Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

lukasz20 napisał: 3 godziny temu, boo45 napisał: a mnie przekonało będę miał ponad 1,5pln  Tylko przy jakiej ilości i parametrach? Ile to straty w zł/rok? do garnka mam co włożyć starcza na opłaty i inwestycje :) Lepszy wróbel w garści....w innym podmiocie może miałbym kilka groszy więcej, zakładam 3k miesięcznie w przypadku mlekovity uwzględniając że na parametrach mnie oskubią i udziałach. Daje to 36k rocznie, ale na dzień dobry prawie 2x razy tyle mam wydać na zbiornik i budynek do niego to wolę co mam teraz czyli odbiór codzienny. A fakt że nawet litry ostatnio się prawie zgadzają z miarką to po co mam kombinować. inna sprawa sa tez udziały ktore uwzglednilem w kalkulacji, ale jest to dla mnie fundusz emerytalny. to ze ktos pisze ze udziały to mrzonka to jego prywatne zdanie. Ja uważam inaczej i zdania nie zmienię.

Opublikowano
36 minut temu, kr9292 napisał:

To skae oni biorą takie tanie mleko? Z Litwy? Bo u mnie w okolicy w najchujowszych mleczarniach jest te 1.3

Mleko przerzutowe to mleko którego mleczarnia w danej chwili nie potrzebuje więc stąd taka cena

Opublikowano

Haha człowieku co ty bredzisz ?? W danej chwili nie potrzebuje skoro mlekovita zawsze potrzebuje takiego mleka bo 25-30% mleka które przerabiać pochodzi z przerzutu. 

Screenshot_20190305-211246_Chrome.jpg

Opublikowano

Tabelka którą wkleiłeś to nie sparks prawdopodobnie Foodcom czyli firma która handluje mlekiem i przetworami. Sparks jest firmą monitorującą ceny a to zasadnicza różnica. Mlekovita kupuje a 50 innych mleczarni sprzedaje.

Opublikowano

Mlekovita od samego Foodcomu kupuje 30 samochodów tygodniowo, może mieć trochę taniej ale nie po 1,35 zł. Jeśli byłaby taka cena za przerzut to prywaciarze-przerzutowcy nie nazywaliby się cwaniakami tylko harcerzami :D

Opublikowano

lacpol piotrków kujawski 5gr od  1 marca do góry

Opublikowano

Chwila, chwila trzeba odróżnić podmioty skupujące czyli wg Ciebie prywaciarze i mleczarnie które z różnych względów w danej chwili muszą sprzedać mleko. Pan S. „prywaciarzom”  nigdy nie płaci cen wg  sparksa. Ale to Ty napisałeś cena wg sparks 1,6 a teraz piszesz o foodcomie dwie różne rzeczy. Ja też mogę wystawić cenę za swoje mleko 2 zł a sprzedam po tyle po ile zapłaci kupujący. 30 aut tyg po 25000 l to ok 100000 l dziennie czyli znikomy % ich dziennego skupu. Z tego co wiem bardziej niż mleko interesuje ich serwatka

Opublikowano
1 godzinę temu, boo45 napisał:

lukasz20 napisał: 3 godziny temu, boo45 napisał: a mnie przekonało będę miał ponad 1,5pln  Tylko przy jakiej ilości i parametrach? Ile to straty w zł/rok? do garnka mam co włożyć starcza na opłaty i inwestycje :) Lepszy wróbel w garści....w innym podmiocie może miałbym kilka groszy więcej, zakładam 3k miesięcznie w przypadku mlekovity uwzględniając że na parametrach mnie oskubią i udziałach. Daje to 36k rocznie, ale na dzień dobry prawie 2x razy tyle mam wydać na zbiornik i budynek do niego to wolę co mam teraz czyli odbiór codzienny. A fakt że nawet litry ostatnio się prawie zgadzają z miarką to po co mam kombinować. inna sprawa sa tez udziały ktore uwzglednilem w kalkulacji, ale jest to dla mnie fundusz emerytalny. to ze ktos pisze ze udziały to mrzonka to jego prywatne zdanie. Ja uważam inaczej i zdania nie zmienię.

