Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
8 godzin temu, galan99 napisał:

Po równać zeszły rok a obecny jest różnica ogromna zeszłym roku było gorzej sucho  i upały były tez i teraz są ale na ta chwilę jest w ziemi wilgoć zeszły roku nie było .

Ja tam jakiejś wielkiej różnicy nie widzę . Poza tym co tu będziesz się podniecać jak pszenica będzie ci sypać to będziesz wiedział dopiero jak będzie na przyczepie. A takie gadanie na co ona rokuje to se można ....

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, bialy2005 napisał:

Ja u siebie lubelskie po tych ostatnich upalach górki znowu zaczynają zolknac wody było dużo ale splynela na niziny na łąkach mimo tak dużych opodow jest już w miarę Such na najmokrzejsze da się już normalnie wjechać. A teraz na conajmniej tydzien powyżej 30 na plusie, narazie nie ma szalu i obawiam się że super plonów to nie będzie.

W zeszłym roku też nie było i spekulantom udało się wywindować ceny na 850 w tym roku nie ma na to szans masa ludzi w oczekiwaniu na 1000 zł zostanie z towarem i sprzeda taniej oczywiście nikt się do tego nie przyzna..............

• 0
Opublikowano

Stachu Co ty bredzisz, jeszcze czytujesz osobę która woziła zboża haha 😂 sam Ci odpowie kiedy największy był ruch były już dwie paniki obecnie trzecia, i myślę że teraz może jest od 2 do 3% zboża u rolnika w skali kraju, czwartej paniki nie będzie mam nadzieję że się obkupiłeś i starczy Ci do odpowiedniego okresu 

• 0
Opublikowano (edytowane)

Poczytałem trochę raportów lub jak kto woli spekulacji

Wydajność kukurydzy na Ukrainie to 6t z ha 

W 2018 roku Rosja chciała sprzedać 36mln ton zboża z wyprodukowanych 106 mln (ptaszki ciwierkały , że mocno się wyprzedała)

wydajność średnia  hektara dla pszenicy to 6,6t imponująca jak na Syberię i wiele technologii bezorkowych 

Powtórzą rekord ?

Kolejna spekulacja to rzepak 

UE mniejsze zAsiewy o 30% za to plony będą wyższe i średnia dla UE ma wynieść 3,4t z ha 

Czas zweryfikuje ..

Ps. Byłbym zapomniał jak przygrzało im ostatnio słoneczko podobnie jak  nam cena wzrosła w 2 dni o 25 dolarów (obecnie 20)

Screenshot_2019-06-09-21-49-20-606.jpeg

Edytowane przez read
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
9 minut temu, AleksanderX napisał:

To ma być po 1000 w lipcu o kurcze a sprzedałem po 850 za radą Staśka

Rynek nie lubi pustki, ile nie wiem, jak byś słuchał staśka bo byś miał 600br przez cały rok tak szybko zapomniał 2015 rok także nie mędrkuj 

• 0
Opublikowano

U mnie jeden kolega trzymał i teraz na hura sprzedaje pszenicę, nie wiem po ile ale napewno taniej jak w lutym. W lutym jego sąsiad opchnol cała pszenicę po 815 netto i na tym wygrał, teraz pewnie 100 zł w plecy by był, przy 150 tonach ładna sumka się robi 😁

• 0
Opublikowano

Cena pszenicy spada dlaczego tak się dzieje jakie są ku temu podstawy , czy faktycznie pszenicy jest nie wiele - jak by tak było faktycznie to cena by nie spadała bo nie było by skąd brać . 2010 rok jak brakowało pszenicy cena była nawet już w styczniu 110 zł na lokalnych skupach .

Widocznie pszenicy jest jeszcze dość dużo - lub mają skąd sprowadzić by cena spadała .

Co do nowych zbiorów pszenicy z obserwacji powiem tak skracane  pszenice są wzrostem zaledwie do kolana są obecnie dużo gorszej kondycji jak te nie skracane  są na wysokość 90 cm . Skracane pszenice maja mniejszy kłos i drobniejszy czyżby w słomie brakowało wody nagromadzonej i pokarmu .

• 0
Opublikowano
10 godzin temu, AleksanderX napisał:

Chciałbym z nowych zbiorów po 600br ale stasiek pisze ze bedzie taniej

Nie no myślę że 600 będzie skupujący chcieli by taniej ale to już by był cios poniżej pasa

• 0
Opublikowano (edytowane)

Jeśli już otwarcie w kuluarach mówi się , że Elewarr zasypany jest zbożem z Ukrainy, a GUS podaje, że rosną ceny żywności, to wiadomo, że rząd przed wyborami gra na zniżkę cen, aby ludzie nie spostrzegli, że to całe rozdawnictwo 500+ i inne to pieniądze zabrane z ich portfeli. A ciemny lud to kupi.

Polska to nie jest normalny kraj, bo w normalnym kraju sprzedaje się, gdy są zwyżki, a u nas wszyscy wtedy czekają, "może jeszcze urośnie". A jak cena spadnie choćby 10zł to buuum wszyscy jadą sprzedawać. Teraz jest tak samo.

Cena pszenicy paszowej doszła w moich stronach do 700zł brutto , ale ruchu w skupach nie ma. I nie będzie, bo nie ma już co sprzedawać. Już się zaczynają co niektórzy hodowcy kręcić, bo do żniw zboża braknie. Mały plankton praktycznie wymarł już na wsi z tych, co byliby skłonni sprzedać tonę za 500 aby tylko się pozbyć przed żniwami, a ci więksi już się wyprzedali w zimie całymi autami.

