Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, przemek28_28 napisał:

Skąd ta firma Rage? Wielkopolska? 

To firma z Krotoszyna krętacze  nie samowici. Tam przedstawiciele zmieniają się co parę tygodni.

W każdym razie nie raz pisałem południowa Wielkopolska. Krotoszyn, Gostyń, Leszno, Ostrów Rawicz  to wylegarnia oszustów. Tam jedna firma pada a na jej miejsce są 2 nowe z tymi samymi ludzmi. Tam nic nie sprzedawać na przelew  tylko gotówa inaczej was wydymają jak nie za pierwszym razem to za 2 lub trzecim. Tam tylko płaci się po to aby przyciągnąć więcej jeleni bo jeden drugiemu poleca dziadostwo a potem masa ludzi wydymanych

Opublikowano
49 minut temu, Bananek napisał:

a czemu tu pytac o ceny bydla? na AF bedziesz sprzedawal czy do ubojni/posrednika?

to po co zakładać temat ceny bydła jeśli nie chcesz w nim o cenach pisać??

• Like 1
Opublikowano

Elvis ceny sa złe i niby powolutku zakłady cykają po pare groszy w góre. 

A na tym temacie rozmawia się o oszustach którzy wykorzystują zła sytuacje na rynku.

Każdy co ma niezapłacone zazwyczaj oprócz pozwu składa doniesienie do prokuratury o oszustwo, i teraz masz raj do wymigania się od odpowiedzialności karnej, bo jak rynek szedł w górę to trudno się tłumaczyło prokuratorowi np. taki Pięta czemu nie zapłacił, a teraz jest raj dla złodziei. Idzie do prokuratora i mówi nie płace bo jest krach na rynku co mam zrobić???? Dlatego jest taka plaga upadłości, dlatego dzis aż strach komu kolwiek coś sprzedać na przelew jak nawet ubojnie w wuja lecą. Dziś tylko gotówka albo koncerny mięsne inaczej ruleta.

Sam zobacz jaka perfidia jest nasz kolega Dariusz Więckowski  na naszym forum sie udzielał udawał pomocnego, a potem bez skrepowania wydymał mase rolników podejrzewam ze bardzo dużo nawet z tego forum co z nim nawiazali kontakt na priv., czy telefony radom od lutego Pieta wypatroszył firmę z gotówki a ten jeszcze w czerwcu kłamał ze firma idzie w górę i się rozwija.

Opublikowano

Dla mnie formuła forum jest ok. Jak moderator zmieni nazwę tematu z "Ceny bydła 2019" na "Zajęcia terapeutyczne dla wyruchanych przez rynek wołowiny" to raczej nikt tu nie zajrzy. A prawda jest taka ,że w tej chwili wszyscy od producenta do konsumenta dostali po czterech literach.

Opublikowano

Co do cen to ja sprzedałem w wtorek byki w wadze skrajnej 750kg -540kg hf łącznie 10 sztuk po 7.1 brutto bród 7 sprzedałem jak leci bo zapasy szybka ubywaja i zaraz będą wycielenia to i miejsca brak.....

Opublikowano
kanalia36 napisał:

A na tym temacie rozmawia się o oszustach którzy wykorzystują zła sytuacje na rynku.

Każdy co ma niezapłacone zazwyczaj oprócz pozwu składa doniesienie do prokuratury o oszustwo, i teraz masz raj do wymigania się od odpowiedzialności karnej, bo jak rynek szedł w górę to trudno się tłumaczyło prokuratorowi np. taki Pięta czemu nie zapłacił, a teraz jest raj dla złodziei. Idzie do prokuratora i mówi nie płace bo jest krach na rynku co mam zrobić???? Dlatego jest taka plaga upadłości, dlatego dzis aż strach komu kolwiek coś sprzedać na przelew jak nawet ubojnie w wuja lecą. Dziś tylko gotówka albo koncerny mięsne inaczej ruleta.

Sam zobacz jaka perfidia jest nasz kolega Dariusz Więckowski  na naszym forum sie udzielał udawał pomocnego, a potem bez skrepowania wydymał mase rolników podejrzewam ze bardzo dużo nawet z tego forum co z nim nawiazali kontakt na priv., czy telefony radom od lutego Pieta wypatroszył firmę z gotówki a ten jeszcze w czerwcu kłamał ze firma idzie w górę i się rozwija.

