Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, mk9422 napisał:

Wszyscy powinni wziąć wzór z piątnicy jeśli chodzi o wyliczanie ceny. Nie ilość, a jakość. Wtedy większość by skupiała się na jakości, a tylko nieliczni na rekordach z wydajności. Mniejsi mieli by rację bytu bo teraz to muszą tylko zwiększać aby załapać się na kolejny próg i kilka groszy więcej. Jak się patrzy na niektóre cenniki to rozpiętość w progach sięga ponad 20 groszy. Przy 10 tyś litrów miesięcznie to już 2 tyś. W ciągu roku ładna suma się uzbiera 

Jaką jakość masz na myśli, bo ja z Melkovity czy Ty z Mlekpolu mamy tę samą jakość mleka co dostawcy Piątnicy. Lepiej. Hipotetycznie nawet jakby istniała klasa super premium do 20 tys bakterii i 200 tys komórek to też byśmy się łapali w jej wymogi. 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, robert1226 napisał:

Tylko cenę zobaczyli wyższą a już produkcję  podwajaja, a co by było gdyby taką cenę dostali .

I właśnie przez takich podwajaczy cena jest dużo niższa .

co ty bredzisz kolego,ja bym przynajmniej potroił,a nie podwoił 😆 

Edytowane przez komizmo
Opublikowano
2 godziny temu, Grabos1981 napisał:

Piątnica za styczeń 1.86 brutto minus 10gr na udziały.

Hallo hallo @grzesiu gdzie jesteś jakieś problemy w Piątnicy miały być bo premia niska a może doszli do wniosku że będą się znecac nad Tobą i do Wielkanocy dawać 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, subiektywny napisał:

Wszystko wszystkim, ale każdy człowiek a zarazem hodowca w tej branży ma podobny żołądek, czy u mnie czy u dostawcy Piątnicy krowy mają cztery nogi, ogon...... aby oddać mleko potrzebują tych samych pasz, które wymagają podobnego nakładu pracy z naszej strony, więc rozumiem ból osób, które za to samo otrzymują 60, 70% płacy, czy tak powinno być?, czy jak idę do salonu kupić samochód danej marki to Warszawie kupię go za 100 tys a w Białymstoku za 200? Dlaczego jedni mogą a drudzy nie?

Ale mleczarnie to firmy należące do rolników i to od nich zależy kto będzie w radzie, kto prezesem. Piątnica była dobrze zarządzana, podejmowane dobre decyzje to i cena za mleko dobra. Jak się piscielisz tak się wyśpisz. Jak chodzę na zebrania coroczne w Mlekpolu to przychodzi garść dostawców. Generalnie i tak nie wiedzą po co. Nie interesuje prawie nikogo co tam się  w zakładzie dzieje

Edytowane przez krzysieek
  • Like 1
Opublikowano

Choćby nie wiadomo kto byłby prezesem Mlekpolu czy Mlekovity i niezależnie kto będzie w radzie, to i tak ceny z Piątnicy nie złapiecie bo nie będzie na to klientów, produkty Piątnicy są droższe od waszych i oni nie robią serów czy proszków tylko "świeże nisko przetworzone produkty na których jest najwyższa marża" słowa waszego prezesa Kalinowskiego 

Opublikowano
1 godzinę temu, kr9292 napisał:

Jedź pod Łomżę, na Śniadowo i tamte okolice wtedy dostaniesz odpowiedz czy faktycznie byłoby jak mówisz.

Wszystko zależy od ceny. Przykładowo. Jakby jeden doił 12 tyś od sztuki i miał słabe parametry to i cenę by miał słabą. Inny doił by te 8-9 z dobrymi parametrami to i cena dobra. Na koniec by się mogło okazać, że w obydwu przypadkach zostaje tyle samo w kieszeni. 

1 godzinę temu, Thomas2135 napisał:

Jaką jakość masz na myśli, bo ja z Melkovity czy Ty z Mlekpolu mamy tę samą jakość mleka co dostawcy Piątnicy. Lepiej. Hipotetycznie nawet jakby istniała klasa super premium do 20 tys bakterii i 200 tys komórek to też byśmy się łapali w jej wymogi. 

