Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, maniutek187 napisał:

Dwa dni temu sprzedawał em i odrazu pytanie ile mają jeśli powyżej 24 miesięcy to 0,50 w dół cena czyli to ściema? 

Nie sciema. Tu chlopacy pisza o 20-30gr- tam gdzie ja oddaje jest 50 groszy.

Opublikowano
19 godzin temu, JarekBazydlo napisał:

Popytaj sie tych co maja mamki czy maja problem z sprzedaża odsadków a potem sie wypowiadaj albo sam poszukaj do kupna zobaczysz jak jest prosto kupic czystego LM albo mieszanke tylko ras miesnych nie mowie oHFxLM tylko np CHxLM 

w moich stronach czyste LM koleś sprzedaje po 14 zł, byczki w granicach 280-320 kg i zapomnij o jakimkolwiek kupnie, zamówione z półtorarocznym wyprzedzeniem....

Opublikowano

Porednik do którego teraz odaje ma tylko wytyczne co do wagi nie wiecej jak 450 kh na haku bądź  900 kg na żywo to max wiek nie gra roli do 3 lat czyli 36 mc to o byku. Reszta bez różnicy . To niech k**wa dopłacają nam do krów im starsza tym drożej bo w końcu stare zleżakowane mieso  musi być pyszne w tych kebabach tak jak i ma sie to do sera czy alkoholi  co za kretynizm szukają gdzie można aby rolnika dymnąc 

Opublikowano
Przed chwilą, Rolnik7343 napisał:

jak już tak rzucają kasą to do opasów też powinni coś dorzucić

Dorzucili... Brazylia Argentynie Paragwaj i Urugwaj... Będziemy konkurować z nimi cenowo... 10000 szt. Bydła na łące po lesie deszczowy m i jedyny koszt to kowboj na koniu z psem...  A stad może milion... 

Opublikowano
4 minuty temu, Berthold napisał:

Dorzucili... Brazylia Argentynie Paragwaj i Urugwaj... Będziemy konkurować z nimi cenowo... 10000 szt. Bydła na łące po lesie deszczowy m i jedyny koszt to kowboj na koniu z psem...  A stad może milion... 

teraz bedziem żyć jak pączek w maśle .... którego zaraz ktoś wpierdzieli ....

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Berthold napisał:

Jak ja się cieszę że mamy ministra i rząd . 😠   Aaa , no i izby rolnicze .

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

Pieprzenie o  Szopenie. Do tej pory was rozumiałem, bo nie widziałem jak wyglądają prawdziwe sianokosy. Trafiłem akurat na moment , kiedy obok mojej działki robili baloty ludzie z sąsiedniej wsi . Trzema ciągnikami  kilka hektarów opitolili zanim ja odwiozłem furę siana zbierakiem. Jeden zgrabiał , drugi balował , trzeci owijał. Tak gospodarząc można byki sprzedawać i po 4 zł/kilo...transport z Ameryki też kosztuje, a kowboj nie będzie jeździł za darmo.

• Haha 1
Opublikowano

Ty @lem jakiś "chory" dzisiaj ? Strasznie ciężko pojąć Twoje przemyślenia . :o

Opublikowano
23 minuty temu, lem1991 napisał:

Pieprzenie o  Szopenie. Do tej pory was rozumiałem, bo nie widziałem jak wyglądają prawdziwe sianokosy. Trafiłem akurat na moment , kiedy obok mojej działki robili baloty ludzie z sąsiedniej wsi . Trzema ciągnikami  kilka hektarów opitolili zanim ja odwiozłem furę siana zbierakiem. Jeden zgrabiał , drugi balował , trzeci owijał. Tak gospodarząc można byki sprzedawać i po 4 zł/kilo...transport z Ameryki też kosztuje, a kowboj nie będzie jeździł za darmo.

To ty tak nie robisz?!? 😎

Opublikowano
58 minut temu, lem1991 napisał:

Ja to już nawet chciałem za darmo oddawać ale ubojnia powiedziała że mają swoją godność i nie chcą za darmo 

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano

Żarty żartami, ale nie mogę już czytać bredni o chujni europejskiej, że niby jak dopłat nie będzie to ceny bydła wzrosną. Podam na swoim przykładzie w skali mikro; mam rocznie za mleko i cielaki ok.18 tys, dopłat biorę 9 tys. Znaczy że bydło po likwidacji dopłat musiałoby zdrożeć o 1/3 żeby było tak jak teraz, czyli źle. Śmiem jednak twierdzić, że gdyby dopłat nie było, byłoby  gorzej niż teraz , bo bylibyście jeszcze bardziej uzależnieni od ubojni i ceny jeszcze bardziej by poleciały... a tak w ogóle to przenieście się z takimi dyskusjami  w luźne rozmowy... bo naskarżę.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

tylko jak by dopłat nie było to tysiące hektarów były by do kupienia za grosze i taki co teraz ma 50ha i 50 szt bydła dokupił by hektarów a bydło by poszło w odstawkę bo z ziemi by sie utrzymywał ;)

Edytowane przez Rolnik7343
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Rolnik7343 napisał:

tylko jak by dopłat nie było to tysiące hektarów były by do kupienia za grosze i taki co teraz ma 50ha i 50 szt bydła dokupił by hektarów a bydło by poszło w odstawkę bo z ziemi by sie utrzymywał ;)

po upadku PRL setki tys . ha . leżało odłogiem dopiero po wejsciu do UNNI i pojawieniu sie dopłat zaczął sie głod ziemi  jescze był skup interwencyjny na który rolnicy czekali po 100 euro za tone przenicy .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
1 minutę temu, jarecki napisał:

po upadku PRL setki tys . ha . leżało odłogiem dopiero po wejsciu do UNNI i pojawieniu sie dopłat zaczął sie głod ziemi 

wtedy nikt tego nie chciał bo i po co ? trzymał jedną krowe 2 świnie i wyżywił za to rodzine i jeszcze coś zostało na odłożenie więc po co mieli sie łapać jakieś tam ziemi ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v