Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja pierdzielę Biedaki handlarze w jeden dzień mają na byku więcej niż ja na nim zarobię w 700 dni .....

A zamrożenie pieniędzy na 14 dni normalnie rozpłakałem się .... przez 700 dni pakujemy i zamrażamy pieniądze nie wiedząc ile ich tak naprawdę odzyskamy . 

Całe szczęście że odstawiam bezpośrednio do ubojni bo miał bym kaca moralnego że handlarz za mało na mnie zarobi ......

• Like 3
  • Thanks 4
Opublikowano
1 godzinę temu, PanPancio napisał:

Połowa to są takie męczenniki ze czas jest ich wykończyć . Jedziesz do niego on pijany wyciągasz jałówki po gnoju miedzy drzewami przy bronach pugach.

wciągasz padlinę na wagę waga oczywiście na styk wybicia 480-500 kilo

Zagryzasz wargę i mówisz h*j może nie napasione złapią 240 mięsa.

Piszesz fakturę kończysz pisać po czym chłopek vel roztropek mówi odpisz mi 100 i daj gotówka. nie odpisujesz nie che się pisać jeszcze raz dajesz mu 100 do ręki.

Chłopek daje CI paszporty. jałówki maja ponad 30 msc .. chłop mówi ze to nie jego wina ze wolno rosły. faktura już napisana jałówki na samochodzie 100 już dana.

chłopek oczywiście płacze wyjmij laptopa i zrób mu już przelew bo za dwa dni rata.

dajesz je na zakład gdzie raz takie numery przechodzą raz nie. czkasz na rozliczenie z zakładu przyszło numer nie przeszedł obcięli z nich po 1.5 zł na mięsie za wiek. jedna nie złapała kilogramów.

Efekt dołożyłeś do chłopka roztropka 800 pln do 3 jałówek i wyjebałeś kasę na która będziesz czekał 14 dni.

To jest oczywiście skrajny przypadek. ale tak wygląda handel ze jak ktoś ma dobry towar to i rolnik zarobi i handlarz coś skubnie. a handel z miecznikami którzy gówno maja jest zazwyczaj tam samo gówniany dla handlarza jak i dla chłopka 

Nie jestem handlarzem ale logicznym wydaje mi sie sprawdzenie wieku z paszportu przed pisaniem faktury. Albo zaczynasz dopiero handel i przeoczyles albo jestes taki handlarz jak tamten gosc hodowca:d i daleś sie wydymać

• Haha 3
Opublikowano
4 godziny temu, soltys48 napisał:

Znam go osobiście  

No i co powiesz o Nim, jak to jest z tym towarem ktory wystawia na ogłoszeniach?  Czasem byki po 400kg za 1800zl wiec co tu jest nie tak?

Opublikowano

Ja myślałam, że to tylko w naszych stronach jest taki przypadek handlarza, który jeszcze dobrze nie wjedzie na podwórek , a już ubolewa ile on to dołożył do ostatnich byków. Samochód z salonu, podwórek wybrukowany, mieszkanie zrobione na tip top, a córka, żeby nie dojeżdzała do szkoły 20 km dziennie w jedną stronę to kupił jej mieszkanie na miejscu.  I to z tego nieszczęsnego handlu bydłem, no bieda , że  ho ho 😂. Szanujmy się wzajemnie i chyba każdy chciałby, żeby handlarz widział w hodowcy partnera w interesach , a nie kolejnego naiwniaka do " ogolenia" . 

• Like 2
Opublikowano

Nie przesadzajmy, tych latajacych nowymi ciezarowkami nie jest tak duzo. No ale zeby ciezarowke nowa brac i do tego zabudowe to nie wiem kiedy to odrobic, powaznie, ja wiem, ze mozna duzo zarobic ale nowa ciezarowka z ladna nowa zabudowa to mamy 500-600 tys. Ktos oburzony, ze zrezygnowalem z ludzi do ktorych nie ma normalnego wjazdu. To rolnik moze wybierac handlarza a handlarz juz rolnika nie? Nie moge cale zycie sie do wszystkich spozniac bo jak zwykle zakopalem sie u tych samych ludzi, nie siedzicie 24/7 w szopie czekajac az handlarz laskawie przyjedzie tylko mniej wiecej kazdy sie z kazdym umawia i chyba kazdy normalny stara sie slowa dotrzymac.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, koses napisał:

Ja pierdzielę Biedaki handlarze w jeden dzień mają na byku więcej niż ja na nim zarobię w 700 dni .....

Jak tak dobrze to dlaczego nie kupujesz auta i nie bierzesz się za handel.?

