Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
58 minut temu, Thomas2135 napisał:

Nie dramatyzuj. 

Nie no ja tylko tak 

Bo znając życie to dla niektórych  słabe wyniki chińskich kolarzy to też  pretekst 

• Like 1
Opublikowano

Wolą pośrednikom  za przerzut zapłacić po 1.7zl o standardach oby plynne i białe niż swoim rolnikom podnieść o 5-10groszy 

Opublikowano

Na "Sparksie" po 1,60 netto

4 tłuszczu 3,2 białka 

Opublikowano

Taki pośrednik sam musi zapłacić za 1l ok 1.3-1.4 dla rolnika gdzie dochodzą koszty zbiórki mleka ,transport i marża i się uzbiera

Opublikowano
11 godzin temu, KARGO napisał:

Wolą pośrednikom  za przerzut zapłacić po 1.7zl o standardach oby plynne i białe niż swoim rolnikom podnieść o 5-10groszy 

To samo myślenie w OSM Łowicz, skup spadł o 60 %, to lepiej braki uzupełnić przerzutem za 1.60 niż dać swoim dostawcom podwyżkę i płacić chociaż średnią krajową.

Opublikowano

Bo to wychodzi taniej. Rozbić tę kwotę, którą przeznaczają na przerzut to robią się grosze. Podniesienie ceny raczej nie wpływa proporcjonalnie na zwiększenie mleka w skupie. Krowy to nie maszynki, że dzisiaj dają mi 10 gr to dosypię jeszcze więcej śruty to zwiększą jeszcze bardziej. 

Opublikowano
32 minuty temu, Marcin133 napisał:

Dzisiaj zebranie w Kutnie kolega ma być ciekawe jakie bajki mają do powiedzenia

Wniosek będzie pewnie ten co zwykle: Skoro jest tak dobrze to czemu jest tak źle?

Opublikowano

U mnie na zebraniu mówili że podwyżek nie będzie tylko jak będą zyski za dany miesiąc przynajmniej takie jak w styczniu to będą dawali premię co miesiąc a czy to będzie 1 grosz czy 20 groszy to będzie zależało od wypracowanego zysku oczywiście o Łowicz chodzi 

Opublikowano

pawelol1905 napisał: 8 minut temu, Marcin133 napisał: Podobno że mają dołożyć... Powiedz uczciwie, czy 5 gr przekonało by Cię do pozostania w mleczarni? Raczej nie. Co sie tak ciągle wpierdalasz i komentujesz. Wkurwiasz mnie. Zajmij się swoją robotą.

Opublikowano

Mam  pytanie , jak mleczarnia się  nie  wywiązuje  z umowy z punktu płatności  który jest zawarty w umowie    30dni   za każdy   poprzedni miesiąc  to  jest   to podstawa do zerwania umowy? bez  wypowiedzenia ? bo mam  wypowiedzenie  3 miesięczne    karaz   50 procent  3 ostatnich wypłat   a jak   nie placa na czas to mozna zerwac bez  wypowiedzenia i kary?

Opublikowano (edytowane)

myślę, że jest to podstawą do zerwania umowy ze skutkiem natychmiastowym. Być może będą cie straszyć, ale nie będą mieli argumentów na kroki prawne. O ile rzeczywiście nie płacą w ustalonym terminie. Dla pewności zasięgnij porady prawnika ogarniającego prawo spółdzielcze(o ile to spółdzielnia,jak nie to zwykłego) pokaż mu umowę. Niech oceni czy nie ma tam żadnych kruczków 

Edytowane przez komizmo
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez POLKOP
      Jak widzicie przyszłość swoją w dzisiejszym swiecie pełnym wymogów i innych przeszkod jako hodowcy bydła mlecznego. Czy dacie rade sprostac wyzwanią.
    • Przez fd65
      czy jest jakaś firma lub mleczarnia która skupuje mleko kozie i po ile płacą za litr?
    • Przez shrek
      Panie i panowie mam pytanko jak w temacie : ile mniej więcej procentowo wydajecie na zakup pasz wszelkiego rodzaju ( np. pełnoporcjówki, wysłodki itp. ) w stosunku do pieniędzy za mleko ??
      Np. dostaję za mleko średnio co miesiąć 20 tys, zł i wydaje na zakup pasz około 4 tys. miesięcznie czyli około 20%. czy to dużo ?? czy nie ?? i jakie są uwas te proporcje ?? mi sie wydaje że to sporo i staram sie obniżyc ten stosunek ) czy to jednak w normie ???

Jeżeli jest już taki temat to sorry ale nie udało mi sie znaleść więc prosze o link
    • Przez northeastern
      Tak jak w temacie,chciałbym się dowiedzieć czy potrzebne są jakieś pozwolenia na te kilka metrów kwadratowych
    • Przez bekba
      Witam

Piszę w związku z sygnałem który dostałem od znajomego. Otóż ów znajomy zasygnalizowal mi ze w firmie z tematu kradną mleko!!! Zbiorniki starszej generacji(taki jak moj) nie posiadaja wyświetlacza i trzeba mierzyc poziom mleka manualnie(jak mleko sie ustanie i jest schlodzone) toteż nie mieżyliśmy poziomu mleka ufając w uczciwość kierowcy. Jakież było nasze zdziwienie gdy zadzwonił znajomy i zmierzyliśmy poziom mleka a na kwicie z dostawy było 150 litrów mniej!!! Nikt by nie robił afery o 10 litrów. Jest to proceder uprawiany przez kierowców ponieważ jest to WYNAJĘTA FIRMA PRZEWOZOWA. Mleko dopisują nieuczciwym rolnikom i dzielą sie zyskiem. W moim przypadku to jest strata bagatela 3tys zł/mieciąc. Najgorsze jest to że nie ma tego jak udowodnic bo kierowca wyprze sie ze zrobił to jednorazowo. u nas pomiar nie zgadzał sie za każdym razem odkąd dowiedzielismy sie o sprawie w koncu nakryliśmy go na gorącym uczynku jak przelewał mleko. i przelał nam spowrotem. ale nie ma żadnej gwarancji że proceder sie nie powtórzy. Kierowca wzruszal tylko ramionami. Nadmieniam ze w poprzedniej mleczarni nikomu nawet do glowy nie przyszlo by zeby robic takie rzeczy.....Alarmuje że jest taki problem. Piszcie czy też spotkaliście sie z tym problemem i jaki macie pomysł zeby zlikwidowac ten proceder....
  • Dodaj nową pozycję...
v