Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Kentar już tak piszesz jakbyś kupował same  krowy  co żebra wychodzą z pod skóry i nogami ledwo powłóczą

Opublikowano
Rolnik7343 napisał:

20 minut temu, mlodyhef napisał:

Te wybicie się liczy od wagi bydlaka czy po odjęciu 7% od wagi ogólnej?

zależy jedna ubojnia odejmuje od wagi ogólnej a druga ucina cenę za kg jak trzeba

w OSI jak liczą?

Opublikowano

Tak samo jak handlarz obcina na wadze i skitce, tak samo rolnik leje w byka wodę żeby więcej ważył. Znajomy się kiedyś chwalił że mu krowa przed sprzedażą 80 litrów wywaru wypiła. Ale ja mam bydło na luzie i kilka razy tlumaczylem że nie mam jak ani nie mam czasu na wmuszanie zarcia w krowę. Rok temu umowilem się z jednym że ma mi mniej potracic bo krowa z poskromu na łące była po prostu głodna, łaskawie nie potrącił 8 tylko 7% i gadka że jak dużo to może mi krowy z auta z powrotem wypuścić. Teraz krowy idą na bitą i żaden handlarz nawet z ceną się nie zbliżył do tego co jest na WBC. Na dzisiaj krowy najlepiej do OSI ale oni staruchow ponad 8 lat nie biorą.

Opublikowano
54 minuty temu, mikcom20 napisał:

w OSI jak liczą?

W OSI mas kategorie 

Czysta/ lekko brudna/ brudna 

I podług tych kategorii jest ceną za kilogram 

54 minuty temu, Yoda napisał:

Tak samo jak handlarz obcina na wadze i skitce, tak samo rolnik leje w byka wodę żeby więcej ważył. Znajomy się kiedyś chwalił że mu krowa przed sprzedażą 80 litrów wywaru wypiła. Ale ja mam bydło na luzie i kilka razy tlumaczylem że nie mam jak ani nie mam czasu na wmuszanie zarcia w krowę. Rok temu umowilem się z jednym że ma mi mniej potracic bo krowa z poskromu na łące była po prostu głodna, łaskawie nie potrącił 8 tylko 7% i gadka że jak dużo to może mi krowy z auta z powrotem wypuścić. Teraz krowy idą na bitą i żaden handlarz nawet z ceną się nie zbliżył do tego co jest na WBC. Na dzisiaj krowy najlepiej do OSI ale oni staruchow ponad 8 lat nie biorą.

Jak to nie ? Na początku roku zabierali 14 letnią krowę bez żadnego "ale" 

Opublikowano
7 godzin temu, mlodyhef napisał:

Te wybicie się liczy od wagi bydlaka czy po odjęciu 7% od wagi ogólnej?

U mnie byki wazone na ubojni takze licze z tej wagi 

7 godzin temu, zbitom793 napisał:

Zdarzalo się pare razy 😉

I co naprawdę wychodziło Ci poniżej 50%? To zareklamuj tą ubojnie

Opublikowano (edytowane)

No właśnie, co to jest za klasyfikacja? Wg jakiegoś systemu: G O W N O  czy jak? Co ma futro do jakości półtuszy? A jeśli ma w osi to kroją swoich dostawców widać ją skurwesyn

Edytowane przez komizmo
  • Haha 3
Opublikowano (edytowane)

Dokładnie tak jak pisał Kentar z bydłem.

Przyjeżdza świnia na ubojnie  jest ważona zaraz po rozładunku a potem półtusza na haku.  wybicie od 77-82%  jakbym robili tak jak tu niektórzy piszą ze jeszcze skite liczą to wybicie by po 90% wychodziło ,heheheh

ps. na żywą oczywiście całe stado  na raz jest ważone nie pojedyńczo bo to nie wykonalne aby świnie pojedyńczo ważyć w takim zakładzie. Na wydruku potem masz wagę żywą wszystkich świń i mase poubojową wszystkich świń oraz pojedyńczo wyszczególnione już  ile dana sztuka waży  potem klasa i mięsność .

Edytowane przez kanalia36
Opublikowano

Mi jak zabierają na WBC to ważą przy załadunku ale i tak bydło jak dojedzie na zaklad jest ważone. I od tej wagi jest potem robione wybicie. Pierwsze słyszę żeby ktoś jeszcze potrącenia robił. Chociaż jak ktoś oddaje przez handlarza na WBC to przecież gdzieś musi zarobić...

Opublikowano

Wbc to najlepsze rozliczenie dla bydła  ale pod jednym warunkiem ze ubojnia ucziwie klasyfikuje, jezeli ubojnia to złodzieje to  cie tak  wydymają na wbc ze nawet najgorszy handlarz z trefną wagą cię tak nie opierdzieli.

Opublikowano
3 godziny temu, soltys48 napisał:

Wiesz co piszesz? Czy tylko piszesz żeby pier**lić?

jak bede miał cennik to podeślę ci zdjęcie ;)
czyste i lekko brudne idzie w ustalonej cenie a "brudne" jak pamiętam jest 20 albo 30 groszy mniej na kilogramie

Bydło takie "normalnie" ubrudzone jest jako "lekko brudne" i cena jest bez zmian

Opublikowano
13 minut temu, Ursus932 napisał:

Możesz wstawić zdjęcie bydła "normalnie" brudnego , 

Normalnie czyli na łopatkach brudne, pod brzuchem itd ;) bo ludzie nieraz takie bydło mają że nie idzie poznać czy byk czy jałówka ... Tak uwalonę gównem 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Rolnik7343 napisał:

czyste i lekko brudne idzie w ustalonej cenie a "brudne" jak pamiętam jest 20 albo 30 groszy mniej na kilogramie

Bydło takie "normalnie" ubrudzone jest jako "lekko brudne" i cena jest bez zmian

Zostales wysmiany bo faktycznie to wyglada, jakbys pisal byle pisac. Byla dyskusja jak sie liczy wybicie a Ty cos gadasz o skitkach na zakladzie i czystosci bydla.

Wybicie wg. rozumu handlarza:

Byk u gospodarza: 1040kg

Byk na zakladzie: 1000kg

Mieso: 500

Wybicie 50%.

I zadnych k**wa wiecej czarow.

Edytowane przez Kentar
  • Like 3
Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik7343 napisał:

Dalej pier**lisz i co więcej sam sobie zaprzeczasz

Opublikowano

..Wbc Żywiec aby kasa się zgadzała.co z procentów jak bydło na podwórku nie ważone.nie każda ubojnia waży pojedyncze sztuki i potem kwiatki wychodzą.sam zdaję na wbc i  procenty magia.zeby wiedzieć czy zyskałeś czy przegrałeś zważ bydło na podwórku odejmij potrącenie handlarza i porównaj kwotę którą ci proponował z kwotą z faktury i problem rozwiązany

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v