Źle się troche wyraziłem, bo jest tak jak mówisz.  Jakościowo to większość by spełniła te ich wymogi,  bardziej chodzi tu o reklamę.  Chodzi mi o parametry. Większa kasa za tłuszcz i białko  zamiast progi ilościowe 

Opublikowano

Nigdy nie zamienilbym  litrów na parametry tym bardziej że białko można ładne zrobić nawet przy wydajności ą sam tłuszcz jak da 5-6gr różnicy to wszystko no chyba że zrobili by jakieś kosmiczne dopłaty do parametrów 

Opublikowano
21 minut temu, radekz200 napisał:

Ja przy podobnej ilości 1,45 zł bi 3,23 tl 4,36

Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma. Dopiero we sierpniu - wrześniu się pomyśli i się gdzieś przejdzie. Myślę nad Reny picot ale tam tylko na początek dadzą dobra cenę a potem tak jak Polmlek.

Opublikowano
2 godziny temu, komizmo napisał:

co ty bredzisz kolego,ja bym przynajmniej potroił,a nie podwoił 😆 

A potem jęczy taki na forum że cena tak mocno spadła a tu krecha do oddanie . No ale komornik też człowiek i chce  żyć. 

Opublikowano
32 minuty temu, ThePerkins napisał:

Co do jakości , hmmm.. Wy chyba nie wiecie co jedzie do Mlekovity z takiego podmiotu np jak Jabłonna ( Ekopol)...

Wymiesza się z naszym "super premium" i będzie w extra. 😆

Opublikowano
4 godziny temu, rolnik115 napisał:

Polmlek oddział Raciąż. Ilość <15tys litrów cena 1.39zl.

A jakie parametry? Ja Maków i 1.41. Coś może drgnie ta cena w górę 

2 godziny temu, rolnik115 napisał:

Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma. Dopiero we sierpniu - wrześniu się pomyśli i się gdzieś przejdzie. Myślę nad Reny picot ale tam tylko na początek dadzą dobra cenę a potem tak jak Polmlek.

A właśnie jak u nich z umową i oszukaństwami?:D

Opublikowano
3 godziny temu, robert1226 napisał:

A potem jęczy taki na forum że cena tak mocno spadła a tu krecha do oddanie . No ale komornik też człowiek i chce  żyć. 

Po pierwsze koleżko nabierz dystansu do żartu, a po drugie marzę o tym żeby jęczeć na cenę gdybym oddawał z 30k do Piątnicy 😁 

• Haha 1
Opublikowano

Tam nikt nie ma z cennika. Ja to już mam pozapisywane w kalendarzu że co dwa miesiące chodzę i idę na negocjacje ceny do pani prezes zarządu. Coś tam zawsze poratuje. Jednego razu byłem u pani prezes w sprawie ceny no i mówię że susza mnie do pani prezes sprowadza, a ona mówi że popadało... Pech chciał że trafiłem akurat w deszczowy dzień no i na tym się skończyło. Ale nie powiem bo dorzuciła 5gr. Rozmowa trwała z jakieś dobre 5 minut ale co utargowalem to moje😁😂

• Haha 2
Opublikowano

Idź Pan w h*j z taka mleczarnią .Kolega mówił że trzeba było dzwonić raz na miesiąc i on miał lepszą ceną a np kilka km dalej musieli komuś za***ać żeby jemu dać taka politylka tam jest każdy wie. No komodo nie raz czytałem i widziałem o twoich wyczynach . Piękny wzrost aby brac przykład sam uważam że lepiej iść w jakość niż ilość . Czyli mniej sztuk lepiej dopatrzeć zadbać niż mieć po 60 -80szt i 2000l na odstawę jak dobrze sie podarzy  znam wielu takich 

Opublikowano

Też znam takich 😀Kilka lat temu jak jeszcze jeździłem do przyszłej żony i byliśmy u jakis tam ich bliskich znajomych i coś  się zgadalo oni się chwalą że doja ponad 50 krów(myślą że to jeszcze te czasy że liczba krów zrobi na kimś wrazenie) i mamy dwa zbiórniki na mleko po 600l a ja mówię no ja doje tylko 20 ale mam zbiornik 1200 i odbierają codziennie bo się nie mieści. Ja pojechałem a oni do żony i Ty mu wierzysz 😂😂😂Jak mi to mówiła to śmialismy się oboje Później ze ślubnych dołożyłem sobie do zbiornika 2200l ale jak koncentrat dawkuje się jak premiks to co się dziwić bo to mocne z trudem powstrzymywalem śmiech 