2 godziny temu, wiko napisał:

No i co powiesz o Nim, jak to jest z tym towarem ktory wystawia na ogłoszeniach?  Czasem byki po 400kg za 1800zl wiec co tu jest nie tak?

Gość ma układy z komornikami i to tanie bydło jest ludzką krzywda najczęściej.....

Skupuje też rzeźne na Tarnów 

Napisze tylko tyle że jak ktoś mu raz sprzedał to więcej tego błędu nie popełni 

Edytowane przez soltys48
cholerna autokorekta
  • Like 1
Opublikowano
19 minut temu, Kentar napisał:

Nie przesadzajmy, tych latajacych nowymi ciezarowkami nie jest tak duzo. No ale zeby ciezarowke nowa brac i do tego zabudowe to nie wiem kiedy to odrobic, powaznie, ja wiem, ze mozna duzo zarobic ale nowa ciezarowka z ladna nowa zabudowa to mamy 500-600 tys. Ktos oburzony, ze zrezygnowalem z ludzi do ktorych nie ma normalnego wjazdu. To rolnik moze wybierac handlarza a handlarz juz rolnika nie? Nie moge cale zycie sie do wszystkich spozniac bo jak zwykle zakopalem sie u tych samych ludzi, nie siedzicie 24/7 w szopie czekajac az handlarz laskawie przyjedzie tylko mniej wiecej kazdy sie z kazdym umawia i chyba kazdy normalny stara sie slowa dotrzymac.

O osobówkę mi chodziło 🙂

Opublikowano
8 minut temu, soltys48 napisał:

Jak tak dobrze to dlaczego nie kupujesz auta i nie bierzesz się za handel.?

Pewnie dlatego że z natury nie potrafię kłamać i oszukiwać a w handlu bez tego ani rusz. 

Jak dotej pory to znam tylko jednego handlarza bydlem o którym mogę powiedzieć że jest uczciwym człowiekiem cała reszta z jakimi miałem doczynienia to kombinatorzy i kretacze. 

• Thanks 1
Opublikowano

Mierzejewski co do mnie nie przyjedzie to nówka funkel sztuka Scania . Chyba będę tym handlarzom dawał czekoladę na osłodę bo tyle tracą na tych bykach ja pier**le. Wełbach się chyba poprzewracało

Opublikowano
1 godzinę temu, Ursus11 napisał:

Handlarze biedaki do interesu dokładają boki zrywać

Jak nie jak tak. Przecież żeby kupić sztuki muszą przebijać ubojnie. Masz sporo przykładów w swojej okolicy.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
9 minut temu, mk9422 napisał:

@zkordalski masz swoją wagę? 

Ma. Mierzejewski jebie na wadze równo ale nie jego jak wie że ma wagę. Jemu płaci tak żeby za dużo nie dołożyć. Lub od biedy dołoży po 100. A potem pojedzie do jego sąsiadów i zrobi po 120 kilo na krowie i odbije straty. Bo sąsiad będzie przekonany że on nie kradnie skoro biedę od sonsiada z wagą

Opublikowano

Osobicie mi nie szkoda takich co ich oszukuja na wadze. Bo jak komus szkoda 2 tyś na byle jaka wage ktora na 4 bykach zwroci to jego swiadony wybór. A osobiscie to najbardziej mnie wk***ia ta gadka tych dziado handlarzy co pol na pol by chcieli zarabiac ze jak ktos lepiej placi od nich to kradnie na wadze :d 

Opublikowano

Na ubojni nie ma ale u handlarzy jest. Zreszta co mnie to obchodzi :d sprzedaje zawsze na żywo temu co daje wiecej za kg i tyle. Tylko jak nie bylo wagi dawniej to troche macili w glowie ta gadka ze jak wiecej daje to z wagi zdejmuje . 

Na ubojni nie ma ale u handlarzy jest. Zreszta co mnie to obchodzi :d sprzedaje zawsze na żywo temu co daje wiecej za kg i tyle. Tylko jak nie bylo wagi dawniej to troche macili w glowie ta gadka ze jak wiecej daje to z wagi zdejmuje . 

