Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • 0
Opublikowano

W Polsce z kolei chyba w tym roku są rekordowe zasiewy rzepaku. No i kondycja raczej rewelacyjna.

• 0
Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, Agrest napisał:

W Polsce z kolei chyba w tym roku są rekordowe zasiewy rzepaku. No i kondycja raczej rewelacyjna.

Może w Twoich okolicach. Generalnie w kraju jest trend, że odchodzi się od rzepaku na rzecz kukurydzy. Jak skoczkowie zobaczą jesienią tegoroczną cenę qq to w 2020 wróci moda na rzepak.

1 godzinę temu, Wicherek napisał:

Wiadomo że najwięcej po żniwach zdrożeje rzepak i to właśnie rzepak trzeba przechować lub dać na przechowanie , w Europie jest mało rzepaku i plony będą słabe !

Jeszcze niedawno twierdziłeś, że trzeba trzymać zboże do oporu, bo braknie. Przyjechała pszenica ze wschodu, a u nas tną cenniki. Jedyne na czym im zależy to na pszenżycie i jęczmieniu. Rzepak ostatni raz opłacało się trzymać po żniwach 2016 i taki złoty strzał raczej prędko się nie powtórzy.

Edytowane przez Gość
  • 0
Opublikowano
4 godziny temu, Wicherek napisał:

Wiadomo że najwięcej po żniwach zdrożeje rzepak i to właśnie rzepak trzeba przechować lub dać na przechowanie , w Europie jest mało rzepaku i plony będą słabe !

Zeszły rok były słabe plony i cena spadła po żniwach i nie wróciła do poziomu ze żniw w tym roku rewelki nie będzie geste ładne ale z pozoru z bliska jest gorzej mało kwiatu co najmniej o 1/3 na krzaku poza tym zastanawiam sie ile rzepaki azotu pobrały w skrajniych warunkach ziarenka mogą być naprawde drobne widac to po krzaku małym i cienkim .

• 0
Opublikowano

Hahaha bo to jest ten okres co skupy focha walą a świniarze za towarem ganiają - nawet się zrymowało. tasiek kupił 2 tony w marcu i pisał że zasypany do żniw a co chwila coś kupuje po cenie niższej jak skupy

• 0
Opublikowano
Dnia 14.05.2019 o 18:10, jahooo napisał:

Na razie w USA giełda na pszenicę w górę, może to przez ten wzrost produkcji ??

Jahoo cena w górę, bo raporty które stworzyła usda, to okazało się że są tylko i wyłącznie z prognoz. Zakładali, że wyjdzie tyle i tyle przy maksymalnym areale i maksymalnym plonie. Ja cały czas myślałem, że mają na uwadze stan zasiewów w usa, dlatego nie mogłem zrozumieć tych ostatnich spadków. Spadki giełdowe spowodował również brak porozumienia chiny-usa. A teraz to okazało się, że to wszystko gra, bo musieli doprowadzić do spadków, wiedząc jaką mają pogodę, żeby zarobić na wzrostach. To wyczuły nasze firemki i przycięły w ciula myśląc że zaraz wszyscy się wyprzedadzą. Teraz to nie tylko będą musieli podnieść cenniki( a obniżyli bo lepiej podnosić od niższego poziomu), bo jeżeli okaże się, że w ciągu najbliższych 10 dni jankesi nie zasieją za dużo, to wzrost przynajmniej qq jest nieunikniony. Prognozy mówiły o rekordach, jak kolega wyżej napisał, ale jak widać, będzie zupełnie inaczej. Z pszenicą, to również mają problem, bo niedługo zbiory, a tam ciągle leje. I teraz jak myślicie, jak na giełdach czerwono, to musi spaść u nas(te golpasze i inne tworki), a jak zielono, to juz niekoniecznie, nie? A ciekawe co będzie jak będzie teraz lać na okrągło, czy wyjdzie konsumpcja na końcu? I co będziecie po 600 zeta sprzedawać? Magazynować i trzymać jak najdłużej się da, zresztą trzeba teraz bacznie patrzeć na pogodę, bo ona odegra wraz z giełdowymi spekulacjami główną rolę. 

640 netto, to mogli podpisywać jak były stare prognozy, wystarczy że chinole z usa się porozumieją i wtedy to dopiero będzie zielono, ale na ile to spowoduje podwyżki to niewiadomo, bo nasza mafia próbuje twardo trzymać rękę na pulsie. Decydującym czynnikiem będzie pogoda, bo jeżeli opady się przedlużą, to zbiory mogą być opóznione i wtedy przy porozumieniu chinoli i trumpa za 750 za tegoroczną pszeniczkę będą cmokać po zadzie, a nie obniżać bo  im tak się podoba. A te transporty z usrainy, to kto widział? 

