Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, kr9292 napisał:

Dzieje sie tak bo nie ma równomiernego rozwoju mleczarni i gospodarstw. Nie ma sie co oszukiwać dostajemy ochłapy, młodzi uciekają, a w dużych gospodarstwach nie ma ludzi do pracy.  Prawie każdego ogranicza dostęp do ziemi, każdy ma kredyt i co raz częściej zdarza sie że ponad swoje siły. Więc niech sobie szukają tego mleka na Węgrzech, a nawet i dalej

I do tego ,nie łudżmy się,wzrost cen mleka pociągnie za sobą wzrost wszelakiej ,,dobroci'',potrzebnej do jego wyprodukowania. Można postawić i następne 100 szt,lecz czy będzie na czym [ widywałem gospodarstwa mleczne którego budynki leżą wzdłuż działki,a działka 20 m szeroka,albo skarpa i rzeka]. I nie każdy organizacyjnie ogarnie. Sąsiad kawałka z perzem nie użyczy ,boś kułak,a kawałek 2 ha. Dajesz po 5  tys,dzierżawy,bo akurat obok,a on💪. I dybaj do pryzmy h.. wie gdzie. Przyznajcie ,ilu z was by dało 10 tys,za ha,obok za stodołą. Ja mam obok 30 a i bym wyłożył   5 tys chętnie.No i jak by mi to życie ułatwiło......

• Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, Thomas2135 napisał:

Mleka brakuje, ale podnieść cenę wcześniej to nie wuja. Ciekawe skąd będą brać paszę jak tak każdy będzie zwiększał?

U mnie w okolicy nie ma z tym problemu ;) Dużo małych się kasuje a łąk na torfowiskach można brać do oporu

Opublikowano

W Rykach może 5 groszy będzie za listopada.

A co z Michowem się dzieje?

Dać 5000 za 1 ha, to trzeba mieć naprawdę kiepską sytuację z placem. 

Opublikowano
2 godziny temu, kizak napisał:

I do tego ,nie łudżmy się,wzrost cen mleka pociągnie za sobą wzrost wszelakiej ,,dobroci'',potrzebnej do jego wyprodukowania. Można postawić i następne 100 szt,lecz czy będzie na czym [ widywałem gospodarstwa mleczne którego budynki leżą wzdłuż działki,a działka 20 m szeroka,albo skarpa i rzeka]. I nie każdy organizacyjnie ogarnie. Sąsiad kawałka z perzem nie użyczy ,boś kułak,a kawałek 2 ha. Dajesz po 5  tys,dzierżawy,bo akurat obok,a on💪. I dybaj do pryzmy h.. wie gdzie. Przyznajcie ,ilu z was by dało 10 tys,za ha,obok za stodołą. Ja mam obok 30 a i bym wyłożył   5 tys chętnie.No i jak by mi to życie ułatwiło......

Nic tylko  być  twoim sąsiadem 😉

• Like 1
Opublikowano

Na Węgrzech nie ma mleka, bo tam nie ma żadnych spółdzielni,  a jak mają niektórzy farmerzy to takie, że żadnych norm nie spełnia -wiem, bo tam byłem z izbą rolniczą

Opublikowano
9 godzin temu, karol6130 napisał:

W Rykach może 5 groszy będzie za listopada.

A co z Michowem się dzieje?

Dać 5000 za 1 ha, to trzeba mieć naprawdę kiepską sytuację z placem. 

Bym zapłacił za wygodę.

Opublikowano
6 godzin temu, Jaro70 napisał:

Na Węgrzech nie ma mleka, bo tam nie ma żadnych spółdzielni,  a jak mają niektórzy farmerzy to takie, że żadnych norm nie spełnia -wiem, bo tam byłem z izbą rolniczą

Żenujący jest fakt ze zamiast tworzyc warunki dla dostawcow miejscowych skoro brakuje surowca to lepiej zadupcac kilometry po cysterne mleka i dokladac do trasnportu. Czyje w kupke swoje w dupkę. Polska spółdzielczość

• Like 1
Opublikowano

Polmlek 6000 litrów 1.15 zł. Chyba trzeba się przenosić do mlekovity. 

Opublikowano
rolas360 napisał:

1.15 za 6000? To ty jakieś znajomości musisz tam mieć ze tak duzo😀😀😅 ja jeszcze parę dni i ko iec wypowiedzenia. Mlekovita przyjedzie.

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, ceston napisał:

1.15 za 6000? To ty jakieś znajomości musisz tam mieć ze tak duzo😀😀😅 ja jeszcze parę dni i ko iec wypowiedzenia. Mlekovita przyjedzie.

Nie znajomości tylko co miesiąc jestem w ich siedzibie. Raz jak nie pojechałem to od razu 1.06 zrobili 😅😅 A Ty jaką masz cenę?

Edytowane przez rolas360
Opublikowano

I parametry w Mlekovicie cyk do góry poszły tłuszcz z 3.7 na wkoncu normalny poziom 4.1 tak to ja rozumiem 💪

Opublikowano
11 godzin temu, rolas360 napisał:

1.15 zł. za 6000 litrów i jeszcze narzekasz? 