Opublikowano
12 minut temu, ubogiwladek napisał:

Osobicie mi nie szkoda takich co ich oszukuja na wadze. Bo jak komus szkoda 2 tyś na byle jaka wage ktora na 4 bykach zwroci to jego swiadony wybór. A osobiscie to najbardziej mnie wk***ia ta gadka tych dziado handlarzy co pol na pol by chcieli zarabiac ze jak ktos lepiej placi od nich to kradnie na wadze :d 

różnica w cenie na zakładach między handlarzami takim który daje 30 sztuk tygodniowo a takim który wysyła 60 sztuk dziennie to maksymalnie 20 groszy na mięsie co daje max 70 zl zł na byku  jakoś ci którzy jeżdżą nowymi statkami i gdzie kupują pracowniczy płacą najwięcej. policzy samych pracowników dwóch po minimum 250 zł dniówki bo taniej żaden nie pojedzie koszty leasingu nowego statku do około 19000 zl netto miesięcznie przy leasingu na 3 lata. To ile on musi cię wydymac na sztuce żeby pokryć koszty.

Opublikowano
43 minuty temu, ubogiwladek napisał:

2 tyś? stoją dwie wagi po 1400 za szt i brak chętnych

35 minut temu, AdamRo napisał:

Niema lepiej , gorzej. Ceny są wszędzie jednakowe, kwestia 10-20 gr. Reszta to magia, czy na żywo czy na wbc.

31 minut temu, Kentar napisał:

Potwierdzam.

Ok

to wytłumaczcie mi Panowie różnicę między biernackim a resztą-nie jest to 20gr

Opublikowano

Wybicie albo to, ze Biernacki ma w planach w przyszlosci nie zaplacic. :D Tez mam zaklad ktory rzuca 30gr wiecej niz ten na ktory ciagle oddaje ale tam juz mam pewnosc, ze wybicie sie nie zgadza bo sprawdzalem pare razy.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, soltys48 napisał:

2 tyś? stoją dwie wagi po 1400 za szt i brak chętnych

Ok

to wytłumaczcie mi Panowie różnicę między biernackim a resztą-nie jest to 20gr

Po 1 wybicie u Biernackiego nie jest tak rewelacyjne a po 2 nawet jak ma płacić złotówkę więcej jak reszta nie będę ryzykował swoich pieniędzy żeby zapłacić więcej rolnikowi. Chłop jak chce niech sam da do Biernackiego o ryzykuję swoje pieniądze.

Opublikowano
6 minut temu, soltys48 napisał:

u biernackiego słabe wybicia?To ciekawe

A masz jakieś porównanie? Ja dla 150 zł na sztuce nie będę ryzykował swoich pieniędzy.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Mateusz221
      Witam 
      Miejsce do zagosporarowania to obora 11x5,5 myślałem nad obora na głebokiej sciułce. 1,5m korytarz od sciany i boks 11x4 podzielony na pół. Czy to dobre rozwiązanie?

