Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
44 minuty temu, soltys48 napisał:

Na haku te 12.5 netto spokojnie a zywo dobry kupiec do 7 netto powinien dać za ładna R

Koledze krowa nieokarmiona po przejechaniu 70km zgubiła jak dobrze pamiętam 60kg? Mało tego zaklad jebnął strączke i od tego miała 47 wybicia- sztuka ładna tłusta  nie żaden wieszak

Ale to widać że zakład nie rzetelny..a mi chodziło o to ile faktycznie może zgubić po przejechaniu ok 2-3 godzin

Opublikowano

U mnie zawsze wszystko przechodzi najpierw przez moja wage,nastepnie jest wazone na zakladzie. Byki jadace okolo 200 km przewaznie tracą okolo 25 kg,niektore i 10 kg a sporadycznie trafilo sie i 40kg. Krow nie mam, ale sasiada krowa stracila 60 kg. 

Byki jadace tylko 80 kg spadaly po 10-15 kg. Wiadomo wszystko nie futrowane przed sprzedażą. 

Zdarzalo sie,ze waga na zakladzie danej sztuki byla identyczna jak u mnie podczas wazenia a nawet i wyzsza. Podejrzewam,ze byk przechodzac na zakladzie caly czas sie ruszal a nikt nie bedzie go łaskawie prosil i sie spuszczal nad tym zeby go zwazyc dokladnie stad taka waga wpisana. Oddalem około 100 szt na wbc, przewaznie rasy miesne,mieszane, wybicie otzrymywalem razem z faktura i nigdy nie bylo mniejsze niz 53% i maks 65% w klasie E. Przewaznie w granicach 55- 58%. Na Łukowie z czasem wybicie zaczęło isc w dol stad ostatnie partie sprzedaje handlarzom.

Opublikowano

Facet co kupuje moje odsady oddaje ostatnio do Łukowa. A jestem z lubuskiego czyli całą Polskę muszą praktycznie przejechać. Jest zadowolony. Ostatni rzut sprzedał to LM mu poszły w E a HH w U. Generalnie twierdzi, że przy dobrym, umieśnionym towarze jak nie oszukają na wybiciu to mu WBC wychodzi lepiej. Wczesniej dużo sprzedawał na żywo i też nie narzekał. Może z handlarzem też jest tak że jak oszukują to drobnice a z powaznymi ludźmi poważnie handlują?

Opublikowano

U mnie HFy po 400km do zakladu gubia okolo 40-50kg. Krowki 50-80. (rekordzistki 120) Miesne i mieszance zazwyczaj mniej gubia. Oczywiscie mowimi o sztukach normalnie karmionych. Teraz HFy przywiozlem pare dni temu i widzialem, ze ladnie je powciagalo to po 130km mialy po -30kg juz. Juz czekam na rozliczenie na minusie. :D

Opublikowano
16 godzin temu, casefarmer napisał:

Handlował ktoś z was z firmą Agro-Max Zawadzki z Lubelskiego?

Coś handlowalem, świnie lepiej do niego było oddawać niż bydło... W wiosce obok gościo sobie przewazyl jałowke A jak on przyjechał to 50 kg mniej było... teraz mniej coś go widać 

Opublikowano
1 godzinę temu, Kentar napisał:

U mnie HFy po 400km do zakladu gubia okolo 40-50kg. Krowki 50-80. (rekordzistki 120) Miesne i mieszance zazwyczaj mniej gubia. Oczywiscie mowimi o sztukach normalnie karmionych. Teraz HFy przywiozlem pare dni temu i widzialem, ze ladnie je powciagalo to po 130km mialy po -30kg juz. Juz czekam na rozliczenie na minusie. :D

Hahaha... 

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, lexiflexi napisał:

Coś handlowalem, świnie lepiej do niego było oddawać niż bydło... W wiosce obok gościo sobie przewazyl jałowke A jak on przyjechał to 50 kg mniej było... teraz mniej coś go widać 

Świnie jaka by nie była czy swoją zagroda czy kupna zawsze lepiej wyjdzie na WBC ale z bydłem już gorzej

Sam się zastanawiam czemu.na bydle trzeba by przy uboju byc

Opublikowano
4 godziny temu, Yoda napisał:

Facet co kupuje moje odsady oddaje ostatnio do Łukowa. A jestem z lubuskiego czyli całą Polskę muszą praktycznie przejechać. Jest zadowolony. Ostatni rzut sprzedał to LM mu poszły w E a HH w U. Generalnie twierdzi, że przy dobrym, umieśnionym towarze jak nie oszukają na wybiciu to mu WBC wychodzi lepiej. Wczesniej dużo sprzedawał na żywo i też nie narzekał. Może z handlarzem też jest tak że jak oszukują to drobnice a z powaznymi ludźmi poważnie handlują?

Klasy jak najbardziej sa uczciwe. Jednak wybicie spadac zaczelo od wiosny 2018r. 

Opublikowano
19 godzin temu, Daro20 napisał:

Nie chcę zakładać nowego tematu więc zapytam tutaj. Miał ktoś do czynienia z odsadkami z Litwy? Jak to rośnie i jak ze zdrowotnością? Chodzi mi o jałówki charolaise z przeznaczeniem na mamki.

Rok temu kupiłem 5. Jednego musiałem uśpić.  Cały zestaw chorób.

• Thanks 1
Opublikowano

mialem tez z litwy wyjatkowo dlugo chorowaly slaba genetyka mała wyrostowosc jeden lim*charolez bezrozny wyjatkowo glupi atakuje ludzi nie polecam wet mowil ze na litwie jest tzw chów wsobny tzn byka dlugo nie zmieniaja i genetyka slabnie

Opublikowano
5 minut temu, Kentar napisał:

Ale jakby byly po 12zl za zywa to wtedy warto juz umierac? 🤣

Wiesz to jak z kobietami  kazda jedna to jadowita żmija  ale lepiej aby wieczorem ukąsiła ta sliczna niż stara wiedzma))))

Opublikowano
6 minut temu, soltys48 napisał:

lżej umrzeć ze świadomością ,że wartościowe zwierze mnie zabiło

A idź Pan . Żadne niema takiej wartości . B|

Opublikowano
1 godzinę temu, Daro20 napisał:

były to 300 kilowe szarolezy czy coś innego?

Byczki ok. 200 kg. Niby mieszańce, ale tylko bogowie wiedzą czego. Ja odradzam ludziom zwierzęta importowane, zarówno zwierzęta na hodowle jak i na opas. W tej chwili jest dużo krajowych dobrych hodowli zarówno bydła mięsnego jak i mlecznego. Odsadki Charolaise znajdziesz również w kraju.

31 minut temu, slawekz1975 napisał:

mialem tez z litwy wyjatkowo dlugo chorowaly slaba genetyka mała wyrostowosc jeden lim*charolez bezrozny wyjatkowo glupi atakuje ludzi nie polecam wet mowil ze na litwie jest tzw chów wsobny tzn byka dlugo nie zmieniaja i genetyka slabnie

Na Litwie i Łotwie jest wyjątkowa radosna twórczość hodowlana. Z jakimi chorobami się borykałeś. Duży miałeś procent upadków? 

Opublikowano
8 minut temu, soltys48 napisał:

Oczywiście,ze nie

Ale jak już by sie miało stać to niech to będzię wartościowy byk

Sądzisz że wspomnieli by o tym w ostatnim pożegnaniu ? :D

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v