Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Trochę mi tu śmierdzi że nie ważą na ubojni jak biorą na wbc. Radzę Ci kupić wagę nie duży pieniądz bo kupujesz raz i masz na całe życie a spłaca się po około 7-10 bykach więc sam wyciągnij wnioski

Opublikowano

Nie wcale takie słabe te HF i nie taka zła cena przeliczyłem na szybko jak dla mnie jeden h*j by wyszło czy na żywo czy wbc 

Opublikowano
16 godzin temu, AdamRo napisał:

Ilu skupujących ma legalizację ?

A jaki problem to sprawdzić?

11 godzin temu, mid7 napisał:

. A co do liczenia to myślę że rozpisałem to w miarę zrozumiale i można sobie to samemu z powyższych informacji policzyć i sprawdzić że wszystko się zgadza :)

Można można 

Zastosowałeś kreatywne liczenie wg Jarka 😂

Opublikowano
11 godzin temu, nexeqadore napisał:

Sprzedane dziś do Kowalczyka hff dwie sztuki po 7 zł dwa mieszańce i dwie jałówki mm po 7,50 odbierał Kowalczyk Wielkopolska pkr

skad niby ten kowalczyk z Zadzimia???

Opublikowano

Dziwne, że inne ubojnie nie liczą wg twojej szkoły. 

Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

A jaki problem to sprawdzić?

Można można 

Zastosowałeś kreatywne liczenie wg Jarka 😂

skoro uważasz że cos źle policzyłem to napisz co jest w tym wyliczeniu źle, bo krytykować to każdy potrafi ale jak ma napisać jakiąś sensowną i rzetelną wypowiedź to już nie, także czakam na konkrety a nie głupie wypowiedzi. Wiem że moje wyliczenie jest bardzo rzetelne , przedstawiłem jaką cene uzyskałem na ubojni i ile bym musiał dostać jakbym to sprzedawał na żywą. 

10 godzin temu, Rolnik7343 napisał:

ważą na skupie a w ubojni już nie

a waga w ubojni za wiele mi nie powie jak i tak na wbc idą

z tego co mówili to dziennie przerabiają około 400 szt. i nie chcą już sie bawić w ważenie

a sam prędzej się nabijałeś że spadku wagi podczas transportu, a sam nawet nie wiesz ile twoje byki mogą ważyć na ubojni po transporcie bo nawet nie masz takich wag, wiec na przyszłość proszę Cię nie wypowiadaj się na temat o którym nie masz pojęcia

• Like 1
Opublikowano

Pisałem już wielokrotnie i powtarzał nie będę 

Dla mnie to możesz, sobie i 10%odliczać i wtedy wyjdzie Ci z 8.5 za kg

40 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Bo tak sie liczy jesli byki nie sa ważone zaraz przed ubojem. Radze sie podszkolic:)

Tak tak,masz rację 🤣

Opublikowano
2 minuty temu, soltys48 napisał:

Pisałem już wielokrotnie i powtarzał nie będę 

Dla mnie to możesz, sobie i 10%odliczać i wtedy wyjdzie Ci z 8.5 za kg

nadal brak w twojej wypowiedzi jakiś konkretów? to niby ile powinnem odliczyć od żywej wagi % żeby sobie ustalić cenę za żywą wagę? bo z tego co się orientuje to  handlarze mają rozbieżności od 6 do 8% gdzie z 6 ja się jeszcze nie spotakłem w czasach kiedy sprzedawałem na żywą, w sWoim wyliczeniu przyjąłem 7% czyli tyle ile by mi odjął ten sam kupujący co wziął na WBC, jeśłi by kupował odemnie na żywą wagę.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Mid7 i po co Ci to było denerwujesz tylko sołtysa 😉 

Edytowane przez Gość
Opublikowano
3 minuty temu, soltys48 napisał:

Nic

Wazone było na ubojni?

