Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, ansu napisał:

Pszenica 500 rzepak 1200 w żniwa??

Mam nadzieje ze dizsiejsza nawałnica o ile będzie pomłóci u mnie trochę, to choc z ubezpieczenia sie piniądzory ściągnie. Jeżeli dzisiaj nie spadnie deszcz to kukurydza nie da więcej jak 5 ton. Zapowiadają w lipcu jeszcze większą posuche niż rok temu. Pszenica jakos dotrwa. Z okopowych i kukurydzy nawet koszty sie nie zwrócą. Rzepak drobniutki jak cholera. Ot to bedzie zarobek. Zero plonów, a ceny ewentualnie dopiero po zbiorach, bo w żniwa to zawsze był złodziejski czas. Zobaczycie jak z rzepakiem pojadą po bandzie. To jest pierwszy zastrzyk gotowki zawsze to i najwięcej kroją

• 0
Opublikowano

Nieźle Was doją a do żniw jeszcze trochę... Znajomy sprzedał w tamtym tygodniu pszenicę 25% żyta plus wołek po 650netto, paszówka ogólnie ok 700netto się trzyma płn mazowsze myślę że mniej jak 600netto nie spadnie w żniwa

• 0
Opublikowano

Pewnie za wołka dopłacili bo podniósł poziom białka.

• 0
Opublikowano

Złodzieje !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

• 0
Opublikowano
55 minut temu, DamianRolnikSkup napisał:

Spadnie

Myślę że zależnie od liczby sztuk wołka w próbie. W samym zbożu to wiadomo.

• 0
Opublikowano

Cennik został ustalony w skupach na 600 netto konsumpcja, paszowa pewnie 40-50 zł mniej. Na kontrakt 650 zł i chyba to jest obecnie najlepsza opcja, bo cena żniwna utrzyma się ze 2 miesiące. To jest tylko pozycja wyjściowa. Wiadomo że chodzi o duże firmy eksportowe i nasze drobiarskie. To ze nie będzie sypalo, to juz wiadomo i wtedy sobie beda sciągac zza granicy. Założmy jest tam 750 netto. Droga wolna.  Wystarczy po polach przejść i zobaczyć kukurydzę w jakiej d*pie sie ona znajduje. Gdzieniegdzie gdzie popadało to jest jako taka, a gdzie nie pochlapalo to po kolana i prawie uschnieta. Ciekawe po ile za nią cennik wystawią. Jako że mokrą widziałem za 440 zł na ewgt to chyba nie będzie zle. Jak ludzie pokoszą po 2-4 tony, to możemy byc świadkami buntu na jesień. A zapowiadają w lipcu jeszcze większa suchotę jak rok wcześniej. I teraz dajcie za dzierżawę 2 tysiące, bo u nas i tacy są agenci

• 0
Opublikowano

Już pisałem, że chodzi o to , by ściągnąć jak najwięcej taniego towaru w żniwa, bo potem cała zmowa cenowa szybko pęknie i zacznie się gra zwyżek. Może szału nie będzie po 1000zł, nie ma mowy, ale cena 750-800 raczej powinna być normą na paszową.

Prognozy w UE mówią o znakomitych plonach w Polsce, jest to kolejna gra na zbicie cen w naszym kraju. W całej unii ma być klęska i obniża się prognozy, tylko Polska ma być zieloną wyspą urodzaju. Rzepaku już wiadomo że będzie najmniej w UE od 2004 roku, a Polska ma wyprodukować 20% całego unijnego plonu.

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano

U mnie to samo . Ale jadąc to z drogi wygląda naprawdę obiecująco, dopóki kłosa w dłoń się nie weźmie.

• 0
Opublikowano

A co było rok temu? Wystartowali z ceną 680 netto za paszową i jak wszyscy ruszyli w pole to co dzień w dół, okazało się że plon lichy i pod koniec sierpnia ostro w górę poszła 

• 0
Opublikowano

Pszenica będzie po 1000 konsumpcyjna tylko takiej o dobrych parametrach nie będzie i parametry będą obniżane  paszowa też musi być droga bo będą zastępować nią kukurydzę której raczej wcale nie będzie a import jest drogi 

• 0
Opublikowano (edytowane)

Nawaliło deszczu na Dolnym Śląsku, kurde jutro pszenica będzie po 500, a będzie sypać po 12 ton. :). Już widzę te wszystkie prognozy na jutro. A kukurydze i cała reszta dostaną cudownego uzdrowienia i  z rokowania 4 t. będą rokować na 18t.

Edytowane przez tripad
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v