę to może wiele .

• 0
Opublikowano

Jak ten mały tak będzie tanio towar oddawał to zawsze bedzie dziadował. Tanio sprzeda to mało nawozów sypie, byle czym chroni i ma byle jaki plon. Potem znowu za pół darmo sprzeda i znowu robi dziadostwo bo nie ma z czego zainwestować. W miedzyczasie sam siebie okrada sprzedając słomę żeby parę groszy złapać. Autodestrukcja. 

• Like 4
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Zawsze tak było i jest i będzie że będą sprzedawać pszenicę w żniwa - po 600 zł brutto ale mi się wydaje jak by w Polsce każdy rolnik zebrał tylko po 2 tony pszenicy to cena też by była po 600 zł .

Wychodzi że pszenica nie złapie prędko ceny 750 zł brutto w Zamojskim .

https://www.procam.pl/findus-rekord-polski/?smclient=5e03a3c2-aca2-42a0-9b6a-6bc4773ece2d&utm_source=salesmanago&utm_medium=email&utm_campaign=default

Tak się uprawia w Polsce i jak ma być droga pszenica suszy niema .

Edytowane przez galan99
  • 0
Opublikowano

10 ton przy takim nakładzie, jak bym swojej dał tam.gdzie rósł czosnek i bob na przedplonie spokojnie by do 12 doszła. sąsiad. zasiał tacticusa 1,12 ha azotu dał jedną dawkę i jeden oprysk na grzyba i odala 9670 kg, bs się pocił 3 godziny. co do ceny nie wiadomo bo Rosja dogadała się z Chinami i mają pchać zboże bo nie mają skąd wziąć po tym jak się z trampem nie dogadali. jutro przyjeżdża zestaw z Kujaw, facet bierze 25ton do siewu cena 780 zl

• 0
Opublikowano

Tu pier**lą o suszy jak pszenica sypie po 9 ton - to u nas padało trochu to nie którym udało się pozyskać do 8 ale na terenach nizinnych czyli w Polsce jest pszenicy bardzo dużo więcej  jak rok temu .

• 0
Opublikowano

nie wiem kolego o co ci chodzi jak u mnie są pola z ziemią 1klasa , w okol mnie sporo osób po 8-9 ton zebrało pszenicy , nawet jare są piękne w tym roku, widać co rejon to co innego!

• 0
Opublikowano
10 godzin temu, zetorlublin7341 napisał:

10 ton przy takim nakładzie, jak bym swojej dał tam.gdzie rósł czosnek i bob na przedplonie spokojnie by do 12 doszła.

No to mamy rekordzistę, magiczne 10T przekroczone

• 0
Opublikowano

kolego maj u mnie dał 120l wody, w czerwcu 14 się zaczęła susza okropna ale pszenica już nic nie zrobiło to siać trzeba bo sieje po warzywach, potrzebna jest słoma każda ilość aby próchnicę zrobić mam taki kawałek pola około 1ha przy rzece że ile by tam słony nie było ziemia przerobi każda ilosc

• 0
Opublikowano
8 godzin temu, Zdzinio napisał:

Powiat Sochaczew lokalny skup pszenica paszową 700 netto zawalony do oporu mówi że ma tanieć.

Stara zagrywka, mówi że ma tanieć, żeby ludzie chętniej przywozili

Elewarr Krupiec 720 brutto konsumpcja, 660 paszowa

• 0
Opublikowano
14 godzin temu, Ulman napisał:

Jak ten mały tak będzie tanio towar oddawał to zawsze bedzie dziadował. Tanio sprzeda to mało nawozów sypie, byle czym chroni i ma byle jaki plon. Potem znowu za pół darmo sprzeda i znowu robi dziadostwo bo nie ma z czego zainwestować. W miedzyczasie sam siebie okrada sprzedając słomę żeby parę groszy złapać. Autodestrukcja. 

pieprzysz trzy po trzy jak zawsze a jakieś dziwne klakiery ci lajki dały co pewnie też nic nie mają pod deklem

mały  może tylko chcieć drożej sprzedać a tak naprawdę jest skazany na lokalne skupy co mu oni cenę podyktują.

co do nawozów to sypnie tyle ile budżet mu na to pozwala a przede wszystkim tyle ile uważa aby dobry plon uzyskać. nie kupi tanio nawozów i środków w dużych ilościach bo po prostu tyle nie zużyje a nie będzie ich kupował na 3 lata 🤣

okradać to siebie sam możesz z rozumu ale nie ma się co dziwić jak Ty liberał z krwi i kości to i rozumu brak

a w przypadku małego producenta zbóż działającego solo to jest bariera nie do przeskoczenia

• 0
Opublikowano

Mały może kupić taniej - jak kupi z sąsiadem/sąsiadami cały skład. Może sprzedac drożej - wystarczy, że ma towaru na całe auto. To nie jest takie trudne, to tylko bariera psychologiczna, a nie fizyczna. Trzeba wyciągnąc rękę do sąsiada i zrozumieć, że w kupie siła

• 0
Opublikowano

U nas tacy co kupuja na worki dawno wygineli,poprostu nie hodują ,bo niema kalkulacji

• 0
Opublikowano
12 minut temu, miwigos napisał:

Jak ci nie pasuje zmień profesje ,bo kolega ma racje,

jaki ty masz rozum. przeczytaj sobie jeszcze raz co naklepał.

nawet jakby mały sprzedał sobie po tej cenie co duży to i tak nie przestanie dziadować. i to właśnie chodzi.

znam takich co mają sprzętu nakupione a plon mizerny a przecież zaliczają sie do dużych i jeszcze z większym hukiem spadną na ziemie

• 0
Opublikowano

to nie o to chodzi. przetrzymać może zarówno  mały jak i duży

a co do sprzedaży po wyżeszej cenie  i obniżenia kosztów produkcji to te bariery dla malucha są nie do przeskoczenia. a żeby się wzbogadzić to od sprzedaży małej ilości nawet po wyzszej cenie nikt się nie doczeka

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v