Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ci co muszą sprzedać bo zobowiązania itp. zostaną wydymani przez handlarzy   .Za tydzień dwa skończy się ta  jazda i pomału wróci cena .Dużym zakładom zależy na stałych dostawach i nie pozwolą na załamanie rynku bo to będzie brak surowca na przyszłość i w konsekwencji duże problemy dla nich .Więc warto sprzedawać bezpośrednio na zakład .

Opublikowano
2 godziny temu, tyran3 napisał:

Koledzy kto kupi teraz cielaka za 1000-1500 zł po to aby mieć komplet na dopłaty?????  Ci co w  2 lata temu tyl;e płacili a teraz dostaną 4 tys za sztuke to ich jasny h*j trafi. Ja pierdziele teraz nic nie sprzedaje nawet jak byki by miały skończyć 30 miesiecy, przecież  za krowy przed aferą płacili wiecej jak za byki teraz. A w razie czego to..... cenzura sołtysa........ . 

Zabawiam sie w wróżbiete.  Już widzę oczami jak 31 miesieczne renifery wieją na impreze do lasu a ja kupuje młode nowe sarenki  rasa papierowa i po problemie  a za marną cenę nie sprzedam. kto ma rozum wiekszy od kury zrozumie o co mi chodzi.

Śmiej sie śmiej przez takie wypowiedzi smród ciągnie  się sie jeszcze mocniej-życzę powodzenia ja mam z czego żyć

Opublikowano
2 godziny temu, tyran3 napisał:

Koledzy kto kupi teraz cielaka za 1000-1500 zł po to aby mieć komplet na dopłaty?????  Ci co w  2 lata temu tyl;e płacili a teraz dostaną 4 tys za sztuke to ich jasny h*j trafi. Ja pierdziele teraz nic nie sprzedaje nawet jak byki by miały skończyć 30 miesiecy, przecież  za krowy przed aferą płacili wiecej jak za byki teraz. A w razie czego to..... cenzura sołtysa........ . 

Zabawiam sie w wróżbiete.  Już widzę oczami jak 31 miesieczne renifery wieją na impreze do lasu a ja kupuje młode nowe sarenki  rasa papierowa i po problemie  a za marną cenę nie sprzedam. kto ma rozum wiekszy od kury zrozumie o co mi chodzi.

po przeczytaniu tego komentarza jak bym powiedział że masz rozum większy niż kura to bym kure obraził :)

• Haha 1
Opublikowano

Sprzedana jałówka mieszaniec z ch 560 po 7.5 byki mówił że złotówa w dół poszły więcej kontrolują już na ubojni i żadna podejrzana sztuka nie wjedzie tam nawet może problem jak bedzie byk miał wrośnięty łañcuch to już nie powinien brać tej sztuki no i kamery mają im montować ma być jeszcze gorzej

Opublikowano

Koledzy a myślcie sobie co chcecie nie ja durne przepisy wymyśliłem  które powodują takie afery, ale nie zamierzam sprzedawć handlarzą za pół darmo. Polska była jest i będzie państwem bezprawia   wiec ja już mysle jak przepisy ominąć niż je przestrzegać. Przypominam ze to rok wyborczy zachwile zacznie sie taki jazgot w mediach i na ulicach ze  nikt nad niczym panować nie bedzie a każdy urzednik bedzie jajami trząsł komu dupe wylizać aby stołek dostać lub zachować

Co do wypowiedzi ze zakłady nie pozwolą na spadki cen a co mogą zrobić????. Jak np. Biernacki straci połowe kontraktów to bedzie kupował po 5 zł. Jedynie co sie zmieni za pare miesiecy ze powstanie handel eksportowy. Handlarze kupią polskie bydło wywiezą za granice i sprzedadza po niemieckich cenach a potem niemcy odsprzedadzą mieso jako swoje arabom tak jak było to z ubojem rytualnym.

Opublikowano
1 minutę temu, tyran3 napisał:

handlarzą

Kim oni są? To jakaś nowa odmiana handlarza oszusta?