Magazyny skupowe świecą pustkami, a cena na giełdach jest sporo większa niż aktualnie w skupie. Oj, będzie się działo. Skupujący sami sobie  podstawili nogę, bo w tym roku wielu rolników ma już ciche umowy z większymi pośrednikami na  sprzedaż całych aut w żniwa, a małe skupy mogą się nawet nie obkupić na wrześniowe kontrakty.

Niestety, przyznam rację Staszkowi, że w żniwa skupy wyskoczą z ceną 600 brutto, trzeba znowu walić wszystko na magazyn i sprzedać w zimie

Edytowane przez jahooo
  • Like 1
  • 0
Opublikowano

Polskiej gospodarce wszystko się wywraca , została zachwiana równowaga szacują zbiory pszenicy i innych upraw wedle zgłoszonych upraw do Agencji wedle złożonych wniosków na dopłaty , ale ile zostanie zebrane pszenicy z tych zasiewów tego niema to są bardzo mylne szacunki wedle kraju .

Bardzo wiele jest likwidowanych upraw maliny , truskawki , porzeczki , sadów jabłoniowych na rzecz uprawy rzepaku , pszenicy i kukurydzy a to niestety przekłada się w dużej mierze na wzrost zasiewów .

Skarmienie pszenicy w kraju spada bo gdzie jest produkcja bydła to dane gospodarstwo jest samo wystarczalne w 60 % kiedyś każde gospodarstwo maiło bydło świnie teraz niema , a plony wzrastają .

Oby pszenica była do Listopada tego roku w moich stronach na poziomie 70 zł brutto , to będzie do brze bo jak nie będzie nie ciekawie względem kosztów uprawy .

• 0
Opublikowano

Pier........e co wam do głowy przyjdzie , Polska jest zasypana pszenicą , w Teresinie towaru mają juz do żniw , wszędzie obnizają ceny ale ci co teraz wożą to mają umowy z dobrą ceną !

• 0
Opublikowano

Z izby rolniczej też co niektórzy przewidują że może być ok 500 albo mniej. Miejmy nadzieję że się nie sprawdzi. A za pole laska chce 36tys to się ładnie przejedzie jak na spłatę może zabraknąć co niektórym.

28 minut temu, galan99 napisał:

Polskiej gospodarce wszystko się wywraca , została zachwiana równowaga szacują zbiory pszenicy i innych upraw wedle zgłoszonych upraw do Agencji wedle złożonych wniosków na dopłaty , ale ile zostanie zebrane pszenicy z tych zasiewów tego niema to są bardzo mylne szacunki wedle kraju .

Bardzo wiele jest likwidowanych upraw maliny , truskawki , porzeczki , sadów jabłoniowych na rzecz uprawy rzepaku , pszenicy i kukurydzy a to niestety przekłada się w dużej mierze na wzrost zasiewów .

Skarmienie pszenicy w kraju spada bo gdzie jest produkcja bydła to dane gospodarstwo jest samo wystarczalne w 60 % kiedyś każde gospodarstwo maiło bydło świnie teraz niema , a plony wzrastają .

Oby pszenica była do Listopada tego roku w moich stronach na poziomie 70 zł brutto , to będzie do brze bo jak nie będzie nie ciekawie względem kosztów uprawy .

Nie wiem czy w tym roku tyle będzie, może jak coś się wydarzy na świecie. Załamać chcą polska gospodarkę i zrobić rynek zbytu dla zagranicy.

• 0
Opublikowano

A czy to coś dziwnego ? odkąd pamiętam to zawsze zboża w czerwcu mało kto a jak nawet to taniej kupował .  Już łatwiej dobrą cenę było łapnąc parę dni przed zniwami np koło połowy lipca niz w czerwcu . 

Więc panowie spokojnie i to głównie mówię entuzjastom niskich cen 

• 0
Opublikowano
8 minut temu, Sumik napisał:

A czy to coś dziwnego ? odkąd pamiętam to zawsze zboża w czerwcu mało kto a jak nawet to taniej kupował .  Już łatwiej dobrą cenę było łapnąc parę dni przed zniwami np koło połowy lipca niz w czerwcu . 

Więc panowie spokojnie i to głównie mówię entuzjastom niskich cen 

Właśnie początkiem czerwca 2011 sprzedawałem najdrożej w swoim życiu zboże 

Pszenżyto 1110netto

• 0
Opublikowano

Fajnie mieć takie wspomienia

11 minut temu, ordynator napisał:

A gdzie jest joz ???

Pewnie 3 silos stawia bo od dwóch lat zboża nie sprzedaje a żniwa tuz tuż nie ma co zwlekać

• 0
Opublikowano

To że obecnie nikt zboża nie chce wcale nie znaczy że za tydzień nie będzie poszukiwal , zrobilo się w maju ładnie na polach i wszyscy się boją stracić pare groszy i wypychają

leje punktowo a grzeje po całości , mamy w większości gleby lekkie i wykluczone że po niedzieli będzie u wiekszości pozamiatane na polach

tak że pokory trochę w obie strony

na obecną chwile bym się wstrzymał ze sprzedaża ,[ bo gorzej chyba nie będzie ] patrząc w prognoze pogody to nawet ze słomą może być problem

• 0
Opublikowano (edytowane)

Słomy to będzie od groma, moja wilejka ma 100cm i gęsta okropnie. U nas skup 700-720 netto, także nieźle po was jadą dając z łaską 600

Edytowane przez pawel885
  • 0
Opublikowano

Najciekawsze jest to że skupy posiadające dodatkowo własne ziemie nie mają sraczki i nie boją się aż takich spadków. Tylko mendy co żerują na handelku sieją propagandę że będzie po 500 piszta kontrakty na 510 to zarobita 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v