Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Zamość , Chełm , Krasnystaw , Hrubieszów i tak wzdłuż wschodniej granicy po Suwałki w pasie od granicy w głąb kraju do 150 kilometrów jest h...nia z cenami jak tylko może być wystarczy przekroczyć Wisłę i jest inny świat .

Ardanowskiemu śnią się spółdzielnie rolne .

Jest takie sk***ysyństwo na wschodzie naszego kraju kupić tanio a na zachodzie sprzedać drożej tak było zawsze jak pamiętam .

• Like 2
  • 0
Opublikowano

Co rozumiesz przez tania ? 30 tys za hektar 4 klasy przy zbożu po 600 brutto w żniwa to ma być tanio ? Na stoku o nachyleniu 10 % i praktycznie braku dróg dojazdowych.

• Like 3
  • 0
Opublikowano

Na  południowym wschodzie zawsze będzie najtaniej bo najbliżej na Ukraine i najdalej do portów a do tego bardzo mało paszarni , drobiarzy czy hodowli świń. To nie zmowa cenowa tylko normalna kalkulacja i warunki lokalne. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
2 minuty temu, miwigos napisał:

Za to macie tanią ziemie,coś za coś

Tanią  ziemię  bo u nas mało równych terenów zazwyczaj to są wzniesienia do 12 % i więcej kawałki pul małe  jak by był teren równina to by cena ziemi była wiele droższa od zachodu  Polski bo u nas ziemie są urodzajne .

• 0
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, galan99 napisał:

pul

🧐

Żeby nie było . W innym poście nic nie mówiłem na inny błąd , :ph34r:

Edytowane przez zetorki12
  • 0
Opublikowano

Cefetra pawlow w piątek 640 netto proponowali ale podobno im się kontrakt zwolnil i tacy dobrzy chcieli taka cenę dac czyli propagandy ciąg dalszy ale chyba ten dmuchany balonik za chwilę pęknie 

Rzepak propozycja z wczoraj 1520 netto Lubelszczyzna 

• 0
Opublikowano

Dwa dni jeżdżę po polach i szukam drogi dojazdowej do rzepaku, żeby się zmieścił kombajn z 5m hederu, takie wspaniałe warunki, wąwozy po 1km długości, głębokie na 8-10m i szerokie na 4. A rzepak po 1460 brutto. 

Jak tam cena w Udryczach, podniósł coś z 580 czy nadal idzie na rekord Polski ?

• 0
Opublikowano
8 minut temu, jahooo napisał:

Dwa dni jeżdżę po polach i szukam drogi dojazdowej do rzepaku, żeby się zmieścił kombajn z 5m hederu, takie wspaniałe warunki, wąwozy po 1km długości, głębokie na 8-10m i szerokie na 4. A rzepak po 1460 brutto. 

Jak tam cena w Udryczach, podniósł coś z 580 czy nadal idzie na rekord Polski ?

E to jeszcze nie masz tak  źle z tymi wąwozami bo są i takie i jest ich dużo że jak coś jest szersze jak 2,7m to nie przejedzie a są i w ogóle nie przejezdne. 

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, jahooo napisał:

Co rozumiesz przez tania ? 30 tys za hektar 4 klasy przy zbożu po 600 brutto w żniwa to ma być tanio ? Na stoku o nachyleniu 10 % i praktycznie braku dróg dojazdowych.

U mnie w okolicy są rejony gdzie i 50 trzeba dać bo lokalne bambry dają tyle

• 0
Opublikowano

Co wy panikujecie trzymajcie do września/listopada i nie dajcie złodziejom zarabiać. Na świecie ma być coraz drożej a u nas 200 zł taniej niż na giełdzie? I w razie dalszych wzrostów na swiecie u nas proporcjonalnie ma tanieć? Trzeba złodziejski czas przetrzymać i podawać kto i jakie złodziejskie ceny wystawia żeby trochę ludziska wiedzieli gdzie nie wozić. Skonczą się resztówki z poprzedniego sezonu to i będą musieli kupić. Przecież z upainy nie sprowadzą jak jest tam drożej niż u nas. Glencore i inni wyskoczyli z 650 za konsumcje na kontrakty miesiąc przed żniwami. Coś im nie wyszło bo spodziewali się że propaganda zadziała jak zawsze, a tu klops. Wszystko będzie dobrze ale po żniwach, na świecie już srają w majty bo zapowiadaja gwałtowne cięcia z pięknych prognoz majowych. Nawozów u nas nikt nie kupuje, a taka propaganda była i złodziejska zagrywka

• Like 1
  • 0
Opublikowano
3 godziny temu, galan99 napisał:

Zamość , Chełm , Krasnystaw , Hrubieszów i tak wzdłuż wschodniej granicy po Suwałki w pasie od granicy w głąb kraju do 150 kilometrów jest h...nia z cenami jak tylko może być wystarczy przekroczyć Wisłę i jest inny świat .