Opublikowano

a jak można inaczej - mamy podziwiać, w większości jak by mógł to by zapłacił jak za skórę - jak nie orżnie na wadze to zapłaci po terminie albo coS innego wymyśli aby zarobić na rolniku.

Opublikowano
9 godzin temu, tyran3 napisał:

Koledzy a myślcie sobie co chcecie nie ja durne przepisy wymyśliłem  które powodują takie afery, ale nie zamierzam sprzedawć handlarzą za pół darmo. Polska była jest i będzie państwem bezprawia   wiec ja już mysle jak przepisy ominąć niż je przestrzegać. Przypominam ze to rok wyborczy zachwile zacznie sie taki jazgot w mediach i na ulicach ze  nikt nad niczym panować nie bedzie a każdy urzednik bedzie jajami trząsł komu dupe wylizać aby stołek dostać lub zachować

Co do wypowiedzi ze zakłady nie pozwolą na spadki cen a co mogą zrobić????. Jak np. Biernacki straci połowe kontraktów to bedzie kupował po 5 zł. Jedynie co sie zmieni za pare miesiecy ze powstanie handel eksportowy. Handlarze kupią polskie bydło wywiezą za granice i sprzedadza po niemieckich cenach a potem niemcy odsprzedadzą mieso jako swoje arabom tak jak było to z ubojem rytualnym.

niemcy nigdy nie były znaczaćym odbiorca zywca wołowego , prawie wiekszosc opasanego zywca wołowego pochodzi od bydła mlecznego które trzeba i tak odchować  , w mojej okolicy bydło trzymaja mleczarze i oni  tez opasają byki , był jeden co poniosła go fantazja i 2 lata temu kupił z 90 sztuk cieląt  ale juz go niema zrezygnował ,wiec nic sie nie zmieni bo i tak cieląt nie ubedzie a krowy mamki  , to trzeba miec areał łak , bo intensywnie tego nieutrzymasz  twoja kieszen powie stop . wiec czy tak czy siak mamy pogłowie bydła na stabilnym poziomie i ta afera tego nie zmieni , co najwyzej spadnie liczba hodujaca bydło ale cielaki i tak zostaną opasione .

• Like 1
Opublikowano

Glowny lekarz weterynarii ma sie osobiscie stawic na wyjasnienia przed komisja europejska. Jezeli beda ciagnac taki kabaret jak z lamieniem konstytucji i co chwile wracac do tego w mediach, to ceny na byki wroca, ale dopiero tych cielakow, ktore sie wlasnie urodzily...

• Like 2
Opublikowano

Bobienko a ty swoje sprzedałes bo kiedyś było tu foto byków twoich i teraz tak sobie myśle czy juz poszły czy dałeś się zrobić jak wszyscy i czekałes żeby jeszcze nabrały ? I kicha  teraz ?

Opublikowano
8 minut temu, MARTECH napisał:

Cielęta będą cenę trzymać max. 30 dni po 15 maja aż będą wliczone do dopłat a potem cena zacznie znizkowac !

Według mnie jak nic się nie zmieni to za dwa, trzy  tygodnie cena zacznie spadać. Ci co mają duże to czekają (no już prawie 1,5 m-c) więc nie mają gdzie wstawić, a ci co mają kupić tylko pod dopłaty to się zastanowią

Opublikowano

wzrośnie, wzrośnie,rynek jest globalny,a przynajmniej europejski  nawet gdyby były tańsze jakiś czas to wjadą po bydło niemcy albo włosi i popyt to wymusi. Gdyby były tanie w całej unii to inna sprawa. Myślicie, ze arabusy długo będą kupować drogą wołowinę od francuzów czy niemaszków?

Opublikowano

dwa tygodnie temu mówiłem że bedzie r 12 dziś można powiedzieć że zjadą nawet do 11 za r a ci z sraczką sprzedają jak leci bo ich nastraszyli 

Opublikowano
30 minut temu, komizmo napisał:

wzrośnie, wzrośnie,rynek jest globalny,a przynajmniej europejski  nawet gdyby były tańsze jakiś czas to wjadą po bydło niemcy albo włosi i popyt to wymusi. Gdyby były tanie w całej unii to inna sprawa. Myślicie, ze arabusy długo będą kupować drogą wołowinę od francuzów czy niemaszków?

