Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

9215 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
42 minuty temu, ŻemPitek napisał:

No z takim podejściem do sprawy to daleko nie zajedziemy. Jeśli Rolnik zwie się chłopem, który w dawnych czasach służył „panom” i był dymany to za kilka lat nie będziemy chłopami tylko dziadami. 

W sumie to mało się zmieniło też służymy i też jesteśmy dymani

• Like 1
  • 0
Opublikowano
4 godziny temu, ŻemPitek napisał:

Szanowny Panie.  Gdy już zacznie Pan pouczać wszystkich na temat pisowni , to proszę zwrócić uwagę , ze nie pisze się ,, tą pszenicę „ tylko jak już „tę pszenicę. Takie małe coś a robi różnicę. Pozdrawiam

Pisałem już że nie chodzi o "ą" "ę" tylko o posty typu - "wczoraj sprzedał byłem na rynku po 700 jutro przyjechał bo burza idzie we wrześniu podrożeje " i weź domyśl się co ma ktoś na myśli

35 minut temu, AleksanderX napisał:

Ja nie mam ale tak myślę iż tak po 10 ton to mają  a może i wiecej

Nie myśl tylko pojedź i zobacz. Tasio kazał Ci siać propagandę bo bana dostał? 

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
Przed chwilą, pawel885 napisał:

Pisałem już że nie chodzi o "ą" "ę" tylko o posty typu - "wczoraj sprzedał byłem na rynku po 700 jutro przyjechał bo burza idzie we wrześniu podrożeje " i weź domyśl się co ma ktoś na myśli

:D

Może to jaki Piętaszek, albo inny Makumba.

• 0
Opublikowano

To się plon zapowiada niezły. Na innych portalach piszą, że po 4 tony jęczmienia koszą. Toż to z prognoz rekordowych plonów chyba nic nie zostanie. I to dla całej europy. Jak upały trafią na etap nalewania ziarna, to niewiele z pszenic zostanie. Oby tylko grad nie dowalił po tych upałach albo co gorsza brak opadów, bo będzie jedna wielka lipa.

Jak u was wyglądają pszenice? U nas masowo wychodzą choroby podsuszkowe na kłosy. Jakieś 10-20 procent porażone

• 0
Opublikowano

U mnie siane terminowo linus i wilejka jeszcze ładne ciemnozielone. Wilejka się wyłożyła ale wstajeO.o leżała miejscami plackiem na ziemi a teraz patrzę a ona 10cm nad ziemią i kłosy w górę zaczynają patrzeć - rośnie jeszcze? 

13 minut temu, AleksanderX napisał:

Stasio przed żniwami ma przerwę urlopową i nie ma zasiegu

To gdzie on na tych wczasach że zasięgu nie ma? Chyba w sercu jakiejś puszczy świnie pasie na pokrzywach i żołędziach bo już zboże mu się skończyło

• 0
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, pawel885 napisał:

U mnie siane terminowo linus i wilejka jeszcze ładne ciemnozielone. Wilejka się wyłożyła ale wstajeO.o leżała miejscami plackiem na ziemi a teraz patrzę a ona 10cm nad ziemią i kłosy w górę zaczynają patrzeć - rośnie jeszcze? 

To gdzie on na tych wczasach że zasięgu nie ma? Chyba w sercu jakiejś puszczy świnie pasie na pokrzywach i żołędziach bo już zboże mu się skończyło

To co zaoszczędził tanio kupując zboże teraz musi oddać matce naturze za swoje manipulacje i krwiopijstwo. Pewnie dostał to co komuś życzył czyli grad na nieubezpieczone pole. Teraz dojdzie plon 4t/ha i wskoczy na forum za miesiąc ze zdwojoną siłą.

Rośliny są zielone do momentu kłosa. 20 procent odchodzi ze względu na choroby. I tak z 8 ton zrobi się 6 albo i mniej. Teraz to będzie rewizja cen, ale w górę

Edytowane przez stasio32
  • 0
Opublikowano

Jestem z  okolic Człuchowa, w mojej okolicy spadło w czerwcu ponad 100 litrów wody. Zboża wyglądają w miarę ok, tylko że połowa leży jak po walcu... Byłem w okolicy nakla wczoraj to tam też pozornie zboże ładnie ale u nich spadło tylko 30 litrów i faktycznie piękne pszenicę robią się białe. A klosy innych zbóż jakby puste. Rosja jednak zmniejsza poraz kolejny prognozy zbiorów także może być ciekawie. 

• Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, AleksanderX napisał:

U nas utrzymuje sie wilgoć i ten slaby system korzeniowy daje na rozie radę i nalewa ziarno jak szalony

Stasiek z Alexandrem coś knują. Tworzą w tajnym laboratorium chorobę wściekłych kłosów żeby zarazić pszenicę i zdobyć świat jak Pinki i Mózg 

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Mam w silosach 15ton jęczmienia w drugim 20 pszenicy. Co teraz sprzedać żeby było gdzie wsypać nową pszenicę cały Bin powinien być 25ton. A może tą nową od razu sprzedać póki wagę będzie miała. U mnie pszenica brutto 720 jęczmień 680 i skup zamykają 1 lipca. Jak myślicie?

• 0
Opublikowano

No toś chłopie zrobił interes zycia, ja w pazdzierniku sprzedałem wszystko po 760 netto. (swietokrzyskie)

W tym roku tez nie zamierzam sie gapic i wrzesien/pazdziernik sprzedaje.

• 0
Opublikowano

Też nie zrobiłeś interesu zycia,ja wiekszość po 870 netto ,troche po 830,zostało troche i dobrze miejsca mam doosyć nawet jak bedzie sypało po 9 ton 

• 0
Opublikowano (edytowane)

Prezes Yacenty powinien jakieś filtry wprowadzić - świniarze nie mają głosu w cenie zbóż i odwrotnie. Ale w cenie trzody nikt nie wprowadza takiego kitu że za miesiąc żywiec po 2zł tak jak ptaszek to robi że pszenica poniżej 500 będzie... cham prostak i menda tyle w temacie 

Edytowane przez pawel885
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v