Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakbyś mógł to podeślij. Mam jakiś z początku 2018 roku i po przeliczeniu na szybko przy Twoich parametrach względem moich faktycznie jest koło 10 groszy różnicy . Ja mieszkam na północy mazowsza. Pogranicze z warmińsko-mazurskim prawie. 

Daniel zawsze mogło by być trochę lepiej 

Opublikowano

Te ostatnie parametry nie są zle te z poczatku roku kolega miał slabe a tutaj to tylko troszkę tluszcz podciągnąć do maksymalnej ceny i lalka. Mk9422 cennik ten sam jest nie bylo nowych tak moja twierdzi

a ty daniel jakie masz

nie dziwi was troche ze tego cennika nikt nie chce wstawic przeciez tam nie ma nazwiska. Cos czuje ze jest cos na rzeczy ze te 2 zl to sciema

Opublikowano

Wiadomo. @Grabos1981 pisał, że na rękę dostaje 1,73 zł. Nie wiem ile tam na udziały biorą. W Mlekpolu na pewno średnia jest większa jak pisałem. Na początku roku mieliście z premią po 1,8 gdy nasz lider płacił mi  w styczniu1,57 brutto za 11 tyś. L, ale to jednorazowo chyba. To była najwyższa cena jaką miałem.

Opublikowano

w styczniu bylo 2,2 cos i ileś na udział poszlo . To niech grabos zrobi zdjęcie wtedy będzie wiadomo bo na fak musi być cena z udziałem.

ogolnie w piatnicy przy parametrze bodajze 3,3 4,3 jest cena 1,63 brutto na reke . Tak przynajmniej wyczytalem

Opublikowano

ciężko co niektórym zrozumieć cene Piątnicy. chyba tylko Thomas rozumie. jak pisze 1.73 na rękę to tyle ile dostaje na konto w banku. no chyba jaśniej się nie da. na udziały biorą z każdego litra 10gr. czyli tak jakby płacili 1.83zł. to jest kwota dla mnie czysto wirtualna bo jej narazie fizyczne nie widzę. dopiero jak bym zrezygnował z produkcji to wszystko co przez lata nazbierało się z tych 10gr będzie wypłacone na konto. nikt z tego nie wypłaca nam premii jak to w Mlekpolu czy Mlekowicie. A potem ponownie zabiera na udział:)

• Thanks 1
Opublikowano

kolego grabos a mógłbyś ta fakturę podesłać albo cennik najlepiej. Wiem i nie zaprzeczam ze cena jest wyższa ale jak tu u mnie mówią ze po 2 zl no to jawna sciema

WP_20190109_22_14_40_Pro.jpg

Opublikowano

czy skupuje mleko danone lub bakoma woj kujawsko pomorskie okolice ciechocin golub dobrzyń

Opublikowano (edytowane)

Z tym cennikiem na radę to dobry pomysł - może radni wraz z prezesem naprawdę myślą, że płacą najlepszą cenę tylko podli ludzie rozpowszechniają kłamliwe plotki o tym, że Piątnica płaci lepiej.  - to nie ludzie, to wilcy.

Edytowane przez soltys147
Opublikowano
11 godzin temu, Dorota2000 napisał:

a wiadomo co z OSM Ostrów Wielkopolski?? 

Wiadomo, że na razie mamy 1,22 zł brutto i co niektórzy  składają wypowiedzenie no bo ile można ;)

6 godzin temu, pawelol1905 napisał:

Idąc tym tokiem myślenia z ceną za grudzień to 40 groszy mniej niż Mlekpol, 45 groszy mniej niż Sierpc, 55 groszy mniej niż Ryki oraz ok. 65 groszy mniej niż Piątnica XD Akurat porównywanie kogokolwiek do Łowicza nie ma sensu, bo ciężko znaleźć mleczarnię, która jeszcze nie upadła, a płaci gorzej.

