Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To rzucaj w cholere. Nikt kłamstwa Ci nie zarzuca, po tym co piszesz każdy wyciąga wnioski... Ciągnik, przyczepa, ładowarka, jeszcze jakieś maszyny kupowałeś więc aż tak tragicznie chyba nie jest? 

• Like 1
Opublikowano

Uwazasz ze 1000 zl za dzierzawe to jakas abstrakcja? Chyba niewiesz cco sie dzieje w gminie Śniadowo 

Opublikowano

A że tak zapytam który z was pyszalki hodował MO skoro stwierdzacie że to był błąd? Nic sensownego nie wnosicie do tematu to nie spamujcie, albo zmieńcie temat.

• Like 1
Opublikowano

Dopisaliście za mnie coś czego nie napisałem i nie miałem zamiaru. Nie narzekam na cenę i, że się nie opłaca tylko wkurzyłem się na te rębnięcie parametrów. Każdy ma gorszy dzień a Wy zaraz dopowiadacie sobie sobie resztę historii. Nie śmiecę więcej. Może wkrótce opiszę pod jednym ze zdjęć jak to było i gdzie popełniłem błąd. Każdy je popełnia i  potrafię się przyznać. Może jak opiszę to ktoś z boku więcej zauważy. Koniec offtop'a.

Opublikowano
4 godziny temu, Thomas2135 napisał:

1,5 to może miałem w styczniu z premią. Średnia wyszła 1,45 brutto więc po oddaniu vatu zostawało mi 1,38 na rękę. Jak Ci pisałem, że u mnie kukurydza mielona prawie po 1000 zł to się śmiałeś i zacierałeś ręcę jak to byś zarobił na handlowaniu. Żywić bez gmo nie musisz, gdzie soja po 2500 zł a rzepak po 1300 zł. Konkurencja sprzedawców je tu niewielka, bo jest 2 znaczące punkty na kilka powiatów i trzymają tę samą cenę. A jeszcze Agrolok się wpieprza za jeszcze wyższymi cenami.  Słoma jest po 70-90 zł, sianokoszonka 100-150. Podsumowując zostaje mi pewnie z tego mleka tyle co Tobie mimo niższej ceny.

Twój region to sie nie liczy, Mlekovita ma szersze terytorium działania i są osoby które mogą produkować tanio. 

Z Twoimi kosztami pasz itp jakie tam macie to powinniście oddawać do Piątnicy albo Giżycka. Wtedy można by legalnie powiedzieć że jebać biedę bo biedy nie ma. 

Opublikowano

Gmina Domaniewice. Z tego co kojarzę zaczyna trasę w okolicach Strykowa u 2 później Głowno u 1, u nas, na Jamno bodajże 1 czy 2 i wraca przez okolice Tomaszowa na Radom i tak zbiera zestaw z przyczepą. Mogę powiedzieć że w naszej okolicy do Mlekpolu przeszliśmy sami. 

Opublikowano (edytowane)

Mlekovita Kalisz bi 3.4 tl 4,2 pow 10tys 1,42 brutto dla vatowca 

Od maja brak jakiejkolwiek podwyzki.... 😤

12 godzin temu, pedro2 napisał:

Już nie grzeszcie, że taka bieda... Jak bieda to bierz się za co innego... Nie rozumiem po kiego grzyba chodzić na przymus doić... Co będzie jak dowalą 1.1zl jak w 2015r? Tak samo jak u mnie biadolą ziemniaki się nie opłaca, dziwią się dlaczego ja co rok więcej sadzę... K*rwa hobbystycznie nikt nie za***prza... Obora spłacona, 5 ha pola spłacone w 3lata z czego? Z mleka i ziemniaka, dziadka w Ameryce nie mam... gdyby nie potoczyło się tak jak się potoczyło to 2-3lata i oborę bym przedłużał. I uprzedze cię Thomas ziemie 5-6kl, 25% 4kl. Może szkopuł w tych czystorasowych MO?

To po ile u cb ziemia chodzi ? Bo u nas za 130 tys hektara juz nie kupi sie wiec w 3 lata 5 ha sie nie splaci. 

