Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ci co muszą sprzedać bo zobowiązania itp. zostaną wydymani przez handlarzy   .Za tydzień dwa skończy się ta  jazda i pomału wróci cena .Dużym zakładom zależy na stałych dostawach i nie pozwolą na załamanie rynku bo to będzie brak surowca na przyszłość i w konsekwencji duże problemy dla nich .Więc warto sprzedawać bezpośrednio na zakład .

Opublikowano
2 godziny temu, tyran3 napisał:

Koledzy kto kupi teraz cielaka za 1000-1500 zł po to aby mieć komplet na dopłaty?????  Ci co w  2 lata temu tyl;e płacili a teraz dostaną 4 tys za sztuke to ich jasny h*j trafi. Ja pierdziele teraz nic nie sprzedaje nawet jak byki by miały skończyć 30 miesiecy, przecież  za krowy przed aferą płacili wiecej jak za byki teraz. A w razie czego to..... cenzura sołtysa........ . 

Zabawiam sie w wróżbiete.  Już widzę oczami jak 31 miesieczne renifery wieją na impreze do lasu a ja kupuje młode nowe sarenki  rasa papierowa i po problemie  a za marną cenę nie sprzedam. kto ma rozum wiekszy od kury zrozumie o co mi chodzi.

Śmiej sie śmiej przez takie wypowiedzi smród ciągnie  się sie jeszcze mocniej-życzę powodzenia ja mam z czego żyć

Opublikowano
2 godziny temu, tyran3 napisał:

Koledzy kto kupi teraz cielaka za 1000-1500 zł po to aby mieć komplet na dopłaty?????  Ci co w  2 lata temu tyl;e płacili a teraz dostaną 4 tys za sztuke to ich jasny h*j trafi. Ja pierdziele teraz nic nie sprzedaje nawet jak byki by miały skończyć 30 miesiecy, przecież  za krowy przed aferą płacili wiecej jak za byki teraz. A w razie czego to..... cenzura sołtysa........ . 

Zabawiam sie w wróżbiete.  Już widzę oczami jak 31 miesieczne renifery wieją na impreze do lasu a ja kupuje młode nowe sarenki  rasa papierowa i po problemie  a za marną cenę nie sprzedam. kto ma rozum wiekszy od kury zrozumie o co mi chodzi.

po przeczytaniu tego komentarza jak bym powiedział że masz rozum większy niż kura to bym kure obraził :)

• Haha 1
Opublikowano

Sprzedana jałówka mieszaniec z ch 560 po 7.5 byki mówił że złotówa w dół poszły więcej kontrolują już na ubojni i żadna podejrzana sztuka nie wjedzie tam nawet może problem jak bedzie byk miał wrośnięty łañcuch to już nie powinien brać tej sztuki no i kamery mają im montować ma być jeszcze gorzej

Opublikowano

Koledzy a myślcie sobie co chcecie nie ja durne przepisy wymyśliłem  które powodują takie afery, ale nie zamierzam sprzedawć handlarzą za pół darmo. Polska była jest i będzie państwem bezprawia   wiec ja już mysle jak przepisy ominąć niż je przestrzegać. Przypominam ze to rok wyborczy zachwile zacznie sie taki jazgot w mediach i na ulicach ze  nikt nad niczym panować nie bedzie a każdy urzednik bedzie jajami trząsł komu dupe wylizać aby stołek dostać lub zachować

Co do wypowiedzi ze zakłady nie pozwolą na spadki cen a co mogą zrobić????. Jak np. Biernacki straci połowe kontraktów to bedzie kupował po 5 zł. Jedynie co sie zmieni za pare miesiecy ze powstanie handel eksportowy. Handlarze kupią polskie bydło wywiezą za granice i sprzedadza po niemieckich cenach a potem niemcy odsprzedadzą mieso jako swoje arabom tak jak było to z ubojem rytualnym.

Opublikowano
1 minutę temu, tyran3 napisał:

handlarzą

Kim oni są? To jakaś nowa odmiana handlarza oszusta?

Opublikowano

a jak można inaczej - mamy podziwiać, w większości jak by mógł to by zapłacił jak za skórę - jak nie orżnie na wadze to zapłaci po terminie albo coS innego wymyśli aby zarobić na rolniku.