Ardanowskiemu śnią się spółdzielnie rolne .

Jest takie sk***ysyństwo na wschodzie naszego kraju kupić tanio a na zachodzie sprzedać drożej tak było zawsze jak pamiętam .

na tym polega biznes ,tanio kupić ,drogo sprzedać no jeszcze bogato się ożenić

• 0
Opublikowano

dobrze się handluje jak cały czas drożeje skupy chcą trochę odbić i taniej skupić bo te co skupili na wiosnę i przetrzymali to są do tyłu zresztą u nas na wschodzie jak ktoś wcześniej pisał ceny  upierdalają pierwsi a podnoszą ostatni

• 0
Opublikowano

Ten Stasio mi się podoba  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

14 minut temu, stasio32 napisał:

Co wy panikujecie trzymajcie do września/listopada i nie dajcie złodziejom zarabiać. Na świecie ma być coraz drożej a u nas 200 zł taniej niż na giełdzie? I w razie dalszych wzrostów na swiecie u nas proporcjonalnie ma tanieć? Trzeba złodziejski czas przetrzymać i podawać kto i jakie złodziejskie ceny wystawia żeby trochę ludziska wiedzieli gdzie nie wozić. Skonczą się resztówki z poprzedniego sezonu to i będą musieli kupić. Przecież z upainy nie sprowadzą jak jest tam drożej niż u nas. Glencore i inni wyskoczyli z 650 za konsumcje na kontrakty miesiąc przed żniwami. Coś im nie wyszło bo spodziewali się że propaganda zadziała jak zawsze, a tu klops. Wszystko będzie dobrze ale po żniwach, na świecie już srają w majty bo zapowiadaja gwałtowne cięcia z pięknych prognoz majowych. Nawozów u nas nikt nie kupuje, a taka propaganda była i złodziejska zagrywka

6 minut temu, Zbyszek3939 napisał:

dobrze się handluje jak cały czas drożeje skupy chcą trochę odbić i taniej skupić bo te co skupili na wiosnę i przetrzymali to są do tyłu zresztą u nas na wschodzie jak ktoś wcześniej pisał ceny  upierdalają pierwsi a podnoszą ostatni

A co kupili w tamte żniwa po 60 to nie zarobili ?    - Złodzieje !!!!!

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, Dawid727 napisał:

Szwagier ma wysokie stanowisko w good Valley czyli starym poldanorze i często jeździ na Ukrainie bo tam też mają swoje fermy i 20 parę tysięcy hektarów i ciągle powtarza że plony tam na tych super glebach nie są wyższe niż u nas na 4-5 klasie. Na to samo stanowisko pracy tu w pl gdzie potrzeba jednej osoby tam potrzeba 8. Maszyny zniszczone kilku letnie, kradną tak jak u nas za czasów PGRow. Potrafią jechać pryskac i wszystko wylać do rowu bo im się w kółko nie chce jeździć. Odwalaja takie jaja że czasem głowa mała. 

z tymi plonami i wylewaniem oprysków do rowu to pewnie prawda bo jak widzę w telewizji jak młócą pszenicę w Rosji czy na Ukrainie to w niej chwastu tyle co i pszenicy a z wyglądu to 4 tony z ha

• 0
Opublikowano

zarobili  ale jak u nas w okolicy jeden przdsiębiorca  zatrudnia na skupie 10  czy 12 osób i trzeba zapłacić każdemu pensje i zus   a gdzie jeszcze sobie   to  żeby urobić 50 tyś miesięcznie na czysto to trzeba tanio kupować 

• 0
Opublikowano (edytowane)

Albo za mało kupuje, albo za dużo zatrudnia, często widzę, ze w skupie pracuje jedna-dwie osoby a zatrudniona cała rodzina żeby ubezpieczenie było i koszta dla US, no i żeby właściciel na papierze za dużo nie zarabiał

Edytowane przez jahooo
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, witejus napisał:

z tymi plonami i wylewaniem oprysków do rowu to pewnie prawda bo jak widzę w telewizji jak młócą pszenicę w Rosji czy na Ukrainie to w niej chwastu tyle co i pszenicy a z wyglądu to 4 tony z ha

USA,Rosja,Ukraina rolnictwo nastawione na ekstensywną produkcję roślinną,każdy plon pow 2,5t/ha jest uznawany za sukces,przy czym na nieszczęście dla nas powoli to się zmienia ,szczególnie w Rosji gdzie zaczynają iść w stronę intensywnej produkcji, podobnie sprawa wygląda na Ukrainie, u nas zachodnie spółki rolne zatrudniają operatorów,zarządców gospodarstw do pracy w Ukrainie,moja znajoma wróciła stamtąd ,to stwierdziła że nigdy więcej tam nie pojedzie, dogadany jęczmień ozimy 640 netto 50t i gośc się wycofał  stwierdził że to za dużo bo na południu i wschodzie płacą mniej i musi poczekać aż się sytuacja wyjaśni i wstrzymał skup

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v