Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
agroFakt.pl
Tylko na agroFakt.pl:

Ceny mięsa w dół

galeria
Zetor 3511
Opublikowano
1 godzinę temu, kanalia36 napisał:

Głupota??? w Wielkopolsce norma u handlarzy. Cielak kupiony potem szpryca w tyłek do dnia sprzedaży  potem 800-1500 zł w kieszeni. Po 3 dniach różaniec i kolęda weterynarza. Specjaliści tego typu BM Kobylin i rynek w Zagórowie

Co ty k**wa pier**lisz to czytać sie nie chce. Jak jestes debil i kupujesz  jakieś scierwo co boki są sklejone a pozniej płaczesz to twój problem. Tez jestem z wielkopolski, blisko do zagorowa i widzę co tam maja, ale jak taki kiep jak ty trafia to kupuje jak leci a pozniej upadki. Weź człowieku jedz na tworki albo do gniezna.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

"Kiep " dobre 😀

Edytowane przez Gość
Opublikowano
16 minut temu, przemek28_28 napisał:

Co ty k**wa pier**lisz to czytać sie nie chce. Jak jestes debil i kupujesz  jakieś scierwo co boki są sklejone a pozniej płaczesz to twój problem. Tez jestem z wielkopolski, blisko do zagorowa i widzę co tam maja, ale jak taki kiep jak ty trafia to kupuje jak leci a pozniej upadki. Weź człowieku jedz na tworki albo do gniezna.

ma racje teraz nie ma ssania na cielaki to nikt nie kupuje noworodków,ale był czas ze sam kupiłem takie ze nawet odruchu ssania nie miał bo pewnie pierwsze mleko pil u mnie do tego dochodzi zmeczenie podróżą i takie cielaki sa bardzo słabe

• Thanks 2
Opublikowano

Jak odruchu ssania nie mial to pewnie pierwsze pojenia sondą. Odkad pamietam sprzedajemy 3 dniowe i nikt sie nie skarży ze nie rosna czy cos. A biora okoliczni  rolnicy to jakby byl problem to ktos by sie cisnął. 

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, damian007 napisał:

Jakią ma szansę to ciele na przeżycie.. to już totalna głupota..😳

Ja na upadki nie narzekam, zdarzają się sporadycznie, jeśli cielak będzie odpojony w porę odpowiedniej jakości siarą, nic mu się nie powinno stać. Niektórzy Mleczaże powinni się bić w piersi, dla nich cielak to dodatkowy dochód i szybka kasa, im szybciej go wypchaja tym lepiej. 

Opublikowano

dla małego tak do pół roku to pasza powinna być z soją dopóki całego ziarna w kale nie bedzie to można nie mielić a nawet lepiej dać całe ziarka  owsa czy qq . a potem wedle uznania i rasy .

Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, przemek28_28 napisał:

Idz się lecz człowieku. czego mnie atakujesz???

jak ja widzę wpadnięte boki to wole na pusto przyjachać. 

80% cielaków sprzedają handlarze  i raz ze są za drogie, a po drugie nawet świecący się cielak  niema pewności ze jest zdrowy bo w tym tłumie kazdy ma płucka zainfekowane, i niektórzy handlarze  karmią raz dnia byle gównem( i daje spryce w tyłek żeby nie był chory  a dokładnie na 3 dzień od zakupu biegunka.

Ja od listopada nie mam obcych cielaków  a i wcześniej nieraz pojechałem coś kupić i na pusto wróciłem bo albo padlina albo cena kosmiczna.

p,s a mleczarze  wcale nie lepsi. Jak zaczynałem bawić się w byki to kupowałem od takiego każdy jeden w ciągu tygodnia bieguna. Gość mi wmawiał ze to jakiś wirus czy coś, aż raz przjechałem kupić a na cielakach na szyjach krople krwi od igły. współpraca się skończyła.

A cielaki piękne ale jak się dowiedziałem później to gość cielaki na sprzedaż traktował  tak ze malucha odpajał 3litry dwa razy dziennie a żeby biegunki nie było dwa razy dziennie spryca i jak najszybciej je chciał sprzedawać

Edytowane przez Gość
Opublikowano
22 minuty temu, kanalia36 napisał:

Idz się lecz człowieku. czego mnie atakujesz???

jak ja widzę wpadnięte boki to wole na pusto przyjachać. 

