Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
8 godzin temu, PiotrRula napisał:

Co z tego, że wybrała rada jak Polmlek był cwańszy. I obecnie też Mlekpol wykolegował. Nie udało się z Łowiczem to udało się z Lacpolem chociaż prezes Mlekpolu w Lacpolu Przewodniczącym Rady. i wielkich pieniędzy nie było trzeba. A w Łowiczu premia za marzec, powoli podnosimy się z kolan po Strzeleckiej i spółce.

Jakby prawdziwi właściciele Łowicza myśleli i nie poddawali się mylnej propagandzie to właśnie już dziś byliby na prostej i spokojnie pracowali za dobre pieniądze a tak nadal finansują zabawy kilku osób. Przy spadającej skali biznesu przy rosnących kosztach i nie śpiącej konkurencji długi ów osm są nie do spłacenia w dzisiejszych realiach rynku a 3gr premii to mydlenie oczu rolnikom do samego końca. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, mk9422 napisał:

Również mam takie wrażenie czytając niektóre komentarze  a i w życiu codziennym.  Lobby robi swoje.  Ostatnio nawet zagorzały znajomy od podnoszenia wydajności  trochę ostygł jak miał  dojść dzięki przedstawicielowi z 8,6 do 9,5 tys a spadł o 0,2. A koszta się zwiększyły dość znacznie.  Dla mnie na pierwszym miejscu jest ilość kasy na koncie,  drugim zdrowe stado  i jak najmniej roboty przy nim a potem wydajność.  

Mądrego to i warto poczytać, zgadzam sie w100%,a Łowicz na przerzutowym mleku to się  bodzie długo podnosił 

Edytowane przez Łolek
Opublikowano
29 minut temu, DanielFarmer napisał:

Coooooooo? ile?

Ło kurna. Jeśli to prawda to dostawcy przeżyją szok. Jak tu wyżyć za 1,7? 🤣

Opublikowano

hmmm... podwyżki? raczej wyrównywanie do średniej. Kwot powyżej średniej nie będzie, część dostawców wraca w łodzkim około 200. Może temat konsolisaxja powróci w 2020. Ktoś pisał że upadnie, może tak może nie. Na rynku jest tyle podmiotów które w najczarniejszym scenariuszu mogą przejąć dostawców z dnia na dzień. Do mnie nawet spolmlek zajechał z ofertą, mlekpol też nie robi problemów, można się zapisać a mleko zacząć odstawiać kiedy będzie się gotowym(np większy zbiornik). Co ma być to będzie.

Opublikowano

a czy 2k za ha to tak dużo? same dopłaty+ rolnośrodowiskowe i masz prawie te 2k. Oczywiście im mniej zapłacisz więcej zyskujesz, ale swoja pasza to swoja. Z kupnym towarem jest lipa bo nikt dobrego nie sprzedaje a wartości białka, strawności, itp pozostawiają wiele do życzenia.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, radekz200 napisał:

W naszych stronach oczywistym jest ze dopłata jest właściciela 😛

U nas dopłaty właściciela a dzierżawa to osobny temat ale 2k to już przesada niech  mi tak dadzą to se na wózki pójdę pierdziu hodowle 

Edytowane przez Łolek
  • Like 1
Opublikowano
29 minut temu, boo45 napisał:

hmmm... podwyżki? raczej wyrównywanie do średniej. Kwot powyżej średniej nie będzie, część dostawców wraca w łodzkim około 200. Może temat konsolisaxja powróci w 2020. Ktoś pisał że upadnie, może tak może nie. Na rynku jest tyle podmiotów które w najczarniejszym scenariuszu mogą przejąć dostawców z dnia na dzień. Do mnie nawet spolmlek zajechał z ofertą, mlekpol też nie robi problemów, można się zapisać a mleko zacząć odstawiać kiedy będzie się gotowym(np większy zbiornik). Co ma być to będzie.

Dlaczego 2020 a nie 2030?