udziałów mlekowita nie pobrała ani razu jeszcze od sierpnia,ale fakt na parametrach wali i to równo,mam znowu tł 4.1. A fundusz udziałowy...sam napisałeś ostatnio, że chcą wyruchać tych co odeszli z łowicza,skąd wiesz że nie będą chcieli wyruchac i ciebie? A tak btw. Chciałbym zeby w moim gospodarstwie 36000 rocznie na plusie nie robiło żadnej różnicy. Zazdroszczę ci 😔 

Opublikowano

heh dobre, nigdzie nie napisałem że nie robi różnicy, tylko że na dzień dobry musiałbym prawie 2x razy tyle wydać, a w przeciągu 2 lat różne rzeczy moga sie zdarzyc aby to mi wyszło na 0. Obecnie mam realne 1,46pln. Dojdzie 5gr więc chyba nie jest źle:) Odnośnie udziałów nigdzie nie pisałem że ktoś będzie miał zabrane udziały jedynie harmonogram wypłat może ale nie musi ulec zmianie. Nikt nie ma prawa zabierać czyichś pieniędzy.

Opublikowano
7 godzin temu, komizmo napisał:

udziałów mlekowita nie pobrała ani razu jeszcze od sierpnia😔

To inwestują Wasze pieniądze do których nie macie praw? Pewnie na "udziały" z parametrów biorą. A to jeszcze spółdzielnia czy już podmiot prywatny, czy szwindel spółka? Czyje są nowe inwestycje? Znając polskie realia żeby się nie okazało pewnego pięknego dnia,że sprzedadzą zakład dla np Nestle

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, boo45 napisał:

heh dobre, nigdzie nie napisałem że nie robi różnicy, tylko że na dzień dobry musiałbym prawie 2x razy tyle wydać, a w przeciągu 2 lat różne rzeczy moga sie zdarzyc aby to mi wyszło na 0. Obecnie mam realne 1,46pln. Dojdzie 5gr więc chyba nie jest źle:) Odnośnie udziałów nigdzie nie pisałem że ktoś będzie miał zabrane udziały jedynie harmonogram wypłat może ale nie musi ulec zmianie. Nikt nie ma prawa zabierać czyichś pieniędzy.

Odbiór codzienny w mlekovicie to żaden problem, teoretycznie 300 zł miesięcznie trzeba zapłacić, w praktyce mało kto to płaci, więc już możesz od tych swoich kalkulacji odjąć ten nowy zbiornik bo rozumiem że chcesz kupić nowy za 100 tysięcy a sprzedać stary za 30?  :)

swoją drogą, udziały w mleczarni która obiła się o bankructwo to nic dobrego bo jeszcze można do nich dopłacić, niektórzy u nas już te głupie prawo uświadczyli na własnej skórze

Edytowane przez PATr
Opublikowano

Jak mnie to wku..wia jak wszyscy się martwią o dostawców Łowicza. Cieszcie się że mieszkacie w takich rejonach w jakich mieszkacie ja na cenę nie narzekam oby w waszych mleczarniach się noga nie omskła bo dopiero będzie lament i płacz!

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, PATr napisał:

Odbiór codzienny w mlekovicie to żaden problem, teoretycznie 300 zł miesięcznie trzeba zapłacić, w praktyce mało kto to płaci, 

Nie znam nikogo kto by za codzienny odbiór nie płacił. Mieszam niedaleko wys maz samochód z mlekiem jeździ jeden za drugim i płaciłem kilka lat. 

A co do Łowicza to wyjdzie wam tyle co w mlekovicie. Ja za styczeń miałem 1.52 brutto. Ale niestety w przypadku bankructwa udziały poleca.

Edytowane przez kr9292
Opublikowano

No widocznie nie rozmawiałeś z nikim kompetentym, ja się dowiedziałem przez przypadek od kierowcy że dużo dostawców ma umorzone te opłaty, później pytałem instruktora i faktycznie tak jest, a osobiście znam dwie osoby które mają jedna 50km a druga prawie 80 i jeżdżą codziennie bez opłat

Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, Zdzinio napisał:

Jak mnie to wku..wia jak wszyscy się martwią o dostawców Łowicza. Cieszcie się że mieszkacie w takich rejonach w jakich mieszkacie ja na cenę nie narzekam oby w waszych mleczarniach się noga nie omskła bo dopiero będzie lament i płacz!

