Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
7 minut temu, Ursus932 napisał:

Na żywo zazwyczaj sprzedaje się opasione a na wbc nikt nie opasa przed sprzedażą więc z tym odliczaniem to nie tak

ja na to nigdy uwagi nie zwracam, po byki przyjeżdzają o różnych godzinach, a byk głodny nie moze stać wiec ma paszy pod dostatkiem, teraz np  ta partia dostała paszę - kukurydzę z dwie godziny przed sprzedażą

Opublikowano
6 minut temu, soltys48 napisał:

Pokazałem jak się liczy i dla Twojej wiadomości bydło sprzedaje się również na 8%

https://mojafirma.infor.pl/mala-firma/podatki/272666,Czy-sprzedaz-zywych-zwierzat-podlega-VAT.html

Kolejna sprawa wytłumacz dlaczego odejmujesz % skoro mas  wagę z ubojni

to teraz według Twoich wyliczeń za jedną sztukę miał 5563 zł

w oborze średnia waga to 745, a więc przyjeżdża handlarz i odlicza niech będzie to 7 % jak on podał bo sprzedając na żywo przecież nie znasz wagi na ubojni i pomnozmy razy wyliczona przez Ciebie cenę 7.78

745*.93*7.78=5390

5563-5390=173

gdzie zniknęły te 173 zł?

i nie sprzedawał na żywo.. sprzedał na wbc i znając kwotę jaka dostał oblicza ile by musiał dostać na żywo aby wyszło tak samo

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, soltys48 napisał:

pier**lisz 

Dopiero pisałeś że na WBC nie sprzedajesz więc po ki ch*j takie głupoty wypisujesz?

Temat walkowany 100 razy i znowu powtórka brak słów 

bo ja nie sprzedaje ale widzę jak liczy mid i jest to logiczne..w Twoich rachunkach brakuje 173 zł i zaczynasz się denerwować bo ktoś się z Tobą nie zgadza..

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, johny1991 napisał:

bo ja nie sprzedaje ale widzę jak liczy mid i jest to logiczne..w Twoich rachunkach brakuje 173 zł i zaczynasz się denerwować bo ktoś się z Tobą nie zgadza..

Dokładnie tak... niestety ale wychodzi ze soltys48 nie we wszystkim ma racje, temat jasno opisany przez mid-a w jego przypadku lepiej wyszedł przy sprzedazy na WBC-na żywa tych pieniędzy by nie dostał.

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, soltys48 napisał:

Pokazałem jak się liczy i dla Twojej wiadomości bydło sprzedaje się również na 8%

https://mojafirma.infor.pl/mala-firma/podatki/272666,Czy-sprzedaz-zywych-zwierzat-podlega-VAT.html

Kolejna sprawa wytłumacz dlaczego odejmujesz % skoro mas  wagę z ubojni

ja jestem na ryczałecie czyli 7%, mogłeś sie zapytać o to też, tak jak napisał powyżej @johny1991 moje wyliczenie pokazuje tylko ile bym musiał dostać na żywą wagę gdybym się na nią zdecydował, twój sposób przeliczania z wbc na żywą jest bardzo błędny i nie pokazuje prawdy, przeciaż każdy kto sprzedaje na żywa wagę to waży byki w miejsu w gospodarstwie i o tej wagi potrąca sie te 6-8% zalezy od kupującego i do tej wagi dostaje sie proponowaną cenę, i powtórzę ja tylko pokazałem ile bym musiał dostać przy sprzedaży na żywą wagę i moje wyliczenie pokazuje ile zarabiają kupujący na żywą wagę, bo za te byki na żywą wagę to myślę że max to by było 7,50 zł/kg brutto czyli 0,45 gr w plecy co przy tej wadze w domu 7450 - 7% = 6928,5 x 0,45 =  3117 zł do tyłu przynajmniej

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, dawcio2218 napisał:

Sołtys sie bulwersuje bo nie ma racji. Najważniejsze w tych wyliczeniach żeby zostało w kieszeni a te klutnie to nie potrzebne

masz rację najważniejsze żeby jak najwięcej zostało w kieszeni, chciałem pokazać w miarę rzetelne porównanie  jaka jest róznica w sprzedaży wbc&żywa waga i żeby jednak czasem zaryzykować i sprzedać na wbc jeśli mamy w okolicy taką możliwość, wstawiłem również zdjecie sprzedanych byków żeby każdy zobaczył i porównał ze swoimi byki które sprzedaje na żywa wagę i zobaczył że po przeliczeniu na żywą wagą tez można dobrze wyjść na hf, przynajmniej co do ceny, bo u mnie tez nie jest idealnie, bo uważam że idealnie by było jakbym osiągnął taką wagę w 22-24 miesiące a nie 26 miesięcy i jeśli ktoś sprzedaje byki miesne czy mieszańce i się jeszcze zastanawia czy oddadć na WBC to tylko tak bo sprzedajac na żywa tylko stracicie, co do hf które ja głównie sprzedaje to przeważnie wychodze te 40-50 gr lepiej niż na żywą, czasem zdarzy sie że może stracę te 10-20 gr lub wyjdę tyle samo co bym sprzedał na żywą jak jakis słaby byk ale przy sprzedaży 50 sztuk rocznie będzie to zaledwie góra 5 sztuk

Edytowane przez mid7
  • Like 1
Opublikowano
21 minut temu, dawcio2218 napisał:

Sołtys sie bulwersuje bo nie ma racji. Najważniejsze w tych wyliczeniach żeby zostało w kieszeni a te klutnie to nie potrzebne

Podam przykład czysto teoretyczny

Sprzedajemy po 1 szt bydła waza w gospodarstwie tyle samo oddaja tyle samo mięsa  w tej samej klasie za taka sama cene,przychód ze sprzedazy jest taki sam

Jedyną różnicą jest to że  Wy odliczacie%%% A ja nie

Mi wyszło po 7.5 za lg Wam po 8

Moje pytanie brzmi kto lepiej na tum wyszedł?