Jakbyś miał powyżej 10000 litrów to bym zrozumiał ale 6000 ? 

Czy aby nie przesadzasz? 

Opublikowano

Koszty produkcji te same, mleczarnia jakby nie chciała, to by wogóle nie odbierała.  Jak temat pokazuje to u nich 6000 to może być zaraz firmy pułap ilościowy.

W Rykach jest dopłata do ilości i nie ma traktowania mały, duży.

Każdy jest traktowany jednakowo.

Opublikowano
53 minuty temu, zkordalski napisał:

I parametry w Mlekovicie cyk do góry poszły tłuszcz z 3.7 na wkoncu normalny poziom 4.1 tak to ja rozumiem 💪

A mi cyk i wzięli 500zl na udzial 

Opublikowano
32 minuty temu, karol6130 napisał:

Koszty produkcji te same, mleczarnia jakby nie chciała, to by wogóle nie odbierała.  Jak temat pokazuje to u nich 6000 to może być zaraz firmy pułap ilościowy.

W Rykach jest dopłata do ilości i nie ma traktowania mały, duży.

Każdy jest traktowany jednakowo.

Chyba w każdej mleczarni sa progi ilośćowe im więcej tym droższe. A po za tym każdy musi spełniać te same normy . No tak mi sie bynajmniej wydaje

Opublikowano

Rolas360 no właśnie 6000 I 1.06 a od kwietnia do lipca było 1.04. O parametrach wogole nie mówię bo ich parametry wcale się nie zgadzaja z federacja a teraz nawet białko 2.8 zrobili a kierowca mówi że to tak jak u wszystkich standardowo.

Opublikowano
2 godziny temu, zkordalski napisał:

Mi też z 4.2 na 4.54 ciekawe jaki mają cel w tym? Pod oceną i tam mam większy ale do 4.5 płacą. Czy to tylko nieoficjalna podwyżka? Czy sumienie gryzie Lydera...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez POLKOP
      Jak widzicie przyszłość swoją w dzisiejszym swiecie pełnym wymogów i innych przeszkod jako hodowcy bydła mlecznego. Czy dacie rade sprostac wyzwanią.
    • Przez fd65
      czy jest jakaś firma lub mleczarnia która skupuje mleko kozie i po ile płacą za litr?
    • Przez shrek
      Panie i panowie mam pytanko jak w temacie : ile mniej więcej procentowo wydajecie na zakup pasz wszelkiego rodzaju ( np. pełnoporcjówki, wysłodki itp. ) w stosunku do pieniędzy za mleko ??
      Np. dostaję za mleko średnio co miesiąć 20 tys, zł i wydaje na zakup pasz około 4 tys. miesięcznie czyli około 20%. czy to dużo ?? czy nie ?? i jakie są uwas te proporcje ?? mi sie wydaje że to sporo i staram sie obniżyc ten stosunek ) czy to jednak w normie ???

Jeżeli jest już taki temat to sorry ale nie udało mi sie znaleść więc prosze o link
    • Przez northeastern
      Tak jak w temacie,chciałbym się dowiedzieć czy potrzebne są jakieś pozwolenia na te kilka metrów kwadratowych
    • Przez bekba
      Witam

Piszę w związku z sygnałem który dostałem od znajomego. Otóż ów znajomy zasygnalizowal mi ze w firmie z tematu kradną mleko!!! Zbiorniki starszej generacji(taki jak moj) nie posiadaja wyświetlacza i trzeba mierzyc poziom mleka manualnie(jak mleko sie ustanie i jest schlodzone) toteż nie mieżyliśmy poziomu mleka ufając w uczciwość kierowcy. Jakież było nasze zdziwienie gdy zadzwonił znajomy i zmierzyliśmy poziom mleka a na kwicie z dostawy było 150 litrów mniej!!! Nikt by nie robił afery o 10 litrów. Jest to proceder uprawiany przez kierowców ponieważ jest to WYNAJĘTA FIRMA PRZEWOZOWA. Mleko dopisują nieuczciwym rolnikom i dzielą sie zyskiem. W moim przypadku to jest strata bagatela 3tys zł/mieciąc. Najgorsze jest to że nie ma tego jak udowodnic bo kierowca wyprze sie ze zrobił to jednorazowo. u nas pomiar nie zgadzał sie za każdym razem odkąd dowiedzielismy sie o sprawie w koncu nakryliśmy go na gorącym uczynku jak przelewał mleko. i przelał nam spowrotem. ale nie ma żadnej gwarancji że proceder sie nie powtórzy. Kierowca wzruszal tylko ramionami. Nadmieniam ze w poprzedniej mleczarni nikomu nawet do glowy nie przyszlo by zeby robic takie rzeczy.....Alarmuje że jest taki problem. Piszcie czy też spotkaliście sie z tym problemem i jaki macie pomysł zeby zlikwidowac ten proceder....
  • Dodaj nową pozycję...
v