Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Teraz powinien ktoś z mediów tak dla przykładu dostać kilka lat odsiadki za rozpowszechnianie nieprawdziwych informacji i reszta pismaków pomyślałaby nad tym co wypisują bo wieść po kraju się rozeszła, że wykryto bakterię tylko nikt już się tym nie zainteresuje, że ser jednak spełniał normy unijne . Chyba konkurencja jest coraz bardziej zazdrosna o coraz większą popularność ryckich serów.

Opublikowano

Może zamiast sam pisać bzdury sprawdź źródła tych informacji... 

https://gis.gov.pl/zywnosc-i-woda/wycofanie-jednej-partii-sera-zoltego-gouda-w-plastrach-wyprodukowanego-przez-spoldzielnie-mleczarska-ryki-ze-wzgledu-na-wykrycie-listeria-monocytogenes/

To nie jest uderzenie w SM Ryki a w nas wszystkich, można się tylko spodziewać kolejnych. Jak w aferze z wołowiną nie mówi się, że wołowina z Kalinowa tylko wołowina z Polski, tak samo w Kanadzie, znaleźli bakterie w serze z Polski a nie, że z Ryk.

Opublikowano
13 godzin temu, RudaWiewióra napisał:

Może zamiast sam pisać bzdury sprawdź źródła tych informacji... 

https://gis.gov.pl/zywnosc-i-woda/wycofanie-jednej-partii-sera-zoltego-gouda-w-plastrach-wyprodukowanego-przez-spoldzielnie-mleczarska-ryki-ze-wzgledu-na-wykrycie-listeria-monocytogenes/

To nie jest uderzenie w SM Ryki a w nas wszystkich, można się tylko spodziewać kolejnych. Jak w aferze z wołowiną nie mówi się, że wołowina z Kalinowa tylko wołowina z Polski, tak samo w Kanadzie, znaleźli bakterie w serze z Polski a nie, że z Ryk.

Może na świecie, ale w Polsce jest to uderzenie w Ryki. 

Chyba na każdej możliwej stronie jest informacja o serach z Ryk bakteriami. Redaktorzyny specjalnie pisali huczne hasła i tytuły by jeszcze podkręcić temat. 

Niestety zapomnieli opublikować komunikatu mleczarni. 

Opublikowano

Mleczarnia pisowską kontrolę przetrwała, to i z tym sobie poradzi, najwyżej zapłacimy za promocję po 20 groszy na litrze, raz już ten sklep o którym wspomniał Tomek walczył z mleczarnią i jednak zaczął sprzedaż sera z Ryk, między innymi dlatego powstał sklep obwoźny bo wokół komina nie można było kupić sera w marketach.

Opublikowano
33 minuty temu, karol6130 napisał:

Mleczarnia pisowską kontrolę przetrwała, to i z tym sobie poradzi, najwyżej zapłacimy za promocję po 20 groszy na litrze, raz już ten sklep o którym wspomniał Tomek walczył z mleczarnią i jednak zaczął sprzedaż sera z Ryk, między innymi dlatego powstał sklep obwoźny bo wokół komina nie można było kupić sera w marketach.

O jakiej kontroli mówisz? 

Opublikowano
1 godzinę temu, radekz200 napisał:

Bo pewnie Ty bys najlepsze sprzedawał? 😛 

 

1 godzinę temu, slawek74 napisał:

Jakie dziadostwo ? Nadwyżki

Jak sprzedawać to dobre lub wcale. Czesio niedawno pisał, że krowy jeść nie chcą tych bel. A inne zjedzą? Sławek a Ty też miałeś jakieś nadyżki z "naturalnych" łąk. Ja już kilka razy się przejechałem na super towarze od rolnika. Zwykli oszuści. 

Opublikowano

Ja sprzedaje nadwyżke bo folia na 1 pokosie z 2018 zaczyna pekać i szkoda żeby się zmarnowało. W tym roku pierwszy raz robiłem sianokiszonkę w pryzmie i bardzo mnie ciekawi na ile rozwiąze to problem skoków mleka w zależności jaka bela się trafi. A w kwestii dziadostwa to najpierw mam zamówienia po rodzinie i znajomych, a dpiero jak zostanie idzie na olx

1 minutę temu, Thomas2135 napisał:

 

Jak sprzedawać to dobre lub wcale. Czesio niedawno pisał, że krowy jeść nie chcą tych bel. A inne zjedzą? Sławek a Ty też miałeś jakieś nadyżki z "naturalnych" łąk. Ja już kilka razy się przejechałem na super towarze od rolnika. Zwykli oszuści. 

U mnie nie jedzą suchych, wczoraj wrzuciłem 250 sianokiszonki i wlałem 250 wody bo taka sucha się belka trafiła. Przez ostatni rok 3 razy trafiło mi się że krowy nie zjadły tmru prawdopodobnie przez coś co trafiło się w balocie pomimo tego, że z łąki 30 sztuk zjedzą, a jedna jakaś nie wiadomo dlaczego nie idzie im i co zrobisz? 