Masz podana wagę mięsa?

oczywiście wszystko jest, Sokółów jako chyba jedni z nielicznych wszystko piszą na rozliczeniu ale żeby nie było tak różowo i u jako nie licznych są i potrącenia gdzie na inych za kładach nie ma,np: za wiek pow 24, za ph ( to akurat mi się nigdy nie zdarzyło), co do wag wszystko napisałem w pierwszym poście opisującym sprzedaż i można sobie z tego wszystko wyliczyć jak ktoś potrafi i zna się na tym, podałem średnią wagę byka czyli 715kg x 10 sztuk = 7150 zł, podałem też średnią miesność 55 % czyli 7150 x 55% =  3932,5 kg mięsa i to się zgadza z sumą wszystkich byków z rozliczenia

1 minutę temu, Ursus932 napisał:

Mid7 i po co Ci to było denerwujesz tylko sołtysa 😉

ja nie denerwuje tylko próbuje prowadzić jakąs konkretną rozmowę, każdy ma prawo do tego żeby sie wypowiedzieć i powiedzieć co myśli o tym moim wyliczeniu, jeśli coś jest nie tak w nim to chętnie posłucham co, tylko konkretnie proszę szczegóły

Opublikowano
15 minut temu, soltys48 napisał:

Nic

Wazone było na ubojni?

Masz podana wagę mięsa?

przecież nie odliczyl tych 7% od wagi mięsa z ubojni... tylko od wagi w swoim gospodarstwie i tylko do wyliczenia ile by musiał na żywo dostać aby wyszło tak samo. 

gdy sprzedajesz na żywo to przecież potracaja Ci te 6-7% i nie masz pojęcia ile byk waży na ubojni przed ubiciem 

Opublikowano

Z wiadomości które podałeś i przy założeniu 8%VAT ki wychodzi 7.78 brutto

715kg*10szt=7150kg

7150kg*0.55=3932.5kg

3932.5*13.1=51515.75 netto

51515.75*1.08=55637.01

55637.01/7150kg=  +-7.78 brutto kg

Opublikowano
2 minuty temu, soltys48 napisał:

715kg*10szt=7150kg

7150kg*0.55=3932.5kg

51515.75*1.08=55637.01

który handlarz za żywa potraca 4%?

Opublikowano
5 minut temu, johny1991 napisał:

przecież nie odliczyl tych 7% od wagi mięsa z ubojni... tylko od wagi w swoim gospodarstwie i tylko do wyliczenia ile by musiał na żywo dostać aby wyszło tak samo. 

gdy sprzedajesz na żywo to przecież potracaja Ci te 6-7% i nie masz pojęcia ile byk waży na ubojni przed ubiciem 

Na żywo zazwyczaj sprzedaje się opasione a na wbc nikt nie opasa przed sprzedażą więc z tym odliczaniem to nie tak

Opublikowano

Szewczyk nie za bardzo, w oborze co innego, w skupie na wadze co innego. Zabraknie 5kg do jego dziwnych przedziałów i 20gr w dół. Z płatnością nigdy nie było problemu, tydzień... 

Opublikowano
4 minuty temu, johny1991 napisał:

który handlarz za żywa potraca 4%?

Czy on sprzedawał na żywo?

Ma wagę żywca z ubojni więc po co jeszcze odliczać %%%% 

Jak chcecie odliczać to tak jak pisałem po 10% lepiej wyjdą 

U siebie wybicie i cenę liczę od tego co ma u mnie na wadze bez żadnych odliczeń 

Opublikowano
2 minuty temu, Ursus932 napisał:

Na żywo zazwyczaj sprzedaje się opasione a na wbc nikt nie opasa przed sprzedażą więc z tym odliczaniem to nie tak

ja na wbc nigdy nie oddawalem więc nie wiem..moze tak jest jak mówisz.. najlepiej to wie sam sprzedający...jednak czytając posty tu cześć osób nawet na wbc oddaje do końca opasajac normalnie

Opublikowano
3 minuty temu, soltys48 napisał:

715kg*10szt=7150kg

7150kg*0.55=3932.5kg

51515.75*1.08=55637.01

teraz pokazałeś jaki jesteś dobry z matematyki i znajomości w sprzedaży :), po pierwsze przy sprzedaży jest 7% vatu a nie 8%, po drugie sumę zapłaty podzieliłęś przez wagę na ubojni a powinneś przez wagę jaka była u mnie w domu minus odrącenie które ja przyjąłem na poziomie 7% czyli 51515,75 + 7% vatu = 55121,85 / (7450 - 7%) =55121,85/6928,5 =7,95 zł tyle by dokładnie wyszły na żywą wagę, i w moim wyliczeniu chodzi o pokazanie jaka jest róznica między WBC a żywą wagą, bo myślę że widzą te zdjęcia nikt z forum nie zaoferował by za te byki na żywą wagę 7,95 kg brutto, co pokazuje że jednak warto zaryzykować i oddawać na WBC

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v