• 0
Opublikowano

Tam gdzie często sprzedaję, o tej porze magazynowali zboże, bo w czerwcu zwykle były zwyżki. Teraz sami przyznają , że nie ma co magazynować, bo ludzie przywożą resztki aby wyczyścić magazyny do końca. A co do moich przewidywań cen, już pisałem. Opady i powodzie w USA zapowiadają jeszcze na około 10 dni, czyli zasiewy kukurydzy będą mniejsze i mocno opóźnione, nawet o 3 tygodnie miejscami.  U nas w Europie tez pogoda nie rozpieszcza jak do tej pory.

• 0
Opublikowano
8 godzin temu, gustaww napisał:

Ja wolę sprzedać w zimie po 700 netto a żeby rok normalny był bez stresu, że zimno, że deszcze, że sucho.  Zawsze rzepak sprzedaje z pola a zboża w styczniu lub maju, nigdy nie sprzedałem po mniej jak po 700 netto i wg mnie taka stała cena by była dobra przy normalnym roku.

Chociaż jeden myślący rozsądnie na tym forum

3 godziny temu, pawel885 napisał:

Hahaha bo to jest ten okres co skupy focha walą a świniarze za towarem ganiają - nawet się zrymowało. tasiek kupił 2 tony w marcu i pisał że zasypany do żniw a co chwila coś kupuje po cenie niższej jak skupy

Ta ganiają Ciebie z big bagiem pewnie każdy zakupił już do żniw bo uwierzył w te proroctwa i teraz700 zł nie ma komu dać bo zmiotki tylko sprzedającym zostały a onenawet po tyle za drogie

• 0
Opublikowano
5 minut temu, jahooo napisał:

Tam gdzie często sprzedaję, o tej porze magazynowali zboże, bo w czerwcu zwykle były zwyżki. Teraz sami przyznają , że nie ma co magazynować, bo ludzie przywożą resztki aby wyczyścić magazyny do końca. A co do moich przewidywań cen, już pisałem. Opady i powodzie w USA zapowiadają jeszcze na około 10 dni, czyli zasiewy kukurydzy będą mniejsze i mocno opóźnione, nawet o 3 tygodnie miejscami.  U nas w Europie tez pogoda nie rozpieszcza jak do tej pory.

Jahoo optymalny termin qq to połowa kwietnia u nich, teraz nie dość, że termin minął, to nie wiadomo czy posieją. Najlepsza jest ta zagrywka naszych młynów, podobna przy ostatniej obniżce w czikago, teraz to niestety będzie wyglądało na próbę oszustwa, jak nie podniosą cen. Jak tam stasio 10 ton kupione czy ci podesłać, bo chyba zaraz wymyślisz asf na terenie bydgoskiego i tym samym obniżkę cen

• 0
Opublikowano
galan99 napisał:

Pszenica jak w tym roku w okresie sierpnia i września jak będzie 600 zł brutto to będzie super cena , nie ma co się łudzić na wyrze ceny .

Kontrakty na żniwa zaczynają się od 540 netto pasza więc narazie słabo

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Zeszło roczna susza nie nabiła kosmicznych cen pszenicy - a obecne żniwa zapowiadają się bardzo dobrze to szału z cenami nie będzie może grudzień do 700 zł dobije , choć może jak coś się wydarzy na rynkach zachodnich to się zmieni ale na chwilę obecną nic na to nie wskazuje . Ukraina podyktuje cenę przynajmniej we wschodniej Polsce na niskim poziomie .

• 0
Opublikowano
12 minut temu, kamil18fmr napisał:

Jakpol Ambroziak Gołymin

białko 14, gluten 36, reszta też ok 840 netto ( obniżka - 10).

Młyn wypłacalny, ale realny termin  płatności to 2-3 miesiące

Młyn wypłacalny , ale realny termin płatności 2 - 3 miesiące to jakaś kpina aż tyle czasu potrzebują na sprzedasz mąki coś nie tak jest .

• 0
Opublikowano

@galan99Czy dobre żniwa to się okaże póki nie ma w magazynie nic nie wiadomo Niech się trafią takie opady jak teraz mamy w żniwa to siąść i płakać Wszystkie prognozy są obarczone dużym błędem i tu jest pole do popisu propagandy i raportów pod zamówienie

• Like 1
  • 0
Opublikowano
56 minut temu, kamil18fmr napisał:

Jakpol Ambroziak Gołymin

białko 14, gluten 36, reszta też ok 840 netto ( obniżka - 10).

Młyn wypłacalny, ale realny termin  płatności to 2-3 miesiące

Będzie ciężko i rada od razu pismo od adwokata o wpis do KRD zresztą wystarczy wyszukać opinie o tej firmie 

• 0
Opublikowano
10 godzin temu, ZELKOW napisał:

Kontrakty na żniwa zaczynają się od 540 netto pasza więc narazie słabo

Czyli za tucznika 2 tony pszenicy całkiem realne🤩

• 0
Opublikowano

Nie tylko wielkość produkcji dyktuje ceny, ale też wielkość konsumpcji. Produkcja osiągnęła juz swoje możliwości, a konsumpcja ciągle rośnie. Światowa konsumpcja kukurydzy według prognoz przekroczy w tym roku produkcję, dlatego rośnie cena pszenicy, bo czymś trzeba będzie kukurydze zastąpić.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v