W moich wcześniejszych obliczeniach nie brałem pod uwagę tego czy lepiej wyszło by na żywo czy wbc próbowałem Wam jedynie wytłumaczyć że sztucznie podnosicie  sobie cenę 

Opublikowano
16 minut temu, soltys48 napisał:

Podam przykład czysto teoretyczny

Sprzedajemy po 1 szt bydła waza w gospodarstwie tyle samo oddaja tyle samo mięsa  w tej samej klasie za taka sama cene,przychód ze sprzedazy jest taki sam

Jedyną różnicą jest to że  Wy odliczacie%%% A ja nie

Mi wyszło po 7.5 za lg Wam po 8

Moje pytanie brzmi kto lepiej na tum wyszedł?

W moich wcześniejszych obliczeniach nie brałem pod uwagę tego czy lepiej wyszło by na żywo czy wbc próbowałem Wam jedynie wytłumaczyć że sztucznie podnosicie  sobie cenę 

to na przyszłość proponuje liczyć tak jak ja i przeliczać to na żywą jaką powinneś dostać żeby było porównanie z innymi użytkownikami forum którzy sprzedają tylko na żywą, to też im pokaże ile tracą nie sprzedając na WBC, bo według tego twojego sposobu liczenia pokazujesz innym że czy na żywą czy na WBC wychodzi tak samo

Opublikowano

sołtys jak ty możesz liczyć cenę za byka na żywą z wagi byka z ubojni  musisz liczyć ile byka ważył u ciebie w domu bo każdy byk trochę   spadnie z wagi za nim dojedzie na zakład dlatego handlarze biorą te 7% a to jak ty sprzedajesz na żywą wagę to ci nic nie odejmują

Opublikowano
2 minuty temu, soltys48 napisał:

Przeczytaj raz jeszcze moje wypowiedzi 

@mid7 Nie będę liczył tak jak Ty 

a szkoda bo wprowadzasz wielu użytkowników tego forum w błąd nie pokazując im jaką cenę być uzyskał w przeliczeniu na żywą wage

Opublikowano

Tak czytam i czytam. Kto widział ile  ważyła półtusza jego byka w  ubojni? Był tam jeden z drugim jaka to wiarygodność? Swoja waga w gospodarstwie to gwarant i pewność, ciekawe dlaczego ceny spadają jak pokazujesz wagę i kupcy ukiekają. Tutaj nagle hf wybijają się na tyle przy takich  wyliczeniach wszystko dobrze się wybije...

• Like 1
Opublikowano
54 minuty temu, mid7 napisał:

to na przyszłość proponuje liczyć tak jak ja i przeliczać to na żywą jaką powinneś dostać żeby było porównanie z innymi użytkownikami forum którzy sprzedają tylko na żywą, to też im pokaże ile tracą nie sprzedając na WBC, bo według tego twojego sposobu liczenia pokazujesz innym że czy na żywą czy na WBC wychodzi tak samo

Ameryki nie odkryłeś że na wbc wychodzi się lepiej ,tylko że jest jeden warunek UCZCIWA FIRMA która to rzetelnie warzy i rozlicza ,tutaj nieraz na forum ludzie piszą jakie cyrki są w rozliczeniu na wbc. A nie każdy ma takiego pośrednika jak Ty

Opublikowano
9 minut temu, wojak1986 napisał:

Tak czytam i czytam. Kto widział ile  ważyła półtusza jego byka w  ubojni? Był tam jeden z drugim jaka to wiarygodność? Swoja waga w gospodarstwie to gwarant i pewność, ciekawe dlaczego ceny spadają jak pokazujesz wagę i kupcy ukiekają. Tutaj nagle hf wybijają się na tyle przy takich  wyliczeniach wszystko dobrze się wybije...

nikt Nnie widział, musi wystarczyć wydruk rozliczenia z ubojni ze swoimi sztukami, i niestety trzeba wierzyc że wszystko odbywa sie ucziciwe, a patrzac na zdjecie moich byków plus to co napisałem to chyba jednak było uczciwie bo waga mięsa spora jak na hf, i pamietaj sprzedając na żywa wagę osoba która od ciebie kupuje sprzedaje na WBC, wiec on musi ci zaofarować jak najnizszą cena żeby mógł zarobić jak najwięcej

Opublikowano
7 minut temu, mid7 napisał:

nikt Nnie widział, musi wystarczyć wydruk rozliczenia z ubojni ze swoimi sztukami, i niestety trzeba wierzyc że wszystko odbywa sie ucziciwe, a patrzac na zdjecie moich byków plus to co napisałem to chyba jednak było uczciwie bo waga mięsa spora jak na hf, i pamietaj sprzedając na żywa wagę osoba która od ciebie kupuje sprzedaje na WBC, wiec on musi ci zaofarować jak najnizszą cena żeby mógł zarobić jak najwięcej

oddajes do sokołowa do koła?? daj na nich namiar moze podesle im kilka sztuk na probe

Opublikowano
7 minut temu, mid7 napisał:

Oddawałeś kiedyś do Sokołowa bez tego pośrednika?

Opublikowano
2 minuty temu, Elvis1090 napisał:

oddajes do sokołowa do koła?? daj na nich namiar moze podesle im kilka sztuk na probe

ja szprzedaje przez FHU Szczygliński G. z Płocka

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v