Opublikowano
9 godzin temu, tyran3 napisał:

Koledzy a myślcie sobie co chcecie nie ja durne przepisy wymyśliłem  które powodują takie afery, ale nie zamierzam sprzedawć handlarzą za pół darmo. Polska była jest i będzie państwem bezprawia   wiec ja już mysle jak przepisy ominąć niż je przestrzegać. Przypominam ze to rok wyborczy zachwile zacznie sie taki jazgot w mediach i na ulicach ze  nikt nad niczym panować nie bedzie a każdy urzednik bedzie jajami trząsł komu dupe wylizać aby stołek dostać lub zachować

Co do wypowiedzi ze zakłady nie pozwolą na spadki cen a co mogą zrobić????. Jak np. Biernacki straci połowe kontraktów to bedzie kupował po 5 zł. Jedynie co sie zmieni za pare miesiecy ze powstanie handel eksportowy. Handlarze kupią polskie bydło wywiezą za granice i sprzedadza po niemieckich cenach a potem niemcy odsprzedadzą mieso jako swoje arabom tak jak było to z ubojem rytualnym.

niemcy nigdy nie były znaczaćym odbiorca zywca wołowego , prawie wiekszosc opasanego zywca wołowego pochodzi od bydła mlecznego które trzeba i tak odchować  , w mojej okolicy bydło trzymaja mleczarze i oni  tez opasają byki , był jeden co poniosła go fantazja i 2 lata temu kupił z 90 sztuk cieląt  ale juz go niema zrezygnował ,wiec nic sie nie zmieni bo i tak cieląt nie ubedzie a krowy mamki  , to trzeba miec areał łak , bo intensywnie tego nieutrzymasz  twoja kieszen powie stop . wiec czy tak czy siak mamy pogłowie bydła na stabilnym poziomie i ta afera tego nie zmieni , co najwyzej spadnie liczba hodujaca bydło ale cielaki i tak zostaną opasione .

• Like 1
Opublikowano

Glowny lekarz weterynarii ma sie osobiscie stawic na wyjasnienia przed komisja europejska. Jezeli beda ciagnac taki kabaret jak z lamieniem konstytucji i co chwile wracac do tego w mediach, to ceny na byki wroca, ale dopiero tych cielakow, ktore sie wlasnie urodzily...

• Like 2
Opublikowano

Bobienko a ty swoje sprzedałes bo kiedyś było tu foto byków twoich i teraz tak sobie myśle czy juz poszły czy dałeś się zrobić jak wszyscy i czekałes żeby jeszcze nabrały ? I kicha  teraz ?

Opublikowano
8 minut temu, MARTECH napisał:

Cielęta będą cenę trzymać max. 30 dni po 15 maja aż będą wliczone do dopłat a potem cena zacznie znizkowac !

Według mnie jak nic się nie zmieni to za dwa, trzy  tygodnie cena zacznie spadać. Ci co mają duże to czekają (no już prawie 1,5 m-c) więc nie mają gdzie wstawić, a ci co mają kupić tylko pod dopłaty to się zastanowią

Opublikowano

wzrośnie, wzrośnie,rynek jest globalny,a przynajmniej europejski  nawet gdyby były tańsze jakiś czas to wjadą po bydło niemcy albo włosi i popyt to wymusi. Gdyby były tanie w całej unii to inna sprawa. Myślicie, ze arabusy długo będą kupować drogą wołowinę od francuzów czy niemaszków?

Opublikowano

dwa tygodnie temu mówiłem że bedzie r 12 dziś można powiedzieć że zjadą nawet do 11 za r a ci z sraczką sprzedają jak leci bo ich nastraszyli 

Opublikowano
30 minut temu, komizmo napisał:

wzrośnie, wzrośnie,rynek jest globalny,a przynajmniej europejski  nawet gdyby były tańsze jakiś czas to wjadą po bydło niemcy albo włosi i popyt to wymusi. Gdyby były tanie w całej unii to inna sprawa. Myślicie, ze arabusy długo będą kupować drogą wołowinę od francuzów czy niemaszków?

Poczytaj kolego kto za tym wszystkim stoi i co najciekawsze porozumienia zostały już podpisane w zeszłym roku ,teraz to można jechać protestować pod ambasadę zza wielkiej wody,skurkowańce na obecną chwilę nawet mają wołowinę bez hormonów idealnie wpasowującą sie na europejski rynek

Opublikowano

Eksport stanął , to te dwa tygodnie to za mało . Trzeba by ze dwa miesiące . Tylko że znowu "górka" się zrobi . Cholera , teraz z rok potrwa zanim do normy wróci . :S

Opublikowano

no na pewno nie na nasz rynek bo żadna masarnia nie bedzie pakowała wołowiny z byka do kiełbasy po cenie nawet 10zł WBC jeżeli ma tucznika po 5 zł WBC

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v