Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, kamil2111 napisał:

Sprzedany HF 870 kg okrągły za 6,70 wszystko brutto Łódzkie.

Kto odbierał?

Opublikowano
9 godzin temu, Sokol2 napisał:

pan sebastian nadal skupuje??

podyma nie dzwonił?? jak są eleganckie sztuki to po 8 netto da mówł, u minie hf i z cena sie nie wychyla przed innych

Dzwonił pewnie by dał tylko ja nie chciałem gadać  , wiesz dlaczego  po za tym sprzedałem za wincyj a te po 7,4 to inne byki

Na pierwsze Sołtys odpowiedział

Opublikowano (edytowane)

Dzis sprzedany byk 680 kg brutto cały czerwony 7 zł brutto. Masakra 2 tygodnie temu dostał bym 7.5 ale przed świętami ludzie rzucili się do sprzedaży i cenę obniżyli. Umawiali ludzi na następny tydzień bo nie mogli wyrobić. A już o krowach nie wspomnę bo też chcieli. Podlasie kraspol z wysokiego mazowiecka . I wiek tego byka 18 miesięcy. 

Edytowane przez greg1985
  • Thanks 1
Opublikowano

Panowie... Proszę o potwierdzenie bo ogólnie widzę trend spadkowy...  Ja na szczęście sprzedałem  dobrej firmie, bo przedpłatę dali

( gorole się bawią Hej!!! 😁😁😁). 

Kto nie miał tego szczęścia niech potwierdzi co u niego... 

Widzę coraz więcej komentarzy że cena stoi albo w dół...  TYLKO CZY TO TYLKO NASI FORUMOWI HANDLARZE MIESZAJĄ 😎 CZY

ROL NICY TEŻ TO WIDZĄ???

• Haha 1
Opublikowano
35 minut temu, nikolas29 napisał:

Skąd ten poddyma 

Przytok lubuskie to on

Podyma to gdzieś chyba Wieluń lub okolica

Opublikowano

Trochę rwą cenę w dół.jeszcze za mało się nahapali i drą skórę ile wlezie.magazynypodobno puste rzeźnicy w progach stoją lulki palą i czekają aż coś przywiozą do roboty.a rozliczenie debrzyna dobrze starzenie się papieru rozpoznaje.🤯

.

Opublikowano
Dnia 6.12.2019 o 21:21, 6MaaJsTeR9 napisał:

Dziś miałem handlarza z Makowa Mazowieckiego, płacił dobrze 7,5 zł netto za mieszanca 830kg na mojej wadze. Ten sam byk na jego wadze ważył 750kg. Gdy zwróciłem mu uwagę że był ważony i brakuje mu 80 kg to zaczął korygować wagę. Pierw ważył 750, potem 770kg potem 800kg a na mojej wadze nie chciał ważyć. Na tym się rozstaliśmy.

To znowu ja. Dziś sprzedałem bydło Graczykowi. Ten sam byk mieszaniec ważył 845kg brutto, cena 7zł netto. Słaby hf 700kg, cena 6,2zł netto. Płatność do 3 dni.

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano

Normalna sprawa z tymi obniżkami u handlarzy przed świętami.Przy negocjacjach jest gadka że bydła opór na dwa tygodnie do przodu cały zeszyt zapisany , ale gdy się zgodzisz na proponowaną cenę to jutro max za dwa dni samochód po bydło na podwórku.

• Like 1
Opublikowano

No proszę a pare dni temu mi tu pisali ze jak zlikwidują hodowle tacy jak ja to bedzie mniejsza konkurencja  i ceny wzrosną))))) a tu proszę rzeźnicy z nudów po jajach się drapią a ceny spadają. TO JEST WŁAŚNIE WOLNY RYNEK PO POLSKU I PRAWO POPYTU I PODAŻY.

Opublikowano (edytowane)

Słyszeliście dzisiejszą wypowiedź Ardanowskiegi ? Kto nie ma 0.3 DJP na hektar ten nie ma dopłat do tuzów. Już od jakiegoś czasu o tym mówi ale chyba w końcu się ziści. Się skończy mulczowanie łąk i teksty w stylu " Ty sobie koś A ja biorę dopłaty".  U mnie na wiosce dwa lata temu był przetarg na działkę gminną. Łąki zaniedbane latami. Pelno krzaków i siedlisko dzików. Z 15 ha z czego 1/3 krzaki. Koleś dał chyba z 1300 zł za hektar. Botanika od razu tam wjechała i 2 koła do hektara jest. Ale będzie miał zdziwko...