Oj ździwiłbyś się, są i to nie jedna. Moja najwyższa cena w 2018r to 1.38zł brutto <17 tyś l, aktualnie 1,22zł brutto, o premii zapomnij. Na pocieszenia dodam, że są zakłady oferujące niższe ceny ;)

Opublikowano
44 minuty temu, alfa napisał:

kolego grabos a mógłbyś ta fakturę podesłać albo cennik najlepiej. Wiem i nie zaprzeczam ze cena jest wyższa ale jak tu u mnie mówią ze po 2 zl no to jawna sciema

WP_20190109_22_14_40_Pro.jpg

Za jaki rok ta cena, bo jakaś ściema w tych cennach. Spomlek na początku roku płacił ponad 1,6. Giżycko też poniżej 1,5  nie schodziło. Strzelecka grupa też podobnie płaciła. 

Opublikowano

Wierzyć mi się nie chce w wasze parametry a tym bardziej Uzytkownika Alfa 50 000 l i białko 3.5 a tłuszcz 4.6 widać że jesteś radnym to sobie imiesz załatwić chyba że masz z 120 krów i wydajność z 7 tyś to może . Ja wiem jedno Mlekovita czy tam Mlekpol a już i ten Polmlek moga co najwyżej patrzeć na ceny Piatnicy . Mlekpol  niby trochę lepiej płaci niż Mlekovita ale i tak co to za cena ....Ale jak sie czyta Pana Grzesia bądź Alfa to chyba mamy nowego Lidera w cenie i jest to MLekpol hahahahha

Opublikowano
9 godzin temu, Thomas2135 napisał:

Za jaki rok ta cena, bo jakaś ściema w tych cennach. Spomlek na początku roku płacił ponad 1,6. Giżycko też poniżej 1,5  nie schodziło. Strzelecka grupa też podobnie płaciła. 

Z tego co tu widzę to jest cena netto 

Opublikowano

To i tak mało. Spomlek po obniżkach płacił podobnie jak Mlekovita. 

Opublikowano

Nie można z Wami normalnie naprawdę nie można!!! Człowiek jest z rady na bieżąco wszyscy wiemy przynajmniej decyzje dotyczące cen surowca a Wy szukacie dziury w całym. Różnica pomiędzy MLEKPOLEM a Piątnica jest ale czy jest tak wielka jak niektórzy piszą nie chce mi się wierzyć. Najlepiej byłoby wrzucić cenniki jednej i drugiej spółdzielni i porównać gdzie i ile jest różnicy. Jedno jest pewne obie spółdzielnie mają stabilną pozycję i tak samo stabilnie trzymają cenę surowca. 

Opublikowano (edytowane)

Różnica między Piątnicą a Mlekovitą jest 30gr a jakby jeszcze doliczyć wszystkie premie na sianie i na zbiór kukurydzy plus premia świąteczna to i 35gr wyjdzie a Mlekpol od Mlekovity to też jakieś 5-7 gr i nie pomogą tu zadne cenniki czy faktury , bo taka jest prawda

Edytowane przez Jaro70
  • Like 1
Opublikowano

parametry kolego to żywienie i jeszcze raz żywienie . Zrób sianokiszonke 20% bialka kukurydza 430 skrobii do tego ziarno kukurydzy 200kg na paszowoz mloto granulka 22 % Agro finezja po 1500 soja rzepak i bialko chronione i wszystko zbilansuj i będzie 4,7 4,8 tłuszcz i bialko 3,7. A i najważniejsze wylacz wirowke bo tez ladnie zaniża. Zaraz jak radny to parametry zawyżone u mnie kto ze znajomych dobrze żywi tez ma parametry. Jak to cale życie u mnie ojciec mowil "mleko trzeba kupic i workiem sypać " . Dlaczego jest tu gdzieś na forum kolega z piatnicy który ma ponad 5 tluszcz i chyba 4 bialko. Widac. I tak można a u nas sie przyjelo ze kukurydzy na 40 krów 15 ha i to przy ziemi skoszonej krowy tym badylem z ziemią stoją zapchane i ma być mleko i parametry? Kto to slyszal żeby krowie 30kg kukurydzy na dzień sypać. A na koniec przeczytaj kolego ze wiem ze piatnica placu lepiej tylko nie wierzyłem i dalej nie wierze w cenę 2 zl . Kolega grabos sam napisal ze ma 1,73 ale mysle ze to cena z udziałem ma pokażą fak za grudzień wtedy będziemy wiedzieć a to będzie cena z 10 gr premi . I jeszcze jedno nie napisałem ze Mlekpol jest najlepszy i lepszy od piatnicy

