Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
Przed chwilą, AleksanderX napisał:

ci co uprawiają intensywnie pewnie tak ale u mnie srednio-intensywnie szacuję na 8 ton

Koniecznie nadstawki do piławki dorabiaj żeby towar zmieścić!!!! 

• 0
Opublikowano

Z ilu hektarów ? I dlaczego wszedłeś w komitywę ze Staśkiem ?

• 0
Opublikowano
8 godzin temu, stasio32 napisał:

http://www.rolpetrol.com.pl/kukurydza-na-maxa/. Eksperci z usa szacują za miesiąc, dwa dodatkowe 2 dolary za buszel. Wyobrazcie sobie cenę w usa 800-900 zł

http://www.rolpetrol.com.pl/nowe-zboza-i-ich-ceny/

Oj coś się dzieje, pewnie imiennik teraz szuka usilnie zboża po cenach z prognoz majowych. A tu klops. Ciekawie będzie dopiero po żniwach. 

Popatrz na cenę za Odrą paszówka  chodzi po 720,jakościowa ok  700 i to w kraju gdzie rok temu była gigantyczna susza , wytłumacz mi z jakiego powodu w Polsce miałyby nastąpić znaczące podwyżki zbóż, skoro w zeszłym roku na ok 40% kraju była susza,zbiory były fatalne a cena spada gdzie na rynku według prognoz[forumowych expertów] nie powinno być już konsumpcji i kupujący powinni się zabijać aby móc kupić tak deficytowy towar

• 0
Opublikowano

Nie wiem ws71 jak to będzie. Sądzę że dopiero po żniwach się zacznie jak juz te wszystkie prognozy okażą się klapą. Napisz dlaczego ceny spadły skoro takie anomalie panują na świecie. Dlaczego rolnik ma mieć mniej jak na świecie ci eksperci szacują duże straty. Nie mówię że w Polsce będą duże podwyżki ale jak na świecie będą to i u nas muszą być. I najciekawsze dlaczego jak tam rośnie to  u nas spada, a  tymczasem nawóz z polski jest tańszy za granicą niż u nas

59 minut temu, AleksanderX napisał:

Dziś ogladałem zasiewy wyglądają rewelacyjnie

Czy tylko ja mam wrażenie że alexander jest stanisławem albo odwrotnie

• Like 2
  • 0
Opublikowano

Za spadki cen pszenicy w Polsce są odpowiedzialni Glenkore i Cefetra  , przygotowują sobie  rynek pod duże , tanie zakupy w żniwa , zawierają złodziejskie kontrakty z rolnikami , wszystkim skupom ta sytuacja pasuje i powołują  się na potentatów ze tamci wyszli z niską ceną więc oni też więcej nie dadzą  ( złodzieje )  .  Po żniwach  zboża zdrożeją  bo bardzo rozwija się produkcja drobiu i Srasio robi nowe wstawienia  - wniosek z tego taki że trzeba wszystko PRZECHOWYWAĆ !

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Polska zawsze będzie miała niższe ceny powód jest jeden koszty transportu przecież u nas wszystko wlecze się na ciężarówkach, zachodnia Europa, Rosja tam buduje się terminale  w pobliżu rzek,transport barkami, po drugie popyt wewnętrzny w kraju,pogłowie trzody na wymarciu ok 11mln szt, lata 90 ok 24mln szt , według mnie w Polsce występuje cały czas nadwyżka produkcji zbóż ok 6 mln ton i jak tego nie udaje się wypchnąć za granicę to mamy sytuację jak w obecnym sezonie.

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Wszelki Czerwone Krzyże Unicefy i inne organizacje biją na alarm że niedługo żywności zabraknie przy takim przeludnieniu a u nas jak zawsze nadprodukcja.... Tylko  afryce dzieci z głodu umierają a w ameryce z otyłości czyli średnio statystycznie jest dobrze

• 0
Opublikowano
10 minut temu, pawel885 napisał:

Wszelki Czerwone Krzyże Unicefy i inne organizacje biją na alarm że niedługo żywności zabraknie przy takim przeludnieniu a u nas jak zawsze nadprodukcja.... Tylko  afryce dzieci z głodu umierają a w ameryce z otyłości czyli średnio statystycznie jest dobrze

Tylko żeby jeszcze w tej Afryce mieli hajs żeby za to zboże zapłacić 

• 0
Opublikowano
11 minut temu, robercikj100 napisał:

Tylko żeby jeszcze w tej Afryce mieli hajs żeby za to zboże zapłacić 

Tylko żeby ta Afryka cała nie ruszyła na Europę za michą bo w tedy wszystko za darmo wezmą sobie .

• 0
Opublikowano
8 minut temu, galan99 napisał:

Tylko żeby ta Afryka cała nie ruszyła na Europę za michą bo w tedy wszystko za darmo wezmą sobie .

To zależy od rządzących jak ich potraktują tak jak Angela każe czy jak Putin by zrobił....

• Like 2
  • 0
Opublikowano
10 godzin temu, ws71 napisał:

Popatrz na cenę za Odrą paszówka  chodzi po 720,jakościowa ok  700 i to w kraju gdzie rok temu była gigantyczna susza , wytłumacz mi z jakiego powodu w Polsce miałyby nastąpić znaczące podwyżki zbóż, skoro w zeszłym roku na ok 40% kraju była susza,zbiory były fatalne a cena spada gdzie na rynku według prognoz[forumowych expertów] nie powinno być już konsumpcji i kupujący powinni się zabijać aby móc kupić tak deficytowy towar

Nie masz racji rok temu była susza ,ale przd zniwami była wilgoć i naważne czy nakosiłeś 3 tony czy 7 ton wszystko było konsupcja grube ziarno,w  tym roku odwrotnie jedne leżą drygie schną i będzie poślad , raczej średnia w moim rejonie wyjdzie gorzej jak rok temu co z tego że wygladaja na 8-9 ton jak schną i będą 4 tony pośladu

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v