• Przez chuck00
      Witam, chciałbym się dowiedzieć jak wygląda cała procedura przepisania stada bydła mlecznego na małżonka. Dlaczego? Żeby ominąć okres wypowiedzenia w mleczarni, który jest długi i kosztowny dla dostawcy w moim przypadku i przeniesienie się do lepszego odbiorcy mleka. Czy w przyszłości po takiej akcji można wrócić do pierwotnego właściciela czy to już zbyt kręcenia?
    • Przez paw11
      wywar paszowy ktoś stosuje
      Treść ogłoszenia żeby było wiadomo o czym mowa /Moderator
      ''Cena 12 groszy za 1 Litr/KG, dowóz na CAŁY KRAJ w pojemnikach 1 tona lub w cysternie.
      WYWAR dla bydła i trzody chlewnej, świeży z tegorocznych zbiorów pszenicy.
      Produkt: Wywar wysoko białkowy i wysoko energetyczny
      Pochodzenie: Produkcja glutenu pszenicznego, NIE GORZELNIANY!!!
      Nikt z biorących od nas wywar nie zrezygnował jeszcze z tej paszy, zwłaszcza ze względu na stosunek niskiej ceny do jakości czyli dużych przyrostów zwierząt. Rolnicy twierdzą, że jak zliczyli koszty, np. uprawy kukurydzy, to wolą sprzedać na ziarno a zwierzęta karmić wywarem z dodatkiem włókna.
      Hodowcy, którzy zaopatrują się u nas w wywar stosują wywar wraz z dodatkiem tylko włókna siano lub słoma lub inny zapychacz oraz stały dostęp dowody. Można stosować zmniejszając dawkowanie do TMR czy wraz z kiszonką lub inną paszą, wtedy przyrosty są bardzo duże przy dobrych krzyżówkach mięsnych do 1,8-2,0kg na dobę.
      Zastosowanie: bydło (opasy) powyżej 150kg, trzoda chlewna.
      Przechowywanie: 2 miesiące (maj-wrzesień), 3 miesiące (październik-kwiecień), miejsce (silosy, piwnice murowane, inne zbiorniki, beczki, pojemniki pcv, cysterny, wanny, baseny, inne.
      Dawkowanie dla bydła: 5-15l na dobę/1szt. w zależności od wagi (150kg-1000kg), można stosować pompy do rozlewania do koryt, paśników, grawitacyjnie lub w pojemnikach, wiadrach.
      Towar odbiera kilkudziesięciu klientów u których przyrosty bydła MM wynoszą: 1,4-1,8kg z dodatkiem włókna (słabej jakości siano lub słoma) i wody a bydła HO 1,2-1,4kg na dobę. W przypadku polania wywarem śruty, kiszonki lub innej paszy treściwej przyrosty dochodzą do 2kg, bydła mięsnego.
      Analizę zawartości białka i suchej masy wykonało laboratorium kontroli jakości (CoA), badanie na wartość energii w suchej masie wykonało laboratorium Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
      ANALIZA LABORATORYJNA:
      1. Białko – 27,3%
      2. Sucha substancja – 20,6%
      3. Energia – 4188,95kcal/kg (~18MJ/kg)
      Badanie wykonał: prof. dr hab. inż. Andrzej Wilczkiewicz oraz mgr inż. Anna Deptuszewska.
      (PL): Numer weterynaryjny aPL 223 - pokaż numer telefonu - p
      1 litr waży ok. 1,1-1,2kg. Podano w cenach netto.
      Produkt zgodny z:
      Rozporządzenie 767/2009 w sprawie wprowadzania na rynek i stosowania pasz.
      Dostawy do siedziby gospodarstwa (pojemniki 1tonowe na palecie w okratowaniu) lub w cysternie, beczkach lub pojemnikach pcv 1000l.
      Możliwość odbioru towaru indywidualnie na terenie gminy Wińsko (woj. dolnośląskie). Wielu hodowców zaopatruje się u nas w zbiorniki pcv 1000l na stałej palecie (zbiorniki nowe po 150zł/1szt. dla naszych odbiorców wywaru) i w przypadku mniejszej hodowli zabiera 4-6 zbiorników przyczepą lub samochodem zostawiając puste na wymianę jak butelki w sklepie. Wówczas przyjeżdżając po następną partię na umówioną godzinę, pełne zbiorniki już na rolnika czekają i hodowca nie traci czasu zanim zbiorniki zostaną zalane.
      Obecnie wywar odbiera kilkudziesięciu hodowców i jak dotychczas żaden nie zrezygnował, twierdząc, że to najbardziej ekonomiczne żywienie, podając przy tym wcześniejszy rachunek ekonomiczny, kiedy to stosowali kiszonki, śruty rzepakowe, pasze i koncentraty. Hodowcy przede wszystkim twierdzą, że wywar glutenowy ma bardzo wysoką wchłanialność pokarmową, stąd duży przyrost masy zwierząt przy bezkonkurencyjnej cenie. Przy zapotrzebowaniu 5-20l na dobę, średni koszt tej paszy to ok. 1,4zł na dobę plus słoma lub nawet słabej jakości siano (zwierzę potrzebuje tylko włókna-zapychacza) oraz osobno wody.
      Bydło po wywarze ma apetyt na włókno i pochłania każdy rodzaj siana, słomy jednocześnie podnosząc radykalnie przyswajalność pokarmu co przekłada się na przyrosty masowe.
      Oczywiście żadna reklama towaru nie zastąpi wypróbowania go w praktyce, dlatego zapraszamy Państwa do odbioru 1 czy 2 pojemników na próbę aby sami Państwo ocenili jakość tej paszy.
      Pojemniki 1000l nowe, okratowane na t''
    • Przez ferdek3085
      Witam, macie jakies zdjęcia wiat, budynków dla bydła z zewnętrznym stołem paszowym? chciałbym trochę podpatrzec jak to można zrobić. Z góry dziękuję.
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, aktualnie hoduję 5 szt byków(aby trochę się o nich poduczyć), w przyszłym roku chciałbym wystartować z hodowlą na większą skalę. Chciałbym kupić 20szt w przyszłym roku i 20 w następnym, tak aby sprzedawać co roku grupę 20 byków. Byki dostawały by śrutę zbożową i ziemniaki. Moje pytanie brzmi: ile hektarów kukurydzy na kiszonkę musiałbym zasiać w pierwszym roku a ile w drugim? Kiszonkę chciałbym przetrzymywać w silosie, tylko nie wiem jaki zrobić(ile m3). Czy warto żywić opasy wysłodkami i młótem? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.   
  • Dodaj nową pozycję...
v