80% cielaków sprzedają handlarze  i raz ze są za drogie, a po drugie nawet świecący się cielak  niema pewności ze jest zdrowy bo w tym tłumie kazdy ma płucka zainfekowane, i niektórzy handlarze  karmią raz dnia byle gównem( i daje spryce w tyłek żeby nie był chory  a dokładnie na 3 dzień od zakupu biegunka.

Ja od listopada nie mam obcych cielaków  a i wcześniej nieraz pojechałem coś kupić i na pusto wróciłem bo albo padlina albo cena kosmiczna.

p,s a mleczarze  wcale nie lepsi. Jak zaczynałem bawić się w byki to kupowałem od takiego każdy jeden w ciągu tygodnia bieguna. Gość mi wmawiał ze to jakiś wirus czy coś, aż raz przjechałem kupić a na cielakach na szyjach krople krwi od igły. współpraca się skończyła.

A cielaki piękne ale jak się dowiedziałem później to gość cielaki na sprzedaż traktował  tak ze malucha odpajał 3litry dwa razy dziennie a żeby biegunki nie było dwa razy dziennie spryca i jak najszybciej je chciał sprzedawać

To nie lepiej od rolnika kupić ? Widzisz że niektórzy mają problem ze sprzedażą muszą psą do żarcia dawać . Ale widocznie niektórzy wolą płacić kupe kasy handlarzowi a później żalić się'na forum jak to mu źle bo go handlarz oszukał

Opublikowano
9 minut temu, ubogiwladek napisał:

Bo czerwony hf u rolnika to RW a handlarz kupi i powie ze czerwony to miesny :D bynajmniej ja mowie wprost ze hf to hf i kazdy swiadomie kupuje

Nie jeden hf lepszy od dobrego mieszańca. Jak kaliber duży i ma chęci do współpracy to cena słabsza ale masą nadrobi. Ale i hf i mięsny mieszaniec może się trafić zakalec i rośnie jak szamańska chata..

• Thanks 1
Opublikowano

ursus  u mnie mlecarze podostawiali wiaty i hodują dodatkowo byki wiec od rolnika ja nie kupie. A znasz mentalność nie których  hadlarzowi sprzeda a innemu rolnikowi nie. 

Ja nie becze po prostu nie mam parcia na cielaki. Na dziś nie dam za malucha 900-1200 zł a za dużego wezme 4 tys. wole oborę mieć pustą. Mówie od listopada nic nie kupiłem i narazie nic nie zamierzam na koniec roku zobaczy za ile sprzedam i po ile będą cielaki. Jak się spinać nie będzie to niech hula w oborze wiatr napewno nie będe bogacił złodziei handlarzy i pazerne ubojnie

5 minut temu, kazik6 napisał:

teraz się rolnicy prosza bo zastój ,a wcześniej na rozdrap brali  cielaki

kazik przy 6 zł za byka to nawet za darmo bym nie wzioł cielaka

Opublikowano

z gorszych kawałków doje dopłaty, z lepszych hybrydowe, a  z łąk siano i sianokiszonka co nie zjedzą sprzedam. Poszedłbym do roboty ale mam niepełnosprawnego członka rodziny i nie ma opcji. Z nudów powracam powoli do świniaków. 

Opublikowano

Oddaj nam weźmiemy nie bedziesz musiał go wyrzucać czy co tam jeszcze czytałem w gnój ? Do lasu ? skrobanke kto to wymyśla ja pier**le . Albo że szybko sprzedać szybka kasa a co to za kasa te 500zł żadna a jak jest pasza to niech stoi i rośnie sprzeda żarłaka jak chce za prawie 2000zł(waga 250kg)  a jak mało to potrzyma dłużej i ma byka bądź jałówkę która płaci lepiej jak byk bądź cielną jałówkę  a za taką to od 6000do 7000 dostanie . Ale takiego cielaka prosto z d*py bym sam nigdy nie sprzedał i nie kupił 

Opublikowano
4 minuty temu, debrzyna napisał:

Dobre wrażenie 

I jeszcze czasami głupoty na AF pisze

Opublikowano
41 minut temu, Ursus932 napisał:

To nie lepiej od rolnika kupić ? Widzisz że niektórzy mają problem ze sprzedażą muszą psą do żarcia dawać . Ale widocznie niektórzy wolą płacić kupe kasy handlarzowi a później żalić się'na forum jak to mu źle bo go handlarz oszukał

nie bo mleczarz za dużo chce, a dla niego to i tak odpad :D 

Thomas ja też trzymam do około 3 tygodni ale trzymać darmo to się czuje  jak Ci którzy byki dla gnoju trzymają :D

Opublikowano

Ja tam od 4 lat biorę tylko od handlarzy.,ale mówię przywieź gòwno to będziesz gwiazdą na af i fb.i co mogę powiedzieć? 3,5 roku bez wizyty weta

Opublikowano
3 minuty temu, bobienko napisał:

Ja tam od 4 lat biorę tylko od handlarzy.,ale mówię przywieź gòwno to będziesz gwiazdą na af i fb.i co mogę powiedzieć? 3,5 roku bez wizyty weta

A to 0,5 roku ?? Nie wychodził wet od'Ciebie😊

Opublikowano

Po ile te simy sprzedajesz, że za darmo byś karmił? Osobiście gdybyk miał wpływ na przepisy wprowadziłbym zakaz sprzedaży cieląt młodszych niż 30 dni. Widzę w tym same zalety. Mniej upadków po transporcie, kupnie,  mniej chorób, mniejsze zużycie leków. Brak chorób to lepsze przyrosty. Sprzedającemu i kupującemu zostanie więcej w kieszeni, bo nie wyda na leczenie. Cieląt też nie będą musieli tyle ciągnąć z zagranicy, bo swoich będzie więcej przez mniejsze upadki.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Mateusz221
      Witam 
      Miejsce do zagosporarowania to obora 11x5,5 myślałem nad obora na głebokiej sciułce. 1,5m korytarz od sciany i boks 11x4 podzielony na pół. Czy to dobre rozwiązanie?