Opublikowano

Mlekpol >16tyś tł 4.21 b 3.32 ryczalt 1.59 zł (1.57 zł na konto). W tamtym tygodniu zmieniliśmy zbiornik i mam listwe z tabelą kilka razy było tyle co w tabeli a tak to różnica +-1l. 

• Like 1
Opublikowano
46 minut temu, DanielFarmer napisał:

Musieliby po 3gr ująć na jednostkach żeby spaść do poziomu mlekpolu.Tylko czekać smsa po świętach (-10 lub -15gr)

Może nie będzie tak źle.  W sumie mlekowita za kwiecień bez zmian więc może i mlekpol również.  Coś może nie poszło w sprzedaży w Piątnicy lub ludzie zaczęli też dostrzegać na równi dobre produkty innych spółdzielni,  a po co przepłacać tylko za to,  że w reklamie powiedzą coś co jest oczywiste.  Pożyjemy zobaczymy :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez POLKOP
      Jak widzicie przyszłość swoją w dzisiejszym swiecie pełnym wymogów i innych przeszkod jako hodowcy bydła mlecznego. Czy dacie rade sprostac wyzwanią.
    • Przez fd65
      czy jest jakaś firma lub mleczarnia która skupuje mleko kozie i po ile płacą za litr?
    • Przez shrek
      Panie i panowie mam pytanko jak w temacie : ile mniej więcej procentowo wydajecie na zakup pasz wszelkiego rodzaju ( np. pełnoporcjówki, wysłodki itp. ) w stosunku do pieniędzy za mleko ??
      Np. dostaję za mleko średnio co miesiąć 20 tys, zł i wydaje na zakup pasz około 4 tys. miesięcznie czyli około 20%. czy to dużo ?? czy nie ?? i jakie są uwas te proporcje ?? mi sie wydaje że to sporo i staram sie obniżyc ten stosunek ) czy to jednak w normie ???

Jeżeli jest już taki temat to sorry ale nie udało mi sie znaleść więc prosze o link
    • Przez northeastern
      Tak jak w temacie,chciałbym się dowiedzieć czy potrzebne są jakieś pozwolenia na te kilka metrów kwadratowych
    • Przez bekba
      Witam

Piszę w związku z sygnałem który dostałem od znajomego. Otóż ów znajomy zasygnalizowal mi ze w firmie z tematu kradną mleko!!! Zbiorniki starszej generacji(taki jak moj) nie posiadaja wyświetlacza i trzeba mierzyc poziom mleka manualnie(jak mleko sie ustanie i jest schlodzone) toteż nie mieżyliśmy poziomu mleka ufając w uczciwość kierowcy. Jakież było nasze zdziwienie gdy zadzwonił znajomy i zmierzyliśmy poziom mleka a na kwicie z dostawy było 150 litrów mniej!!! Nikt by nie robił afery o 10 litrów. Jest to proceder uprawiany przez kierowców ponieważ jest to WYNAJĘTA FIRMA PRZEWOZOWA. Mleko dopisują nieuczciwym rolnikom i dzielą sie zyskiem. W moim przypadku to jest strata bagatela 3tys zł/mieciąc. Najgorsze jest to że nie ma tego jak udowodnic bo kierowca wyprze sie ze zrobił to jednorazowo. u nas pomiar nie zgadzał sie za każdym razem odkąd dowiedzielismy sie o sprawie w koncu nakryliśmy go na gorącym uczynku jak przelewał mleko. i przelał nam spowrotem. ale nie ma żadnej gwarancji że proceder sie nie powtórzy. Kierowca wzruszal tylko ramionami. Nadmieniam ze w poprzedniej mleczarni nikomu nawet do glowy nie przyszlo by zeby robic takie rzeczy.....Alarmuje że jest taki problem. Piszcie czy też spotkaliście sie z tym problemem i jaki macie pomysł zeby zlikwidowac ten proceder....
  • Dodaj nową pozycję...
v