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, leszek1000 napisał:

15,5tyś l cena 1,05 netto. Już mi gul wyskoczył. Ale jaja mam większy przedział ilościowy ale w tamtym roku to nie obowiązywało 

A jak się nazywa ta mleczarnia co oddajesz 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez POLKOP
      Jak widzicie przyszłość swoją w dzisiejszym swiecie pełnym wymogów i innych przeszkod jako hodowcy bydła mlecznego. Czy dacie rade sprostac wyzwanią.
    • Przez fd65
      czy jest jakaś firma lub mleczarnia która skupuje mleko kozie i po ile płacą za litr?
    • Przez shrek
      Panie i panowie mam pytanko jak w temacie : ile mniej więcej procentowo wydajecie na zakup pasz wszelkiego rodzaju ( np. pełnoporcjówki, wysłodki itp. ) w stosunku do pieniędzy za mleko ??
      Np. dostaję za mleko średnio co miesiąć 20 tys, zł i wydaje na zakup pasz około 4 tys. miesięcznie czyli około 20%. czy to dużo ?? czy nie ?? i jakie są uwas te proporcje ?? mi sie wydaje że to sporo i staram sie obniżyc ten stosunek ) czy to jednak w normie ???

Jeżeli jest już taki temat to sorry ale nie udało mi sie znaleść więc prosze o link
    • Przez northeastern
      Tak jak w temacie,chciałbym się dowiedzieć czy potrzebne są jakieś pozwolenia na te kilka metrów kwadratowych
    • Przez bekba
      Witam

Piszę w związku z sygnałem który dostałem od znajomego. Otóż ów znajomy zasygnalizowal mi ze w firmie z tematu kradną mleko!!! Zbiorniki starszej generacji(taki jak moj) nie posiadaja wyświetlacza i trzeba mierzyc poziom mleka manualnie(jak mleko sie ustanie i jest schlodzone) toteż nie mieżyliśmy poziomu mleka ufając w uczciwość kierowcy. Jakież było nasze zdziwienie gdy zadzwonił znajomy i zmierzyliśmy poziom mleka a na kwicie z dostawy było 150 litrów mniej!!! Nikt by nie robił afery o 10 litrów. Jest to proceder uprawiany przez kierowców ponieważ jest to WYNAJĘTA FIRMA PRZEWOZOWA. Mleko dopisują nieuczciwym rolnikom i dzielą sie zyskiem. W moim przypadku to jest strata bagatela 3tys zł/mieciąc. Najgorsze jest to że nie ma tego jak udowodnic bo kierowca wyprze sie ze zrobił to jednorazowo. u nas pomiar nie zgadzał sie za każdym razem odkąd dowiedzielismy sie o sprawie w koncu nakryliśmy go na gorącym uczynku jak przelewał mleko. i przelał nam spowrotem. ale nie ma żadnej gwarancji że proceder sie nie powtórzy. Kierowca wzruszal tylko ramionami. Nadmieniam ze w poprzedniej mleczarni nikomu nawet do glowy nie przyszlo by zeby robic takie rzeczy.....Alarmuje że jest taki problem. Piszcie czy też spotkaliście sie z tym problemem i jaki macie pomysł zeby zlikwidowac ten proceder....
  • Dodaj nową pozycję...
v