A co do dzierżawy to ja place 1500 + doplaty + podatek.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Jeżeli masz tam warzywka lub ostatecznie kukurydzę dla krów ale po litrach wątpię żeby Cię cisnąl brak ziemi  dla bydła bo na tyle litrów nie trzeba dużo ziemi. Ale jeśli siejesz tam każda inna uprawę przemysłową to chyba w waszej szkole uczą jakiś innych podstaw matematyki chocia w sumie  dwa minusy dają plus 😀

• Haha 1
Opublikowano

u nas jest to samo, znam osobiście osobę która płaci za ha 3000, fakt 1/2 klasa, ale co z tego jak dwa lata temu prawie nic z tego nie zebrał,jak nie wygniło to gdzie co zostało utopił się przy zbiorze. Nie jestem w stanie pojąć w jaki sposób można zarobić przy takim czynszu...

Opublikowano

Ja to akurat na brak ziemi nie narzekam🙂 a litrow malo  bo nie mam jiz gdzie reniferow wiazac ale nie dlugo ruszam z budowa obory🙂 ale jak czytam kometarze to komodo we wszystkim najlepszy jesteś 🙂

Opublikowano
6 minut temu, komizmo napisał:

u nas jest to samo, znam osobiście osobę która płaci za ha 3000, fakt 1/2 klasa, ale co z tego jak dwa lata temu prawie nic z tego nie zebrał,jak nie wygniło to gdzie co zostało utopił się przy zbiorze. Nie jestem w stanie pojąć w jaki sposób można zarobić przy takim czynszu...

Oj ,ja bym dał i 4000 zł za ha, [tylko 1 ha]     ale żeby to było od razu obok budynków 9_9,bym miał gdzie maszyny postawić, 9_9 z dwie pryzmy kukurydzy położyć9_9,a tak ściana, miedza,ściana i du.... . A znam krowiarzy co na 1 ha,[może ciut więcej] i ma ze wszystkim się ogarnąć. Tam przyczepa na przyczepie i jeszcze opryskiwacz za wisienkę robi,a większość maszyn po emerytach poutykane. Jak krzykniesz na psa,to pół wioski po budach się dusi. Jak gril,to,, rodzinnie'',każdy słyszy ,wącha,i na własną rękę ślinkę       łyka. A  nie daj panie w porywach emocji na krowę krzyknąć,,ty ku...'',no nie ma z kim rozmawiać 😕;)

• Haha 1
Opublikowano

A później się dziwić że ludzie jadą strajkować (pomijam producentów trzody bo oni już dawno powinni wiejską zalać gnojowica) przy takich stawkach nie da się na tym zarobić lepiej mieć mniej i dopilnować i ewentualnie kupić spłacac kredyt i robić na swoim.Lepiej ten czas poświęcić rodzinie jak ryc w tej ziemi  dzierzawionej za 500zl zysku i to jeszcze ruchomego nie licząc zużycia sprzętu .Bo sa rejony że idzie tylko za dopłaty to ok ale coraz mniej takich rejonow

Opublikowano (edytowane)

Mlekovita  przedział 20-30 tyś tł 4 . 22 bi 3.55 dla ryczałtowca 1.5376 brutto.  Ps tł z oceny 4.9, bi się zgadza 

Edytowane przez Jaro70
Opublikowano
8 minut temu, Jaro70 napisał:

Mlekovita  przedział 20-30 tyś tł 4 . 22 bi 3.55 dla ryczałtowca 1.5376 brutto 

Mlekovita 62000 tł 4.23. bi 3.29. NON GMO.  ocena dla vatowca 1.50 brutto

Opublikowano
5 minut temu, felekfeluś napisał:

Mlekovita 62000 tł 4.23. bi 3.29. NON GMO.  ocena dla vatowca 1.50 brutto

Czyli się  zgadza, za białko mam więcej 2.5 gr za litry -2 gr plus  różnica vatu i jest ok 

Opublikowano
1 godzinę temu, Jaro70 napisał:

Czyli się  zgadza, za białko mam więcej 2.5 gr za litry -2 gr plus  różnica vatu i jest ok 

SM Ryki 17.000 l  Białko 3,51, Tłuszcz 4,1   cena za styczeń 1,59 / l, gdyby nie ta obniżka (15gr) byłoby git

Opublikowano
3 godziny temu, Adamqq3 napisał:

Mlekovita Kalisz bi 3.4 tl 4,2 pow 10tys 1,42 brutto dla vatowca 

Od maja brak jakiejkolwiek podwyzki.... 😤

To po ile u cb ziemia chodzi ? Bo u nas za 130 tys hektara juz nie kupi sie wiec w 3 lata 5 ha sie nie splaci. 

A co do dzierżawy to ja place 1500 + doplaty + podatek.

4 lata temu średnio po 35tys/ha płaciłem. Teraz 45-50tys by było. Jestem tego samego zdania co komodo, gdzie tu logika... po 130tys sprzedał bym 5 ha, kupił 5 ciężarówek resztę w dzierżawę po 1500 i żył jak panisko zamiast babrać się w gnoju

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez POLKOP
      Jak widzicie przyszłość swoją w dzisiejszym swiecie pełnym wymogów i innych przeszkod jako hodowcy bydła mlecznego. Czy dacie rade sprostac wyzwanią.
    • Przez fd65
      czy jest jakaś firma lub mleczarnia która skupuje mleko kozie i po ile płacą za litr?
    • Przez shrek
      Panie i panowie mam pytanko jak w temacie : ile mniej więcej procentowo wydajecie na zakup pasz wszelkiego rodzaju ( np. pełnoporcjówki, wysłodki itp. ) w stosunku do pieniędzy za mleko ??
      Np. dostaję za mleko średnio co miesiąć 20 tys, zł i wydaje na zakup pasz około 4 tys. miesięcznie czyli około 20%. czy to dużo ?? czy nie ?? i jakie są uwas te proporcje ?? mi sie wydaje że to sporo i staram sie obniżyc ten stosunek ) czy to jednak w normie ???

Jeżeli jest już taki temat to sorry ale nie udało mi sie znaleść więc prosze o link
    • Przez northeastern
      Tak jak w temacie,chciałbym się dowiedzieć czy potrzebne są jakieś pozwolenia na te kilka metrów kwadratowych
    • Przez bekba
      Witam

Piszę w związku z sygnałem który dostałem od znajomego. Otóż ów znajomy zasygnalizowal mi ze w firmie z tematu kradną mleko!!! Zbiorniki starszej generacji(taki jak moj) nie posiadaja wyświetlacza i trzeba mierzyc poziom mleka manualnie(jak mleko sie ustanie i jest schlodzone) toteż nie mieżyliśmy poziomu mleka ufając w uczciwość kierowcy. Jakież było nasze zdziwienie gdy zadzwonił znajomy i zmierzyliśmy poziom mleka a na kwicie z dostawy było 150 litrów mniej!!! Nikt by nie robił afery o 10 litrów. Jest to proceder uprawiany przez kierowców ponieważ jest to WYNAJĘTA FIRMA PRZEWOZOWA. Mleko dopisują nieuczciwym rolnikom i dzielą sie zyskiem. W moim przypadku to jest strata bagatela 3tys zł/mieciąc. Najgorsze jest to że nie ma tego jak udowodnic bo kierowca wyprze sie ze zrobił to jednorazowo. u nas pomiar nie zgadzał sie za każdym razem odkąd dowiedzielismy sie o sprawie w koncu nakryliśmy go na gorącym uczynku jak przelewał mleko. i przelał nam spowrotem. ale nie ma żadnej gwarancji że proceder sie nie powtórzy. Kierowca wzruszal tylko ramionami. Nadmieniam ze w poprzedniej mleczarni nikomu nawet do glowy nie przyszlo by zeby robic takie rzeczy.....Alarmuje że jest taki problem. Piszcie czy też spotkaliście sie z tym problemem i jaki macie pomysł zeby zlikwidowac ten proceder....
  • Dodaj nową pozycję...
v