Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, leszek1000 napisał:

Ale jaja. Krowy nie chcieli brać bo koślawo chodziła. Wzięli ale z niechęcią. Krowa stara ma 9 lat i biegiem na tira nie wejdzie. 

trzeba było im powiedzieć że ciekawe jak oni bedą chodzić jak będą mieli 70 lat

na początku zeszłego roku zabierali 14 letnią krowę i po wyjściu z obory od razu zobaczyli że jeszcze siłę ma ... z przyzwyczajenia, wyszłą obory to dzida na pastwisko że jej utrzymać nie szło na lince

Edytowane przez Rolnik7343
Opublikowano
damian007 napisał:

12 godzin temu, Ursus11 napisał:

Kolego chcesz ładne cielaki od rolnika pisz na PW też jestem z powiatu mińskiego.

Jałówki sm albo hf coś w w typie mleczny masz? 

Napisz na PW bo coś nie idzie.

Opublikowano

miała 5 laktacje i nogi już siadają. No i brak paszy. 

U wuja była afera kilka lat temu. Sprzedał krowę która normalnie chodziła. Za kilka dni dzwonią że do utylizacji poszła nie podali żadnej przyczyny. A wuja ani grosza nie dostał. 

Opublikowano
18 minut temu, leszek1000 napisał:

U wuja była afera kilka lat temu. Sprzedał krowę która normalnie chodziła. Za kilka dni dzwonią że do utylizacji poszła nie podali żadnej przyczyny. A wuja ani grosza nie dostał. 

i to jest sk***ysynstwo..ja bym takiego czegoś nie popuscil.. U mnie na wiosce też był taki przypadek..przyjechal zabrał byka..a później tłumaczy że na ubojni odrzucili mieso bo bylo nie tak. 

Przyjechales, zabrales, fakturę podpisales  tzn kupiłeś na wagę żywą i ja mam to w d*pie czy Ty to gdzieś sprzedaż czy nie. Masz zapłacić.

bo jak mi dasz po 7 zł i zarobisz na sztuce 1500 zł to nie wrócisz powiedzieć że dobrze wyszła i coś dolozysz.  A tak to stratny być nie moze.

i najgorsze jest to że zawsze tak bedzie bo u nas jedności nie ma..i w pojedynkę to sobie można tak jak kanaliana forum żale co najwyżej po wypisywać.. 

• Like 1
Opublikowano

leszek1000 napisał:

Leszek nie rozumiem że przy tylu hektarach co czadem podajesz brak baszy?

Opublikowano
leszek1000 napisał:

miała 5 laktacje i nogi już siadają. No i brak paszy.  U wuja była afera kilka lat temu. Sprzedał krowę która normalnie chodziła. Za kilka dni dzwonią że do utylizacji poszła nie podali żadnej przyczyny. A wuja ani grosza nie dostał. Bo wujek dupa zauważyli i wykorzystali, możliwe bardzo że ta sztuka poszła dalej normalnie jeszcze nawet przyczyny nie podali kupują wypisuje fakturę sztuka ich kto wie co z nią robią tam później no chyba że udowodniła ci ze zatailes że była chora ale to widać przeciez po zwierzaku od razu jak coś nie tak. Moje ojca też próbowali tak zrobić wzięli że niby padła im zaraz i że nie zapłacą i za utylizacja jeszcze chcieli dzwonili kilka razy sądem straszyli jak usłyszeli że bardzo chętnie spotkamy się z nimi w sądzie może tam podadzą na co padła i wogole to jakoś ucichlo i pieniądze były za wszystkie sztuki co sprzedane wtedy było bo poszło więcej niż 1

Opublikowano
Dnia 4.08.2019 o 19:29, Berthold napisał:

Panowie Bykpol... Ktoś coś o firmie...??? 

Pewny płatnik, ale ceną nie zachwyca.

Uwaga na potrącenie bo często 7%.

• Thanks 1
Opublikowano

No niestety ale brat z mamą woleli więcej pszenicy zasiać i teraz się to odbiję. Nowe łąki były zasiane 2 ha uschło. 

A ogólnie to miejsca nie miałem i musiałem węże przeciągać żeby ją wydoić na konwie. Susza w tym roku jest o wiele gorsza więc z kuku dużo nie będzie chociaż 15ha będzie. 3 ha po życie nie ma co zbierać i 4ha na piaskach szkoda gadać. Reszta może do 2m urosła 

• Like 1
Opublikowano

Ja staram się żeby z roku na rok zostawało objętościowych na kilka miesięcy tresciwe można dokupić a z objętosciowymi to już problem bo jak ktoś sprzedaje z reguły to te najgorsze i potem brakuje w zbiorniku . Po ile teraz sprzedajecie/kupujecie byczki hf?

Opublikowano
1 godzinę temu, leszek1000 napisał:

To ch*je

Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

Ja staram się żeby z roku na rok zostawało objętościowych na kilka miesięcy tresciwe można dokupić a z objętosciowymi to już problem bo jak ktoś sprzedaje z reguły to te najgorsze i potem brakuje w zbiorniku . Po ile teraz sprzedajecie/kupujecie byczki hf?

a to źle ? mniej mleka mniej roboty przy dojeniu i mniej noszenia kan

Opublikowano
54 minuty temu, bekba napisał:

Jakie ceny na nowy tydzień? 

Sąsiad sprzedawał dzisiaj po 6,75 netto, skita 5% przelew na podwórku. Byki MM ilość pełno samochodowa 😉 waga 697 średnio na czysto... Dzwonią wszyscy jak wariacji za bydłem... Coś się ruszyło i to ostro... Ubojnie puste, odbiory w 12, 24 godziny od zlecenia... 

A propos, myślicie że Jarek razem z Sołtysem na wakacje pojechali?  Jeden i drugi jak makiem zasiał... 😁😁😁

Opublikowano

Jadę kosić 3 pokos tegorocznej sianek trawy 5 ha ale 1 pokos porażka zebrałem dla krów na zielono 2 pokos dało po 9 bel z ha teraz będzie z 15 z ha bo w końcu jest piękna i gęsta więc u nas trochę lepiej powschodziło

Opublikowano
47 minut temu, Berthold napisał:

A propos, myślicie że Jarek razem z Sołtysem na wakacje pojechali?  Jeden i drugi jak makiem zasiał... 😁😁😁

Tak tak wakacje.....

Za kierownicą 

• Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, bekba napisał:

Łuniewski 6.5 za hf na dziś. Czekać na 7?

Może te nasze maile do UOKiK pomogły? 

A oni na żywo kupują? Jaki bród odejmują jak z płatnościami. Ile za r klasę 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v