Edytowane przez Taurus83
  • Confused 1
Opublikowano
1 minutę temu, Taurus83 napisał:

Słyszeliście dzisiejszą wypowiedź Ardanowskiegi ? Kto nie ma 0.3 DJP na hektar ten nie ma dopłat do tuzów. Już od jakiegoś czasu o tym mówi ale chyba w końcu się ziści. Się skończy mulczowanie łąk i teksty w stylu " Ty sobie koś A ja biorę dopłaty".  U mnie na wiosce dwa lata temu był przetarg na działkę gminną. Łąki zaniedbane latami. Pelno krzaków i siedlisko dzików. Z 15 ha z czego 1/3 krzaki. Koleś dał chyba z 1300 zł za hektar. Botanika od razu tam wjechała i 2 koła do hektara jest. Ale będzie miał zdziwko...

Pusci koze na ha i po problemie, chyba że u was kradną kozy?

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, Taurus83 napisał:

po pierwsze nie słyszałem tej wypowiedzi a nawet jesli to jedna krowa na 3 ha chłopie co to za problem jedziesz do mlecarza co ma 100 krów i " kupujesz" sobie ze 3 sztuki i wzamian za karmienie były właściciel ja sobie doi. 

Opublikowano

Właśnie minister jeszcze zmian nie wprowadził a  Kanalia juz je obszedł. Ja zlikwiduje wszystkie TUZ zrobie pole ornę i zasieje trawę. i po sprawie  bedzie we wniosku zamiast TUZ trawa na gruntach ornych.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, kanalia36 napisał:

po pierwsze nie słyszałem tej wypowiedzi a nawet jesli to jedna krowa na 3 ha chłopie co to za problem jedziesz do mlecarza co ma 100 krów i " kupujesz" sobie ze 3 sztuki i wzamian za karmienie były właściciel ja sobie doi. 

Troszkę problem z takimi krowami, biorca dopłat musiałby przecież mieć je na siebie i faktury mleczarni wysyłać. :)  Przy bykach musiałby je kiedyś sprzedać (chyba, że wszystkie by zdychały na pastwisku) i rozliczyć się z użyczającym itd. Na pewno ten przepis wzbudziłby spore kontrowersje wśród niektórych. :D 

1 minutę temu, kanalia36 napisał:

Właśnie minister jeszcze zmian nie wprowadził a  Kanalia juz je obszedł. Ja zlikwiduje wszystkie TUZ zrobie pole ornę i zasieje trawę. i po sprawie  bedzie we wniosku zamiast TUZ trawa na gruntach ornych.

kanalia36 na ministra rolnictwa!!! Ale jest jeden problem, warszawka nie zaorze łąk  Natura2000 i cały misterny plan...

Edytowane przez Piegus
Opublikowano
Przed chwilą, Piegus napisał:

Troszkę problem z takimi krowami, biorca dopłat musiałby przecież mieć je na siebie i faktury mleczarni wysyłać. :)  Przy bykach musiałby je kiedyś sprzedać (chyba, że wszystkie by zdychały na pastwisku) i rozliczyć się z użyczającym itd. Na pewno ten przepis wzbudziłby spore kontrowersje wśród niektórych. :D 

Chwila a dlaczego w mleczarni??? zbiorniku na mleko widać czy mleko od nie swojej krowy???

Problem jest taki ze ludzie w tym ja mówia jebać ubojnie likwiduje to teraz chcą wprowadzić dopłaty powiązane ze zwierzakami zebym musiał hodować tani towar dla Pan Biernackiego  za który mi miesiacami niezapłaci. Kuźwa odrazu wprowadzmy pańszczyzne i przymus ziemski dla rolnika ( jak rolnik chciał w średniowieczu opuścić wieś bo chciał do miasta  to musiał uzyskać zgote Pan wsi to teraz zróbmy ze rolnik chcący zlikwidować bydło bedzie musiał uzyskać zgode Biernackiego. Pojebało ministra totalnie

Opublikowano

@kanalia36, 2 kozy na hektar i sprawa załatwiona. Sprzedasz w ekstra cenie mieszczuchom kozie eko mleko - mina Biernackiego bezcenna. B|

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v