Ale rolnicy lubią cwaniakow i dymanie przez nich. Na zakladzie na WBC jest cennik i wszystko jasne, ale wolą godzinę się targowac z handlarzem o 10gr i potem być oskubanym na wadze. Zacznijmy wszyscy oddawać bezpośrednio to pośrednicy sami wyleca z branży. Załóżmy grupy żeby po większą ilość przyjeżdżali nawet z drugiego końca Polski ale po co... Jeszcze sąsiad za dużo zarobi przy okazji.

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, zetorki12 napisał:

Dlaczego piszesz w forum dla rolników?

Bo też jestem rolnikiem hołduję bydło i tak mnie to zaczęło dołować że postanowiłem coś zrobić spróbować czegoś innego ,na razie jest ok

Edytowane przez ACoCieTo
Opublikowano
1 godzinę temu, Yoda napisał:

Ale rolnicy lubią cwaniakow i dymanie przez nich. Na zakladzie na WBC jest cennik i wszystko jasne, ale wolą godzinę się targowac z handlarzem o 10gr i potem być oskubanym na wadze. Zacznijmy wszyscy oddawać bezpośrednio to pośrednicy sami wyleca z branży. Załóżmy grupy żeby po większą ilość przyjeżdżali nawet z drugiego końca Polski ale po co... Jeszcze sąsiad za dużo zarobi przy okazji.

Ja od dawna pisze ze tylko grupy producenckie inaczej lepiej zwinąć hodowle, widze to po swiniach ze zarabiają tylko ci co nie znają handlarzy. Niestety u mnie na terenie niema grup producenckich dopiero coś się w Golinie dzieje i ostatnio znalazłem grupe producencką Bizon w miejscowości Pięczkowo.  a tak to pełno wszarzy aby  sie ogłasza

Opublikowano
1 godzinę temu, ACoCieTo napisał:

Bo też jestem rolnikiem hołduję bydło i tak mnie to zaczęło dołować że postanowiłem coś zrobić spróbować czegoś innego ,na razie jest ok

To kto koło tego łazi jak ty za Odrą ?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, ACoCieTo napisał:

Taaa . Hodowca na odległość .

Każdy potrafi doradzić , ale nie zna sytuacji u kogoś innego .

Pieniądz , ważna rzecz , ale czy każdy tak chce ?

Już napisałeś że tęsknisz za rodziną , a radzisz iść w Twoje ślady .

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano
Yoda napisał:

kanalia36 napisał:

Grupy jestem jak najbardziej za, cena + dotacja przez 5 lat. Kolega jest kilku mleczarzy, 15 groszy na litrze + przez 5 lat określoną kwotę dostawali. Ale to musi osoba z zewnątrz być zatrudniona do prowadzenia bo inaczej nie da rady. Handlarz zawsze dostanie lepsza cenę na zakładzie ale zakład też nie jest zawsze pewny - przypadek Sokołowa każdy zna, Limousine które wybiły sie 50 parę % ... tak są rozne uwarunkowania, ale klasyfikator jest pracownikiem zakładu.

Opublikowano
7 minut temu, ACoCieTo napisał:

Żona z synem jak by ceny nie spadły to bym nie musiał wyjechać praca ok ale rozłąka coś strasznego tym bardziej że pierwszy raz 

ale za to teściowa daleko od ciebie:D

ale grupa to też jakaś gwarancja normalnego wybicia wbc czy płatności. Ja wiem ze jak w mojej grupie jedna ubojnia nie zapłaciła 2 tygodnie to prezes zaraz dzwonił do innych grup i ostrzegał. 

Opublikowano
12 minut temu, zetorki12 napisał:

Taaa . Hodowca na odległość .

Każdy potrafi doradzić , ale nie zna sytuacji u kogoś innego .

Pieniądz , ważna rzecz , ale czy każdy tak chce ?

Już napisałeś że tęsknisz za rodziną , a radzisz iść w Twoje ślady .

jaki hodowca? On hołduje bydło. :D Znaczy się ma szacunek :D 

Opublikowano

A co mam pisać że nas okradają rodacy przecież to wszyscy wiedzą .sami tak piszecie 

2 minuty temu, komizmo napisał:

Po co ten hejt od razu na acocieto? Radzę iść bykom jaja pomiętolić dla odstresowania jak ktoś zbyt żywiołowy

Popieram .dla uspokojenia 20.12.2019wracam do kraju 

Opublikowano

No to się zdecyduj . Najpierw radzisz wyjechać za granicę kosić grubą kasę , a za chwilę płaczesz że strasznie tęsknisz ... No to fajnie , czy nie fajnie , bo ktoś może nie złapać Twojego przekazu .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v