Wiadomo że od razu się nie da pewnych rzeczy zrobić ale uważam że jaka by ta genetyka nie była to przy odrobinie zmiany podejścia i poprawy żywienia 8tys można doic bez problemu i wtedy jak już będą lepsze pieniądze z tego stopniowo wchodzić na wyższy poziom genetyki i żywienia a także na polu w odmiany kukurydzy czy traw i z roku na rok będzie postęp bo od razu gdybym im zrobił parodie kuchenne rewolucje w oborze i z tej wypłaty co mają zaczął zamawiać rzeczy podłóg siebie to by im brakło i wygnali by mnie a stopniowo da radę  jak ktoś złapie bakcyla to już będzie dążył później sam.  I Jeszcze jeden dobry tekst ale to już z uroczystości u mojej rodziny jak mowie że w korytach musi zostać tyle daje a taki wujo mówi do ojca  I ty mu na to pozwalasz 😀😀😀 też się uśmiałem 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez POLKOP
      Jak widzicie przyszłość swoją w dzisiejszym swiecie pełnym wymogów i innych przeszkod jako hodowcy bydła mlecznego. Czy dacie rade sprostac wyzwanią.
    • Przez fd65
      czy jest jakaś firma lub mleczarnia która skupuje mleko kozie i po ile płacą za litr?
    • Przez shrek
      Panie i panowie mam pytanko jak w temacie : ile mniej więcej procentowo wydajecie na zakup pasz wszelkiego rodzaju ( np. pełnoporcjówki, wysłodki itp. ) w stosunku do pieniędzy za mleko ??
      Np. dostaję za mleko średnio co miesiąć 20 tys, zł i wydaje na zakup pasz około 4 tys. miesięcznie czyli około 20%. czy to dużo ?? czy nie ?? i jakie są uwas te proporcje ?? mi sie wydaje że to sporo i staram sie obniżyc ten stosunek ) czy to jednak w normie ???

Jeżeli jest już taki temat to sorry ale nie udało mi sie znaleść więc prosze o link
    • Przez northeastern
      Tak jak w temacie,chciałbym się dowiedzieć czy potrzebne są jakieś pozwolenia na te kilka metrów kwadratowych
    • Przez bekba
      Witam

Piszę w związku z sygnałem który dostałem od znajomego. Otóż ów znajomy zasygnalizowal mi ze w firmie z tematu kradną mleko!!! Zbiorniki starszej generacji(taki jak moj) nie posiadaja wyświetlacza i trzeba mierzyc poziom mleka manualnie(jak mleko sie ustanie i jest schlodzone) toteż nie mieżyliśmy poziomu mleka ufając w uczciwość kierowcy. Jakież było nasze zdziwienie gdy zadzwonił znajomy i zmierzyliśmy poziom mleka a na kwicie z dostawy było 150 litrów mniej!!! Nikt by nie robił afery o 10 litrów. Jest to proceder uprawiany przez kierowców ponieważ jest to WYNAJĘTA FIRMA PRZEWOZOWA. Mleko dopisują nieuczciwym rolnikom i dzielą sie zyskiem. W moim przypadku to jest strata bagatela 3tys zł/mieciąc. Najgorsze jest to że nie ma tego jak udowodnic bo kierowca wyprze sie ze zrobił to jednorazowo. u nas pomiar nie zgadzał sie za każdym razem odkąd dowiedzielismy sie o sprawie w koncu nakryliśmy go na gorącym uczynku jak przelewał mleko. i przelał nam spowrotem. ale nie ma żadnej gwarancji że proceder sie nie powtórzy. Kierowca wzruszal tylko ramionami. Nadmieniam ze w poprzedniej mleczarni nikomu nawet do glowy nie przyszlo by zeby robic takie rzeczy.....Alarmuje że jest taki problem. Piszcie czy też spotkaliście sie z tym problemem i jaki macie pomysł zeby zlikwidowac ten proceder....
  • Dodaj nową pozycję...
v