Opublikowano

Thomad2135 łąki organiczne nie koniecznie znaczy torfowe nie robię na handel poprostu na tych niskich szybciej odrasta albo odrasta w suszę z pierszego pokosu idzie wszystko w pryzmę i z tych niższych łąk a sprzedaję i z sianych łąk nie przebieram zostawiam tylko najgorsze co wiem że może być gorzej pobierane przez krowy i ładuję to oporowo młodzieży

Opublikowano

Każdy normalnie myślący człowiek sprzeda najgorsze,na jakim świecie Ty żyjesz Thomas.Pytanie tylko co znaczy to najgorsze...może być i rzeżucha.Na ogłoszeniach pełno dziadostwa,nikt dobrego towaru nie sprzedaje a nawet jeśli to nie za grosze.

  • Like 1
Opublikowano

Sam mam do sprzedania 2 pokos, w tamtym roku pryzma z drugiego pokosu miała prawie 18 % białka to nie jest zły towar 😛 w czerwcu sprzedałem 20 bel połowa pierwszego pokosu tegorocznego i reszta mix z tamtego klient zadowolony

Opublikowano

Czyli u was nie ma żadnej suszy. Albo macie mało bydła? U mnie jak w przyszłym roku nie zmieni się pogoda to mnie chyba poskłada. Na IV i V nic nie urośnie. Już widzę że pozbieram z 15ha qq to co w zeszłym roku z 8. A też było słabo. Albo będzie jeszcze gorzej przez te j**ane dziki. 

Opublikowano

Ja mam jeszcze z 2017 10 bel gnoju i nic nie pęka to co to za folia czesiu? Apropo jakby był chętny to oddam za symboliczną flaszkę 😋 nie mogę znieść tego smrodu bo okropnie mokre. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

    • Przez POLKOP
      Jak widzicie przyszłość swoją w dzisiejszym swiecie pełnym wymogów i innych przeszkod jako hodowcy bydła mlecznego. Czy dacie rade sprostac wyzwanią.
    • Przez fd65
      czy jest jakaś firma lub mleczarnia która skupuje mleko kozie i po ile płacą za litr?
    • Przez shrek
      Panie i panowie mam pytanko jak w temacie : ile mniej więcej procentowo wydajecie na zakup pasz wszelkiego rodzaju ( np. pełnoporcjówki, wysłodki itp. ) w stosunku do pieniędzy za mleko ??
      Np. dostaję za mleko średnio co miesiąć 20 tys, zł i wydaje na zakup pasz około 4 tys. miesięcznie czyli około 20%. czy to dużo ?? czy nie ?? i jakie są uwas te proporcje ?? mi sie wydaje że to sporo i staram sie obniżyc ten stosunek ) czy to jednak w normie ???
       
      Jeżeli jest już taki temat to sorry ale nie udało mi sie znaleść więc prosze o link
    • Przez northeastern
      Tak jak w temacie,chciałbym się dowiedzieć czy potrzebne są jakieś pozwolenia na te kilka metrów kwadratowych
    • Przez bekba
      Witam
       
      Piszę w związku z sygnałem który dostałem od znajomego. Otóż ów znajomy zasygnalizowal mi ze w firmie z tematu kradną mleko!!! Zbiorniki starszej generacji(taki jak moj) nie posiadaja wyświetlacza i trzeba mierzyc poziom mleka manualnie(jak mleko sie ustanie i jest schlodzone) toteż nie mieżyliśmy poziomu mleka ufając w uczciwość kierowcy. Jakież było nasze zdziwienie gdy zadzwonił znajomy i zmierzyliśmy poziom mleka a na kwicie z dostawy było 150 litrów mniej!!! Nikt by nie robił afery o 10 litrów. Jest to proceder uprawiany przez kierowców ponieważ jest to WYNAJĘTA FIRMA PRZEWOZOWA. Mleko dopisują nieuczciwym rolnikom i dzielą sie zyskiem. W moim przypadku to jest strata bagatela 3tys zł/mieciąc. Najgorsze jest to że nie ma tego jak udowodnic bo kierowca wyprze sie ze zrobił to jednorazowo. u nas pomiar nie zgadzał sie za każdym razem odkąd dowiedzielismy sie o sprawie w koncu nakryliśmy go na gorącym uczynku jak przelewał mleko. i przelał nam spowrotem. ale nie ma żadnej gwarancji że proceder sie nie powtórzy. Kierowca wzruszal tylko ramionami. Nadmieniam ze w poprzedniej mleczarni nikomu nawet do glowy nie przyszlo by zeby robic takie rzeczy.....Alarmuje że jest taki problem. Piszcie czy też spotkaliście sie z tym problemem i jaki macie pomysł zeby zlikwidowac ten proceder....
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v