Nie bardzo wiem kto by sie martwił o ciebie? 🤔 Tym bardziej że sam jesteś bardzo zadowolony. Jedyne co trzyma ludzi w tym temacie jak dobry serial to kwestia wypłacalności udziałów. Jeśli się martwią to o osm. może niektórzy trzymają też kciuki za łowickich dostawców?

Edytowane przez komizmo
  • Thanks 1
Opublikowano

Ja też place za odbiór codzienny. Z tego co wiem można napisać podanie że jest się w trakcie zmieniania zbiornika np na prow się czeka i umoza bo gadałem z jednym co tak zrobił i rok miał za free.

Opublikowano

Płacić za codzienny odbiór, myć to codzenie, ręcznie czy automatycznie, większe zużycie prądu, bo musi zbić codziennie temp z 20-30°C do 4°C a nie z 6-8 gdy odbiera co drugi dzień. Rocznie uzbiera się tyle, że taniej kupić większy zbiornik.

Opublikowano

U nas zabiera zaraz po doju jeszcze ciepłe😉 większy koszt mycia a że zmianą się na razie zastanawiamy bi same byczki się rodzą i nie wiadomo czy za rok nie będzie się doić z 10 mniej.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez POLKOP
      Jak widzicie przyszłość swoją w dzisiejszym swiecie pełnym wymogów i innych przeszkod jako hodowcy bydła mlecznego. Czy dacie rade sprostac wyzwanią.
    • Przez fd65
      czy jest jakaś firma lub mleczarnia która skupuje mleko kozie i po ile płacą za litr?
    • Przez shrek
      Panie i panowie mam pytanko jak w temacie : ile mniej więcej procentowo wydajecie na zakup pasz wszelkiego rodzaju ( np. pełnoporcjówki, wysłodki itp. ) w stosunku do pieniędzy za mleko ??
      Np. dostaję za mleko średnio co miesiąć 20 tys, zł i wydaje na zakup pasz około 4 tys. miesięcznie czyli około 20%. czy to dużo ?? czy nie ?? i jakie są uwas te proporcje ?? mi sie wydaje że to sporo i staram sie obniżyc ten stosunek ) czy to jednak w normie ???

Jeżeli jest już taki temat to sorry ale nie udało mi sie znaleść więc prosze o link
    • Przez northeastern
      Tak jak w temacie,chciałbym się dowiedzieć czy potrzebne są jakieś pozwolenia na te kilka metrów kwadratowych
    • Przez bekba
      Witam

Piszę w związku z sygnałem który dostałem od znajomego. Otóż ów znajomy zasygnalizowal mi ze w firmie z tematu kradną mleko!!! Zbiorniki starszej generacji(taki jak moj) nie posiadaja wyświetlacza i trzeba mierzyc poziom mleka manualnie(jak mleko sie ustanie i jest schlodzone) toteż nie mieżyliśmy poziomu mleka ufając w uczciwość kierowcy. Jakież było nasze zdziwienie gdy zadzwonił znajomy i zmierzyliśmy poziom mleka a na kwicie z dostawy było 150 litrów mniej!!! Nikt by nie robił afery o 10 litrów. Jest to proceder uprawiany przez kierowców ponieważ jest to WYNAJĘTA FIRMA PRZEWOZOWA. Mleko dopisują nieuczciwym rolnikom i dzielą sie zyskiem. W moim przypadku to jest strata bagatela 3tys zł/mieciąc. Najgorsze jest to że nie ma tego jak udowodnic bo kierowca wyprze sie ze zrobił to jednorazowo. u nas pomiar nie zgadzał sie za każdym razem odkąd dowiedzielismy sie o sprawie w koncu nakryliśmy go na gorącym uczynku jak przelewał mleko. i przelał nam spowrotem. ale nie ma żadnej gwarancji że proceder sie nie powtórzy. Kierowca wzruszal tylko ramionami. Nadmieniam ze w poprzedniej mleczarni nikomu nawet do glowy nie przyszlo by zeby robic takie rzeczy.....Alarmuje że jest taki problem. Piszcie czy też spotkaliście sie z tym problemem i jaki macie pomysł zeby zlikwidowac ten proceder....
  • Dodaj nową pozycję...
v