Poczytaj kolego kto za tym wszystkim stoi i co najciekawsze porozumienia zostały już podpisane w zeszłym roku ,teraz to można jechać protestować pod ambasadę zza wielkiej wody,skurkowańce na obecną chwilę nawet mają wołowinę bez hormonów idealnie wpasowującą sie na europejski rynek

Opublikowano

Eksport stanął , to te dwa tygodnie to za mało . Trzeba by ze dwa miesiące . Tylko że znowu "górka" się zrobi . Cholera , teraz z rok potrwa zanim do normy wróci . :S

Opublikowano

no na pewno nie na nasz rynek bo żadna masarnia nie bedzie pakowała wołowiny z byka do kiełbasy po cenie nawet 10zł WBC jeżeli ma tucznika po 5 zł WBC

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Mateusz221
      Witam 
      Miejsce do zagosporarowania to obora 11x5,5 myślałem nad obora na głebokiej sciułce. 1,5m korytarz od sciany i boks 11x4 podzielony na pół. Czy to dobre rozwiązanie?

• Przez chuck00
      Witam, chciałbym się dowiedzieć jak wygląda cała procedura przepisania stada bydła mlecznego na małżonka. Dlaczego? Żeby ominąć okres wypowiedzenia w mleczarni, który jest długi i kosztowny dla dostawcy w moim przypadku i przeniesienie się do lepszego odbiorcy mleka. Czy w przyszłości po takiej akcji można wrócić do pierwotnego właściciela czy to już zbyt kręcenia?
    • Przez paw11
      wywar paszowy ktoś stosuje
      Treść ogłoszenia żeby było wiadomo o czym mowa /Moderator
      ''Cena 12 groszy za 1 Litr/KG, dowóz na CAŁY KRAJ w pojemnikach 1 tona lub w cysternie.
      WYWAR dla bydła i trzody chlewnej, świeży z tegorocznych zbiorów pszenicy.
      Produkt: Wywar wysoko białkowy i wysoko energetyczny
      Pochodzenie: Produkcja glutenu pszenicznego, NIE GORZELNIANY!!!
      Nikt z biorących od nas wywar nie zrezygnował jeszcze z tej paszy, zwłaszcza ze względu na stosunek niskiej ceny do jakości czyli dużych przyrostów zwierząt. Rolnicy twierdzą, że jak zliczyli koszty, np. uprawy kukurydzy, to wolą sprzedać na ziarno a zwierzęta karmić wywarem z dodatkiem włókna.
      Hodowcy, którzy zaopatrują się u nas w wywar stosują wywar wraz z dodatkiem tylko włókna siano lub słoma lub inny zapychacz oraz stały dostęp dowody. Można stosować zmniejszając dawkowanie do TMR czy wraz z kiszonką lub inną paszą, wtedy przyrosty są bardzo duże przy dobrych krzyżówkach mięsnych do 1,8-2,0kg na dobę.
      Zastosowanie: bydło (opasy) powyżej 150kg, trzoda chlewna.
      Przechowywanie: 2 miesiące (maj-wrzesień), 3 miesiące (październik-kwiecień), miejsce (silosy, piwnice murowane, inne zbiorniki, beczki, pojemniki pcv, cysterny, wanny, baseny, inne.
      Dawkowanie dla bydła: 5-15l na dobę/1szt. w zależności od wagi (150kg-1000kg), można stosować pompy do rozlewania do koryt, paśników, grawitacyjnie lub w pojemnikach, wiadrach.
      Towar odbiera kilkudziesięciu klientów u których przyrosty bydła MM wynoszą: 1,4-1,8kg z dodatkiem włókna (słabej jakości siano lub słoma) i wody a bydła HO 1,2-1,4kg na dobę. W przypadku polania wywarem śruty, kiszonki lub innej paszy treściwej przyrosty dochodzą do 2kg, bydła mięsnego.