• Przez chuck00
      Witam, chciałbym się dowiedzieć jak wygląda cała procedura przepisania stada bydła mlecznego na małżonka. Dlaczego? Żeby ominąć okres wypowiedzenia w mleczarni, który jest długi i kosztowny dla dostawcy w moim przypadku i przeniesienie się do lepszego odbiorcy mleka. Czy w przyszłości po takiej akcji można wrócić do pierwotnego właściciela czy to już zbyt kręcenia?
    • Przez paw11
      wywar paszowy ktoś stosuje
      Treść ogłoszenia żeby było wiadomo o czym mowa /Moderator
      ''Cena 12 groszy za 1 Litr/KG, dowóz na CAŁY KRAJ w pojemnikach 1 tona lub w cysternie.
      WYWAR dla bydła i trzody chlewnej, świeży z tegorocznych zbiorów pszenicy.
      Produkt: Wywar wysoko białkowy i wysoko energetyczny
      Pochodzenie: Produkcja glutenu pszenicznego, NIE GORZELNIANY!!!
      Nikt z biorących od nas wywar nie zrezygnował jeszcze z tej paszy, zwłaszcza ze względu na stosunek niskiej ceny do jakości czyli dużych przyrostów zwierząt. Rolnicy twierdzą, że jak zliczyli koszty, np. uprawy kukurydzy, to wolą sprzedać na ziarno a zwierzęta karmić wywarem z dodatkiem włókna.
      Hodowcy, którzy zaopatrują się u nas w wywar stosują wywar wraz z dodatkiem tylko włókna siano lub słoma lub inny zapychacz oraz stały dostęp dowody. Można stosować zmniejszając dawkowanie do TMR czy wraz z kiszonką lub inną paszą, wtedy przyrosty są bardzo duże przy dobrych krzyżówkach mięsnych do 1,8-2,0kg na dobę.
      Zastosowanie: bydło (opasy) powyżej 150kg, trzoda chlewna.
      Przechowywanie: 2 miesiące (maj-wrzesień), 3 miesiące (październik-kwiecień), miejsce (silosy, piwnice murowane, inne zbiorniki, beczki, pojemniki pcv, cysterny, wanny, baseny, inne.
      Dawkowanie dla bydła: 5-15l na dobę/1szt. w zależności od wagi (150kg-1000kg), można stosować pompy do rozlewania do koryt, paśników, grawitacyjnie lub w pojemnikach, wiadrach.
      Towar odbiera kilkudziesięciu klientów u których przyrosty bydła MM wynoszą: 1,4-1,8kg z dodatkiem włókna (słabej jakości siano lub słoma) i wody a bydła HO 1,2-1,4kg na dobę. W przypadku polania wywarem śruty, kiszonki lub innej paszy treściwej przyrosty dochodzą do 2kg, bydła mięsnego.
      Analizę zawartości białka i suchej masy wykonało laboratorium kontroli jakości (CoA), badanie na wartość energii w suchej masie wykonało laboratorium Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
      ANALIZA LABORATORYJNA:
      1. Białko – 27,3%
      2. Sucha substancja – 20,6%
      3. Energia – 4188,95kcal/kg (~18MJ/kg)
      Badanie wykonał: prof. dr hab. inż. Andrzej Wilczkiewicz oraz mgr inż. Anna Deptuszewska.
      (PL): Numer weterynaryjny aPL 223 - pokaż numer telefonu - p
      1 litr waży ok. 1,1-1,2kg. Podano w cenach netto.
      Produkt zgodny z:
      Rozporządzenie 767/2009 w sprawie wprowadzania na rynek i stosowania pasz.
      Dostawy do siedziby gospodarstwa (pojemniki 1tonowe na palecie w okratowaniu) lub w cysternie, beczkach lub pojemnikach pcv 1000l.
      Możliwość odbioru towaru indywidualnie na terenie gminy Wińsko (woj. dolnośląskie). Wielu hodowców zaopatruje się u nas w zbiorniki pcv 1000l na stałej palecie (zbiorniki nowe po 150zł/1szt. dla naszych odbiorców wywaru) i w przypadku mniejszej hodowli zabiera 4-6 zbiorników przyczepą lub samochodem zostawiając puste na wymianę jak butelki w sklepie. Wówczas przyjeżdżając po następną partię na umówioną godzinę, pełne zbiorniki już na rolnika czekają i hodowca nie traci czasu zanim zbiorniki zostaną zalane.
      Obecnie wywar odbiera kilkudziesięciu hodowców i jak dotychczas żaden nie zrezygnował, twierdząc, że to najbardziej ekonomiczne żywienie, podając przy tym wcześniejszy rachunek ekonomiczny, kiedy to stosowali kiszonki, śruty rzepakowe, pasze i koncentraty. Hodowcy przede wszystkim twierdzą, że wywar glutenowy ma bardzo wysoką wchłanialność pokarmową, stąd duży przyrost masy zwierząt przy bezkonkurencyjnej cenie. Przy zapotrzebowaniu 5-20l na dobę, średni koszt tej paszy to ok. 1,4zł na dobę plus słoma lub nawet słabej jakości siano (zwierzę potrzebuje tylko włókna-zapychacza) oraz osobno wody.
      Bydło po wywarze ma apetyt na włókno i pochłania każdy rodzaj siana, słomy jednocześnie podnosząc radykalnie przyswajalność pokarmu co przekłada się na przyrosty masowe.
      Oczywiście żadna reklama towaru nie zastąpi wypróbowania go w praktyce, dlatego zapraszamy Państwa do odbioru 1 czy 2 pojemników na próbę aby sami Państwo ocenili jakość tej paszy.
      Pojemniki 1000l nowe, okratowane na t''
    • Przez ferdek3085
      Witam, macie jakies zdjęcia wiat, budynków dla bydła z zewnętrznym stołem paszowym? chciałbym trochę podpatrzec jak to można zrobić. Z góry dziękuję.
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, aktualnie hoduję 5 szt byków(aby trochę się o nich poduczyć), w przyszłym roku chciałbym wystartować z hodowlą na większą skalę. Chciałbym kupić 20szt w przyszłym roku i 20 w następnym, tak aby sprzedawać co roku grupę 20 byków. Byki dostawały by śrutę zbożową i ziemniaki. Moje pytanie brzmi: ile hektarów kukurydzy na kiszonkę musiałbym zasiać w pierwszym roku a ile w drugim? Kiszonkę chciałbym przetrzymywać w silosie, tylko nie wiem jaki zrobić(ile m3). Czy warto żywić opasy wysłodkami i młótem? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.   
  • Dodaj nową pozycję...
v