      Analizę zawartości białka i suchej masy wykonało laboratorium kontroli jakości (CoA), badanie na wartość energii w suchej masie wykonało laboratorium Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
      ANALIZA LABORATORYJNA:
      1. Białko – 27,3%
      2. Sucha substancja – 20,6%
      3. Energia – 4188,95kcal/kg (~18MJ/kg)
      Badanie wykonał: prof. dr hab. inż. Andrzej Wilczkiewicz oraz mgr inż. Anna Deptuszewska.
      (PL): Numer weterynaryjny aPL 223 - pokaż numer telefonu - p
      1 litr waży ok. 1,1-1,2kg. Podano w cenach netto.
      Produkt zgodny z:
      Rozporządzenie 767/2009 w sprawie wprowadzania na rynek i stosowania pasz.
      Dostawy do siedziby gospodarstwa (pojemniki 1tonowe na palecie w okratowaniu) lub w cysternie, beczkach lub pojemnikach pcv 1000l.
      Możliwość odbioru towaru indywidualnie na terenie gminy Wińsko (woj. dolnośląskie). Wielu hodowców zaopatruje się u nas w zbiorniki pcv 1000l na stałej palecie (zbiorniki nowe po 150zł/1szt. dla naszych odbiorców wywaru) i w przypadku mniejszej hodowli zabiera 4-6 zbiorników przyczepą lub samochodem zostawiając puste na wymianę jak butelki w sklepie. Wówczas przyjeżdżając po następną partię na umówioną godzinę, pełne zbiorniki już na rolnika czekają i hodowca nie traci czasu zanim zbiorniki zostaną zalane.
      Obecnie wywar odbiera kilkudziesięciu hodowców i jak dotychczas żaden nie zrezygnował, twierdząc, że to najbardziej ekonomiczne żywienie, podając przy tym wcześniejszy rachunek ekonomiczny, kiedy to stosowali kiszonki, śruty rzepakowe, pasze i koncentraty. Hodowcy przede wszystkim twierdzą, że wywar glutenowy ma bardzo wysoką wchłanialność pokarmową, stąd duży przyrost masy zwierząt przy bezkonkurencyjnej cenie. Przy zapotrzebowaniu 5-20l na dobę, średni koszt tej paszy to ok. 1,4zł na dobę plus słoma lub nawet słabej jakości siano (zwierzę potrzebuje tylko włókna-zapychacza) oraz osobno wody.
      Bydło po wywarze ma apetyt na włókno i pochłania każdy rodzaj siana, słomy jednocześnie podnosząc radykalnie przyswajalność pokarmu co przekłada się na przyrosty masowe.
      Oczywiście żadna reklama towaru nie zastąpi wypróbowania go w praktyce, dlatego zapraszamy Państwa do odbioru 1 czy 2 pojemników na próbę aby sami Państwo ocenili jakość tej paszy.
      Pojemniki 1000l nowe, okratowane na t''
    • Przez ferdek3085
      Witam, macie jakies zdjęcia wiat, budynków dla bydła z zewnętrznym stołem paszowym? chciałbym trochę podpatrzec jak to można zrobić. Z góry dziękuję.
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, aktualnie hoduję 5 szt byków(aby trochę się o nich poduczyć), w przyszłym roku chciałbym wystartować z hodowlą na większą skalę. Chciałbym kupić 20szt w przyszłym roku i 20 w następnym, tak aby sprzedawać co roku grupę 20 byków. Byki dostawały by śrutę zbożową i ziemniaki. Moje pytanie brzmi: ile hektarów kukurydzy na kiszonkę musiałbym zasiać w pierwszym roku a ile w drugim? Kiszonkę chciałbym przetrzymywać w silosie, tylko nie wiem jaki zrobić(ile m3). Czy warto żywić opasy wysłodkami i młótem? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.   
  • Dodaj nową pozycję...
v